Солните стаи са едни от последните иновации в големите, а и в по-малките градове. Каква е ползата им за здравето ни и имат ли недостатъци? Проучихме по-подробно въпроса за вас!Преди да се отправите към най-новата отворена солна стая във вашия град, започваме с това.

 

Какво представляват солните стаи?

Солните стаи са относително ново течение в болнолечението у нас. Най-често ги откриваме в големи хотели или СПА курорти, но отскоро те започнаха да съществуват и като отделни места за отдих и помощ при различни типове здравословни проблеми.

По своята същност солните стаи целят да пресъздадат атмосферата на борова гора, морски бряг или така добре известните солни пещери чрез използване на модерни технологии. Те спомагат за насищането на атмосферата в солната стая с фини солни частици на сол като природно вещество. Най-често се използва алпийска каменна сол.

Смята се, че наситеният със солни частици въздух помага на организма да се пребори с някои заболявания и успокоява много други хронични такива.

Характерно е след посещение да усещате лекота на тялото, спокойствие на ума и солен вкус в устната кухина от приетите при вдишването соли.

 

Солта и ползите й за организма

Неслучайно във фолклора на повечето държави съществуват митове, легенди и приказки, свързани със солта. В умерени количества това природно вещество има много ползи за организма ни.

За по-здравословна се счита морската сол – натурален продукт, добиващ се от изпаряване на морска вода. За разлика от рафинираната в промишлени условия сол, този вид сол не преминава никакви обработки и остава оптимално чист преди употреба. Това значи, че съдържанието на минерали в нея е и значително по-голямо.

Твърди се, че морската сол подсилва имунитета, помага да се регулират pH нивата в тялото. Освен това му помага да се прочиства и от токсини.

Хималайската сол, от друга страна, има редица специфики. Неслучайно я наричат “бяло злато” въпреки розовия й или червеникав цвят. Сред елементите в нея са магнезий,селен, калий, калций, хром, манган, мед, цинк. За сравнение, готварската, рафинирана сол, съдържа единствено натриев хлорид.

По своята същност солта:

  • Помага да се поддържа баланс на количеството течности в организма
  • Влияе на нервната система и преноса на нервни импулси в нея
  • Влияе на мускулите и тяхното съкращаване и отпускане
  • Помага на действието на множество вещества в организма и обмяната им между тъканите и системите на тялото

За препоръчителен оптимален прием на сол на дневна база се счита около 3,5 – 4 грама сол при възрастен човек. За безопасни се считат до 5 грама на ден. Дефицитът на сол, обаче, води до хронична липса на енергия заради недостига на натрий и калий.

Солните стаи и заболяванията на дихателната система

След всички ползи на солта, които изяснихме, е логично, че солните стаи имат много положителни ефекти за здравето ни. Един от тях е в терапията, която се предлага за дихателната система и белите дробове.

Полезните свойства на солните стаи подобряват значително живота при състояния като астма, например. Причината се крие в това, че солните съединения във въздуха отварят дихателните пътища и улесняват дишането благодарение на това, че солта абсорбира течностите, попаднали в респираторната система.

Не са за подценяване и антибактериалните и противовъзпалителните свойства на този така популярен продукт. Затова солните стаи са от много голяма помощ на хора с респираторни проблеми и затруднения в дишането след пневмонии. Нещо повече – заради това, че изчистват лигавицата, солните изпарения се счита, че водят до по-малко заболявания като цяло. Затова и може да се каже, че имат и подкрепяща имунитета функция. Ефектът за него се подсилва от това, че елементите в тях, веднъж попаднали в организма ни, неутрализират свободните радикали. Това води до по-дълъг живот на клетките и още по-силна имунна система.

Затова и не е изненада, че при алергии, свързани с респираторните пътища, солните стаи са незаменим помощник. Освен на тях обаче солните изпарения помагат на този наш орган, който е в контакт с околната среда непрекъснато – нашата кожа. Изследвания доказват положителното им влияние при проблеми на епидермиса като дерматит и псориазис.

Стресът и солните стаи

Освен с лечебните си свойства върху физиката, солните стаи имат и още един любопитен ефект. И той е върху психическото ни здраве.

Много специалисти препоръчват терапията срещу хронична умора, стрес и слаба имунна система. Наред с тях солите имат благотворно влияние върху мигрени и главоболия, причинени от напрежение и недоспиване.

Много солни стаи допълват лечебният ефект на солите и с тиха музика, по-висока влажност и температура и успокояваща рецепторите светлина.

Солни стаи – препоръки за употреба

Терапията в солна стая обикновено е регламентирана с правила. Може да бъде индивидуална или групова в зависимост от проблема, срещу който се изправяте в нея. Това, което я отличава от голяма част други типове терапии за респираторните пътища, е че е еднакво подходяща както за възрастни, така и за деца.

Важно правило, което не бива да забравяте, е че не трябва да прекалявате с престоя в солната стая. Максималното препоръчително времетраене на един сеанс е около 40 минути за възрастен човек и около 20 минути за дете. В противен случай се рискува пренасищане на организма със сол. Твърди се, че това време се равнява на около 4 часа разходка в чиста борова гора.

Кога не е препоръчително да посещаваме солна стая?

Препоръчва се да изчакате или да не проверждате сеанс в солна стая, ако имате някои специфични симптоми. При всеки от тях опасността от негативна реакция на солите се повишава, затова подходете с повишено внимание, ако имате:

  • Висока температура
  • Вирусно заболяване
  • Епилепсия
  • Високо кръвно налягане
  • Респираторно заболяване с кашлица
  • Бъбречни проблеми

Насладете се не само на ползите от солната стая, но и на релаксиращата обстановка.