Когато говорим за здравословно хранене и набавяне на пълния набор от витамини и елементи, нужни на организма, няма как да пропуснем от менюто си рибата. Както знаете, тя е изключително богата на витамини от В групата, а също и А, D, E и омега 3 мастни киселини. За тях може да прочетете в нашата статия пълна и подробна информация: Омега 3 мастни киселини – извор на красота и здраве

Именно поради тази причина днес ще ви представим чудесна рецепта, чиято основна съставка е ципурата – средиземноморска риба, често предпочитана пред останалите й съперници – пъстърва и лаврак, заради крехкото и бяло месо и високото съдържание на протеини.

Ципура

Вечерята, за която ще мислим днес е полезна, вкусна и разнообразяваща ежедневния ни хранителен режим – ципура със зеленчуци. Както споменахме, тази риба е изключително богата на протеини, с ниско съдържание на мазнини, което автоматично я прави много подходящ избор за хора, следващи хранителен режим. Решихме да я съчетаем с гарнитура от гъби, тъй като освен много хранителни, те са богати и на витамин D, който в зимния сезон е от голямо значение за организма.

Рецептата отнема около час за приготвяне, като в нея са предвидени 2 до 3 порции, в зависимост от големината на рибата. По ваше желание може да добавите и други зеленчуци, които да обогатят гарнитурата. Ние сме се ограничили от съображение към различните хранителни режими и съчетаването на отделни видове храни.

Време е да преминем към приготвянето, но преди това:

Какво ни е нужно:

  • 1 кг ципура
  • 2 глави лук
  • 2 чушки
  • 2 глави чесън
  • 500-600 грама гъби
  • 1/2 лимон
  • сол и черен пипер
  • 1 ч.л. къри
  • зехтин
  • масло Гхи
  • 1 връзка магданоз

След като имаме нужните продукти, пристъпваме към приготвянето. Като за начало е нужно да изчистим добре рибата. След като е готова за обработка, я поръсваме със сол и черен пипер. Правим няколко тънки разреза в кожата на рибата от горната страна.

Изчистваме двете глави чесън и само две скилидки поставяме във вътрешността на рибата. Към тях добавяме и няколко стръка магданоз. В този вид оставяме ципурата в хладилника.

През това време нарязваме на плоски кръгли пластове лука и го отделяме в смесителен съд. Изчистваме гъбите и чушките и ги нарязваме на малки парчеца. Обелените скилидки разрязваме на две и добавяме към зеленчуците. Заедно ги запържваме за съвсем малко време в тиган и накрая ги оставяме да се задушат.

В тавата, в която ще приготвим рибата, поставяме задушените зеленчуци, като в средата оставяме място за ципурата. Поръсваме с малко зехтин и добавяме в отделено за нея място ципурата. Върху нея слагаме 3 чаени лъжици Гхи, няколко резена лимон, ситно нарязан магданоз и изпичаме във фурната за 10 минути. Тя трябва да е предварително загряна на 180 градуса.

След като това време изтече, отделяме зеленчуците и оставяме рибата да се запече за още 10 минути.

Накрая аранжираме в отделен плосък съд рибата със зеленчуците, като подреждаме и нови резенчета лимон. Те могат да бъдат поставени в нея, както и лукът, ако са ни останали кръгли лучени лентички.

Бонус към рецептата

Кои са тайните подправки и билки, които ни използваме в рецептите с риба:

  • сушен риган
  • магданоз
  • морска сол
  • суха мащерка
  • чесън на прах или под формата на скилидки
  • шафран
  • босилек

И така, за всеки по вкуса му – гарнитурата и подправките са личен избор, но ние ви препоръчваме да опитате тази рецепта в посочения по-горе вид. Гарантираме ви облизани пръсти и много усмивки!

Приятен апетит от нас! Очакваме Вашите снимки, с които ще ви включим в нашия кулинарен конкурс.

Бон апетит от екипа на Фор Лайф.

Ако ви е харесала рецептата и желаете да научавате за други подобни здравословни рецепти се присъединете към нашата кухня ТУК!