Ползите за здравето от йодните изпарения на морето

Обновена: 29.02.2024|
Какаовото масло. Пролетна умора. Витамини за лятото. Млада дама, облечена в бяло. тичаща по плажа, на фона на морето.

С идването на летните месеци, няма човек, който да не настройва ума и тялото си на морска вълна. Но любовта към морето невинаги е благодарение на съзнателните причини – отпуска, хубава почивка на психиката и тялото, весели спомени. Често, ползите, които морските дни носят на целия ни организъм, остават несъзнателно незабелязани. Лечебните свойства на морето са безброй. Впускаме се надълбоко, за да ги проследим.

Тайните на морската вода

Морската вода стимулира работата на имунната система. Тя съдържа повече от 80 жизненоважни елементи – минерални соли, аминокиселини и други, които имат балансиращ ефект върху човешкия организъм. Вероятно сте чували, че морето е подобно на водната среда в организма ни. Всъщност, има научно обяснение за това твърдение – морската вода съдържа почти същата концентрация на минерали и микроелементи като човешката кръвна плазма. Голяма част от тях се абсорбират през кожата. Нейните пори се отварят при плуване, а водата повишава нивото на кислород в кръвта.

В морската вода се съдържат водородни йони, които са мощен антиоксидант. При изпарение на самата молекула, ние абсорбираме съдържащия се в нея йод, който е полезен за функционирането на щитовидната жлеза.

Какво представлява йодът?

Йодът е съществен елемент, необходим за живота. Най-известната му жизненоважна роля е производството на хормони на щитовидната жлеза при хората. Дефицитът му води до сериозни здравословни проблеми, сред които са увеличаване на щитовидната жлеза и интелектуални увреждания.

Йодът може да бъде намерен във водата, почвата, скалите, растенията, животните и хората. Морската вода е най-големият резерв на йод!  За съжаление директното извличане е неосъществимо поради ниската концентрация.

Отворени миди, в близък план. Видимо са пресни и приготвени за консумация.

Препоръчителният дневен прием е около 150 микрограма на ден за възрастни и приблизително двойно за бременни жени. Морските зеленчуци и животни –водорасли, миди, скариди и треската имат най-висока концентрация на йод. Проблемът с дефицита на веществото в организма е широко разпространен сред населението. Според данни на Световната здравна организация той засяга 72% от  хората. Сред симптомите за недостиг са: депресията, суха кожа, главоболие, проблеми с паметта, студени ръце и крака, проблеми с паметта, задух и скованост на ставите.

Йодните пари – ефективна терапия с максимален ефект

Йодните пари са изключително наситени в морския въздух. Те стимулират кръвообращението и обмяната на веществата. Терапията с тях е широко разпространена и се препоръчва както за възрастни, така и за деца, страдащи от инфекции на дихателните пътища, астма, синузит и други. При посещение на морето, родителите на деца с респираторни проблеми е препоръчително да ги развеждат на сутрешни разходки по плажа.

Практикуването на терапията може да се окаже лесно, бързо и сравнително евтино, тъй като е вариант да бъде комбинирано с почивка. Бихте могли да се възползвате от йодните пари по всяко време на деня на морето. Най-концентрираният въздух с полезни йони е рано сутрин по време на изгрев-слънце. Вечерните терапии също са подходящи, но тогава въздухът няма да е с толкова концентрирано количество на полезните вещества. Оптималното и полезно време за тази терапия е между 30 минути и час престой. Ефектът се постига с продължителни разходки между 7 и 10 дни. Не бива да пропускаме да споменем, че освен тези вещества, въздухът съдържа и други полезни за здравето елементи. Алтернативен вариант за практикуване на йодните инхалации, при липса на море, е разтварянето на морска сол в гореща вода. След това е необходимо да вдишвате изпаренията.

Увеличаване на имунитета с инхалационна терапия

Този елемент и инхалационната терапия с него играят важна роля за силата на имунната система. Той стимулира и увеличава активността на антиоксидантите в целия организъм. По този начин осигурява защитна мярка срещу различни заболявания, включително и сърдечно-съдовите.

Йодните пари влияят върху здравето и блясъка на кожата

Всички искаме да имаме красива и гладка кожа. Тя се постига с добра поддръжка, но често има фактори, върху които познатите ни продукти не оказват влияние. Тук се намесват и йодните пари, които влияят положително върху кожата. Както споменахме, едни от симптомите за недостиг на йод в организма са грубата и суха кожа. Именно парите влияят ефективно върху кожните проблеми. Прилагането на терапията има оздравителен ефект и дори ексфолиращ. Те се считат за изключително полезни, защото имат и противовъзпалително действие.

Ползи от морската сол

Лъжица с морска сол, над купа пълна с морска сол.

Още по времето на Хипократ, хората са открили, че морската сол притежава лечебни свойства чрез влиянието й на регенеративните процеси в организма. Днес, тя е универсално средство за лечение на различни заболявания.

Морската сол по своя химичен състав е богата на почти всички макро- и макроелементи. Тя съдържа калий, калций, йод, магнезий, хлор, желязо, цинк, мед и много други. Благодарение на това си богатство, морската сол:

  • оказва благотворно влияние на сърдечно-съдовата система
  • понижава риска от развитие на заболявания на опорно-двигателния апарат
  • намалява риска от заболявания на щитовидната жлеза
  • участва в регенерацията на клетките
  • способства повишаването на еластичността на кожата
  • има антибактериални свойства
  • повишава тонуса и се бори ефективно със стреса

Съдържанието на натрий и калий в морската сол ускоряват метаболизма в нашия организъм, йодът пък регулира липидните и хормонални процеси, калцият от своя страна предотвратява развитието на инфекции, цинкът влияе благотворно на половата система.

Както виждате, ползите са много, а за голяма част от тях дори и не сме предполагали.

Морските почивки могат да се превърнат в истинска терапия за всяка част от нашето тяло, стига да знаем за истинските ползи, които можем да си дарим.

Автор: Стансилава Йорданова

Категории: Здраве|Публикувана: 31.05.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Станислава Йорданова

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 февруари 2024 в 17:18 | Публикувана: 31 май 2019 в 13:26 | Категория: Здраве