Райта – индийска зеленчукова разядка
Райта може да приготви всяко дете. Тя може да бъде оприличена на нашия таратор или на руската окрошка, но индийската разядка е по-гъста и обикновено се сервира в комбинация с основно ястие. Има десетки разновидности райта, но ние ви предлагаме класически вариант за индийска свежа разядка с хрупкави зеленчуци.
Рецепта за зеленчукова райта – индийска разядка
Райтата е особено подходяща разядка в комбинация с люти ястия. Студената свежест, която предлага, е само част от облекчаващото усещане, което получаваме при хапването на тази вкусна салата. Киселото мляко помага да се намали нивото на лютивост, което обикновено е по-високо в индийските ястия.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности за 1 порция |
---|---|---|
15 минути | 5 | 94 калории 5 г нетни въглехидрати 8 г белтъчини 4 г мазнини |
Нужни продукти:
- 400 г цедено мляко
- 1 краставица (~200 г)
- 1 домат (~150 г)
- 1 стрък целина (~40 г)
- 1 ч. л. гарам масала
- 1/2 ч. л. кимион на прах
- 1/2 ч. л. чесън на прах
- 10 листенца мента (~2 г)
- 5 стръка кориандър (~10 г)
- прясно изстискан сок от половин лайм
- Сол на вкус
- 1 с. л. натрошени орехи (по желание за декорация)
Начин на приготвяне:
- В подходяща купа изсипете цеденото мляко.
- Нарежете краставицата, целината и домата на малки кубчета.
- Добавете ги към цеденото мляко и разбъркайте добре.
- Добавете сухите подправки и сока от лайм.
- Разбъркайте добре.
- Нарежете на ситно ментата и кориандъра.
- Изсипете половината пресни подправки в сместа с цеденото мляко и разбъркайте.
- Разпределете в отделни купички и украсете с останалите свежи подправки и орехите, ако ги използвате.
- Сервирайте райтата студена.
Ако нямаме цедено мляко под ръка, може да използваме обикновено кисело мляко с висок процент масленост.
Тази рецепта комбинира свежи и хидратиращи зеленчуци с полезно за костите и тялото цедено мляко. С една порция от вкусната райта може да си набавим умерено количество калций, витамин А, калий, витамин К, манган и други полезни витамини и минерали.
Много интересни разядки и нисковъглехидратни рецепти ви очакват и между страниците на кулинарната ни поредица „Кето фантазии“ 1 и 2.
Интересно за индийската кухня
В Индия се хапват различни разновидности на тази разядка – открива се райта с ананас, плодове, картофи, топчета от нахутено брашно и др. Може да се използват и ядливи зеленолистни растения, които са местни за Индия и други части на Южна Азия. Смята се, че рецептата се е появила около 19. век, което я прави едно от по-новите ястия в индийската кухня.
В различните региони на Индия, Северна Африка и Непал това ястие се открива под различни имена.
Често може да видите малки купички с райта около основните индийски ястия. Плодови разновидности на райта може да се хапват заедно със солени и люти основни ястия, но и под формата на десерт. За комбинация с основни ястия е подходяща райта с манго, ананас и нар, докато круши, банани, ябълки и гуава се използват за десертни разядки.
Към сладката райта също се добавят подправки – кимион, кориандър, гарам масала. Може да се украси с филирани или счукани бадеми, кашу, стафиди, фъстъци, други ядки и сушени плодове. Тези добавки допълват вкуса, но и добавят хрупкавост към ястието.
Още от нашата здравословна кухня
Открийте вдъхновение за други индийски ястия в рамките на нашите кето рецепти. Може да направите пълна индийска трапеза, с която да впечатлите близките и гостите си. Предлагаме ви отлични основни ястия, които може да подлютите по свой вкус, вкусна индийска райта и подходящ десерт:
- За предястие може да приготвите Палак шорба (супа от спанак)
- За основно ястие може да изберете Гоби панир или Палак панир, ако ви е останал спанак. За любителите на месо може да изберете Кофта къри – ароматни кюфтенца.
- Ако плодовата райта не е по вашия вкус, може да приготвите кокосово ладду – сладък десерт, който е чудесен завършек на нашата индийската трапеза.
Ако сме успели да ви развълнуваме с тази богата индийска трапеза и свежата райта, присъединете се към нашата споделена кухня във Фейсбук, където споделяме рецепти, идеи и впечатления.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Представяме ви традиционното индийско ястие матар панир – грах със сирене панир и приятно пикантен вкус.
Пилешко къри “Country Captain Chicken” е ястие от индийската кухня. Състои се от запържено