Соево мляко – ползи и рецепта

Освен популярното соево мляко, съществуват редица други растителни млека с полезни свойства. Те идват от различни видове растения: зърнени култури, ядки, бобови растения, семена и други. Растителните млека са чудесен заместител за хора с алергии и любители на здравословното хранене.
Произход и популярност днес
Първите сведения за употребата на соево мляко датират от преди 3 000 година в Азия. То присъства изключително силно в азиатската кухня и днес под формата на тофу (извара от соя), темпе (индонезийско ястие от ферментирали соеви зърна), едамаме (зелени соеви шушулки). По време на Първата и Втората световни войни, американската армия се храни основно със соево мляко, тъй като по това време животновъдите в САЩ не произвеждат достатъчно животинско мляко.
Лесна рецепта в домашни условия
Чудесната новина е, че може да се възползваме от всички полезни свойства на вкусното соево мляко с домашна рецепта. Тя не изисква специални уреди и е далеч по-полезна от предложенията в супермаркета. Може да експериментираме с количеството вода, за да добие нашето соево мляко по-плътна текстура. Всичко е въпрос на вкус.
Във веганската кухня може спокойно да се ползва соево мляко. То има ненатрапчив вкус и освен това е подходящо за кето любители.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
1 час приготвяне + 8 часа накисване | 4 |
93 калории |
Необходими продукти:
- 200 г соеви зърна
- около 2 л вода
Количеството вода може да варира. Ако желаете по-леко мляко, добавете по-малко количество.
Начин на приготвяне
- Изплакнете обилно соевите зърна. Разтъркайте ги добре, за да отделите люспите. Оставете ги да се накиснат във вода, като оставите 2-3 пръста отгоре им. Препоръчително е да се киснат една нощ.
- На сутринта ги изплакнете и изсушете с помощта на памучна кърпа. Изсипете ги в блендера заедно с 5 чаени чаши вода. Блендирайте, докато не се получи еднородна смес.
- Сместа, която сте получили, трябва да се изцеди добре. Това може да стане с помощта на тензух за прецеждане. Изсипете я в торбичката и стискайте силно. Течността, която се получава, е все още необработеното соево мляко.
- Сместа, която остава в тензуха, се нарича окара. Отделете я, защото може да се използва в кулинарията.
- Млякото, което се получи, сложете в съд на котлон и варете на висока степен за 5-6 минути. Бъркайте непрекъснато, за да не се залепи за дъното.
- Превключете котлона на средна степен. Оставете го там, без да го бъркате. Колкото повече остане на котлона, толкова по-добре ще се премахне горчивият вкус. Важно е да не изкипява.
- В това време ще забележите, че тънък слой се заформя на повърхността. Известен е като “юба”. С разбъркването ще го премахнете, но пък по желание може да го отделите. Използва се за традиционни китайски супи.
- Опитвайте вашето соево мляко. Ако горчивият вкус се усеща, то продължавайте да варите. Препоръчително е да постои на котлона поне 30 минути.
- Свалете от котлона и прецедете последно през цедка.
Препоръчително е да консумирате млякото до 2-3 дни и да се държи в хладилник през цялото това време. За разлика от продаваното в супермаркетите, домашното мляко не съдържа вредни консерванти и трябва да се използва по-бързо.
Хранителни стойности на една порция (250 мл):
- Калций: 380 мг
- Желязо: < 1 мг
- Калий: 289 мг
- Натрий: 96 мг
- Витамин D: 453 IU
За възрастни не се препоръчва повече от 500 мл соево мляко дневно, а за деца – най-много 300 мл.
Ползи от соевото мляко върху тялото
Ако обмисляте да замените животинското със соево мляко, трябва да се запознаете с някои най-значителни ползи от него.
Подобрява нивата на холестерол
В 5 от 8 проучвания се посочва значително подобрение на нивата на “лошия” и “добрия” холестерол, както и намалени триглицериди. Участниците в изследването консумирали различно количество соево мляко всеки ден: 1-4 чаши в продължение а 4-8 седмици. Триглицеридите са липиди, които при високи стойности, увеличават риска от инфаркт и заболяване на сърцето.
Благоприятства кръвното налягане
Както високия холестерол, така и високото кръвно налягане е ключов фактор за заболяване на сърцето. Освен това е и предпоставка за проблеми с бъбреците. Изследване измежду 40 участници с високо кръвно налягане доказва благоприятния ефект на консумацията на соево мляко.
Една част от пациентите консумирали около литър мляко всеки ден в продължение на 3 месеца. При тези, които пиели соево мляко, бил отчетен спад с 92% на систоличното налягане (горната граница) и 77% спад в диастоличното налягане (долната граница).
