Ракитник – приложения и ползи на растението
Ракитник е растение с важно присъствие в света на кулинарията. По отношение на народната медицина то се класифицира и като билка лечителка.
Листата са тесни и ланцетни, обикновено с размери от 3 до 8 сантиметра на дължина и 0,5 до 1 сантиметър на ширина. Те са сребристо-зелени отгоре и покрити със сребристо-бели люспи отдолу, което им придава отличителен блестящ вид.
Облепихата е двудомна – има отделни мъжки и женски растения. Цветовете са малки, незабележими и жълтеникаво-кафяви на цвят. Мъжките цветя се появяват в гроздове, докато женските цветя са единични или в малки гроздове. Периодът на цъфтеж е в началото на пролетта, преди листата да се развият напълно.
Плодът на растението е малък и сферичен. На цвят може да бъде ярко оранжев до жълто-оранжев, когато е узрял и е богат на масла и хранителни вещества. Съдържа едно семе, което е кафяво и с овална форма.
Ракитникът има добре развита коренова система, която помага за предотвратяване на ерозията на почвата и му позволява да процъфти в бедни, песъчливи местности. Често расте по дюни и брегове на реки и ручеи, както и по морския бряг. Роден е за Европа и Азия, като е добре адаптиран към различни сурови условия на околната среда, включително солени почви, суша и екстремни температури.
Състав
Плодовете на ракитник са особено богати на витамини като например витамин С и Е – антиоксиданти от съществено значение за имунната функция и здравето на кожата. Съдържат се и значителни количества на витамин А и каротеноиди като бета-каротин, зеаксантин и ликопен, всички от които са важни за зрението и здравето на кожата.
Витамин К е от съществено значение за съсирването на кръвта и здравето на костите.
Ракитник е един от малкото растителни източници, богати на омега-7 (палмитолеинова киселина), заедно с други мастни киселини като омега-3, омега-6 и омега-9.
Плодовете също са богати на флавоноиди, като кверцетин, кемпферол и изорамнетин, които притежават антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Органичните киселини като ябълчена киселина и оксалова киселина допринасят за киселия вкус и действат като естествени консерванти.
Съдържанието на стероли, като бета-ситостерол, действа за понижаване на холестерола и демонстрира потенциални ползи за здравето на простатата.
В растението се откриват и различни минерали, включително калций, магнезий, калий и желязо.
Ползи и приложения
- Подкрепяне на имунната система
- Поддържане функцията на черния дроб
- Успокояване на стомашно-чревния тракт
- Защита на очното здраве
- Регулиране на теглото
- Хидратация, еластичност и регенерация на кожата
- Сърдечно-съдово здраве
Медицински приложения
В традиционната китайска медицина ракитник е признат за ценно лечебно растение и е известен като „шаджи“. Използва се за лечение на язви, гастрит и лошо храносмилане. Смята се, че предпазва лигавицата на стомаха и червата и намалява симптомите на възпаление и дискомфорт.
Прилага се още за облекчаване на респираторни заболявания като астма, хроничен бронхит и упорита кашлица.
Маслото от морски зърнастец се прилага локално за лечение на различни кожни заболявания, включително изгаряния, екзема и дерматит. Билката е често срещана съставка в различни продукти за грижа за кожата, защото е полезна за заздравяването на рани, намаляване на белезите и предотвратяване на бръчки и други белези на остаряването.
Може да има добър ефект и върху косата, като се смята, че я подхранва, намалява сухотата, подобрява текстурата й. Дори латинското име на билката е свързано с тази полза на билката – „hippophae“ означава „лъскав кон„. Това се свързва с гъстата, бляскава космена покривка, която се установява при конете, консумиращи растението.
Като повечето натурални лекове и този подсилва имунната система и се бори с инфекциите. Използва се за профилактика и лечение на настинки и грип, често под формата на сок или чай. Може още да повиши жизнеността и издръжливостта на тялото и да ни помогне да преодолеем умората.
Интересен факт е, че по време на Чернобилската катастрофа ракитник се е използвал за защита срещу радиационни увреждания поради високото съдържание на антиоксиданти.
Растението се прилага и за подобряване на кръвообращението, понижаване на кръвното налягане и намаляване на нивата на холестерола, като по този начин поддържа здравето на сърцето и предотвратява сърдечно-съдови заболявания.
