Супа топчета с лапад и яйца

Обновена: 08.05.2025|
супа топчета с лапад

Избираме да смесим класическата супа топчета с пресни подправки и добавки, за да я превърнем във великолепно ястие, богато на белтъчини и витамини.

 

Рецепта за супа топчета с лапад и яйца

При приготвянето на супа топчета с лапад не използваме застройка, за да не крием свежия вкус на зелените подправки и сочния пролетен лапад.

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
30 минути 4 365 калории
2 г нетни въглехидрати
28 г белтъчини
26 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 300 г кайма (смес)
  • 300 г пресен лапад
  • 9 броя яйца
  • 1 връзка копър
  • 1 с. л. краве масло Гхи
  • 1 с. л. хуск
  • 1/2 ч. л. черен пипер
  • 1 ч. л. чубрица
  • 1/2 ч. л. кимион на прах
  • 1/2 ч. л. чесън на прах
  • сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. В подходяща купа смесете каймата, 1 яйце, чубрицата, кимиона и хуска.
  2. Омесете добре, за да се смесят всички съставки.
  3. От тази смес оформете топчетата и ги оставете настрана.
  4. През това време сложете и 8 яйца да се варят. Може да ги направите твърдо сварени или леко рохки в зависимост от личните ви предпочитания.
  5. В тенджера загрейте маслото Гхи.
  6. Нарежете лапада и го прибавете към маслото.
  7. Запържете лапада, като бъркате постоянно. Той значително ще намали обема си.
  8. Към лапада добавете около литър вода.
  9. След като водата заври, пуснете внимателно топчетата.
  10. Оставете ги да се варят за 10-15 минути.
  11. През това време обелете сварените яйца и ги разрежете на половинки.
  12. Нарежете копъра на ситно и го добавяме към супата заедно с яйцата, чесъна на прах сол и черен пипер.
  13. Оставете да къкри още 4-5 минути и да се овкуси добре.
  14. Свалете от котлона и поднесете готовата супа с лапад и яйца топла.

 

Съвет: Този тип супа често се поднася и с лъжица заквасена сметана, която я прави по-кремообразна и питателна. Може да опитате рецептата и по двата начина и да прецените кой ви харесва повече.

За да бъде още по-вкусна и засищаща вашата супа топчета с лапад и яйца, препоръчваме да я комбинирате с подходящ кето хляб. Така ще сте сигурни, че сте се нахранили добре и няма да чувствате силен глад в следващите часове.

Супата може да се хапва и като вкусно предястие, преди да се комбинира с друго нисковъглехидратно ястие като основно. Това е подходяща комбинация за хора, които предпочитат да хапват по-големи порции. Самата супа е нискокалорична и с много малко въглехидрати, което означава, че няма да натовари организма.

 

Хранителни стойности

 

супа топчета с лапад

 

Хапването на супа топчета с лапад и яйца е много полезно, тъй като сезонните зеленчуци като лапада например носят много полезни хранителни вещества в себе си. Храненето спрямо сезона и наличните плодове и зеленчуци подкрепя организма при промяната на времето и ни помага да се чувстваме жизнени и здрави.

Само в 1 порция готова супа топчета с лапад и яйца се откриват множество витамини и минерали като например:

  • 57% селен
  • 54% витамин Б2
  • 50% витамин C
  • 47% витамин А
  • 46% витамин Б12
  • 32% фосфор
  • 29% витамин Б5
  • 29% магнезий
  • 26% желязо

 

*Процентите са калкулирани според препоръчителната дневна доза.

Хапването на супа топчета с лапад и яйца поне веднъж седмично ще ни зареди с полезни хранителни вещества, но и с изобилие от ценни белтъчини и есенциални мастни киселини.

 

Още от нашата здравословна кухня

 

крем супа от лапад

 

Пролетните супи са разнообразие от избор и вкусове. Може да разнообразим менюто си, като опитваме различни лесни супи и яхнии подобни на нашата супа топчета с лапад, богати на различни зеленчуци. Така ще дадем на организма си витамини и минерали, които са дар от природата. Може да разгледате други подобни кето рецепти в нашия кулинарен блог като:

 

Сезонното хранене може да е изключително вкусно дори когато следваме нисковъглехидратна диета. Вижте още предложения и кулинарни вдъхновения, като се присъедините към споделената ни кухня във Фейсбук. 

Във Вайбър канала ни пък ще откриете безплатно ежеседмично меню, пълно със здравословни и вкусни идеи за обяд и вечеря. За да е още по-лесно, добавяме и удобен списък за пазаруване, с който няма да изпуснете нито един необходим продукт.

Добър апетит!

Категории: Кето рецепти, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф|Публикувана: 25.04.2025|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

4ff7ca7b8808dd2224958fe9d5bf28afa487e2dd07448e195917dd02b9eb797f?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар