Риба ципура със зеленчуци е чудесен избор, когато говорим за здравословно хранене и набавяне на пълния набор от витамини и елементи, нужни на организма.

Както знаете, рибата е изключително богата на витамини от В групата, а също и А, D, E и омега-3 мастни киселини.

Именно поради тази причина днес ще ви представим чудесна рецепта, чиято основна съставка е ципурата – средиземноморска риба, често предпочитана пред останалите й съперници – пъстърва и лаврак. Причината е заради крехкото и бяло месо, и високото съдържание на протеини.

 

Рецепта за риба ципура

Вечерята, за която ще мислим днес, е полезна, вкусна и разнообразяваща ежедневния ни хранителен режим – ципура със зеленчуци. Както споменахме, тази риба е изключително богата на протеини, с ниско съдържание на мазнини, което автоматично я прави много подходящ избор за хора, следващи хранителен режим.

Решихме да я съчетаем с гарнитура от гъби, тъй като освен много хранителни, те са богати и на витамин D, който в зимния сезон е от голямо значение за организма

Рецептата отнема около час за приготвяне, като в нея са предвидени 2 до 3 порции, в зависимост от големината на рибата. По ваше желание може да добавите и други зеленчуци, които да обогатят гарнитурата. Ние сме се ограничили от съображение към различните хранителни режими и съчетаването на отделни видове храни.

Време за приготвяне: 40-50 минути

Порции: 3

Въглехидрати в порция: 3 г

 

 

Какво ни е нужно за риба ципура със зеленчуци:

 

 

  • 1 кг ципура
  • 2 стръка зелен лук
  • 2 чушки
  • 5-6 скилидки чесън (за аромат)
  • 500-600 грама гъби
  • 1/2 лимон
  • сол и черен пипер
  • 1 ч. л. къри
  • 1 с. л. екстра върджин зехтин
  • 3 ч. л. краве масло Гхи
  • 1 връзка магданоз

 

Приготвяне:

  1. След като имаме нужните продукти, пристъпваме към приготвянето. Като за начало е нужно да изчистим добре рибата. След като е готова за обработка, я поръсваме със сол и черен пипер. Правим няколко тънки разреза в кожата на рибата от горната страна.
  2. Обелваме скилидките чесън и ги нареждаме във вътрешността на рибата. Към тях добавяме и няколко стръка магданоз. В този вид оставяме ципурата в хладилника.
  3. През това време нарязваме зеления лук и го отделяме в смесителен съд. Изчистваме гъбите и чушките и ги нарязваме на малки парченца. Заедно ги запържваме за съвсем малко време в тиган с масло Гхи и накрая ги оставяме да се задушат.
  4. В тавата, в която ще приготвим рибата, поставяме задушените зеленчуци, като в средата оставяме място за ципурата. Поръсваме с малко зехтин и добавяме в отделено за нея място ципурата. Върху нея слагаме 3 чаени лъжици Гхи, няколко резена лимон, ситно нарязан магданоз и изпичаме във фурната за 10 минути. Тя трябва да е предварително загрята на 180 градуса.
  5. След като това време изтече, отделяме зеленчуците и оставяме рибата да се запече за още 10 минути.

Накрая аранжираме в отделен плосък съд рибата със зеленчуците, като подреждаме и нови резенчета лимон. Те могат да бъдат поставени и в нея.

 

Бонус към рецептата

Кои са тайните подправки и билки, които ние използваме в рецептите с риба:

  • сушен риган
  • магданоз
  • морска сол
  • суха мащерка
  • чесън на прах или под формата на скилидки
  • шафран
  • босилек

И така, за всеки по вкуса му – гарнитурата и подправките са личен избор, но ние ви препоръчваме да опитате тази рецепта в посочения по-горе вид. Гарантираме ви облизани пръсти и много усмивки!

Приятен апетит от нас! Очакваме вашите снимки, с които ще ви включим в нашия кулинарен конкурс.

Бон апети от екипа на Фор Лайф.

Ако ви е харесала рецептата за риба ципура и желаете да научавате за други подобни здравословни рецепти, се присъединете към нашата кухня!