Триглицериди – функции и референтни стойности
Триглицеридите се откриват естествено в храната под формата на мазнини. Те са най-често срещаният тип мазнини в тялото ни.
Свойства на трициглеридите
Най-често разглеждаме тези мастни съединения спрямо ефектите им върху здравето и хранителните им свойства. Те обаче имат и други функции – присъстват в състава на различни лакове и бои. Може да се разделят в две големи категории – наситени и ненаситени мазнини. В повечето случаи, хората с гранични, високи и дори много високи кръвни нива на триглицериди не усещат никакви явни симптоми. Едва когато триглицеридите надхвърлят 1000 мг/дл, може да се появят оплаквания като необичайна умора, слабост, замъглено зрение и други. Поради тази причина е важно да сме наясно със стойностите на кръвните си изследвания и да правим профилактични тестове, за да уловим тези дисбаланси навреме.Защо са от значение за здравето?
При много високи нива (над 1 500 мг/дл) тялото спира да разгражда мазнини, което води до загуба на краткотрайна памет, болки и дискомфорт в стомаха, подуване на далака и черния дроб. Повишените триглицериди могат да са причинени от затлъстяване, ниски нива на щитовидни хормони (хипотиреоидизъм), някои генетични заболявания и дори лекарства. При откриване на опасни стойности на мазнини в кръвта може да се направят допълнителните тестове, които да открият първоизточника на този дисбаланс.Високите нива на глицериди могат да доведат и до остро възпаление на панкреаса (панкреатит).
Нормални нива на триглицеридите
Резултати от кръвен тест за триглицериди
Да видим какви са стойностите при високи триглицериди.Нормални нива | по-малко от 150 мг/дл или по-малко от 1,7 ммол/л |
---|---|
Гранично високи триглицериди | от 150 го 199 мг/дл или между 1,8 и 2,2 ммол/л |
Високи триглицериди | от 200 до 499 мг/дл или 2,3 до 5,6 ммол/л |
Много високи триглицериди | над 500 мг/дл или над 5,7 ммол/л |
Ниски триглицериди има при млади хора под 20 години. За тях нормалните нива са под 90 мг/дл.
Методи за нормализиране на нивата на триглицеридите
- Движение и физическа активност. Ежедневното движение намалява количеството триглицериди и увеличава т.нар. „добър холестерол“ в кръвта. Можем да включим повече физическа активност, като избираме стълби пред ескалатор или асансьор, като вървим и караме колело вместо да шофираме, когато е възможно, и намерим подходящ за себе си интересен спорт.
- Хапване на здравословни мазнини. Препоръчително е да намалим приема на захар и рафинирани въглехидрати, тъй като простите въглехидрати повишават мазнините в кръвта и стимулират липогенезата, при която се създават нови мастни клетки. Здравословни мазнини като тези в рибата, авокадото, ядките и ядковите масла са засищащи и са по-полезни за организма ни.
- Храни за постигане на ниски триглицериди. Има някои често срещани храни, които ефикасно намаляват нивата на мазнините в кръвта. Добре се отразява ябълковият оцет, канелата, зелените зеленчуци и всички плодове. Храните, богати на фибри, подобряват общото състояние на кръвоносните съдове и намаляват количеството на мазнините в кръвта.
- Намаляване на килограмите. Наднорменото тегло и затлъстяването са една от главните причини за натрупване на тези мазнини в кръвта. Препоръчително е теглото ни да е в норма, за да избегнем тези усложнения.
- Ограничаване на алкохола и тютюнопушенето. Алкохолните напитки съдържат голямо количество захар и калории, които увеличават нивата на мазнини в кръвта. Тютюневите изделия влошават състоянието на кръвоносните съдове и са предпоставка за редица сърдечно-съдови заболявания.
- Пълноценен сън и контрол на стреса. Високите нива на стрес и липсата на сън се отразяват отрицателно на цялото тяло, което включва и здравословния балансиран състав на кръвта ни.
- Прием на медикаменти. След провеждане на подходящите кръвни изследвания е възможно лекуващият лекар да ни предпише определени лекарства, които да намалят нивата на мазнините в кръвта. Заедно с промяна в диетата и редовно движение тези медикаменти могат бързо да ни върнат до нормалните нива.
- Прием на хранителни добавки за високи триглицериди. Има някои витамини и минерали, които може да приемаме за ефикасно намаляване на количеството мазнини. Това са омега-3 мастните киселини, витамин Б3, берберин, витамин Ц.
Заключение
Често задавани въпроси
Какво са триглицеридите?
Триглицериди са мазнини, които се намират в кръвта ни. Те се съхраняват под формата на мастни клетки и се използват за енергия от тялото. Натрупването на твърде много от тези мазнини може да увреди кръвоносните съдове и да е предпоставка за някои хронични заболявания.
Защо са от значение за здравето?
Триглицеридите са неизползвани калории, които съхраняваме, за да се използват при нужда. Когато не сме се хранили скоро и тялото ни има нужда от енергия, тези мастни клетки се разграждат естествено и осигуряват нужната сила на клетките ни.
Какви са нормалните стойности на триглицеридите?
Нормалните стойности са по-малко от 150 го 199 мг/дл или между 1,8 и 2,2 ммол/л.
Как да нормализираме нивата на триглицериди?
Можем да намалим високите триглицериди като се храним балансирано и пълноценно, движим се редовно, понижим стреса, приемаме подходящи хранителни добавки и медикаменти при нужда.
Източници
- Nordestgaard, B. & Varbo, A.. Triglycerides and cardiovascular disease, The Lancet, LIPIDS AND CARDIOVASCULAR DISEASE| VOLUME 384, ISSUE 9943, AUGUST 16, 2014
- Laufs, U., et al. Clinical review on triglycerides, European Heart Journal, Volume 41, Issue 1, 1 January 2020, Pages 99–109
- Brockerhoff, H.. A stereospecific analysis of triglycerides, Journal of Lipid Research, Volume 6, Issue 1, 1 January 1965, Pages 10-15
Свързани публикации
Потенциалът при активирането на кафява мастна тъкан е свързан със свойството си да преобразува енергията, получена от храната, в топлина.
Разглеждаме може ли да повлияе кето диетата върху холестерола, повишавайки или намалявайки нивата му.
В тази статия ви разкриваме каква е връзката между триглицериди и рибено масло.