Трансплантация на коса – какво трябва да знаем?

Обновена: 25.04.2024|
Трансплантация на коса.

Загубата на коса е често срещан проблем при мъжете на средна възраст, който може да доведе до неудобство и ниско самочувствие. Естетичната медицина обаче е открила отговора и на този проблем, затова в тази статия ви разказваме всичко за присаждането на коса.

Какво е трансплантация на коса?

Трансплантация на коса е естетическа, хирургична процедура, която обикновено не се извършва по медицински причини. Тя е предназначена да се справи с косопада или изтъняването на косата и да подобри външния вид на желаещия да се подложи на интервенцията.

Основната цел е да се преместят космените фоликули от една част на тялото (често наричана донорна зона) в друга област (реципиентната област), където е настъпила загуба на коса. Най-често се прилага на скалпа, но може да се направи и на други части на тялото.

zink 400
biotin 02 600
zink 400
biotin 02 600

В какви случаи се прилага?

Андрогенната алопеция е най-честата причина за косопад, която налага трансплантация на коса. При мъжете това състояние често води до намаляване на линията на косата и плешивост на темето. При жените предизвика дифузно изтъняване в горната част на скалпа.

Присаждане на коса може да се използва и за справяне със загубата на коса вследствие от травма като например изгаряния или злополуки. Освен това може да подобри външния вид при белези от алопеция или последствия от химиотерапия.

Тази хирургическа процедура обаче не се препоръчва при лица с дифузна алопеция. Причината за това е, че при тази форма на оплешивяване косата изтънява по цялата глава, а не само в конкретни зони. Съответно при това състояние може да няма достатъчно донорска област за осигуряване на необходимите фоликули.

 

Видове трансплантация

 

Трансплантация на коса.

 

Основните начини за трансплантация на коса, от които може да се избира, са два.

Трансплантация на фоликуларна единица (FUT)

Включва премахване на ивица кожа с космени фоликули от донорната област (обикновено гърба или страните на скалпа, където косата е по-устойчива на оплешивяване). От нея се отделят група тъкани (фоликулни единици), съдържащи един до няколко космени фоликула. След това те се трансплантират в областта, където е настъпила загубата на коса.

Екстракция на фоликуларни единици (FUE)

Този метод за присаждане на коса е по-нов и по-малко инвазивен, като включва индивидуално извличане на космените фоликули (вместо отстраняване на тъкан). Отново това се прави от донорната област, но с помощта на малък, кръгъл перфоратор. След това извлечените фоликули се трансплантират в реципиентната област.

При трансплантирането на коса по метода FUE остават малки кръгли белези, които са по-малко забележими от линейния белег в резултат на FUT.

Трансплантираните космени фоликули се поставят внимателно, за да се имитира успешно естествения модел на растеж на съществуващата коса. Процедурата се извършва под локална анестезия, като пациентите могат да изберат да се подложат на няколко сесии до постигане желаното ниво на плътност на косата.

И двата метода могат да постигнат естествено изглеждащи резултати, когато се извършват от квалифицирани, опитни хирурзи. Изборът между двата метода често зависи от фактори като предпочитанията на пациента, степента на загуба на коса, качеството на донорската коса и опита на хирурга.

Освен това съществуват варианти и комбинации от тези техники, като например:

  • Ръчно FUE. Извличането на фоликули се извършва с помощта на ръчни инструменти.
  • Роботизирани FUE. Автоматизираните роботизирани системи подпомагат фазата на извличане на FUE, подобрявайки прецизността.
  • DHI (директно имплантиране на коса). Тази техника включва едновременна екстракция и трансплантация на космени фоликули без необходимост от създаване на канал в реципиентната област.

 

Важно е хората, обмислящи трансплантация на коса, да се консултират с квалифициран и опитен хирург, за да определят най-подходящата техника въз основа на техните специфични нужди и обстоятелства.

Ефективност на трансплантацията на коса

 

Трансплантация на коса.

 

Ефективността при трансплантация на коса зависи от различни фактори, например:

  • Вида и степента на загуба на коса
  • качеството на донорската коса
  • уменията и опита на хирурга
  • цялостното здраве на скалпа на пациента

 

Процедурата е най-ефективна при индивиди, които имат стабилни донорни зони, затова не е подходяща при дифузна алопеция. Когато процедурата е извършена правилно от специалист, тя може да осигури естествено изглеждащи резултати, които безпроблемно се сливат със съществуващата коса.

Способността на хирурга да проектира естествена линия на косата и стратегически да разпредели трансплантираните фоликули е от решаващо значение за постигането на естетичен успех.

Трансплантираните космени фоликули обикновено са устойчиви на ефектите на хормоните, които причиняват плешивост в реципиентната област. Благодарение на това резултатите са дълготрайни и постоянни.

Интервенцията може значително да подобри плътността на косата в реципиентната зона, но при някои хора постигането на висока плътност може да изисква няколко сесии.

Технологичният напредък като например разработването на екстракция на фоликуларни единици (FUE) значително са подобрява прецизността, като в същото време минимализира инвазивния характер на процедурите. Всичко това допринася за по-добри резултати и по-бързо възстановяване.

