Билки за тревожност използваме при нужда от естествено и здравословно успокоение на ума и тялото.  

Неприятното чувство на тревога е неизбежна част от животите ни. Ако не се чувстваме готови да се изправим срещу тези емоции, можем да потърсим помощ в народната медицина. 

 

Справяне с тревожността и безпокойството 

Различни стресови фактори в живота могат да донесат усещания за тревожност. Понякога тези усещания са по-силни и могат дори да ни попречат да живеем пълноценен живот.  

Чувството на тревога съпътства някои ежедневни ситуации, но може да е и симптом на по-сложно и тежко психично разстройство. Понякога е нужно да се консултираме със специалисти по психотерапия, да приемаме антидепресанти или успокоителни медикаменти.

zdrav sun 400
zdrav sun 600

Билки за тревожност може да използваме за по-леките форми на тревожност или като допълнение към медикаменти, които контролират тези състояния. 

Стресът и безпокойството се отразяват негативно и на физическото ни здраве – повишават кръвното налягане, напрягат мускулите и затрудняват съня. Тъй като успешно се справят с безпокойството, тези билки за тревожност са много ефикасни и за симптомите на тревога.  

 

Симптоми на тревожност 

Наблюдават се разнообразни ефекти на тревогата при различните хора:

 • Изпотяване 
 • Треперене 
 • Слабост и хронична умора 
 • Учестено или затруднено дишане 
 • Сърцебиене 
 • Проблеми с фокуса и концентрацията 
 • Понижаване на функциите на имунната система 
 • Проблеми със съня 
 • Различни стомашни неразположения 
 • Мускулно напрежение 

 

За да не усещаме тези отрицателни действия върху тялото си, можем да използваме естествени лекарства под формата на билки за тревожност, които природата ни предлага.  

 

Кои лековити растения да изберем за борба с тревожността? 

Билките са част от народната медицина на много култури от хилядолетия насам. Те имат по-малко отрицателни ефекти от лекарствата и са чудесен начин да облекчим неприятните симптоми. 

 

1. Лайка

Може би най-популярната от всички билки за тревожност е лайката.  

Лайката доказано притежава естествени вещества, които влияят на рецепторите в мозъка и подпомагат релаксацията, намалявайки симптомите на безпокойство. Чаят от лайка е често срещана напитка преди лягане, подпомагаща лесното заспиване и пълноценния сън.  

Билката се използва за лечение и често намира място в козметичната и фармацевтичната индустрия.  

Лайката би могла да взаимодейства с разреждащи кръвта лекарства и не се препоръчва приема заедно с този тип медикаменти.  

 

2. Валериан 

 

билки за тревожност

 

Това е още една от най-популярните билки за тревожност. Растението се открива в медицината на много народи от векове насам. В наши дни валерианът е основна съставка в голямото разнообразие билкови хапчета за успокоение.

Облекчаващото му действие е поради способността му да взаимодейства с невротрансмитерите в мозъка, които насърчават релаксацията.  

Успокояващият и приспивателен ефект на тази билка е по-силен от този на лайката. Най-често се употребява под формата на чай или билкови таблетки. Поради силното си действие може да има нежелани ефекти – замайване, главоболие, сънливост.

 

3. Лавандула 

Красивото и ароматно растение е любимо на хората по цял свят. То е важна част от парфюмерийната и козметичната индустрия. Също намира широко разпространение в ароматерапията. 

Химичните съединения, които се откриват в лавандулата, действат върху рецепторите в мозъка. Наблюдава се успокояващо действие за нервната система и понижаване на нивата на стресовите хормони.  

Най-често се използва под формата на етерично масло или чай. 2-3 капки масло върху възглавницата осигуряват приятен и спокоен сън.  

 

4. Златен корен 

Позната също под латинското наименование Rhodiola rosea, тази билка крие много полезни качества в себе си. Специфично за нея е, че расте в студени планински региони.  

От векове се използва за третиране на симптоми на депресия, тревожност и умора. Тя е адаптоген – укрепва уменията на тялото за ефективно справяне със стреса и намалява кортизола (хормон на стреса).  

С помощта на златния корен тялото по-лесно се бори с умората. Билката е известна като естествен антидепресант. С облекчаването на умората и безпокойството умът ни функционира по-ефикасно и концентрирано.  

 

5. Маточина 

Това растение има редица благоприятни ефекти върху физиката и психиката ни. Ефикасно се справя с тревожност и безсъние. Заедно с това, забележимо подобрява качеството на съня, с помощта на което се повишава тонуса и жизнеността ни.  

Можем да открием чай от маточина навсякъде, тъй като е популярно средство за борба с безпокойството. Намира приложение и в ароматерапията под формата на масла и есенции за успокоение на ума и намаляване на стреса.  

Подходяща е за комбиниране с други билки. 

 

6. Пасифлора 

 

билки за тревожност

 

Това растение е популярно с необикновено красивите си цветове. Зад тях обаче се крият силни положителни ефекти, които да ни помогнат да се преборим с тревожността. Проучвания доближават естествените съставки на билката до ефектите на бензодиазепините.  

