Риба ципура със зеленчуци е чудесен избор, когато говорим за здравословно хранене и набавяне на пълния набор от витамини и минерали, нужни на организма.

Както знаете, рибата е изключително богата на витамини от В групата, а също и А, D, E и омега-3 мастни киселини.

Именно поради тази причина днес ще ви представим чудесна рецепта, чиято основна съставка е ципурата – средиземноморска риба, често предпочитана пред останалите й съперници – пъстърва и лаврак.

Причината е заради крехкото и бяло месо, и високото съдържание на протеини в риба ципура.

 

keto 02
keto banner site 01

Рецепта за риба ципура

Вечерята, за която ще мислим днес, е полезна, вкусна и разнообразяваща ежедневния ни хранителен режим – ципура със зеленчуци.

Както споменахме, тази риба е изключително богата на протеини, с ниско съдържание на мазнини, което автоматично я прави много подходящ избор за хора, следващи хранителен режим.

Решихме да я съчетаем с гарнитура от гъби, тъй като освен много хранителни, те са богати и на витамин D, който в зимния сезон е от голямо значение за организма

 

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в порция
40-50 минути 4 7,40 г

 

 

paper baked sea bream with mushrooms 46417 2

 

Необходими продукти за приготвяне на риба ципура със зеленчуци:

  • 1 кг ципура
  • 2 стръка зелен лук
  • 2 зелени чушки
  • 5-6 скилидки чесън (за аромат)
  • 500-600 г гъби печурки
  • 1/2 лимон
  • сол и черен пипер
  • 1 ч. л. къри
  • 1 с. л. екстра върджин зехтин
  • 3 ч. л. краве масло Гхи
  • 1 връзка магданоз

Начин на приготвяне:

  1. Включете фурната да загрее до 180 градуса.
  2. След като имаме нужните продукти, пристъпваме към приготвянето. Като за начало е нужно да изчистим добре рибата.
  3. След като е готова за обработка, я поръсваме със сол и черен пипер.
  4. Правим няколко тънки разреза в кожата на рибата от горната страна.
  5. Обелваме скилидките чесън и ги нареждаме във вътрешността на ципурата. Към тях добавяме и няколко стръка магданоз. В този вид оставяме ципурата в хладилника.
  6. През това време нарязваме зеления лук и го отделяме в смесителен съд.
  7. Изчистваме гъбите и чушките и ги нарязваме на малки парченца. Заедно ги запържваме за съвсем малко време в тиган с масло Гхи и накрая ги оставяме да се задушат.
  8. В тавата, в която ще приготвим рибата, поставяме задушените зеленчуци, като в средата поставяме ципурата и поръсваме с малко зехтин.
  9. Върху рибата слагаме 3 чаени лъжички Гхи, няколко резена лимон, ситно нарязан магданоз.
  10. Изпичаме в загрятата фурна за 10 минути.
  11. След като това време изтече, отделяме зеленчуците и оставяме рибата да се запече за още 10 минути.
  12. Накрая аранжираме в отделен плосък съд рибата със зеленчуците, като подреждаме и нови резенчета лимон. Те могат да бъдат поставени и в крехката риба ципура.

Рецептата за приготвяне на риба ципура отнема около час, като в нея са предвидени от 2 до 4 порции, в зависимост от големината на рибата. По ваше желание може да добавите и други зеленчуци, които да обогатят гарнитурата.

Ние сме се ограничили от съображение към различните хранителни режими и съчетаването на отделни видове храни.

В двете части на кулинарната ни поредица „Кето фантазии ви очакват общо над 200 изкусителни кето ястия – от предястието до десерта.

Кето фантазии 31.62лв.
Кето фантазии 2 31.62лв.
Краве масло Гхи18.40лв.38.00лв.
320мл750мл

 

Бонус към рецептата

7 подправки за понижаване на кръвното.

Кои са тайните подправки и билки, които ние използваме в рецептите с риба:

  • сушен риган
  • магданоз
  • морска сол
  • суха мащерка
  • чесън на прах или под формата на скилидки
  • шафран
  • босилек

И така, за всеки по вкуса му – гарнитурата и подправките са личен избор, но ние ви препоръчваме да опитате тази рецепта в посочения по-горе вид. Гарантираме ви облизани пръсти и много усмивки!

 

Още от здравословната ни кухня

 

Риба ципура. Скумрия на фурна. Кето панирана риба.

Опитайте още едно от нашите рибни предложения – скумрия на фурна.

 

Ако тази рецепта за риба ципура ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!