Намалява възпаленията
Възпалението е естествен защитен механизъм на тялото срещу инфекции и вредни стимули. Опасно е, когато възпалението стане хронично или дълготрайно, тъй като това увеличава риска от диабет, ревматоиден артрит и заболявания на сърцето
. Диетата и хроничното възпаление са свързани пряко. Например западната кухня съдържа повече наситени мазнини, рафинирана захар и натрий и се свързва по-често с възпаления и развитието на хронични заболявания. Соята има доказан ефект срещу възпаленията. Съвкупност от 7 проучвания показва, че редовната консумация на соево мляко намалява значително количествата на С-реактивен протеин (маркер на възпалението). Черният дроб произвежда този протеин, когато в тялото протича възпалителен процес. Това се дължи на високото съдържание на изофлавони (фитоестрогени).
Редуцира неприятните симптоми на менопаузата
Менопаузата е период, в който намалява количеството естроген, спира овулацията, а впоследствие на това и месечният цикъл. Обикновено настъпва в напреднала възраст на жените, около 45-55-годишна възраст. 80% от дамите в менопауза изпитват неприятен симптом – силни и чести топли вълни. Те са непредвидими и неприятни. Както вече стана ясно, в соята се съдържат голямо количество изофлавони, което действат като заместител на естрогена, но с растителен произход. Те облекчават неприятните симптоми, настъпили вследстие на менопаузата. Освен соята, други храни, богати на изофлавони, са тофу, едамаме и мисо.
Влияе благоприятно на здравината на костите
Отслабването здравината на костите е често срещан симптом, от който страдат много жени в менопаузата. С напредването на възрастта има по-висок риск от остеопороза. Съчетано с намалена физическа активност и покачване на теглото се намалява здравината на костите и се нанасят вреди на метаболизма. Остеопорозата се характеризира с чупливост и изтъняване на костите. В структурата на здравата кост участват остеоцитите. Естрогенът благоприятства функцията на остеоцитите като ги запазва и осъществява връзката с останалите структурни елементи. Както вече стана ясно, соята е богата на фитоестроген (частицата “фито-” произлиза от древногръцки и означава “растителен”).
Полезен за изграждането на мускулите
Соевото мляко е източник на всички 9 важни аминокиселини, за разлика от останалите растителни млека. Човешкото тяло се нуждае от тях за важни функции, включително и изграждането на мускулната тъкан. Нашето тяло произвежда 11 от 20-те важни аминокиселини, а останалите 9 се набавят от диетата. Те се съдържат в киноа, алгае, конопени зърна, но най-много в соята. Както кравето мляко, така и соевото съдържа 9 г протеин на порция, но за разлика от животинското, соевото не съдържа холестерол и трансмазнини.
Чудесен източник на желязо
Големи количества желязо се съдържат в соята. Този минерал е необходим за растеж и развитие на мускулите и тъканите, тъй като влияе на производството на хемоглобин. Хемоглобинът отвежда кислорода до всяка клетка в тялото и я обогатява с полезни вещества. За съжаление, за разлика от всички растителни източници на желязо, тялото усвоява този значим минерал от животинските продукти далеч по-добре. Но пък вегетарианците и веганите могат да усвояват желязото от соята като я приемат заедно с цитрусови плодове, домати, чушки и броколи. Те са богати на витамин С, който спомага за ефикасния прием.
Соевото мляко не само е алтернатива за вегани и вегетарианци, но и превъзхожда животинското мляко по някои стойности.
Заключение
Всеки може да приготви лесно соево мляко у дома, тъй като домашното е далеч по-полезно от това в супермаркета. То благоприятства сърдечно-съдовата система, симптомите на менопаузата и възпалителните процеси.
Често задавани въпроси
Какво е соево мляко?
Соево мляко представлява растително мляко, придобито от зърната на бобовото растение соя.
Какви полезни свойства има за човешкото тяло?
Соевото мляко е богато на растителни протеини, което го прави чудесна алтернатива на млечните продукти. Съдържа изофлавони, които подпомагат хормоналния баланс и намаляват риска от сърдечни заболявания. Осигурява калций и витамини (В12, D) в обогатените варианти, полезно за кости и имунитет, и е подходящо за вегани.
Може ли да приготвим соево мляко у дома?
Може лесно да приготвим соево мляко в домашни условия, като за целта ще да ни нужни само соеви зърна и вода.
Източници
- Eslami О, Shidfar F. "Soy milk: A functional beverage with hypocholesterolemic effects? A systematic review of randomized controlled trials", PubMed. Complementary therapies in medicine: 2019 Feb;42:82-88
- Rivas М. et al. "Soy milk lowers blood pressure in men and women with mild to moderate essential hypertension", PubMed. The Journal of nutrition: 2002 Jul;132(7):1900-2.
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Соята е често срещана съставка в много храни, но знаем ли за всички ползи, които може да донесе за здравето ни?
Познаваме го отдавна и доста добре – той е хормонът, най-известен като „женския хормон“ естроген в тялото, отговорен
На 20-и октомври отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата. Това е поредната кампания на Световната здравна организация