Проблеми с простатата – съвети за лечение

Обновена: 13.03.2024|
hormonite shtitovidnata jleza

С напредването на възрастта мъжете са изложени на висок риск от проблеми с простатата. Добрите новини – има редица начини да си помогнете и да облекчите болезненото уриниране, когато проблемът е свързан с тази малка, но от голямо значение жлеза.

 

Кои са най-честите проблеми с простатата?

Има няколко основни здравословни проблема, които засягат простатата, и всеки от тях изисква внимание и правилно лечение, за да не прерасне в хронично или застрашаващо живота състояние.

Най-честите оплаквания вследствие на проблемите с простатата са:

 • болезнено уриниране
 • чести позиви за уриниране
 • по-слаба струя при уриниране
 • кръв в урината
 • усещане за пълен мехур дори непосредствено след уриниране
omega3 400
biotin 02 600
omega3 400
biotin 02 600

Един от най-често срещаните проблеми, които специалистите установяват, е уголемена простата. Състоянието се характеризира с разрастване на жлезата.

Това причинява притискане на отделителния канал и болезнено уриниране, придружено със силен дискомфорт в пикочния мехур и всички по-горе описани симптоми. Може да се стигне дори до пълна невъзможност за уриниране, което води със себе си сериозни последици за здравето.

Простатит

Възможно е проблеми с простата да се появят и вследствие на възпалителен процес в организма. Най-общо това състояние носи името простатит. За разлика от уголемената простата, то може да възникне и при по-млади мъже, които са полово активни.

Не е задължително да е придружено с увеличаване на простатата, но много често в по-острите си форми носи със себе си симптоми като висока температура и болка ниско в гърба. Опасното при простатита е, че може да се хронифицира и да причини проблеми с напредването на възрастта.

Освен с болезнено уриниране, простатитът може да е съпътстван от проблеми със сексуалната функция и болезнена еякулация. При някои мъже са известни дори случаи на стерилитет.

Опасното при тези типове инфекции и възпаления е, че, освен пикочните пътища, и цялата отделителна система, много бързо се засягат и репродуктивните органи. Последиците са песъчинки и камъни в бъбреците от задържането на урина, цистит, уретрит, сексуална слабост и стерелитет.

 

Кога се появяват проблеми с простатата?

 

Проблеми с простатата. Добавки за здрава простата.

 

Простатата е жлеза с големината на орех, която само силният пол притежава, и е с огромно значение за отделителната и сексуалната функция при мъжа. Обикновено проблеми с простата се проявяват при мъже на възраст над 40-45 години.

Затова се препоръчва след навършване на 40-годишна възраст мъжете поне веднъж годишно да се подлагат на преглед при специалист, който при оплаквания и необходимост да назначи лечение.

Тази жлеза започва своето развитие още преди раждането на бебето и се захранва от мъжките хормони. След пълното си израстване тя се намира непосредствено пред ректума, под шийката на пикочния мехур и в близост до пикочния път, който изхвърля урината от тялото (уретрата).

Ролята на простатата има много общо с производството и защитата на сперматозоидите и съответно – размножителната функция.

Често с напредване на възрастта, особено след петото десетилетие на мъжа, жлезата нараства. Проблемът е известен като доброкачествена простатна хипертрофиля или аденом на простатата.

Свързан е с притискането на уринарния тракт, а оттам – и с болка при уриниране и дори спонтанно, неконтролируемо изпускане на урина.

И двете състояния са болезнени и неприятни, причиняват дискомфорт на мъжа. В повечето случаи засягат мъжкото самочувствие.

Важно е да отбележим, че ранното лечение и превенцията на заболяванията на простата могат да ви спестят много дискомфорт, и дори да спасят живота ви.

Един от въпросите, на които специалистите все още не могат да отговорят обаче, е защо се появяват проблемите с простатата. Водеща теория е, че подобно на менопаузата и климактериума при жените, при мъжете също в периода 40-45-годишна възраст настъпват резки изменения на хормоналните нива. Основно намалява производството на тестостерон и в тялото настъпва дисбаланс на веществата.

 

Съвети за лечение на проблеми с простатата

Проблеми с простатата. Хиперплазия. Добавки за здрава простата.

 

Ако се съмнявате за наличие на здравословно състояние, свързано с простатата и нейните функции, първата и най-важна стъпка е да се консултирате със специалист. Обикновено вашият личен лекар ще ви насочи към уролог, който ще направи преглед и ще назначи изследвания, които да отхвърлят или потвърдят дадена диагноза на база на вашите оплаквания.

Лечението най-често е свързано с прием на медикаменти, като при по-леките случаи става дума за препарати, които да успокоят възпалението (при наличие на такова), да отпуснат засегнатите мускули около/на простата и отделителните органи.

 

При по-тежки заболявания или симптоми се предписват препарати, които да балансират нивата на тестостерон в тялото. Относително рядко се налага да се прибегне до оперативна намеса.

Има няколко важни съвета, които специалистите препоръчват да спазвате, ако страдате от проблеми с простатата. Сред тях са:

 • Не злоупотребявайте с алкохол. Имайте предвид, че при стартирал рак на простата тютюнопушенето носи риск от агресивно развитие на болестта. Ролята на кафето е спорна, тъй като е установено, че ароматната напитка съдържа антиоксиданти, които имат противораков ефект.
 • Намаляване на килограмите при наднормено тегло.Статистики сочат, че затлъстяването повишава риска от простатен карцином, но все още причината за тази връзка не е добре изяснена.
 • Внимателно наблюдение и контрол на кръвната захар и кръвното налягане. Проучване, публикувано в Международното списание по клинична и експериментална медицина, показва, че инсулиновата резистентност увеличава риска от прогресивно нарастване на простатната жлеза като най-уязвими са възрастните пациенти, които относително отскоро страдат от инсулинозависим захарен диабет. Развитието на заболяването намалява с понижаване на телесното тегло и нивата на гликиран хемоглобин в кръвта.
 • Промени в хранителния режим – наблягане на здравословни храни с ползи за перисталтиката и такива, които не водят до затруднение на метаболизма и запек.
 • Повече прием на вода на дневна база (най-добре в чиста форма или като чай, не се препоръчват газирани, подсладени и енергийни напитки и сокове). Но повече през деня, отколкото вечер.
 • По-високи нива на физическа активност.

 

Важно е да обръщате внимание на простатата и сигналите й, както и да правите редовни прегледи и поради други причини: простатният карцином е най-диагностицираното заболяване при мъжете, като случаите нарастват с напредване на възрастта.

Според последни статистики това злокачествено увреждане е втората причина, след белодробния рак, за смърт сред силния пол. По честота сред онкологичните проблеми на мъжете, то се нарежда на трето място (след рака на белия дроб и на стомаха).

За щастие благодарение на установените принципи на профилактика повечето проблеми с простатата се улавят в ранен стадий и се лекуват относително леко.

Категории: Здраве|Публикувана: 25.02.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 09:16 | Публикувана: 25 февруари 2022 в 13:18 | Категория: Здраве