Физалис – екзотичен, вкусен и полезен
Физалис е дребен оранжев плод, който не е особено популярен по нашите ширини. Той има сладко-кисел вкус и ползи за здравето ни. Съществуват много различни ботанически разновидности на физалис, които се различават по външен вид и по някои активни съединения, съдържащи се в тях.
Плодчетата са скрити в шушулка, която се формира от сухия цвят на растението.
Самото растение е тревисто, прилича на домата и може да достигне до 3 метра. Листата и цветята се използват за декорация, но трябва да сме внимателни, тъй като красивите цветове са отровни. Вирее най-добре в умерен и субтропичен климат. Корените му са дълбоки и разклонени, но не е претенциозно откъм вида почва.
Открит е вид физалис под формата на фосил в Южна Америка, който е на 52 милиона години. Има доказателства, че физалисът е бил част от диетата на хората преди 6-7000 години. Плодовете се откриват в традиционната кухня на народите от Северна и Южна Америка.
Хранителни стойности
Плодът е нискокалоричен и съдържа някои полезни витамини и минерали. В 100 г физалис откриваме:
- 52 калории
- 11 г въглехидрати
- 2 г белтъчини
- <1 г мазнини
- 65% витамин Ц
- 35% витамин А
- 22% мед
- 12% калий
*Процентите се калкулират спрямо препоръчителната дневна доза.
Как се хапва?
Плодовете физалис са сладки, но имат и лек кисел вкус. Сурови са освежаващи и засищащи, поради което често се откриват в различни сладкарски изделия. С него може да се приготвят торти, пудинги, сладоледи. Плодовете се хапват също сушени и под формата на мармалади и сладка. Може да се добави и към смутита и плодови шейкове.
На Хавайските острови често може да се открие традиционен мармалад, приготвен от физалис. Плодовете съдържат пектин, което ги прави подходящи за използване в пайове и консервирани сладка. Физалис се добавя и в салати, като допринася характерна сладост към зеленчуците. Подходящ е за добавяне към тъмни зеленолистни зеленчуци – кейл, спанак, рукола.
Също си отива с домати, авокадо, царевица, козе сирене и други.
Плодовете е препоръчително да се съхраняват на сухо и хладно място, но не и в хладилник. Ако са опаковани в пластмасова опаковка, се препоръчва да ги извадим от нея. Плодовете могат да запазят целостта и вкуса си за повече от месец при съхранение на стайна температура.
Ползи за здравето
Редовният прием на физалис може да подобри някои аспекти на здравословното ни състояние. В народната медицина на Колумбия плодовете се използват за регулиране на кръвната захар и предотвратяване на диабет. Тези ефекти подлежат на научни проучвания и показват добри резултати при изследвания.
Предпазва от някои хронични заболявания
Физалисът е богат на бета криптоксантин. Това е каротеноид, който също се открива в жълтъка, кравето маслото, ябълките, папаята и кората на портокала. В тялото този каротеноид се превръща във витамин А. Това съединение има потенциални ползи за здравето при хора с рак на белите дробове и за намаляване на риска от появата на неалкохолна чернодробна мастна болест.
Каротеноидите са важни за здравето на зрението ни, като предотвратяват макулна дегенерация и други увреждания.
Намалява инсулиновата резистентност и предпазва от диабет
Изследвания върху гризачи показват подобрения в здравето на мишки, като намаляват високите нива на кръвна захар и облекчават липедема. Тези ефекти са изследвани под влиянието на перувианския физалис (Physalis Peruviana). Плодът подлежи на проучване за действието му върху човешкото здраве, за да се използва в различни фармацевтични продукти.
Хапването на физалис като част от здравословната и балансирана диета може да помогне да регулираме кръвната захар и да предпазим тялото си от хронични заболявания като диабет.
Укрепва имунната система
Подкрепянето на имунитета е особено важно за здравето ни, тъй като имунната система е бариерата между външните вредители и организма ни.