Използва се често във фармацевтиката заради благоприятния ефект върху безпокойството. Откриваме го под формата на билкови медикаменти, чайове и екстракти. Пасифлората е една от най-добрите билки за тревожност. 

 

7. Кава-кава 

Коренът на кава се използва за приготвянето на церемониална напитка от населението на тихоокеанските острови. Тя има седативни и психоседативни свойства. Тези естествени съединения са причината растението да се използва за облекчаване на безпокойството.  

Кава-кава влияе върху нервотрансмитерите в мозъка и по този начин насърчава релаксацията. Проучвания показват, че изследваните групи, които са приемали билката под лекарско наблюдение, съобщават за значително намаляване на тревожността.  

Използва се в течна форма или на капсули. Възможно е да причини щети на черния дроб при редовна или прекомерна употреба.  

 

8. Куркума  

Популярната жълта подправка е богата на полезни действия, произлизащи от съставката куркумин – противовъзпалителни, антиоксидантни, действа добре на храносмилането, холестерола, дробовете и забавя преждевременното стареене. В нея се открива и активно противодействие на тревожността.  

В Индия и Китай от хилядолетия се използва куркума за лечение на стрес и безпокойство.  

Използва се най-често в храна, но също се приема като добавка към прясно мляко или чай. 

 

9. Ашваганда  

Подобно на златния корен, тази билка е адаптоген. Тя влияе на хормоните, които регулират реакциите на тялото ни към стреса. С приема на ашваганда рецепторите се подобряват, а количествата кортизол доказано намаляват.  

Ашваганда е известна като една от най-добрите билки за тревожност. Действа чрез понижаване на нивата на кортизол и минимизиране на стреса. Билката е често срещана в традиционните аюрведични лекарства, а вече е широко разпространена и в съвременната фармацевтика.  

Открива се под формата на прах за добавка към сурови храни, смутита. Може да се приема и като капсули или тинктура. Приемът преди лягане е особено ефикасен за спокойствие и пълноценен сън.  

 

Други естествени методи за успокояване 

Освен билки за тревожност, можем да помогнем на тялото си по няколко други начина. 

 

Спорт и физическа активност 

 

билки за тревожност

 

Упражненията и движението доказано намаляват нивата на стрес. При по-интензивна физическа активност се отделят хормони, които подобряват настроението и тонуса на тялото и духа ни.  

В случай че спортуваме навън, можем да черпим още повече ползи за психическото си спокойствие.  

 

Ароматерапия 

От хилядолетия насам приятните аромати са част от техниките за успокоение.

Някои етерични масла са популярни със своите действия за насърчаване на релаксацията:

 • Лавандула 
 • Бергамот 
 • Иланг-иланг 
 • Грейпфрут 

Може да използваме тези природни есенции в дифузер, във ваната, върху възглавницата или за масаж, като ги смесим с базово масло.  

 

Медитация 

Популярната практика има много варианти и можем да я приложим в ежедневието си по начин, който намерим за най-удобен и подходящ.

Заземяването чрез медитация успокоява ума, понижава нивата на тревожност и подобрява способността ни да се справяме с ежедневните проблеми:

 • Медитация за фокусиране и насочване на вниманието 
 • Съсредоточено и дълбоко дишане 
 • Медитация чрез визуализация 
 • Трансцендентална медитация 

 

Здравословно хранене 

 

билки за тревожност

 

Когато се храним с пълноценна храна, значително подобряваме и укрепваме физическото и психическото си състояние. Как се чувстваме е тясно свързано със здравето на тялото ни и трябва да се грижим и за двете части от него. 

 

Избягване на наркотици и алкохол 

Тези вредни вещества често водят до засилване на тревожност, симптоми на депресия, нервоза, параноя. Тяхното премахване от ежедневието ни може да донесе само ползи за психиката ни и да подобри физическото ни състояние.  

 

Отказване на тютюнопушенето и кофеина 

Кафето и цигарите също засилват тревожността и нервността. Хубаво е да намалим приема им или, ако е възможно, напълно да ги изключим от ежедневието си.  

 

Заключение

Редовната употреба на билки за тревожност и прилагането на някои спомагащи практики могат да ни помогнат да се отървем от неприятното чувството за безпокойство и да улеснят справянето с ежедневните стрес фактори.

 

Как да се справим с редовната тревожност?

В зависимост от честотата и силата на симптомите ви може да се обърнете към някои билки за тревожност, медитация, спорт. При силни симптоми се препоръчва посещението при специалист психотерапевт.

Кои билки за тревожност са най-добри?

За справяне с безпокойството благоприятно влияят лайка, валериан, лавандула, златен корен, маточина, пасифлора, кава-кава, куркума, ашваганда.

Как да приемам билки за тревожност?

Може да ги откриете под формата на билкови лекарства (капсули или таблетки), както и в сурова форма за направа на чай или добавяне в ястия.

Публикувана: 26 септември 2023 в 12:09 | Категория: Билки, Здраве