Ужилване от пчела – какво трябва да знаем?

Обновена: 23.02.2024|
Ужилване от пчела.

Ужилване от пчела е едно от неприятните неща, което може да ни развали иначе така приятното изкарване на открито. За щастие, доста често може да се справим и сами с последствията.

По-голямата част от проблемите, които изискват медицинска помощ, са в резултат на алергична реакция към ужилването. В повечето случаи усложненията се повлияват добре от лекарства – когато се прилагат навреме.

 

Алергични ли сме към ужилване от пчела?

За тези, които никога не са били жилени, това често е първият въпрос, който си задават. Някои хора не знаят, че имат алергия към ужилване от пчела, докато това не се случи. Затова е важно да следим за признаци на алергична реакция, която може да се развие веднага или в рамките на един час след ужилването.

Подуването и зачервяването обикновено са често срещани и сами по себе си не са сериозен повод за притеснения. Леката алергична реакция може да се лекува в домашни условия. Симптомите включват уртикария (без проблеми с дишането), сърбеж и зачервяване около ужиленото.

Системна реакция или анафилаксия (тежка алергична реакция) е тази, при която хората изпитват замайване, отпадналост или подуване на дихателните пътища, което може да доведе до подобна на астма дихателна реакция към отровата.

Възможно е също така да получат уртикария на места, различни от мястото на ужилване, или да изпитат рязко спадане на кръвното налягане, което да доведе до загуба на съзнание. Тези по-сериозни състояния изискват спешни мерки.

 

Симптоми при ужилване от пчела

 

Ужилване от пчела.

 

Пчелните ужилвания могат да предизвикат различни реакции – от временна болка и дискомфорт до тежка алергична реакция.

В повечето случаи симптомите са леки и включват:

 • Остра пареща болка на ужиленото място
 • Зачервяване
 • Леко подуване около засегнатото място

При някои хора реакцията е малко по-силна, с признаци и симптоми като:

 • Силно зачервяване
 • Подуване на мястото на ужилването, което постепенно се увеличава през следващите един или два дни

От друга страна, тежката алергична реакция (анафилаксия) към пчелни ужилвания е потенциално животозастрашаваща и изисква спешно лечение. Ще я познаете по следните признаци:

 • Кожни реакции, включително копривна треска и сърбеж и зачервена или бледа кожа
 • Затруднено дишане
 • Подуване на гърлото и езика
 • Ускорен или слаб пулс
 • Гадене, повръщане или диария
 • Замайване или припадък
 • Загуба на съзнание

 

Какво да правим при ужилване от пчела?

 

Ужилване от пчела.

 

Ако ужилването е предизвикало само локална реакция, не е необходимо да търсите медицинска помощ – можете да го лекувате у дома. Първото нещо, което трябва да направите, е да отстраните жилото, ако има такова.

Тук ще вмъкнем един бърз любопитен факт. Щом има забито жило в кожата ви, значи сте били ужилени от медоносна пчела. Тя е единственият вид, чието жило се отделя, което означава, че пчелата ще ужили и след това ще умре. От друга страна, осите, стършелите и другите видове жилещи насекоми съвсем спокойно ще отлетят, за да ужилят отново.

Отстранете жилото възможно най-бързо. Използвайте пинсета или го издърпайте с пръсти, но внимавайте да не притиснете торбичката в края му, която е пълна с отровата, тъй като това ще вкара още по-голямо количество от нея в раната.

Не се изкушавайте и да изсмуквате отровата, защото така би навлязла още по-бързо в организма през лигавиците.

След като вече сте отстранили жилото, охладете засегнатото място с кубче лед, студена вода или охлаждащ гел. Това ще облекчи болката и отока. Антихистаминовите кремове или таблетки също могат да помогнат за намаляване на възпалението. В никакъв случай не чешете мястото на ужилването, тъй като това ще го отвори за бактерии.

И още нещо. Задължително се свържете се лекар, ако ужилването е в областта на шията, устата или гърлото. Дори без алергична реакция, всяко подуване в тези области може да бъде животозастрашаващо, тъй като силният оток ще блокира дихателните пътища.

 

Как да намалим риска от ужилване?

Накратко, може да намалим шанса да бъдем ужилени, като:

 • Избягваме силно ароматизирани козметични продукти
 • Не ходим боси
 • Избягваме твърде свободните дрехи
 • Носим дълги ръкави и панталони, както и ръкавици, когато работим в градината
 • Не правим резки движения.
 • Не оставяме непокрита храна или напитки

При контакт с пчели:

 • Не ръкомахаме към пчелите, тъй като те могат да ни ужилят в защита
 • Отдалечаваме се бавно и спокойно
 • Ако пчела кацне върху нас, запазваме спокойствие, тъй като обикновено тя отлита в рамките на няколко секунди

 

Домашни средства при ужилване от пчела

 

Ужилване от пчела.

