Растението девесил е от едно семейство с копъра, моркова, целината и магданоза, и споделя сходен аромат и вкус с тях. Характерен е за средиземноморския регион на Южна Европа и Мала Азия, но може да се намери и в цяла Европа, части от Великобритания, източната част на САЩ и Югозападна Азия.
Може да го срещнете и под имената градински любимец, любовен магданоз, пролетна целина, левистикум и др. Девесилът може да се хапва като пресен зеленчук или да се използва в готвенето за подобряване на вкуса като подправка. Не на последно място са и неговите здравословни ползи, от които хората се възползват от древни времена. Точно за тях ще си говорим днес.
Какво представлява растението девесил?
Девесилът е ароматно, многогодишно растение, което расте около 1,8–2,5 м височина. Среща се както в диво състояние, така и като градинска култура. Расте в средно влажна, добре дренирана и богата на хумус почва, на слънце. Девесилът има дебел и месест корен, дълъг 10-тина см, оформен като морков, със сивкавокафяв цвят отвън и белезникав отвътре.
Стъблото е дебело, разклонено, лъскаво и кухо. По-големите приосновни листа са с дължина до 70 см, с широки триъгълни до ромбовидни, остро заострени листа. Цветовете са жълти до зеленикаво-жълти, с диаметър 2–3 мм. Цъфтежът обикновено е от юли до август. Семената започват да узряват от август до септември. Вкусът му е подобен на този на целината – пикантно-сладък, леко горчив и остър.
Традиционна употреба на девесила
От векове девесилът има приложение в алкохолни напитки и популярни рецепти по целия свят.
Основно се е използвал и като противовъзпалително средство и балсам за кожа, но може би е най-известен като пръв помощник за храносмилането, облекчаващ метеоризма и други стомашни оплаквания.
В допълнение, девесилът е бил полезен като диуретик, за лечение на камъни в бъбреците и като пречистващо кръвта средство. Традиционно се използва и за лечение на подагра, ревматизъм и кожни проблеми. Билковите лекарства от девесил датират още от 12 век. Исторически погледнато, той се е използвал не само в тогавашните медицинските центрове, но също така и в домашни условия. Това се дължи на факта, че девесилът е лесна за отглеждане многогодишна билка, широко разпространена и популярна със здравословните си ползи.
10 здравословни ползи от употребата на девесил
Девесилът е забележителна билка. Тъй като е богат на хранителни вещества и може да се яде и пресен, допринася за по-добър имунитет, както и за енергизиране и укрепване на тялото. Нека да разгледаме и по отделно някои от основните му здравословни ползи, от които се възползваме от древността до днес:
-
Подпомага храносмилането
Противовъзпалителните свойства на девесила го правят идеален за успокояване на разстроен стомах и връщане на баланса на стомашно-чревната система. Той може да помогне за намаляване на подуването и излишните газове, като намали дразненето в червата и насърчи здравословното, нормално движение на дебелото черво.
-
Помага при респираторни заболявания
Ако страдате от респираторно заболяване, девесилът може да помогне, защото действа като отхрачващо средство, което ще изчисти излишната слуз от дихателните пътища. Освен това евкалиптолът, един от основните успокояващи агенти, намиращи се в него, може да намали дразненето и възпалението в белите дробове, насърчавайки по-бързото оздравяване. За още подобни билки прочетете в статията 5 билки при респираторни инфекции, които ще ви помогнат.
-
Успокоява менструалните болки
Нещо специално за дамите – когато се приема в началото на менструалния цикъл, девесилът може да успокои едни от най-тежките симптоми на менструацията, включително спазми и подуване на корема. Съществува и висока хранителна плътност, която го прави ефективен за поддържане на енергията и настроението ви на ниво през тази неприятна част от месеца.