Кулинарни употреби
Плодовете на ракитник често се изстискват или се смесват в смутита. Тръпчивият вкус се съчетава добре с по-сладки плодове като ябълки, портокали и горски плодове. Могат да се правят конфитюри, желета и консерви, както и чай от билката.
За направата на чай от ракитник са нужни сушени или пресни плодчета. Сътношението им с водата трябва да бъде около 1:3. По желания могат да се добавят канела, лимонов сок и мед.
Плодовете се използват още в сосове и подправки, които се добавят към месни, рибни или десертни ястия. Направени на пюре или сушени плодове, те се включват в печива като кифли, хляб и сладкиши. Могат да се включат и в дресинги за салати и маринати.
Понякога ракитник се използва в производството на алкохолни напитки, като плодовете ферментират за направа на вино или добавяне към спиртни напитки като водка и джин.
Домашни лекове с ракитник
Подготвили сме и няколко предложения за лесни, прости народни лекове с ракитник в домашни условия:
- Чай за поддържане на имунната система: ще ни трябват 100 г пресни плодове или 15 грама сушени плодове и 1 литър вода. Сварява се водата и се добавят плодовете. След 10-15 минути къкрене, чаят се прецежда и по желание могат да бъдат добавени мед или лимон.
- Масло за овлажняване и подмладяване на кожата: нанасят се няколко капки върху предварително изчистено лице. Нежно се масажира в кожата с кръгови движения.
- Маска за коса: за да се направи, са нужни 2 с. л. масло от ракитник, 1 с. л. зехтин и 1 жълтък. След това се смесват всички съставки в купа и сместа се нанася върху скалпа и косата. Можем да я оставим да действа 30-45 минути, след което да изплакнем обилно с хладка вода и шампоан.
- Балсам за напукани устни: трябват ни 1 с. л. масло от ракитник, 1 с. л. пчелен восък и 1 с. л. масло от ший. Пчелният восък и маслото от ший се разтапят в съд с двойно дъно. След това трябва да ги смесим с маслото от морския ракитник и да изсипем сместа в малко контейнерче за балсам за устни, където да се охлади и втвърди.
- Мехлем за болки в ставите: разтапят се 2 с. л. кокосово масло, след което течността се смесва с 2 с. л. масло от ракитник и 1 ч. л. куркума на прах. След охлаждане и втвърдяване полученият мехлем може да се нанесе.
Смути от ракитник
С ракитник можем не само да се лекуваме, но и да се подсладим. Ако търсим идея за лека, но питателна закуска, смутито от плодовете на растението е изключително подходящо. То може да ни осигури витамини, антиоксиданти и здравословни мазнини.
Необходими продукти:
- 1 банан
- 140 г пресни или замразени плодове от ракитник
- 250 мл бадемово мляко
- 1 с. л. мед (по избор)
- 1 с. л. семена от чиа
- 150 г йогурт
Начин на приготвяне:
- Пригответе съставките и обелете банана.
- Поставете в брендъра и блендирайте.
- Смесете, докато стане гладко и кремообразно. Ако смутито е твърде гъсто, можете да добавите малко повече бадемово мляко, за да постигнете желаната консистенция.
- Опитайте смутито и добавете още мед, ако предпочитате по-сладък вкус.
- Изсипете в чаша и се насладете веднага.
Заключение
Ракитник е отличителен храст със гъсти, бодливи клони и ярко оранжеви плодове. Неговите уникални ботанически характеристики, включително сребристо-зелени листа и малки, богати на хранителни вещества плодове, допринасят за употребата му в кулинарията и медицината.
Често задавани въпроси
Какво е ракитник?
Представлява цъфтящо растение с храстовиден вид. То е от семейство Миризливовърбови (Elaeagnaceae).
На какви места вирее?
Среща се в крайбрежните райони, речните брегове и планинските райони.
Кои части на растението се използват?
Частите на растението, които се използват в традиционната медицина заради своите терапевтични ефекти, са плодовете и листата.
Източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Сърцевината на агаве, наречена още "piña", е богата на захари, което я прави идеална за ферментация и дестилация. От нея се правят алкохолни напитки.
Физалис се нарича екзотичният южноамерикански плод, който си заслужава да добавите към ежедневието си.
Годжи бери плодовете са били използвани в традиционната китайска медицина повече от 2000 г. Те имат сладък вкус