Уголемен далак – защо се получава и как се лекува?

Обновена: 10.01.2024|

Далакът е орган в горната лява част на корема, вляво от стомаха. Той  варира по размер и форма при различните хора, но обикновено наподобява юмрук. Има лилав цвят и е дълъг около 10 см. Тъй като далакът е защитен от гръдния кош, не можете лесно да го почувствате, освен ако не е увеличен.

Причините за уголемен далак са различни, но има често срещани симптоми, по които можем да разпознаем наличието на този проблем. Има методи, чрез които да се погрижим за здравето на органа.

 

Каква е ролята на далака в организма?

Далакът е отговорен за филтрирането на кръвта и отстраняването на страничните продукти и отпадъци, получени от червените кръвни клетки. Тези частици могат да преминават през кръвоносните съдове и да причинят инфекции.

Функцията на далака също може да помогне на имунитета да работи по-ефективно. Това става чрез синтезиране на лимфоцити. Този орган също помага в борбата с определени видове бактерии, които причиняват пневмония и менингит.

Ако имате уголемен далак, това засяга всеки от тези процеси, защото органът не може да функционира правилно.

 

Уголемен далак – какво представлява състоянието спленомегалия?

Уголемяването на далака е състояние, при което далакът се увеличава поради здравословни проблеми. Това се дължи на отклонение в нивата на червените кръвни клетки. Когато тялото работи в хиперфункция, за да компенсира загубата на червените кръвни клетки, далакът се увеличава.

Както вече споменахме, далакът е много малък орган, но когато това състояние се появи, той може да стане почти двойно по-голям, което да доведе до допълнителни здравословни проблеми.

Спленомегалията, причинена от дисфункция на червените кръвни клетки в перитонеалната кухина, може да бъде болезнена, ако се диагностицира по-късно.

Обикновено няма признаци за уголемен далак в ранен етап и състоянието трудно се диагностицира, освен ако не е открито случайно при рутинен преглед. Когато състоянието се усложни, могат да се почувстват следните симптоми:

 • Болка или пълнота в лявата горна част на корема, която може да се разпространи до лявото рамо.
 • Усещане за ситост без хранене или след ядене на малко количество, защото далакът притиска стомаха.
 • Ниски нива на червени кръвни клетки (анемия).
 • Чести инфекции.
 • Лесно кървене.

Посетете незабавно лекар, ако получите някой от горните симптоми, особено ако имате болка, която се усилва, когато поемете дълбоко въздух!

 

Причини за уголемен далак

 

Уголемен далак.

 

Редица инфекции и заболявания могат да причинят уголемяване на далака. Това състояние може да бъде временно, в зависимост от лечението и причината. Някои от възможностите включват:

 • Вирусни инфекции, като мононуклеоза.
 • Бактериални инфекции, като сифилис или ендокардит.
 • Паразитни инфекции, като малария.
 • Цироза и други заболявания, засягащи черния дроб.
 • Различни видове анемия.
 • Рак на кръвта, като левкемия и лимфоми, болестта на Ходжкин.
 • Метаболитни нарушения, като болест на Гоше и болест на Ниман-Пик.
 • Кръвен съсирек във вените в далака или черния дроб.
 • Автоимунни състояния, като лупус или саркоидоза.

 

Как се диагностицира спленомегалия?

Значително уголемен далак обикновено се открива по време на физически преглед. Лекарят често може да го усети, като внимателно прегледа лявата горна част на корема. Въпреки това някои хора – особено тези, които са много слаби, могат сами да го напипат, макар че не е сигнал за проблем.

За да се потвърди диагнозата, се назначават няколко изследвания:

 • Кръвни тестове – пълна кръвна картина за проверка на броя на червените кръвни клетки, белите кръвни клетки и тромбоцитите.
 • Ултразвук или скенер – за да се определи размера на далака и дали притиска други органи.
 • ЯМР (ядрено-магнитен резонанс) – за проследяване на кръвния поток през далака.

Понякога са необходими допълнителни изследвания, за да се открие причината за уголемен далак, включително биопсия на костен мозък. Течни и твърди проби от костен мозък обикновено се вземат от таза. Иглата се вкарва в костта през разрез.

Преди процедурата се слага пълна или местна упойка.

 

Как се лекува уголемен далак?

Лечението на състоянието се фокусира върху това, което го причинява.

