Внимание – травми през зимата!

Обновена: 03.01.2024|

Красива и коварна, бяла и опасна – не става дума за жена, а за тазгодишната зима. Дните й с минусовите температури, ледът и снегът ни причиняват битови и здравословни проблеми, сред които са травмите в градски или планински условия.

Никой не е застрахован от инциденти. Неизменно обаче жертви на поледиците стават мъжете и жените над 60-годишна възраст, също и младите хора, които, без добро оборудване и достатъчна подготовка, практикуват зимни спортове (ски, сноуборд, кънки и други).

Какви са най-честите травми през зимата? Какво да се прави, ако се случат? Как да си осигуряваме максимална безопасност? Ето информация, която ще ви помогне да съхраните тонуса и здравето си в мразовитите дни.

 

omega3 400
omega3 600

Контузии и счупвания

Чести травми през зимата са паданията, които водят до т.нар. мекотъканни увреждания. Обикновено се засягат кожата, мускулите, сухожилията, ставните хрущяли и кръвоносните съдове. Видът на пораженията варира в зависимост от силата на удара, позицията при спъване или подхлъзване, особеностите на околната среда и други фактори.

omega3 400
omega3 600

След инцидента в засегнатата област се появяват болка и оток. Мястото се затопля и зачервява поради увеличения приток на кръв към него. По този начин организмът се опитва да се справи с проблема. Обикновено се формира подкожен кръвоизлив.

Подвижността е ограничена. В рамките на 2-3 часа след травмата увреденият участък придобива тъмносин оттенък. След няколко дни цветът на поразеното място става жълто-зелен, поради разграждането на хемоглобина от събралата се кръв. В последната фаза оттенъкът на кожата е жълто-кафяв.

При счупванията се явяват същите промени, но може да има деформация на кост и асиметрия в засегнатата област. Понякога се чува характерен звук като пукане, когато става нараняването (например при фактура на дълга кост). Движението е болезнено и носи риск от допълнителни увреждания.

Ако пострадалият е тежко наранен, трябва да се търси квалифицирана медицинска помощ, без отлагане. Правилно е до идването на лекар засегнатата част от тялото да се обездвижи чрез използване на подръчни средства – колани, дъски и други импровизирани подложки.

Точната диагноза се поставя след преглед и изследвания, включително рентгенови снимки, компютърна томография или магнитно-резонансна томография. При фрактурите, независимо от напредъка на медицината, гипсирането е основният метод за консервативно лечение, когато има показания за това.

Ако се установяват само мекотъканни увреждания, достатъчно е поразеното място да се стабилизира с помощта на ортези – помощни средства, които гарантират контролиран обем на движенията.

 

Хипотермия и измръзване

 

Травми през зимата.

 

Тези травми през зимата са свързани с продължително излагане на силен студ. Хипотермията е състояние, при което температурата на тялото пада под нормалните си стойности (около 37 градуса по Целзий). Това се случва, когато организмът губи повече топлина, отколкото може да произведе. Освен студът, за проблема допринасят силният вятър, високата влажност и неподходящото за сезона облекло.

Измръзването е една от най-драматичните травми през зимата. В такива случаи се увреждат не само откритите и по-слабо защитените части на тялото.

При екстремно ниски температури измръзването води до формиране на ледени кристали в клетките и около тях, при което се засягат различни телесни структури.

Например:

 • по кожата се образуват язви
 • мускулите болят и губят функцията си
 • нарушава се кръвообращението поради увреждане на кръвоносните съдове
 • може да се загуби чувствителност след засягане на нервни клетки

 

В най-тежките случаи се стига до увреждане на различни органи. Състоянието изисква спешна медицинска помощ.

Ако сте в ситуация, при която подозирате, че някой е в хипотермия или е измръзнал, може да му окажете първа помощ чрез следните стъпки:

 • Преместете пострадалия на закрито място, защитено от вятър и студ.
 • Завийте го с одеяла и други материали, които са топли, но не горещи.
 • Започнете да го затопляте постепенно и внимателно, за да предпазите от увреждания замръзналите му клетки.
 • Ако пострадалият може да пие, предложете му напитка, затоплена, но не гореща.
 • Не търкайте енергично премръзналите участъци на кожата, за да не я увредите.
 • Не допускайте влага по дрехите му. Имайте предвид, че тя извлича топлина от тялото и засилва хипотермията.
 • Ако е необходимо, може да се притиснете до пострадалия и така (чрез тяло към тяло) да му предоставите допълнителна топлина.

 

При постъпване в болница, на измръзналия се прилага поетапно затопляне. Правят му се вливания за възстановяване на електролитния баланс. Внимателно се обработват уврежданията на кожата.

В някои случаи се извършва по-широка хирургична намеса. При необходимост се предписват обезболяващи медикаменти и антибиотици.

 

Преумора и инсулт

 

Травми през зимата, вазоконстрикция.

 

Това са травми през зимата, които се дължат предимно на продължителна физическа активност по време на силен студ.

