Апитерапия – как пчелните продукти лекуват?

Обновена: 23.02.2024|

Несъмнено всички обичаме меда и му се наслаждаваме през всички сезони, най-вече през зимата. Неговите лечебни свойства са познати на всички, но малко хора са чували за апитерапия и познават останалите пчелни продукти, които тя включва. Повече за техните специфики и приложения за здравето (и не само) – ще разкажем в тази статия.

 

Какво е апитерапия?

Апитерапия е форма на алтернативна медицина, която използва пчелни продукти за терапевтични цели.

Тази древна практика включва комбинация от различни вещества, получени от пчелите, като мед, пчелна отрова, пчелно млечице, прополис и пчелен прашец.

vitbcompl 400
vitbcompl 600

 

vitbcompl 400
vitbcompl 600

История

Още древните цивилизации са използвали меда заради неговите лечебни свойства. Египтяните са го прилагали локално за лечение на рани, а гръцки лекари (като например бащата на медицината – Хипократ) са го предписвали за различни заболявания.

Преднамереното използване на пчелни ужилвания като терапевтичен метод, известно като терапия с пчелна отрова (BVT), се прилага в древен Египет, Гърция и други култури. 

Официалното признаване на метода апитерапия в съвременните времена се приписва на австрийския лекар Филип Терц, който през 19. век популяризира терапията.

В средата на 20-ти век се наблюдава повишен интерес към терапията с пчелна отрова в цяла Европа, а по-късно – и в други части на света. Инжекциите с пчелна отрова привличат вниманието заради потенциалните си терапевтични ефекти върху състояния като ревматизъм, артрит, множествена склероза и други възпалителни заболявания.

Днес апитерапията остава част от практиките на алтернативната медицина в световен мащаб, въпреки че се счита за допълващо лечение и не е общоприета в конвенционалните медицински среди.

Проучванията за нейната ефективност продължават с някои обещаващи резултати по отношение на противовъзпалителните свойства на пчелната отрова и нейните приложения при определени здравословни състояния.

 

Компоненти на апитерапия

Време е да разгледаме различните компоненти на така наречената апитерапия и да научим за техните ползи и приложения.

Мед

 

Апитерапия.

 

Медът е натурален пчелен продукт, който притежава естествени антибактериални свойства поради ниското съдържание на вода, висока киселинност и наличието на водороден пероксид.

Това го прави ефективен за насърчаване на заздравяването на рани и предотвратяване на инфекции.

Медът може да се прилага локално върху рани, изгаряния и язви за ускоряване на заздравяването и намаляване на риска от бактериална инфекция. По-специално медът от манука е известен със своите мощни антибактериални ефекти.

Този пчелен продукт се използва като естествено средство за успокояване на възпалено гърло и потискане на кашлицата. Смесвайки го с топла вода или билкови чайове, може да облекчим симптомите на кашлица.

Понякога се използва за управление на респираторни инфекции, както и за справяне с храносмилателни проблеми.

Като естествен подсладител той може да се включи в някои диети.

Терапия с пчелна отрова (BVT)

Пчелната отрова съдържа различни съединения, включително мелитин, адолапин, апамин и пептид, дегранулиращ мастните клетки. Смята се, че ползите на терапията се държат на мелитина, който има противовъзпалителни и болкоуспокояващи ефекти. Той може да инхибира възпалението чрез потискане на определени възпалителни пътища в тялото.

В традиционната BVT живите пчели се използват за ужилване на определени точки по тялото. Отровата се доставя през ужилването, предизвиквайки имунни и възпалителни реакции на тялото. Контролираните ужилвания могат да се прилагат върху засегнатата област или различни акупунктурни точки.

В съвременната практика пчелната отрова може да се прилага и чрез инжекции. Тези инжекции доставят точна доза от пчелна отрова, което позволява по-контролирана терапия в сравнение с естественото ужилване.

BVT трябва да се прилага само от обучени специалисти заради своята специфика.

Прополис

 

Апитерапия.

 

Прополисът е смолисто вещество, събирано от пчелите от дървесни пъпки, сокови потоци или други ботанически източници. Пчелите смесват тази смола със своята слюнка и пчелен восък, за да създадат прополис, който използват за запечатване на малки празнини в кошера, укрепване на структурата му и защита от външни заплахи като бактерии, гъбички и вируси.

Прополисът има мощни антимикробни свойства, приписвани на различните му съединения като флавоноиди, феноли и други биоактивни вещества. Известно е, че инхибира растежа на бактерии, вируси и гъбички.

Използва се локално за заздравяване на рани поради своите антибактериални свойства и често се среща в кремове и мехлеми за кожни наранявания.

Някои води за уста, пасти за зъби и продукти за орална хигиена съдържат прополис заради потенциалните му ползи при лечение на орални инфекции и гингивит и подобряване на цялостното орално здраве.

Смята се, че може да поддържа имунната система, въпреки че са необходими повече изследвания, за да се потвърдят неговите специфични ефекти върху имунитета.

Пчелно млечице

Пчелното млечице е силно питателна, млечнобяла секреция, произвеждана от пчелите работнички за хранене на ларвите и пчелната майка в кошера.

Това е сложно вещество, богато е на витамини от В-комплекс, особено B5 (пантотенова киселина) и отчасти съдържа витамин С. Има още минерали като калций, желязо, калий и цинк, както и разнообразие от мастни киселини.

Някои хора приемат пчелно млечице като хранителна добавка заради потенциалните му хранителни ползи.

Смята се, че действа добре на имунната система и е антиоксидант. Някои козметични продукти включват пчелно млечице за потенциалните му ползи за здравето на кожата.

Има някои предварителни изследвания, които предполагат, че може да има ефект върху хормоналния баланс и репродуктивното здраве.

