Палак панир – спанак с традиционно индийско сирене

Обновена: 18.09.2024|
палак панир, индийска кухня, гоби панир

Днес ще ви предложим едно традиционно ястие от индийската кухня – палак панир, и ще се потопим в магията на Индия, нейните богата култура и традиции. Отличителният почерк на индийската храна е многообразието от вкусове, подправки и различните им комбинации, известни като масали.

 

Рецепта за палак панир

Палак панир е изключително леко и лесно вегетарианско ястие, но богато на аромати и подправки. В индийската кухня именно подправките са важни, защото, освен че придават невероятен вкус на ястията, те са и изключително полезни.

Панирът е традиционно сирене за Индия, което се приготвя от извара. То наподобява тофу като текстура и може да си го приготвите много лесно в домашни условия.

Рецептата за панир сирене може да видите в нашата кулинарна секция.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
35 минути 4 5,05 г нетни въглехидрати, 596 калории

 

Необходими продукти за палак панир:

  • 1 кг пресни листа спанак, измити и нарязани
  • 400 г панир, нарязан на кубчета
  • 3 с. л. (40 г) краве масло Гхи
  • 1  връзка зелен лук (75 г), нарязан на ситно
  • 2 с. л. паста от джинджифил (15 г)
  • 2 зелени люти чушки (10 г), ситно нарязани (по избор)
  • 2 с. л. семена от кимион
  • 2 с. л. гарам масала
  • 1 ч. л. куркума на прах
  • 4 с. л. заквасена сметана (по желание, за гарнитура)
  • сол на вкус

 

Подправки за гарам масала:

  • 1 с. л. смлян кимион
  • 1/2 ч. л. смлян кориандър
  • 1/2 ч. л. смлян кардамон
  • 1/2 ч. л. прясно смлян черен пипер
  • 1 ч. л. канела на прах
  • 1/2 ч. л. смлян карамфил
  • 1/2 ч. л. смляно индийско орехче

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте кравето масло Гхи в голям тиган на среден огън. Добавете семената от кимион и ги запържете до златистокафяво.
  2. Прибавете ситно нарязания лук и го задушете.
  3. Добавете пастата от джинджифил и лютите чушки и задушете за минута, докато суровата миризма изчезне.
  4. Добавете куркумата на прах, разбъркайте добре и гответе още 2 минути.
  5. След това прибавете в тигана и спанака и сотирайте за 5-6 минути, докато омекне.
  6. Изключете котлона и оставете сместа да се охлади за няколко минути.
  7. Прехвърлете сместа в блендер или кухненски робот, като я смелите до гладка консистенция. Можете да добавите малко вода, ако е необходимо.
  8. След това запържете нарязания на кубчета панир в друг тиган.
  9. Върнете спаначената смес в тигана и я загрейте на средно слаб огън.
  10. Добавете гарам масалата. Разбъркайте внимателно, за да се комбинират.
  11. По желание добавете сметана и разбъркайте добре. Тази стъпка не е задължителна, но добавя богатство към ястието.

Ако желаете да намалите въглехидратите на своя палак панир, може да пропуснете някои от подправките по желание. Може да я ползвате и като разядка на празничните вечери, като опитате и нашия кето хляб.

Още кулинарни кето изкушения ще откриете в нашата поредица „Кето фантазии“.

blank“

 

Интересни факти за индийската кухня

 

палак панир, индийска кухня

 

Индия е пленителна страна. В нея има всичко от едната до другата крайност – многовековни духовни учения, величествени храмове, свещената Ганк и градът на мъртвите Варанаси, претъпканите улици, необичайните традиции и пикантната улична храна.

Просто си струва поне веднъж в живота си да посетиш това така противоречиво, но и толкова мистично място. Многообразието от култури и религии в тази държава е създало и многообразие в традиционната кухня.

В продължение на векове индийската кухня е била повлияна от различни цивилизации. Персийското, монголското, португалското и британското влияние са оставили своя отпечатък върху индийските кулинарни традиции, което е довело до сливането на толкова много вкусове и техники на готвене.

Всеки регион има свои собствени уникални техники, съставки и вкусове, но това, което свързва всички, е, че храната там е свещена. За индусите кухнята е сърцето на едно семейство, а готвенето е духовна практика, която има мистичната сила да сплотява членовете му.

Кухнята се смята за олтар, където, преди да бъде сервирано ястието на масата, първо се поднася на божествата, за да го заредят с духовни вибрации. А самото хранене е начин на общение с божественото и има силата да повлиява на мислите, емоциите и поведението ни, които образуват нашата карма.

Индийската кухня има дълбоки корени в Аюрведа – древната лечебна система на Индия, която разглежда човек като съставен от няколко вида енергии – доши.

В основата на философията на Аюрведа е да се живее така, че да се предотвратят болестите, като се подберат подходящите вкусове, аромати и подправки по един балансиран начин, за да се създаде положителна вибрация в тялото и да се насърчи холистичното благосъстояние.

Много индийски ястия се приготвят, като се използват принципите на Аюрведа, за да се създаде хармонична комбинация от вкус и хранителни вещества.

Индийската кухня е една съкровищница от вкусове, техники и културни влияния. Изследването на разнообразното кулинарно наследство на Индия може да бъде едно наистина завладяващо и вкусно пътешествие.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Ядливи цветя. Кето сладкиш с извара без брашно.

За десерт след пикантното ястие ви предлагаме един лек десерт с извара без брашно.

 

Ако нашето предложение за палак панир ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

c388037f827d63bafd089b4a78f3d5f7?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката, като нейните интереси са насочени главно в холистичните методи на лечение, билколечението и астрологията.

Свързани публикации

Оставете коментар