4 спешни състояния – как да окажем първа помощ?

Обновена: 05.03.2024|
Спешни състояния.

Спешни състояния са ситуации, при които здравето и вероятно живота на някого са пряко застрашени. Те могат да се случат по всяко време и навсякъде, където медицинска помощ може да не успее да пристигне достатъчно бързо.

Поради тази причина е важно да имаме основни умения за справяне със спешните ситуации, които могат да застигнат наши близки, да оставим паниката настрана и да окажем помощ, която може да бъде спасяваща за тях.

 

1. Задавяне

Задавянето е реакция, която се появява при попадане най-често на храна или течност в дихателната система и причинява нейното частично или пълно запушване. Това води до упорито кашляне, с което организмът се опитва да освободи дихателните пътища. Ако този акт е неуспешен, се затруднява поемането на въздух и може да се стигне дори до фатален край.

Потърпевш може да бъде както възрастен, така и дете. В зависимост от възрастта, действията ни ще бъдат различни. Ако се задави възрастен човек, обичайно той започва да кашля и успява са преодолее задавянето сам. Ако обаче има по-сериозно затруднение за дихателните пътища, не е възможно добро поемане на въздух и ефективно кашляне.

zink 400
keto 01
zink 400
keto 01

Необходимо е потърпевшият да се наведе напред, а помагащият да нанесе до 5 средно силни удара по гърба, между лопатките му. Тези удари създават силни вибрации върху дихателните пътища, които обичайно са достатъчни да ги освободят.

В случай, че тези опити се окажат неуспешни, трябва бързо да се предприемат нови мерки. Те се състоят в това да обвием ръце около пострадалия и да окажем няколко бързи стягания, съпроводени с натиск в пространството между пъпа и ребрата. По този начин ще създадем силно налягане, което да изкара въздуха от белите дробове и заедно с него-причината за задавянето.

При неправилно прилагане методът носи риск от травми на ребрата, сърцето и други органи. Препоръчително е да го използваме само когато е крайно необходимо.

При деца, които са се задавили, действията ни ще бъдат подобни, с някои особености. Кърмачето до 1 година, дори и малко по-голямо дете, лесно може да бъде взето на ръце. То се обръща с лицето надолу и се поставя върху бедрото на възрастния. Главичката трябва да бъде по-ниско разположена от долната част на тялото. Отново е необходимо да се нанесат няколко потупвания върху гърба, между лопатките.

Друг подход, ако този се окаже неуспешен, е да обърнете детето с лице нагоре. След това поставете два пръста върху средата в долната част на гръдния кош и да окажете натиск навътре и нагоре. Така отново се изгонва въздуха от белите дробове, образувайки струя, която да повлече причината за задавянето.

При всеки от случаите, при задълбочаващо се задавяне, ако е наличен трети човек (свидетел), помолете го да звънне на 112. При случай, че такъв човек липсва, направете го вие, за да бъдете сигурни, че при невъзможност да се справите, към вас идва допълнителна помощ, и продължете спасителните действия.

 

2. Припадък

 

Спешни състояния, припадък.

 

Припадъците (гърчовете) са спешни състояния, най-често асоциирани с болестта епилепсия. Причините за тях могат да бъдат разнообразни, но подходът от страна на свидетелите е сходен. По принцип гърчовете преминават за кратък период от време (до минута), но протичат със загуба на съзнание и неволеви движения, които могат да доведат до спиране на дишането и травми.

Припадъкът може да се случи навсякъде – вкъщи или на обществено място. Когато станете свидетели, запазете спокойствие.

Това, с което можете да бъдете полезни, е да обърнете човека на една страна и да подложите нещо меко под главата му, за да избегнете наранявания.

С обръщането на една страна се освобождават дихателните пътища, ако по врата му има затегнати шалове или вратовръзки – премахнете ги.

Разчистете около пострадалия, с цел да няма остри предмети и ръбове, на които да се нарани заради неволевите си движения. Правилото да се позвъни на спешна помощ от свидетел или от вас, важи и тук. Междувременно може да погледнете часовника си и да засечете времето на гърча, това ще бъде полезно за медицинския екип.

 

3. Инфаркт

 

Инфаркт.

 

Миокардният инфаркт несъмнено е спешно състояние, което изисква специализирана медицинска помощ. Независимо от това, симптомите му и методите за оказване на първа помощ трябва да се знаят и от хора без медицинско образование, защото те могат да спасят човешки живот.

Как да познаем, че се касае за миокарден инфаркт?

Наблюдават се следните симптоми:

 • стягаща гръдна болка или силно напрежение в центъра на гръдния кош
 • разпространение на болката към рамото, ръката, долната челюст и понякога – горната част на корема
 • недостиг на въздух
 • гадене, виене на свят, потене.

 

Допълнителни фактори, които да ви насочат към диагнозата, са напреднала възраст, мъжки пол, информация за хронично сърдечно-съдово заболяване или предишен инцидент.

Какво да предприемете, ако се касае за остър миокарден инфаркт?

