Физалис – екзотичен, вкусен и полезен

Обновена: 22.04.2024|
Физалис.

Физалис е дребен оранжев плод, който не е особено популярен по нашите ширини. Той има сладко-кисел вкус и ползи за здравето ни. Съществуват много различни ботанически разновидности на физалис, които се различават по външен вид и по някои активни съединения, съдържащи се в тях.

Какво е физалис?

Растението физалис е от ботаническото семейство Картофови. В това семейство откриваме картофа, домата, патладжана, адаптогена ашваганда и други.

Тези плодове са дребни и ядливи. Те приличат на малки доматчета и понякога дори се наричат "мини доматчета".

astaks 400
vitk2 600
astaks 400
vitk2 600

Плодчетата са скрити в шушулка, която се формира от сухия цвят на растението.

Самото растение е тревисто, прилича на домата и може да достигне до 3 метра. Листата и цветята се използват за декорация, но трябва да сме внимателни, тъй като красивите цветове са отровни. Вирее най-добре в умерен и субтропичен климат. Корените му са дълбоки и разклонени, но не е претенциозно откъм вида почва.

Открит е вид физалис под формата на фосил в Южна Америка, който е на 52 милиона години. Има доказателства, че физалисът е бил част от диетата на хората преди 6-7000 години. Плодовете се откриват в традиционната кухня на народите от Северна и Южна Америка. 

Хранителни стойности

 

физалис

 

Плодът е нискокалоричен и съдържа някои полезни витамини и минерали. В 100 г физалис откриваме:

  • 52 калории
  • 11 г въглехидрати
  • 2 г белтъчини
  • <1 г мазнини
  • 65% витамин Ц
  • 35% витамин А
  • 22% мед
  • 12% калий

*Процентите се калкулират спрямо препоръчителната дневна доза.

 

Как се хапва?

Плодовете физалис са сладки, но имат и лек кисел вкус. Сурови са освежаващи и засищащи, поради което често се откриват в различни сладкарски изделия. С него може да се приготвят торти, пудинги, сладоледи. Плодовете се хапват също сушени и под формата на мармалади и сладка. Може да се добави и към смутита и плодови шейкове.

На Хавайските острови често може да се открие традиционен мармалад, приготвен от физалис. Плодовете съдържат пектин, което ги прави подходящи за използване в пайове и консервирани сладка. Физалис се добавя и в салати, като допринася характерна сладост към зеленчуците. Подходящ е за добавяне към тъмни зеленолистни зеленчуци – кейл, спанак, рукола.

Също си отива с домати, авокадо, царевица, козе сирене и други.

Плодовете е препоръчително да се съхраняват на сухо и хладно място, но не и в хладилник. Ако са опаковани в пластмасова опаковка, се препоръчва да ги извадим от нея. Плодовете могат да запазят целостта и вкуса си за повече от месец при съхранение на стайна температура.

 

Ползи за здравето

 

физалис

 

Редовният прием на физалис може да подобри някои аспекти на здравословното ни състояние. В народната медицина на Колумбия плодовете се използват за регулиране на кръвната захар и предотвратяване на диабет. Тези ефекти подлежат на научни проучвания и показват добри резултати при изследвания.

Предпазва от някои хронични заболявания

Физалисът е богат на бета криптоксантин. Това е каротеноид, който също се открива в жълтъка, кравето маслото, ябълките, папаята и кората на портокала. В тялото този каротеноид се превръща във витамин А. Това съединение има потенциални ползи за здравето при хора с рак на белите дробове и за намаляване на риска от появата на неалкохолна чернодробна мастна болест.

Каротеноидите са важни за здравето на зрението ни, като предотвратяват макулна дегенерация и други увреждания.

Намалява инсулиновата резистентност и предпазва от диабет

Изследвания върху гризачи показват подобрения в здравето на мишки, като намаляват високите нива на кръвна захар и облекчават липедема. Тези ефекти са изследвани под влиянието на перувианския физалис (Physalis Peruviana). Плодът подлежи на проучване за действието му върху човешкото здраве, за да се използва в различни фармацевтични продукти.

Хапването на физалис като част от здравословната и балансирана диета може да помогне да регулираме кръвната захар и да предпазим тялото си от хронични заболявания като диабет.

Укрепва имунната система

 

физалис

 

Подкрепянето на имунитета е особено важно за здравето ни, тъй като имунната система е бариерата между външните вредители и организма ни.

Витамин Ц е един от важните елементи, които се грижат за правилното изпълнение на имунните функции. При дефицит на витамин Ц може да се развие скорбут, чийто завършек е фатален. Въпреки че в днешно време дефицитът на витамин Ц е изключително рядко срещано заболяване, допълнителният прием на това съединение посредством консумацията на физалис се отразява благоприятно на здравето ни.

Този витамин е също важен за синтеза на колаген и успешното заздравяване на външни и вътрешни наранявания. Помага за изграждането на нови кожни клетки, съединителна тъкан и укрепва структурата на кръвоносните съдове.

Антиоксидантни ефекти

За да предпазваме тялото си от вредите на околната среда, трябва да консумираме храни, богати на антиоксиданти. Най-често тези полезни съединения се откриват предимно в плодове, зеленчуци, ядки и семена.

Физалисът съдържа определени активни вещества, които имат антиоксидантни ефекти и така могат да помогнат да поддържаме организма си тонизиран и здрав. Антиоксидантите предотвратяват щетите върху клетъчните структури, които може да бъдат нанесени в процеса на живота ни от различни фактори извън нашия контрол.

Противопоказания

Неузрелите плодове физалис съдържат токсини и може да ни навредят. В този случай е възможно да се раздразни корема и да получим диария.

Зрелите плодове се разпознават по приятния яркооранжев цвят без зелени части по външната част на физалиса.

Не са открити противопоказания при прием от деца и подрастващи. Прекомерната консумация може да е опасна за бременни жени и се препоръчва да избягваме плодовете физалис, ако сме бременни или се опитваме да заченем. 

 

Заключение

 

физалис

 

Физалисът е екзотичен плод, който произхожда от Южна Америка и се е консумирал от предците ни преди хилядолетия. Има ползи за здравето, но освен това е изключително вкусен и ще се услади на всеки. Присъства в рецепти за сладка, мармалади, торти, пудинги, салати и други солени и сладки ястия.

 

Какво представлява плодът физалис?

Физалис е дребен оранжев плод, който не е особено популярен по нашите ширини. Той има сладко-кисел вкус и има ползи за здравето ни. Съществуват много различни ботанически разновидности на физалис, които се различават по външен вид и по някои активни съединения, съдържащи се в тях.

Как се яде физалис?

Плодовете физалис са сладки, но имат и лек кисел вкус. Сурови са освежаващи и засищащи, поради което често се откриват в различни сладкарски изделия. С него може да се приготвят торти, пудинги, сладоледи. Плодовете се хапват също сушени и под формата на мармалади и сладка. Може да се добави и към смутита и плодови шейкове.

Може ли да подобри здравето ни?

В народната медицина на Колумбия плодовете се използват за регулиране на кръвната захар и предотвратяване на диабет. Тези ефекти подлежат на научни проучвания и показват добри резултати при изследвания. Укрепва имунната система и предпазва зрението от увреждане.

Има ли вреди за организма ни?

Неузрелите плодове физалис съдържат токсини и може да ни навредят. В този случай е възможно да раздразни корема и да причини диария. Прекомерната консумация може да е опасна за бременни жени и се препоръчва да избягваме плодовете физалис, ако сме бременни или се опитваме да заченем. 

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 22.04.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 22 април 2024 в 11:14 | Категория: Хранене и видове храни