Райта – индийска зеленчукова разядка

Обновена: 26.04.2024|
райта

Райта може да приготви всяко дете. Тя може да бъде оприличена на нашия таратор или на руската окрошка, но индийската разядка е по-гъста и обикновено се сервира в комбинация с основно ястие. Има десетки разновидности райта, но ние ви предлагаме класически вариант за индийска свежа разядка с хрупкави зеленчуци.

 

Рецепта за зеленчукова райта – индийска разядка

Райтата е особено подходяща разядка в комбинация с люти ястия. Студената свежест, която предлага, е само част от облекчаващото усещане, което получаваме при хапването на тази вкусна салата. Киселото мляко помага да се намали нивото на лютивост, което обикновено е по-високо в индийските ястия.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности за 1 порция
15 минути 5 94 калории
5 г нетни въглехидрати
8 г белтъчини
4 г мазнини

 

Нужни продукти:

vitc 400 1
astaks 600
vitc 400 1
astaks 600
  • 400 г цедено мляко
  • 1 краставица (~200 г)
  • 1 домат (~150 г)
  • 1 стрък целина  (~40 г)
  • 1 ч. л. гарам масала
  • 1/2 ч. л. кимион на прах
  • 1/2 ч. л. чесън на прах
  • 10 листенца мента (~2 г)
  • 5 стръка кориандър (~10 г)
  • прясно изстискан сок от половин лайм
  • Сол на вкус
  • 1 с. л. натрошени орехи (по желание за декорация)

 

Начин на приготвяне:

  • В подходяща купа изсипете цеденото мляко.
  • Нарежете краставицата, целината и домата на малки кубчета.
  • Добавете ги към цеденото мляко и разбъркайте добре.
  • Добавете сухите подправки и сока от лайм.
  • Разбъркайте добре.
  • Нарежете на ситно ментата и кориандъра.
  • Изсипете половината пресни подправки в сместа с цеденото мляко и разбъркайте.
  • Разпределете в отделни купички и украсете с останалите свежи подправки и орехите, ако ги използвате.
  • Сервирайте райтата студена.

Ако нямаме цедено мляко под ръка, може да използваме обикновено кисело мляко с висок процент масленост.

Тази рецепта комбинира свежи и хидратиращи зеленчуци с полезно за костите и тялото цедено мляко. С една порция от вкусната райта може да си набавим умерено количество калций, витамин А, калий, витамин К, манган и други полезни витамини и минерали.

Много интересни разядки и нисковъглехидратни рецепти ви очакват и между страниците на кулинарната ни поредица „Кето фантазии“ 1 и 2.

 

Интересно за индийската кухня

 

райта. индийски ястия

 

В Индия се хапват различни разновидности на тази разядка – открива се райта с ананас, плодове, картофи, топчета от нахутено брашно и др. Може да се използват и ядливи зеленолистни растения, които са местни за Индия и други части на Южна Азия. Смята се, че рецептата се е появила около 19. век, което я прави едно от по-новите ястия в индийската кухня.

В различните региони на Индия, Северна Африка и Непал това ястие се открива под различни имена.

Често може да видите малки купички с райта около основните индийски ястия. Плодови разновидности на райта може да се хапват заедно със солени и люти основни ястия, но и под формата на десерт. За комбинация с основни ястия е подходяща райта с манго, ананас и нар, докато круши, банани, ябълки и гуава се използват за десертни разядки.

Към сладката райта също се добавят подправки – кимион, кориандър, гарам масала. Може да се украси с филирани или счукани бадеми, кашу, стафиди, фъстъци, други ядки и сушени плодове. Тези добавки допълват вкуса, но и добавят хрупкавост към ястието.

 

Още от нашата здравословна кухня

 

райта. палак панир

 

Открийте вдъхновение за други индийски ястия в рамките на нашите кето рецепти. Може да направите пълна индийска трапеза, с която да впечатлите близките и гостите си. Предлагаме ви отлични основни ястия, които може да подлютите по свой вкус, вкусна индийска райта и подходящ десерт:

 

Ако сме успели да ви развълнуваме с тази богата индийска трапеза и свежата райта, присъединете се към нашата споделена кухня във Фейсбуккъдето споделяме рецепти, идеи и впечатления.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 26 април 2024 в 15:49 | Публикувана: 9 април 2024 в 12:28 | Категория: Кето рецепти, Студени и топли предястия в режим на кетоза - Фор Лайф