Първата ви задача е да се обадите на 112, в тази ситуация това е наложително. Докато чакате спешна помощ, дайте аспирин – той ще попречи на съсирването на кръвта и може да ограничи пораженията върху сърцето (направете го само ако човекът не е алергичен към това лекарство). Ако му е изписан нитроглицерин, нека го използва в тази ситуация. Медикаментът има съдоразширяващо действие.

Миокардният инфаркт може да протече и като внезапна сърдечна смърт. Това означава, че човекът, на когото ще оказваме помощ, ще бъде в безсъзнание. В този случай имаме само един избор – да направим сърдечен масаж. Разбира се, преди това трябва са бъдем сигурни в ситуацията – да проверим за пулсации и, ако такива липсват, да предприемем действия.

Сърдечният масаж се прави като с две ръце, една върху друга, се оказва бърз, силен и повтарящ се ритмично натиск с честота 100-120 в минута. На някои места (напр. в метрото) са поставени автоматични дефибрилатори с инструкции за употреба, специално за такива ситуации.

След завършване на процедурата устройството може да анализира ритъма на сърцето и отново да предостави инструкции за повторение на дефибрилацията. Важно е да се спазват инструкциите и дефибрилаторът да се използва само, ако се налага.

 

4. Алергична реакция

 

Спешни състояния, епинефрин.

 

Съществуват различни по тежест алергични реакции, като не всички са спешни състояния. Най-опасната и животозастрашаваща алергична реакция е анафилактичния шок. Той е системна алергична реакция, която изисква спешни мерки.

Какво се случва при анафилактичния шок и защо той е опасен?

Имунната система на някои организми реагира бурно срещу алергени (храни, вещества, отделени при ухапване от насекоми, лекарства).

При тази реакция се отделят големи количества хистамин, който има следните ефекти върху организма:

 • разширяване на кръвоносните съдове (вазодилатация)
 • понижаване на кръвното налягане (хипотензия)
 • ускоряване на сърдечната дейност (тахикардия)
 • стесняване на дихателните пътища (бронхоконстрикция)
 • повишена пропускливост на кръвоносните съдове (води до склонност към образуване на отоци на лигавиците)

 

Съчетани, тези ефекти водят до спешното състояние анафилактичен шок. Ключов медикамент за неговото овладяване е адреналинът, но той се прилага най-вече от медицински персонал, затова преди всичко останало потърсете спешна помощ.

Ето какво може да направите, без да разполагате със специални средства:

 • Поставете болния в легнало положение с повдигнати долни крайници – това ще увеличи кръвотока към главата.
 • Ако реакцията е настъпила вследствие на ухапване от насекомо или мускулно приложение на лекарство, пристегнете над мястото с есмарх (турникет), гумена ръкавица или дреха, за да възпрепятствате навлизането на алергена в кръвообръщението.
 • Ако човекът изпада в безсъзнание, започнете реанимационни действия – обдишване и сърдечен масаж.
 • Ако потърпевшият е преживявал и преди такъв инцидент и носи в себе си специална „писалка“ за приложение на адреналин, не се колебайте да я използвате.

 

Ето стъпките за правилно приложение на „писалката“:

 • Подгответе уреда, като свалите предпазната капачка от иглата или инжектора.
 • Изберете място за приложение. Обикновено се предпочита външният бедрен мускул или делтоидният мускул на рамото. Мястото трябва да бъде чисто и сухо.
 • Поставете иглата в избраната област и инжектирайте адреналина. Натиснете инжектора, като следвате инструкциите на устройството.
 • Дръжте иглата в мястото на инжектиране за няколко секунди, след което я изтеглете.
 • Веднага след манипулацията търсете медицинска помощ.

 

Списъкът със спешни състояния, на които можете да станете свидетели, е дълъг, но тези няколко основни са най-често срещани. Ако овладеете последователността от помощни мерки и запазите спокойствие, със сигурност ще бъдете полезни в такива трудни ситуации.

Кои са спешни състояния?

Спешни състояния са ситуации, при които здравето и вероятно живота на някого са пряко застрашени. Те могат да се случат по всяко време и навсякъде, където медицинска помощ може да не успее да пристигне достатъчно бързо.

Кои са най-честите спешни състояния?

Това са припадък, задавяне, инфаркт и анафилактичен шок.

Как да реагираме, ако станем свидетел на някое от изброените спешни състояния?

Ако овладеете последователността от помощни мерки и запазите спокойствие, със сигурност ще бъдете полезни в такива трудни ситуации.

Категории: Здраве|Публикувана: 07.11.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

9ef7510827619c124f8b14fc0fac6536?s=96&d=mm&r=g

Петя Михнева е стажант-лекар и завършва медицина в Медицински университет, гр. София. През годините на обучението си натрупва опит в клиники по реанимация, педиатрия, родилна зала и COVID-19. Това я запознава с работата с различни групи пациенти. Проявява интерес към работата с деца.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 5 март 2024 в 13:28 | Публикувана: 7 ноември 2023 в 13:47 | Категория: Здраве