Пчелен прашец

 

Апитерапия.

 

Пчелният прашец е смес от цветен прашец, нектар или мед, ензими, восък и пчелни секрети, събрани от пчелите работнички. Те събират прашец от цветя и го смесват с нектар или слюнка, образувайки малки пелети или гранули, които носят обратно в кошера.

Той съдържа всички основни аминокиселини, необходими на човешкото тяло.

Както пчелното млечице, прашецът често се приема като хранителна добавка поради докладваното високо хранително съдържание. Включва се и в продукти за грижа за кожата.

Някои смятат, че осигурява естествено повишаване на енергията поради съдържанието на въглехидрати и богатия си хранителен профил.

Неговите флавоноиди и фенолни съединения допринасят за потенциални антиоксидантни ефекти, предпазвайки клетките от увреждане, причинено от свободните радикали.

Има някои анекдотични доказателства, които предполагат, че редовната консумация може да намали сезонните алергии, но научните данни са ограничени и неубедителни.

Пчелен восък

 

Апитерапия.

 

Това вещество се отделя от пчелите и се използва за изграждане на килийки с пчелна пита и затваряне на съхранявания в тях мед. Представлява сложна смес от различни съединения, състояща се основно от мастни естери, въглеводороди и свободни мастни киселини.

Цветът му може да варира от бледожълт до тъмнокафяв в зависимост от фактори като вида на цветята, от които пчелите са събирали нектар.

Има относително висока точка на топене, около 62–64°C.

Пчелният восък има широк спектър от приложения в различни индустрии поради уникалните си свойства. Благодарение на своите омекотяващи и защитни свойства, той е често срещана съставка в балсами за устни, лосиони, кремове и мехлеми.

Пчелният восък е предпочитан за направата на свещи, защото гори по-чисто и отделя по-малко дим и сажди в сравнение с парафиновия восък. Освен това произвежда слаб аромат на мед при изгаряне.

Използва се за кондициониране и полиране на дърво, осигурявайки защитно покритие. Освен това се ползва в производството на хранителни продукти като бонбони и някои сирена, както и във фармацевтиката за покритие на хапчета или таблетки.

Художници и занаятчии използват пчелен восък в енкаустична живопис – техника, която включва използване на пигментиран пчелен восък, разтопен върху повърхност.

 

Противопоказания

Апитерапия с пчелни продукти може да причини алергични реакции, вариращи от леки до тежки. Важно е да се уверите, че нямате алергия или чувствителност.

Анафилаксията например е тежка и потенциално животозастрашаваща алергична реакция, която се предизвиква от ухапвания от пчели и оси или излагане на пчелни продукти. Може да възникне в рамките на секунди или минути след излагане на алерген. Това е остър и бърз имунен отговор, който засяга множество системи в тялото.

Характеризира се със сърбеж, уртикария или зачервяване. Има респираторни симптоми като бързо подуване на лицето, езика или гърлото, което води до затруднено дишане или преглъщане, хрипове и задух. Може да се наблюдава спадане на кръвното налягане и замаяност, както и гадене и повръщане.

Мед не трябва да се дава на бебета под една година поради риск от ботулизъм – рядко, но сериозно заболяване. Също така консумацията му трябва да бъде добре регулирана при диабет.

Неправилното боравене или замърсяването на пчелните продукти може да доведе до инфекции. При нестерилизирано оборудване или лоши практики при работа с тези продукти понякога се внасят бактерии или гъбички.

Поглъщането на замърсени пчелни продукти може да изложи хората на токсини или пестициди, използвани в пчеларството, което може да има неблагоприятни ефекти върху здравето.

Продуктите могат да взаимодействат с определени лекарства и да засегнат тяхната ефективност. Например пчелното млечице може да повлияе на лекарствата за кръвно налягане.

Терапията с пчелна отрова (BVT) трябва да се прилага само от обучени специалисти, които разбират дозите, потенциалните странични ефекти и спешните процедури в случай на алергични реакции.

От съществено значение е да се консултирате с квалифициран медицински специалист, преди да започнете апитерапия, особено ако имате алергии или съществуващи здравословни проблеми. Те могат да оценят потенциалните рискове и ползи и да предоставят насоки за безопасна употреба.

 

Заключение

Апитерапия е форма на алтернативна медицина, която показва магията на пчелните продукти. Те крият множество предимства за поддържане или подобряване на човешкото здраве. С тяхна помощ можем да лекуваме кожни проблеми, възпаления, респираторни затруднения, орални състояния и още много други.

Не бива да забравяме да бъдем внимателни за алергии или чувствителност към тези продукти. Всякакви здравословни проблеми трябва да бъдат взети предвид и обсъдени с медицинско лице.

Какво е апитерапия?

Апитерапия е форма на алтернативна медицина, която използва пчелни продукти за терапевтични цели. Тази древна практика включва комбинация от различни вещества, получени от пчелите, като мед, пчелна отрова, пчелно млечице, прополис и пчелен прашец.

Какви са ползите от апитерапия?

С помощта на апитерапия можем да лекуваме артрит, кожни и орални проблеми, възпаления, респираторни затруднения и още много други.

Какви са рисковете от апитерапия?

Апитерапия крие риск от алергични реакции, които могат да варират от леки до тежки. Мед не трябва да се дава на бебета под една година поради риск от ботулизъм – рядко, но сериозно заболяване. Също така консумацията му трябва да бъде добре регулирана при диабет.

Категории: Здраве, Любопитно, Хранене и видове храни|Публикувана: 05.01.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Йоана Иванова
Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 23 февруари 2024 в 10:47 | Публикувана: 5 януари 2024 в 15:12 | Категория: Здраве, Любопитно, Хранене и видове храни