 • Ако е налична бактериална инфекция, лечението ще включва антибиотици.
 • Ако далакът е уголемен, но няма симптоми и причината не може да бъде открита, лекарят може да ни остави под наблюдение с преглед на всеки 6-12 месеца, ако не се развиват симптоми.
 • Ако увеличеният далак причинява сериозни усложнения или причината не може да бъде идентифицирана или лекувана, операцията за отстраняване на далака (спленектомия) може да бъде опция.

В хронични или критични случаи операцията може да предложи най-добрата възможност за възстановяване. След нея далакът се изследва, за да се провери за възможен лимфом.

 

Промени в начина на живот, които могат да овладеят състоянието

 

Уголемен далак, лечение.

 

Ще разгледаме някои естествени средства за контрол и облекчение на дискомфорта от уголемен далак. Често те се прилагат и когато няма открита причина или симптоми за спленомегалия. Следващите съвети могат да помогнат за връщане на нормалните размери на органа.

 

Противовъзпалителна диета

За да получим облекчение на първо място, трябва да намерим начини да контролираме диетата си и да помогнем за намаляване на възпалението. За това трябва да наблягаме на храна, която е по-лесно смилаема и осигурява повече енергия на тялото за по-кратък период от време.

Диетата трябва да е богата и на антиоксиданти, витамини и минерали. Всички те са полезни за намаляване на възпалението и намаляване на щетите от свободните радикали. Може също да намалим стреса, което е в помощ на борбата със симптомите на уголемен далак.

Трябва да се избягват храни като алергени, нискокачествена животинска храна, сладки храни, преработени храни и рафинирани растителни масла. Вместо това трябва да хапваме повече плодове, зеленчуци, ядки, семена и билки.

 

Намаляване на стреса

Трябва да се отдадем на дейности за борба със стреса, защото хроничният стрес отслабва имунната система и води до възпаление и храносмилателни проблеми. Това може да усложни проблема с уголемения далак.

За да подобрим състоянието си и да контролираме симптомите на спленомегалия, може да правим по-често разходки в парка или сред природата, топли бани, да практикуваме любимото си хоби, да медитираме и изобщо всичко, което може да ни накара да се чувстваме добре.

 

Използване на етерични масла

За някои хора етеричните масла са изключително ефективни при уголемен далак, докато други получават само временно облекчение от симптомите. Ето няколко симптома, които могат да бъдат контролирани чрез етерични масла:

 • Намаляване на възпалението в тялото
 • Помагат в борбата с инфекцията
 • Увеличават притока на кръв
 • Намаляват болката

 

Етеричните масла могат да се смесят с малко базово масло и след това да се масажират в областта на далака. Хубаво е това да се практикува около 2-3 пъти на ден, за да получим облекчение. Със сигурност ще помогне за подобряване на кръвообращението и за борба с отока, причинен от увеличаването на далака.

 

Редовни тренировки

 

Уголемен далак. Мускулна треска. Задна корова атрофия.

 

Можете да включим и тренировки като част от борбата за намаляване на възпалението и контрол на увеличения далак. Упражненията, които оказват натиск върху далака и стомаха, могат да бъдат полезни за намаляване на възпалението.

Те също така насърчават кръвообращението и подобряват процесите в тялото, поради което симптомите могат да бъдат намалени. Редовните тренировки могат да бъдат от ключово значение за здравия далак и предотвратяват увеличаването на далака в бъдеще.

 

Заключение

Това е всичко, което трябва да знаем, ако се сблъскаме със състоянието уголемен далак. Трябва да имаме предвид, че в повечето случаи това състояние не е опасно, но изисква наблюдение и поддържане на здравословен начин на живот. При поява на симптоми, задължително трябва да се обърнем към лекар за консултация.

Бъдете здрави!

 

Какви функции има далакът?

Далакът е отговорен за филтрирането на кръвта и отстраняването на страничните продукти и отпадъци, получени от червените кръвни клетки. Той е част от имунната система и се бори с някои бактерии, причиняващи тежки заболявания.

Каква е причината за уголемен далак?

Уголемяването на органа може да е вследствие на различни здравни отклонения – вирусни, бактериални или паразитни инфекции, заболявания на черния дроб и кръвта, автоимунни нарушения и хронични заболявания.

Може ли да се предотврати и излекува?

Диагнозата уголемен далак не е присъда, но все пак е добре да се погрижим за себе си и да запазим баланса на организма. При консултация с лекар се лекува първоизточника на състоянието. Ние можем да помогнем на тялото си като се храним здравословно и пълноценно, движим се повече и се стараем да се борим със стреса в ежедневието.

Категории: Здраве|Публикувана: 30.12.2021|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 10 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 30 декември 2021 в 13:52 | Категория: Здраве