Триглицериди – функции и референтни стойности

Обновена: 06.03.2024|

Триглицеридите са мазнини, които се намират в кръвта ни. Те се съхраняват под формата на мастни клетки и се използват за енергия от тялото. Натрупването на твърде много от тези мазнини може да увреди кръвоносните съдове и да е предпоставка за някои хронични заболявания.

 

Какво са триглицеридите?

Съществуват различни видове триглицериди с подобна структура и функция. Те са голям процент от мастната тъкан в телата на животните и са част от мазнините, добити от някои растения.  При липогенезата, или създаване на мастни клетки от неизгорените калории, се създават триглицериди, които се натрупват под формата на подкожни мазнини.

Триглицеридите се откриват естествено в храната под формата на мазнини. Те са най-често срещаният тип мазнини в тялото ни. 

omega3 400
vitc 600 1

Свойства на трициглеридите

Най-често разглеждаме тези мастни съединения спрямо ефектите им върху здравето и хранителните им свойства. Те обаче имат и други функции – присъстват в състава на различни лакове и бои. Може да се разделят в две големи категории – наситени и ненаситени мазнини.

omega3 400
vitc 600 1

В повечето случаи, хората с гранични, високи и дори много високи кръвни нива на триглицериди не усещат никакви явни симптоми. Едва когато триглицеридите надхвърлят 1000 мг/дл, може да се появят оплаквания като необичайна умора, слабост, замъглено зрение и други. Поради тази причина е важно да сме наясно със стойностите на кръвните си изследвания и да правим профилактични тестове, за да уловим тези дисбаланси навреме.

Защо са от значение за здравето?

 

триглицериди

 

Триглицеридите са неизползвани калории, които съхраняваме, за да се използват при нужда. Когато не сме се хранили скоро и тялото ни има нужда от енергия, тези мастни клетки се разграждат естествено и осигуряват нужната сила на клетките ни.

При хронично високи нива в кръвта може да се стигне до втвърдяване на артериите и удебеляване на стените им. Тези състояния повишават риска от инфаркт, инсулт и други сърдечно-съдови заболявания. При високи нива кожата също видимо се уврежда – тя се дехидратира, понякога се развива липоматозис кутис (локално увеличаване на мастни клетки под кожата).

Високите нива на глицериди могат да доведат и до остро възпаление на панкреаса (панкреатит).

При много високи нива (над 1 500 мг/дл) тялото спира да разгражда мазнини, което води до загуба на краткотрайна памет, болки и дискомфорт в стомаха, подуване на далака и черния дроб.

Повишените триглицериди могат да са причинени от затлъстяване, ниски нива на щитовидни хормони (хипотиреоидизъм), някои генетични заболявания и дори лекарства. При откриване на опасни стойности на мазнини в кръвта може да се направят допълнителните тестове, които да открият първоизточника на този дисбаланс.

 

Нормални нива на триглицеридите

 

триглицериди

 

Кръвните тестове могат да покажат какво количество имаме в кръвта си. Високите нива могат да са причина за различни заболявания и проблеми със сърдечно-съдовата система. Важно е да следим тези нива, за да поддържаме своето общо здраве.

Кръвният тест за триглицериди се прави заедно с изследванията за холестерол. Тези тестове обикновено наричаме ”липиден панел“ или ”липиден профил“. Изследванията се правят след нощно гладуване.

Резултати от кръвен тест за триглицериди

Да видим какви са стойностите при високи триглицериди.

Нормални нива по-малко от 150 мг/дл или по-малко от 1,7 ммол/л
Гранично високи триглицериди от 150 го 199 мг/дл или между 1,8 и 2,2 ммол/л
Високи триглицериди от 200 до 499 мг/дл или 2,3 до 5,6 ммол/л
Много високи триглицериди над 500 мг/дл или над 5,7 ммол/л

Ниски триглицериди има при млади хора под 20 години. За тях нормалните нива са под 90 мг/дл.

