Чували ли сте някога за болест, при която плачеш без сълзи?

Така най-лесно можем да опишем непопулярния синдром на Сьогрен – автоимунно заболяване с неизвестен произход, понякога незабележими, макар и причиняващи дискомфорт симптоми, което обаче може да доведе до сериозни заплахи за здравето ни.

Разказваме ви за признаците, начините за диагностициране и лечението, което можем да приложим.

 

 

Какво трябва да знаем за синдром на Сьогрен

Когато говорим за синдром на Сьогрен, трябва да знаем, че става дума за сериозно автоимунно заболяване. В действителност, специалистите твърдят, че то е едно от най-честите ревматоидни автоимунни заболявания.

При него се наблюдава нарушаване на някои от функциите на тялото, свързани с овлажняване на тъканите.

Това, само по себе си, на пръв поглед може да не ви изглежда толкова фрапиращо и страшно, но в действителност засяга голяма част от тялото ни. Освен това едно от основните последствия при липса на диагностика и лечение, е развиването на ревматоиден артрит. Ето защо.

Синдромът на Сьогрен, който още може да срещнете с името Сика (Sicca) синдром, засяга т.нар. екзокринни жлези. Това е една добре калибрирана система в тялото ни, която отговаря за изпращането на течности към най-външната част на нашето тяло чрез каналчета, но и до външните стени на органите ни.

Не бива да се бъркат с ендокринните жлези, които нямат канали, а директно отделят вещества в кръвта и лимфата.

Какво се случва обаче, когато се отключи автоимунното заболяване, познато като синдром на Сьогрен?

Един от основните признаци на болестта е, че намалява способността на каналите на екзокринните жлези да изпълняват функцията си. В резултат на това започваме да забелязваме различни видове симптоми, свързани със сухота: на очите, на устата, свързана с половата система.

И някои други, които ще изброим в цялост малко по-надолу.

В някои случаи синдромът засяга и дихателната система и дори стомашно-чревните органи. Относително рядко синдромът на Сьогрен поразява и други органи и системи, но въпреки това – не е изключено това да се случи. Дори и да не ги засегне пряко обаче, характерно е тяхното отслабване и поражения вследствие на автоимунното заболяване.

Синдромът на Сьогрен има две основни форми: първичен и вторичен.

Първият случай наблюдаваме, когато не знаем каква е причината за автоимунния отговор на тялото ни и не можем да разпознаем конкретен дразнител. Вторият, от друга страна, се предизвиква от ясен фактор – възпаление, инфекция или друг тип хронична болест.

Според статистиките, синдромът на Сьогрен засяга много повече жени, отколкото мъже. По-точно: около 10 пъти повече. Смята се, че това е свързано с нивата на естрогена и е една от теориите и за възникване на самото заболяване. Възрастовата граница за възникване на заболяването е между 30 и 50 години.

 

Какви са симптомите на автоимунното заболяване?

 

Синдром на Сьогрен. Омега-3 за зрението. Лоши навици, увреждане на очите и зрението.

 

В днешно време редица известни личности говорят за своите здравословни проблеми открито с цел премахване на стигмата около тях. Оказва се, че някои от тях страдат и от синдрома на Сьогрен – включително и успешни спортисти.

Два са основните фактори, които стоят пред диагностициране на заболяването. От една страна симптомите му са разнообразни и са характерни за десетки други здравословни проблеми. От друга – то може да се установи след специфични изследвания за наличие на определен вид активни антитела, свързани с болестта, в тялото ни. Затова и до момента, в който получим диагнозата, може да са минали много години “ходене по мъките” и обикаляне на специалисти от различни области на медицината.

Съвсем отделно поставяме факта, че тези изследвания не могат да се извършат във всяка лаборатория, което затруднява още повече диагностицирането при хора в по-малки или по-отдалечени населени места.

И все пак, при наличието на кои знаци можем да имаме съмнения за синдром на Сьогрен? За показателни се смятат следните признаци:

  • Сухота на очите, която се изразява с невъзможност за сълзене, но и с раздразнение и по-лесна умора поради невъзможност за овлажняване на окото
  • Сухота в устата и недостатъчно слюнка, а оттам и повишен шанс за възпаления в устната кухина
  • Отпадналост
  • Загуба на тегло

В допълнение, като вторични симптоми може да получите:

Имайте предвид, че синдром на Сьогрен се развива бавно във времето. Затова и много от факторите, характерни за него, не се появяват едновременно или последователно. В много случаи дори се появяват и отшумяват, само за да се завърнат с нова сила след време.

Затова и е още по-трудно да се улови, а е важно това да се случи възможно най-рано, за да се следи във времето, тъй като най-голямата опасност при синдрома на Сьогрен е повишената вероятност от развитие на злокачествена лимфома във времето.

 

Начини за облекчаване на симптомитe

 

Синдром на Сьогрен, симптоми, лечение.

 

Подобно на много други автоимунни заболявания, синдромът на Сьогрен е нелечим. Въпреки това има начини, по които можем да облекчим състоянието, ако се окаже, че сме сред хората, които то засяга.

На първо място е хубаво да облекчим сухотата. За поддържане на здравето на очите се препоръчват капки за очи тип “изкуствени сълзи”. За кожата се използват хидратиращи кремове. Прилагат се и средства, с които се предизвиква отделяне на повече слюнка и други. Извън това лекарите обикновено препоръчват приемане на потискащи имунната система средства и кортикостероидни медикаменти.

В зависимост от останалите симптоми се предписват индивидуални средства за борба с последиците от синдрома на Сьогрен.

Задължително е проследяването във времето поради опасността от развитие на лимфома.

Важно е да знаете, че синдром на Сьогрен има общо с наследствеността и макар че не е задължително да се отключи, то ако имате пряк роднина, страдащ от него, то вероятността да го носите в себе си е голяма.

Затова и при жените в детеродна възраст – най-опасното време за проява на синдром на Сьогрен, е добре да направят профилактично изследване, ако са предразположени, дори да нямат симптоми.

Известни са случаи на бременни жени без симптоми на автоимунното заболяване, при които антитела на автоимунното заболяване преминават в плацентата и съществува реална опасност да се развие неонатален лупус.