 

Някои от най-разпространените домашни средства при ужилване от пчела не са подкрепени от научни изследвания. Въпреки това те се предават от поколения наред и продължават да бъдат популярни.

Лук

Твърди се, че разтриването на парче суров лук върху ужиленото място помага за предотвратяване на инфекцията и за извличане на токсините.

Мед

Смята се, че медът помага при заздравяването на рани, тъй като в него има съединения, които потискат възпалението и намаляват отока. Също така съдържа и антибактериални агенти.

При ужилване от пчела, нанесете малко количество върху засегнатото място. Покрийте с хлабава превръзка и оставете да действа до един час. Тук обаче вмъкваме едно много важно уточнение – не използвайте меда по този начин на открито, за да не привлечете още жилещи насекоми или в случай, че имате алергия към него.

Лед

Успокоява мястото, като намалява възпалението след ужилване. Добре е да не се налага директно върху кожата, за да не я увреди, а да е увит в парче плат или марля например.

Сода за хляб

Паста, приготвена от сода за хляб и вода, може да помогне при различни ухапвания и ужилвания от насекоми. Смята се, че содата неутрализира пчелната отрова, намалявайки сърбежа и отока.

Смесете 1 чаена лъжичка вода с достатъчно количество сода за хляб, за да се получи гъста паста. Втрийте пастата върху засегнатата област. Оставете за 10 минути и накрая изплакнете. Ако използвате този лек, имайте едно наум, защото содата за хляб може също така да увреди кожата, тъй като е много алкална.

Картофи

Картофите съдържат алантоин – вещество, което успокоява възпалението. Обелете и смачкайте един картоф и го приложете върху пострадалата част от тялото

Ябълков оцет

Можете също така да намокрите превръзка или кърпа в ябълков оцет и след това да я приложите на засегнатия участък за около 15 минути. Преустановете този подход, ако той предизвиква дразнене.

Листа от слез

Накиснете пресни листа от слез в гореща вода, за да направите превръзка при ужилване от оси и пчели – те ще намалят възпалението. Смята се, че по-специално листата на блатен слез са особено полезни.

Листа на живовляк

Смачкайте листата на растението. Поставете ги директно върху мястото на ужилване за няколко минути. Предполага се, че живовлякът също съдържа алантоин.

Важно е да запомните, че нито едно от тези средства не трябва да причинява повече болка или да влошава състоянието ви. Ако това се случи, преустановете самолечението и почистете ужиленото със сапун и вода.

 

Заключение

 

Ужилване от пчела.

 

Най-общо казано, ако оставите пчелите на мира, те също няма да ви закачат. Обикновено тези насекоми нападат само когато се чувстват застрашени или ако се приближите твърде близо до кошера или гнездото им. За щастие, при повечето хора ужилването от пчела отшумява в рамките на няколко часа и заздравя напълно за няколко дни. Все пак следете симптомите и реакциите на тялото си.

Ако ви ужили пчела, опитайте се да запазите спокойствие и незабавно отстранете жилото. Почистете със сапун и вода и използвайте лед, за да намалите отока.

Имайте предвид, че могат да възникнат сериозни алергични реакции след ужилването. Важно е да потърсите спешна помощ, ако имате проблеми с дишането, копривна треска или други симптоми на анафилаксия.

Какви са симптомите на ужилване от пчела?

Подуването и зачервяването обикновено са често срещани и сами по себе си не са сериозен повод за притеснения. 

Какви са симптомите на тежка алергична реакция при ужилване от пчела?

Системна реакция или анафилаксия (тежка алергична реакция) е тази, при която хората изпитват замайване, отпадналост или подуване на дихателните пътища, което може да доведе до подобна на астма дихателна реакция към отровата.

Какво да правим при ужилване от пчела?

Отстранете жилото възможно най-бързо. Използвайте пинсета или го издърпайте с пръсти, но внимавайте да не притиснете торбичката в края му, която е пълна с отровата, тъй като това ще вкара още по-голямо количество от нея в раната.

Категории: Здраве, Любопитно|Публикувана: 16.08.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

b62de4c4a5eedad27dfe9e55a693b8f3?s=96&d=mm&r=g

Андреа Андреева е автор на десетки статии, свързани със здравословния начин на живот и хранене. Тя разширява своите познания в тази тема през годините, като написва различни материали в сферата на биохакинга и осъзнатото билколечение.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 23 февруари 2024 в 16:57 | Публикувана: 16 август 2023 в 11:12 | Категория: Здраве, Любопитно