Витамини през зимата – кои е препоръчително да приемаме?

Обновена: 18.02.2025|
Витамини през зимата.

Често с рязкото захлаждане, което се наблюдава от няколко зими насам, много от нас стават жертва на рязък спад в имунитета, което неизбежно води до настинки, грипове и нежелани вируси.

Интересът към витамини през зимата, които могат да подобрят имунната функция и да намалят риска от инфекциозни заболявания, е голям, особено след появата на COVID-19.

Кои витамини през зимата да приемаме?

През зимата организмът се нуждае от повече витамини за имунитет и енергия. Витамин C укрепва защитните сили, D подпомага костите и настроението, а А и Е действат като антиоксиданти. Витамините от група B подкрепят нервната система. Източници на витамини през зимата са цитруси, риба, ядки, млечни продукти, зеленчуци или добавки.

Витамин С

Няма човек, който при настинка и последвал лекарски преглед, да не е бил консултиран за силно увеличен прием на витамин C. Той е силен имуностимулант, който засилва работата на тялото.

Витамин С играе важна роля както във вродения, така и в адаптивния имунитет, вероятно поради неговите антиоксидантни ефекти, антимикробни и антивирусни действия и ефекти върху модулаторите на имунната система.

Ролята му в имунната система включва:

  • Поддържане на целостта на епитела – помага на кожата и лигавиците (първата защитна бариера на организма) да останат здрави и устойчиви срещу инфекции.
  • Засилва диференциацията и пролиферацията на В и Т-клетки – подпомага развитието и размножаването на ключови имунни клетки, които защитават организма от патогени.
  • Засилва фагоцитозата –  способността на белите кръвни клетки да унищожават микробите.
  • Нормализира производството на цитокини – молекули, които регулират имунния отговор.
  • Намалява нивата на хистамин, който се активира при възпаленията и алергичните реакции.
  • Инхибира вирусната репликация – Може да забави или потисне размножаването на вирусите в организма.

 

Антиоксидантното действие на витамин С може да помогне за намаляване на оксидативния стрес по време на инфекции. В допълнение, редовната консумация на витамин С може да намали продължителността на обикновената настинка и тежестта на нейните симптоми, но приемането на добавки с витамин С само след появата на симптомите не осигурява постоянни ползи.

400 до 1800 мг/ден витамин С от храни и хранителни добавки е безопасен за деца, в зависимост от възрастта, и до 2000 мг/ден е безопасен за възрастни, включително за бременни и кърмещи. Тези препоръки обаче не се прилагат за хора, приемащи витамин С под лекарско наблюдение.

 

Витамини през зимата: Витамин D

 

Витамини през зимата.

 

Както добре знаем, това е витаминът, който приемаме единствено чрез слънчевите лъчи. Той е много важен за общото състояние на тялото. Витамин D пряко отговаря за силата на защитните функции на организма срещу вирусите, но и не само.

Здравето на зъбите, костите, кожата и ставите е пряко свързано с нивото на витамина в организма. Ето защо е от изключително голямо значение приемът му през зимата, когато не можем да си го набавим по естествен път – чрез слънцето. Неговата липса влияе и върху общия тонус и настроение – появява се лека до тежка депресия, умора и апатия.

Витамин D играе роля в поддържането на здрава кожа и лигавици (например в дихателните пътища). При недостиг тези бариери стават по-малко ефективни в предпазването от инфекции.

Недостигът на витамин D се свързва с по-голяма податливост към грип, инфекции на дихателните пътища, хепатит C, ХИВ и други вирусни заболявания.

Макрофагите са бели кръвни клетки, които унищожават болестотворни организми – при липса на витамин D те работят по-слабо.

 

Витамин А

Много храни съдържат витамин А – основно хранително вещество. В човешката диета има два източника на витамин А: предварително образуван (ретинол и ретинилови естери) и провитамин А каротеноиди (бета-каротин, алфа-каротин и бета-криптоксантин). Предварително формираният витамин А присъства в храни от животински източници, включително млечни продукти, яйца, риба и месо. Провитамин А каротеноидите идват от растителни храни, включително листни зелени зеленчуци, оранжеви и жълти зеленчуци, продукти от домати, плодове и някои растителни масла.

Витамин А играе важна роля за зрението и растежа.

Той също така е необходим за образуването и поддържането на епителната тъкан и диференциацията, съзряването и функционирането на макрофагите и други клетки на вродената имунна система.

Според някои проучвания дефицитът на витамин А е свързан с повтарящи се инфекции на дихателните пътища при деца. Въпреки това, констатациите са смесени от проучванията на ефектите от добавянето на витамин А върху риска и тежестта на пневмония и други инфекции на дихателните пътища при деца.

До 600 до 2800 мкг/ден предварително образуван витамин А в храни и хранителни добавки е безопасен за деца, в зависимост от възрастта, и до 3000 мкг/ден е безопасен за възрастни, включително за бременни или кърмещи. Предозиране с витамин А може да причини силно главоболие, замъглено зрение, гадене, замайване, болки в мускулите и проблеми с координацията.