 

Методи за нормализиране на нивата на триглицеридите

 

триглицериди

 

При високи нива е препоръчително да намалим тяхното количество, за да поддържаме здравето си. Повечето ефикасни методи са свързани с ежедневния ни начин на живот:

  • Движение и физическа активност. Ежедневното движение намалява количеството триглицериди и увеличава т.нар. „добър холестерол“ в кръвта. Можем да включим повече физическа активност, като избираме стълби пред ескалатор или асансьор, като вървим и караме колело вместо да шофираме, когато е възможно, и намерим подходящ за себе си интересен спорт.
  • Хапване на здравословни мазнини. Препоръчително е да намалим приема на захар и рафинирани въглехидрати, тъй като простите въглехидрати повишават мазнините в кръвта и стимулират липогенезата, при която се създават нови мастни клетки. Здравословни мазнини като тези в рибата, авокадото, ядките и ядковите масла са засищащи и са по-полезни за организма ни.
  • Храни за постигане на ниски триглицериди. Има някои често срещани храни, които ефикасно намаляват нивата на мазнините в кръвта. Добре се отразява ябълковият оцет, канелата, зелените зеленчуци и всички плодове. Храните, богати на фибри, подобряват общото състояние на кръвоносните съдове и намаляват количеството на мазнините в кръвта.
  • Намаляване на килограмите. Наднорменото тегло и затлъстяването са една от главните причини за натрупване на тези мазнини в кръвта. Препоръчително е теглото ни да е в норма, за да избегнем тези усложнения.
  • Ограничаване на алкохола и тютюнопушенето. Алкохолните напитки съдържат голямо количество захар и калории, които увеличават нивата на мазнини в кръвта. Тютюневите изделия влошават състоянието на кръвоносните съдове и са предпоставка за редица сърдечно-съдови заболявания.
  • Пълноценен сън и контрол на стреса. Високите нива на стрес и липсата на сън се отразяват отрицателно на цялото тяло, което включва и здравословния балансиран състав на кръвта ни.
  • Прием на медикаменти. След провеждане на подходящите кръвни изследвания е възможно лекуващият лекар да ни предпише определени лекарства, които да намалят нивата на мазнините в кръвта. Заедно с промяна в диетата и редовно движение тези медикаменти могат бързо да ни върнат до нормалните нива.
  • Прием на хранителни добавки за високи триглицериди. Има някои витамини и минерали, които може да приемаме за ефикасно намаляване на количеството мазнини. Това са омега-3 мастните киселини, витамин Б3, берберин, витамин Ц.

 

 

Заключение

 

триглицериди

 

Поддържането на нормални нива на мазнини в кръвта е част от поддържането на здраво и жизнено тяло. Тези мастни клетки могат да причинят сериозни щети на организма ни и не бива да подценяваме тяхното присъствие в кръвоносните ни съдове.

 

Какво са триглицеридите?

Триглицериди са мазнини, които се намират в кръвта ни. Те се съхраняват под формата на мастни клетки и се използват за енергия от тялото. Натрупването на твърде много от тези мазнини може да увреди кръвоносните съдове и да е предпоставка за някои хронични заболявания.

Защо са от значение за здравето?

Триглицеридите са неизползвани калории, които съхраняваме, за да се използват при нужда. Когато не сме се хранили скоро и тялото ни има нужда от енергия, тези мастни клетки се разграждат естествено и осигуряват нужната сила на клетките ни.

Какви са нормалните стойности на триглицеридите?

Нормалните стойности са по-малко от 150 го 199 мг/дл или между 1,8 и 2,2 ммол/л.

Как да нормализираме нивата на триглицериди?

Можем да намалим високите триглицериди като се храним балансирано и пълноценно, движим се редовно, понижим стреса, приемаме подходящи хранителни добавки и медикаменти при нужда.

Категории: Здраве|Публикувана: 27.02.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Радина Руменова
Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 17:00 | Публикувана: 27 февруари 2024 в 10:19 | Категория: Здраве