Витамин Ц е един от важните елементи, които се грижат за правилното изпълнение на имунните функции. При дефицит на витамин Ц може да се развие скорбут, чийто завършек е фатален. Въпреки че в днешно време дефицитът на витамин Ц е изключително рядко срещано заболяване, допълнителният прием на това съединение посредством консумацията на физалис се отразява благоприятно на здравето ни.
Този витамин е също важен за синтеза на колаген и успешното заздравяване на външни и вътрешни наранявания. Помага за изграждането на нови кожни клетки, съединителна тъкан и укрепва структурата на кръвоносните съдове.
Антиоксидантни ефекти
За да предпазваме тялото си от вредите на околната среда, трябва да консумираме храни, богати на антиоксиданти. Най-често тези полезни съединения се откриват предимно в плодове, зеленчуци, ядки и семена.
Физалисът съдържа определени активни вещества, които имат антиоксидантни ефекти и така могат да помогнат да поддържаме организма си тонизиран и здрав. Антиоксидантите предотвратяват щетите върху клетъчните структури, които може да бъдат нанесени в процеса на живота ни от различни фактори извън нашия контрол.
Противопоказания
Неузрелите плодове физалис съдържат токсини и може да ни навредят. В този случай е възможно да се раздразни корема и да получим диария.
Зрелите плодове се разпознават по приятния яркооранжев цвят без зелени части по външната част на физалиса.
Не са открити противопоказания при прием от деца и подрастващи. Прекомерната консумация може да е опасна за бременни жени и се препоръчва да избягваме плодовете физалис, ако сме бременни или се опитваме да заченем.
Заключение
Физалисът е екзотичен плод, който произхожда от Южна Америка и се е консумирал от предците ни преди хилядолетия. Има ползи за здравето, но освен това е изключително вкусен и ще се услади на всеки. Присъства в рецепти за сладка, мармалади, торти, пудинги, салати и други солени и сладки ястия.
Често задавани въпроси
Какво представлява плодът физалис?
Физалис е дребен оранжев плод, който не е особено популярен по нашите ширини. Той има сладко-кисел вкус и има ползи за здравето ни. Съществуват много различни ботанически разновидности на физалис, които се различават по външен вид и по някои активни съединения, съдържащи се в тях.
Как се яде физалис?
Плодовете физалис са сладки, но имат и лек кисел вкус. Сурови са освежаващи и засищащи, поради което често се откриват в различни сладкарски изделия. С него може да се приготвят торти, пудинги, сладоледи. Плодовете се хапват също сушени и под формата на мармалади и сладка. Може да се добави и към смутита и плодови шейкове.
Може ли да подобри здравето ни?
В народната медицина на Колумбия плодовете се използват за регулиране на кръвната захар и предотвратяване на диабет. Тези ефекти подлежат на научни проучвания и показват добри резултати при изследвания. Укрепва имунната система и предпазва зрението от увреждане.
Има ли вреди за организма ни?
Неузрелите плодове физалис съдържат токсини и може да ни навредят. В този случай е възможно да раздразни корема и да причини диария. Прекомерната консумация може да е опасна за бременни жени и се препоръчва да избягваме плодовете физалис, ако сме бременни или се опитваме да заченем.
Източници
- Puente, L., et al. Physalis peruviana Linnaeus, the multiple properties of a highly functional fruit: A review, Food Research International Volume 44, Issue 7, August 2011, Pages 1733-1740
- Menzel, M.. The Cytotaxonomy and Genetics of Physalis, Proceedings of the American Philosophical Society Vol. 95, No. 2 (Apr. 30, 1951), pp. 132-183
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Хапването на плодове е вкусно и приятно, но можем също да почерпим от множеството здравословни ползи от портокала.
Кои са популярните екзотични плодове и с какво е полезна консумацията им, ще разгледаме в статия по темата.
Микронутриентите (витамини и минерали) са една от основните групи хранителни вещества, от които се нуждае нашето тяло. Витамините […]