 

Витамин Е

 

Витамини през зимата.

 

Витамин E e важна част от препоръчваните витамини през зимата и спада към групата на мощните антиоксиданти в природата. Приемът на този витамин осигурява ефикасна борба на тялото с токсините, както замърсяването на въздуха, така и на инфекциозни бактерии и всякакви бактериални образувания.

Витамин Е, наричан още алфа-токоферол, е основно хранително вещество, което присъства в няколко храни , включително ядки, семена, растителни масла и зеленолистни зеленчуци. Препоръчителният дневен прием за витамин Е е 4-15 мг за кърмачета и деца, в зависимост от възрастта, и 15-19 мг за възрастни, включително бременни или кърмещи.

Витамин Е е антиоксидант, който играе важна роля в имунната функция, като помага за поддържането на целостта на клетъчната мембрана и епителните бариери и чрез засилване на производството на антитела, активността на естествените клетки убийци и увеличаване на лимфоцитите (вид бели кръвни клетки) в организма. Последният процес е част от имунния отговор, който се активира, когато организмът е изложен на инфекция или други патогени.

Витамин Е също така ограничава възпалението чрез инхибиране на производството на провъзпалителни цитокини.

Всички нива на прием на витамин Е, намиращи се естествено в храните, се считат за безопасни. 200 мг до 800 мг/ден допълнителен витамин Е е безопасен за деца, в зависимост от възрастта, и до 1000 мг/ден е безопасен за възрастни, включително бременни и кърмещи.

Добавянето на витамин Е може да взаимодейства с определени лекарства, включително антикоагуланти и антиагреганти (лекарства, които предотвратяват агрегацията – залепването, на тромбоцитите в кръвта, което е важен процес при образуването на кръвни съсиреци). Може също така да намали ефективността на лъчетерапията и химиотерапията чрез защита на туморните клетки от действието на тези агенти.

 

Витамини от група B

 

Витамини през зимата.

 

Витамините от група B (B1, тиамин, B2, рибофлавин, B3, ниацин, B5, пантотенова киселина B6, пиридоксин, B7, биотин B9, фолат и B12, кобаламин) са основни микроелементи за целия клетъчен живот. Диетичните витамини от група В се доставят от растения и животински продукти в достатъчно количество, въпреки че различни условия могат да увеличат търсенето и да причинят дефицита им.

Все повече доказателства сочат, че съществуват различни взаимодействия между нервната система и имунната система и че имунната играе важна роля в патогенезата на депресията. Провъзпалителните цитокини (като IL-1, IL-6, TNF-α) са замесени в невробиологичните прояви на депресия. Имунната/цитокинова мрежа има силно влияние върху мозъка. В допълнение, дефицитът на витамин В е свързан с депресия.

Науките за храненето и имунологията са тясно свързани чрез въздействието на лошото хранене върху функцията на имунната система. В световен мащаб една от основните причини за имунен дефицит е хроничното недохранване и това, че значителен процент от световното население консумира по-малко от препоръчителната дневна доза  B-витамини.

 

Заключение

Голяма част от хората не осъзнават нуждата на организма да бъде подхранван и засилван от витамини през зимата, които в ежедневието ни днес е трудно да набавяме само чрез храната.

Ние ви препоръчваме и нашия комплекс от витамини, който е разработен специално според дневните нужди на тялото. Една опаковка е достатъчна за цяла година, а тялото ни ще бъде благодарно години наред. Мултивитамините благоприятстват и състоянието на косата, кожата и ноктите през зимния период.

Липсата на истинска храна за клетките е проблем, който води до отслабването на имунитета, честите настинки и болести, липсата на тонус, хроничната умора, загубата на настроение и много други.

Не е трудно да обърнем малко внимание на тялото си – нека бъдем здрави и изпълнени с енергия не само през зимата, но и през цялата година!

 

Често задавани въпроси

Защо е важно да приемаме витамини през зимата?

През зимата имунната система може да бъде по-слаба поради намаленото излагане на слънце и по-малката консумация на пресни плодове и зеленчуци. Витамините, като витамин D, витамин C и витамини от група B играят ключова роля в укрепването на имунитета, поддържането на енергийни нива и предотвратяването на сезонни болести.

Какви витамини са особено важни през зимата?

През зимата най-важни са витамин D, който помага за укрепване на имунната система, и витамин C, който подпомага защитата срещу настинки и грип. Също така, витамини от група B (като B6 и B12) помагат за поддържане на енергията и нормалната нервна функция през по-тъмните месеци.

Как да си набавяме витамин D през зимата?

За да компенсираме липсата на слънчева светлина и пресни храни през зимата, можем да набавяме витамини чрез храната (например, храни с високо съдържание на витамин D като мазни риби и обогатени млечни продукти) или да приемаме добавки с витамини, особено за витамин D, ако е трудно да получим достатъчно чрез храната.

Категории: Здраве|Публикувана: 03.12.2018|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

4559c8467fde8e4002d4ed2eafed370b?s=96&d=mm&r=g

Автор: For Life

Свързани публикации

Оставете коментар