-
Девесил за здравето на бъбреците
Девесилът действа като по-особен тип диуретик, известен като акваретик, който насърчава уринирането, но не води до загуба на електролити. Това е много по-здравословна форма на уриниране, ако се опитвате да детоксикирате тялото си без риск от дехидратация, като по този начин подобрявате здравето на бъбреците. Повишеното уриниране изчиства калцираните частици от бъбреците, спомагайки за профилактиката на камъни в бъбреците. Заедно с това, девесилът промива пикочните пътища, като предотвратява евентуални инфекции.
-
Действа като антиалергетик
Девесилът има свойството да успокоява ефектите на алергените. Освен това се състои от значителни количества кверцетин, който е естествен инхибитор на хистамините. Това ще намали алергичния отговор на тялото, ще премахне неприятни симптоми като сърбеж в очите, хрема и ще предотврати други по-сериозни алергични реакции.
-
Действа като болкоуспокоително
Девесилът има леки болкоуспокояващи свойства и може да помогне за облекчаване на болки в ставите, спазми в корема, главоболие и др. Изследванията показват, че ангеловата киселина е отговорна за леките аналгетични свойства на девесила, но други летливи масла в състава му и дори хранителни вещества (като магнезий със своите спазмолитични ефекти) допринасят за неговите болкоуспокояващи ползи.
-
Възстановява апетита
Понякога, когато сте болни от някакво заболяване, това може да наруши апетита и хранителните ви навици. Както знаем, важно е да се храните, когато тялото ви се бори с инфекция и изисква допълнителни хранителни вещества. Ако нямате апетит, опитайте да пиете чай от девесил преди хранене, за да отпуснете храносмилателната си система.
-
Девесил за кожата
Успокояващите свойства на девесила се разпространяват и върху кожата. Когато листата се прилагат директно върху кожата или се прави мехлем от тях, това може да бъде много ефективно за намаляване на симптомите на псориазис и акне. Така ще се радвате на по-гладка и по-добре изглеждаща кожа. Антиоксидантите в девесила също могат да помогнат за предотвратяване на бръчки в някои случаи и да увеличат притока на кръв към повърхността на кожата, подобрявайки тонуса и външния й вид.
-
Успокоява симптомите на настинка
Много хора още от древни времена вярват, че консумацията на листа от девесил може да помогне за успокояване на всеки синдром на настинка. Както споменахме, листата са подходящи за добавяне в супа или салата, за да донесат билков лечебен ефект при всяка кашлица и треска. Освен това девесилът ще ви помогне по-бързо да си стъпите на крака при всяко боледуване.
-
Бори се с вредните организми
Повечето растения произвеждат естествени химикали за борба с вредните организми. Докато някои растителни химикали като ресвератрол действат независимо, изследователите са установили, че химическите съединения в девесила действат заедно, за да създадат много по-мощен ефект срещу вредните организми. Девесилът един от най-мощните средства срещу Е. coli, H. pylori и салмонела.
Употребата на девесил в кухнята
Девесилът може да е пръв братовчед на магданоза, но както споменахме, на вкус е по-близък до целината. Затова се използва в супи и яхнии или навсякъде другаде, където бихте използвали и целина. Вкусът му го прави перфектен и за салата. Всички части на растението са полезни, включително корените. Чудесен е за комбиниране със свинско или пилешко месо, въпреки че често се използва и за подправяне на картофи. Листата могат да се използват като подправка или като ароматизатор на алкохолни напитки, а също и като чай. Накратко да обобщим за какво се използват различните части на растението:
- Листата могат да се използват в салати, или за приготвяне на супа или подправка на бульони, чайове.
- Корените могат да се консумират като зеленчук или настъргани за използване в салати.
- Семената могат да се използват като подправка, подобно на семената от копър.
- Етерично масло от корена се използва в търговската мрежа като ароматизатор на храни и напитки.
Каквото и приложение да му намерите, няма да сбъркате, защото все пак ще се възползвате от здравословните му ползи по един или друг начин. Да ви е вкусно!
Оставете коментар