 

Растеж на косата след трансплантация – времева линия

 

Трансплантация на коса - фоликули.

 

Растежът на косата след трансплантация може да варира от човек на човек. Общата времева линия обикновено следва няколко етапа, които ще разгледаме.

Непосредствено след трансплантация на коса (0-2 седмици)

През първите няколко дни след процедурата пациентите могат да изпитат известно подуване, зачервяване и струпеи в реципиентната област.

Трансплантираните космени фоликули са във фаза на покой и през този период няма видим растеж.

Шокова загуба (2-6 седмици)

В този период може да възникне феномен, известен като „шокова загуба“, при който някои от съществуващите косми в зоната на реципиента могат да се отделят. Това е временно състояние и трансплантираните фоликули остават на мястото си.

Окапването е нормална част от цикъла на растеж на косата, така че няма причини за тревога.

Първоначален растеж (2-3 месеца)

Растежът на нова коса обикновено започва около 2 до 3 месеца след процедурата по трансплантация на коса. Първоначално може косъмът да е фин и тънък, но това е нормално.

Ранна фаза на растеж (3-6 месеца)

Косата продължава да расте, а гъстотата постепенно се подобрява. Някои пациенти може да получат неравномерен растеж или „петна“ по време на този период.

Междинен растеж (6-9 месеца)

По-голямата част от трансплантираната коса е в активна фаза на растеж. Косата става по-гъста и съответно визията се подобрява и става по-естествена.

Значителен растеж (9-12 месеца)

В този етап много пациенти забелязват значителен растеж на трансплантираната коса и започват да се доближават до желаната цел.

Крайни резултати (12-18 месеца)

Ефектът от трансплантация на коса става най-ясен между 12 и 18 месеца след операцията.

Редовните прегледи при хирурга, извършил процедурата, могат да помогнат за проследяване на напредъка и за справяне с всякакви опасения по време на процеса на възстановяване.

 

Следоперативни грижи

Това е важен аспект при трансплантация на коса, който е от решаващо значение за успеха на операцията и цялостното благосъстояние на пациента.

Специфичните инструкции може да варират в зависимост от хирурга и използваната техника. Следвайте стриктно указанията относно употребата на всички предписани лекарства, включително болкоуспокояващи и антибиотици.

Вероятно ще трябва да избягвате напрегнати дейности (като например интензивни упражнения) през първите няколко дни, за да позволите на трансплантираните присадки да се утаят.

Не се препоръчва и излагането на пряка слънчева светлина, екстремните температури и други дразнители на околната среда.

Вашият хирург ще даде насоки кога и как да измиете косата си след процедурата. Обикновено препоръката е това да се направи на втория или третия ден с мек, немедицински шампоан.

Спането с повдигната глава (за да няма натиск върху трансплантираната зона) през първите няколко нощи може да помогне за намаляване на подуването.

 

Лекарства и добавки

 

Трансплантация на коса.

 

Важно е да се има предвид, че има и други лечения освен трансплантация на коса, които могат да се прилага при склонност към косопад и оплешивяване като например шампоани, лекарства и добавки. Дали те са подходящи за вашето състояние, може да разберете само след консултация със здравен специалист.

Има доста добавки, които могат да са от полза при проблеми, свързани със загубата на коса, като например биотин, желязо, витамин D и цинк. Те обаче се препоръчват само за хора с потвърден дефицит. Ако смятате, че липсата на тези витамини и минерали е в корена на проблема ви, си направете нужните тестове, преди да преминавате към употребата на тези добавки.

Сао палмето е една от най-подходящите билкови добавки за справяне с косопада. Тя действа, като инхибира превръщането на тестостерона в DHT и потенциално забавя косопада.

 

Заключение

Методите за трансплантация на коса са изключително модерни и позволяват да се постигне желаната визия, като основната цел е естествен, но подобрен вид на косата. Имайте предвид, че опитният хирург е от изключително голямо значение за резултатите от процедурата по трансплантация на коса и цялостното здраве на пациента, така че не бива да се правят компромиси.

 

Често задавани въпроси

Какви са методите за трансплантация на коса?

Методите са 2 - трансплантация на фоликуларна единица (FUT) и екстракция на фоликуларни единици (FUE).

След какво време може да очакваме крайният резултат?

12-18 месеца след трансплантация на коса може да се очаква крайният резултат.

В кои случаи е подходяща трансплантация на коса?

При състояния като андрогенната алопеция или загуба на коса в резултат от травми процедурата по трансплантация на коса е приложима и препоръчителна.

Кога не бива да се прави трансплантация на коса?

Трансплантация на коса не се препоръчва при лица с дифузна алопеция. При тази форма на оплешивяване косата изтънява по цялата глава, а не само в конкретни зони, съответно няма достатъчно донорска област за осигуряване на необходимите фоликули.

Категории: Kрасота и грижа за тялото|Публикувана: 21.03.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 25 април 2024 в 13:56 | Публикувана: 21 март 2024 в 14:23 | Категория: Kрасота и грижа за тялото