Добре известно е, че минусовите температури предизвикват вазоконстрикция – свиване и стеснение на кръвоносните съдове, чрез което организмът се опитва да запази топлината си.

Вазоконстрикцията обаче затруднява кръвообращението и натоварва сърцето.

За да се справи със студа, организмът използва повече енергия от запасите си. Този процес може да доведе до преумора, особено ако се съчетае с тежки физически натоварвания.

Студът повлиява и кръвната коагулация (способността на кръвта да се сгъстява). В мразовити дни коагулацията е ускорена и може да увеличи риска от образуване на тромби (кръвни съсиреци), които блокират кръвоносните съдове и създават условия за развитие на инсулт.

Болестният процес се влияе от много фактори – възраст, общо здравословно състояние, физическа подготовка и други. За профилактиката на такива травми трябва да се познават симптомите им.

Преумората протича със следните оплаквания:

 • посиняване на лицето и ръцете
 • треперене и изстудяване на крайниците
 • мускулна слабост
 • забавяне на движенията и говора
 • затруднена координация на движенията
 • сънливост
 • забавен или неравномерен пулс.

 

Характерни за инсулта са:

 • силно главоболие, което обхваща едната или двете страни на главата
 • трудности при изговарянето на думи, неразбираема реч
 • замъглено зрение
 • затруднено движене на едната или двете страни на тялото
 • спазми на лицето, ръцете или краката
 • неспособност за разпознаване на околните и обстановката

 

При поява на горните оплаквания или на част от тях трябва да се прекрати всякаква дейност и да се търси медицинска помощ. Тя е най-ефективна в първите 4-5 часа от началото на инсулта. До идването на лекар на пострадалия не бива да се дават напитки и храна, тъй като това може да създаде риск от задавяне.

В болнични условия пациентът се подлага на диагностични процедури и медикаментозно лечение. При инсулт, възникнал поради формиране на тромб и запушване на мозъчен съд, се ползват лекарства за разтваряне на кръвните съсиреци.

Прилагат се също: антикоагуланти, чрез които се предотвратява формирането на нови тромби; медикаменти за контрол на кръвното налягане и други. След стабилизиране на общото състояние пациентите се възстановяват чрез физиотерапия и рехабилитация.

 

Седем стъпки за предпазване от травми през зимата

 

Травми през зимата.

 

 1. Обличайте се топло, за да се защитавате от студа и влагата. При минусови температури носете шапка, очила, ръкавици и шал.
 2. Не забравяйте, че зимните обувки са като зимните гуми – трябва да ви гарантират добро сцепление с повърхността, по която се движите. Избирайте си обувки, изработени от материал, който позволява преминаване на въздух през него, като едновременно предпазва от течности и влага.
 3. Ако е възможно, избягвайте ходенето по заледени и заскрежени пътеки. Почиствайте от снега участъците около дома си и ги поръсвайте със сол или пясък, за да предотвратите заледяването.
 4. Бъдете много внимателни при изкачване и слизане по стълби. Подпирайте се на парапети, когато е необходимо.
 5. Следете прогнозата за времето и избягвате излизания при лоши метеорологични условия.
 6. Хранете се здравословно като поставяте акцент върху ястия, богати на витамини, минерали, омега-3 мастни киселини и протеини. Така ще си гарантирате дълготрайна енергия и ще укрепите защитните сили на организма си.
 7. Поддържате редовна, умерена физическа активност за тонус и гъвкавост на мускулите. При упражняване на зимни спортове, носете подходяща защитна екипировка и спазвайте правилата за безопасност.

 

Следването на тези съвети не изисква особени усилия, но може значително да намали риска от травми през зимата.

 

Какво е хипотермия и какви са нейните симптоми?

Хипотермията възниква, когато тялото губи топлина по-бързо, отколкото може да я произведе, което води до опасно ниска телесна температура. Симптомите включват треперене, объркване, неясна реч и загуба на координация.

Какво е измръзване и как се различава от хипотермия?

Измръзването е измръзване на кожата и подлежащите тъкани поради излагане на студ. За разлика от хипотермията, която засяга вътрешната температура на тялото, измръзването засяга предимно крайниците като пръстите на ръцете, краката, носа и ушите.

Какво е вазоконстрикция и защо е проблем при студено време?

Вазоконстрикцията е стесняване на кръвоносните съдове в отговор на ниски температури, намаляване на притока на кръв към крайниците и увеличаване на риска от измръзване и хипотермия.

Как мога да подобря кръвообращението и да предотвратя вазоконстрикция?

Бъдете активни, за да стимулирате притока на кръв, избягвайте пушенето (което свива кръвоносните съдове) и се обличайте топло, за да минимизирате загубата на топлина и да поддържате кръвообращението в крайниците.

Категории: Здраве|Публикувана: 02.02.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Ваня Шипочлиева
Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 2 февруари 2024 в 13:45 | Категория: Здраве