Витамините и минералите са изключително важна част от живота на човек от момента на зачеването до смъртта му. От тях зависи неговото развитие, енергия и здравословно състояние във всяка минута от живота ни.

Именно заради това на пазара може да се намери богато разнообразие от видове, съчетания, съставки и начини за прием. И докато ги оглеждаме и се опитваме да изберем, логично си задаваме въпроса – какви са критериите за качеството на витамините и минералите, и как да сме сигурни в избора си?

 

Какво представляват витамините и минералите – накратко

Когато говорим за витамините и минералите е важно да направим разликата между тях. Да, и двете групи са полезни вещества, но далеч не идват от едно и също място и не се преработват по идентичен начин от тялото ни.

Витамините са органични веществадобиват се от растения и животински продукти. Минералите, от друга страна, са точно обратното – техният произход е от неорганични видове материи. За да бъдем здрави и да живеем пълноценно, са ни необходими и двете вещества и то, разбира се, в балансирани количества в тялото.

magn 400
magn 600

Това е така, тъй като всяко от тези вещества има собствена роля и взаимодейства с останалите. В миналото начините за набавяне на витамини и минерали са били по естествен път и изцяло е зависело от това каква храна приемаме. В началото на 20 век медицината е напреднала дотолкова, че активно да започне да говори за витамините и минералите.

Така днес имаме хранителни добавки в различни комбинации, които могат да бъдат чудесни помощници на разнообразното хранене и да ни набавят тези елементи, които по една или друга причина не ни достигат.

Важно е да уточним, че тези причини често са напълно естествени – възрастови, бременност или пък заболявания, които водят до дисбаланс. Понякога дори смяната на сезоните може да е причината да изгубим някои от запасите си и да имаме нужда от мъничко външна помощ. И тук идва моментът на големия въпрос – как да изберем от богатото разнообразие на пазара?

Нашият основен съвет – спрете се на качеството на витамините и минералите, и проучете внимателно няколко неща:

  • От какви витамини и минерали има нужда тялото ви?
  • Каква е причината за недостига и как е най-удачно да се разреши – с добавки, лекарства или пък с промяна в диетата с цел по-балансирано и богато на вещества хранене?
  • Какви витамини трябва да приемаме, за да разрешим проблема: самостоятелни, комбинирани или мултивитамини?

Едва след това и при нужда, след консултация със специалист, пристъпваме към търсенето и избора.

 

Какво означава “качествени витамини и минерали”?

 

Качеството на витамините и минералите. Хранителните добавки. Дефицити на витамини.

 

Когато говорим за качеството на витамините и минералите, обръщаме внимание на няколко важни фактора. Повечето от тях са ключови и за всеки друг продукт, който избираме в ежедневието си.

На първо място е важно да проверите сертифициран ли е продуктътот кого и кога. Желателно е да проверите и произхода на компанията производител, както и държавата, в които се произвеждат.

След това обърнете внимание на състава и проучете внимателно най-важното – как и при какви условия са извлечени витамините и минералите ? Когато говорим за такъв тип вещества, изкуствено синтезираните в лаборатория отстъпват по качество и ефекти на тези, извлечени от естествени източници.

Потърсете такива с формула, максимално близка до това, което можете да намерите в природата.

В този смисъл задължително трябва да знаете обаче дали имате нужда само от едно вещество или от повече, придружени с елемент, който подпомага приемането им от организма.

Витамините и минералите, които ние, от Forlife, предлагаме, са внимателно подбрани за оптимални резултати. Произведени във Великобритания според съвременния GMP (good manufacturing practice) стандарт, те преминават внимателни и изчерпателни тестове, които доказват тяхното действие.

 

Кои са основните разлики между по-скъпите и по-евтините продукти

Факт е, че едни от най-купуваните нехранителни продукти в света са именно мултивитамините. В много случаи цената играе ключова роля при избора на конкретна марка или тип витамини. Истината обаче тук е, че не винаги най-скъпото ще се окаже най-добро.

Когато избирате витамини и минерали, най-важно е да прецените количеството, което получавате, с това за колко време ще ви стигне и дали това съвпада с целите ви. Има витамини и минерали, които се приемат на дневна база, други, които са за спортисти и спортни цели, но и такива, които помагат при профилактика и превенция.

Обикновено спортните формули имат по-висока стойност, но ако не се занимавате активно със спорт, съвсем спокойно можете да се обърнете към по-евтин, ежедневен продукт. Обикновено те са в по-големи количества, които стигат за по-дълго време. Ако става дума за превенция и профилактика, от друга страна, бихте могли спокойно да инвестирате в по-скъп продукт, който да ви помогне за съответната цел.

Извън това основните разлики са няколко:

  • по-евтините продукти обикновено са синтезирани в лаборатория и са изцяло синтетични.
  • по-скъпите се извличат по изключително по-труден и бавен начин от естествени природни продукти.

Освен това, стойността им може да е повишена, ако са в комбинация със съставки, които да ви помагат да ги приемате по-лесно. Количествата също влияят на цената. Тук е важно да прецените добре кое би ви било по-икономично за по-голям отрязък от време, ако планирате дълъг прием.

Дали да дадете по-голяма сума за по-голямо количество витамини за по-дълго време или всеки месец или всяка седмица да отделяте определена сума за по-малки количества.

Затова отново е важно да прецените добре от какво имате нужда и за какъв период от време.

 

Можем ли да се доверим на описанието на опаковката?

 

кАЧЕКачеството на витамините и минералите. Ефективни ли са хранителните добавки. Витамини и минерали за енергия. мултивитамини и минерали.

 

Преди да отговорим на този въпрос е важно да разграничим трите основни продукта, в които намираме витамини и минерали на пазара.

Те се делят на:

  • само с една съставка – те предлагат събрано количество от един елемент, обикновено достатъчно за дневна доза от него.
  • комбинирани – събират комплекс от витамини и минерали в себе си.
  • мултивитамини – събират в себе си множество витамини, минерали и микроелементи.

Това кой от видовете ще изберете зависи изцяло от причината, поради която ще ги приемате, както и от нуждите на тялото ви. Обикновено единичните витамини и минерали се приемат при специфичен проблем, като –  чупливи нокти, тънка коса, нездрава кожа, ниски нива на енергия, невъзможност за усвояване на достатъчно калции и други.

Комбинираните витамини обикновено обхващат цяла палитра от вещества, които работят заедно и помагат за решаване на даден здравословен проблем. Например, подсилват имунитета, помагат на определена система да работи по-добре и други.

Мултивитамините пък от своя страна са идеални за превантивна или пък сезонна употреба (но има редица причини защо да не ги използваме само тогава), за подсилване на имунитета, повече тонус и поддържане на нивата на полезни вещества в организма. Много често ги употребяваме само в по-студените сезони.

Имайте предвид, че всеки продукт, който попада на пазара, подлежи на проверка и сертифициране от държавни и независими органи. По закон всяка хранителна добавка, включително витамините и минералите, трябва да бъде с пълен състав, описан на етикета на достъпен език и задължително на официалния говорим език в съответната държава.

Затова можем да се доверим на етикета и не трябва да имаме съмнения в качеството на витамините и минералите. На нашия сайт към всеки от предлаганите от нас продукти присъства подробно описание, така че да можете да се запознаете с него още преди покупка.

Не забравяйте и мултивитамините за деца.

Обновена: 12 юли 2022 в 02:29 | Публикувана: 12 април 2021 в 11:14 | Категория: Витамини и минерали, Здраве