Работохолизъм – начин да избягаме от реалността

Обновена: 13.05.2024|
Работохолизъм.

Пристрастяването към работата, често наричано работохолизъм, е реално състояние на психичното здраве.

Като всяка друга зависимост, пристрастяването към работата е неспособността да се спре поведението. Част от дефиницията на работохолизма влиза и в описанието на перфекционизма.

Тъй като май е месеца за осведомеността на психичното здраве, развиваме темата за това как да се преборим за него на работното място.

 

Какво е работохолизъм?

Работохолизъм е съчетание от думите „работа“ и „алкохол“ (workaholic), тъй като е вид пристрастяване, но в този случай – към работа. Свързва се с намалено физическо здраве и с различни психиатрични разстройства – тревожност, ADHD, депресия и обсесивно-компулсивно разстройство.

 

Това е натрапчиво поведение, което се характеризира с прекомерна и неконтролируема нужда от работа, често в ущърб на други аспекти от живота. Състоянието работохолизъм често се определя като начин за бягство от реалността.

Хората, които се борят с него, обикновено проявяват:

 • Ненаситен стремеж да работят дълги часове
 • Да поемат прекомерни отговорности
 • Да дават приоритет на работата си преди всичко, дори когато това води до негативни последици.

 

Работохолизъм не означава просто да сме отдадени към професията си, а по-скоро се отразява като нездравословна и небалансирана връзка с работата.

За хората, засегнати от работохолизъм, може да е трудно да се откъснат от професията си. Те често изпитват чувство на вина или тревожност, когато не работят.

Могат също да пренебрегнат собственото си благополучие, жертвайки сън, релаксация и лично време в преследване на кариерен успех.

Работохолизмът може да има сериозни последици както за психическото, така и за физическото здраве. Освен това отношенията със семейството и приятелите може да бъдат засегнати.

Важно е разберем, че състоянието на работохолизъм не е знак за продуктивност. Вместо това може да доведе до намалена производителност, креативност и цялостно неудовлетворение от живота.

Справянето със състоянието изисква подход, включващ поставяне на граници, повече грижа за себе си и други начини, с които да постигнем по-здравословен баланс между професионалния и личния живот.

 

Признаци на работохолизъм

 

Жена изморена от работохолизъм.

 

Признаците на работохолизъм могат да варират в зависимост от човека, но някои общи показатели включват:

 1. Работа с твърде дълги часове – прекарване на значително повече време на работа, отколкото се изисква или очаква. Това включва работа до късно през нощта или през почивните дни.
 2. Трудност при прекъсване на връзката с работа – тук е трудно да се изключим психически от работа, дори по време на свободното време или ваканции. Постоянно мислим за работни задачи.
 3. Пренебрегване на личните нужди – това се случва, когато поставяме на заден план физическите и емоционалните нужди като правилно хранене, упражнения, сън и почивка.
 4. Приоритет на работата пред взаимоотношенията – когато пред прекарването на време със семейството и приятелите, сложим работните си ангажименти.
 5. Перфекционизъм и мания за успех – това включва поставяне на прекалено високи стандарти за себе си и чувство за нужда да ги постигнем на всяка цена. Тези действия водят до стрес, безпокойство и неудовлетвореност от постиженията.
 6. Влошаване на физическото и психическото здраве – изпитване на симптоми на стрес, безпокойство, депресия или физически заболявания, дължащи се на постоянен натиск и напрежение на работа.
 7. Неспособност да делегираме или да се доверим на другите – чувстваме необходимостта да контролираме всеки аспект от работните проекти, да се борим да делегираме задачи или да се доверим на други да се справят с отговорностите.
 8. Липса на реализация извън работата – намираме малко удовлетворение или наслада в дейностите извън работата.
 9. Пренебрегване на предупредителните знаци – пренебрегване на обратната връзка от колеги, приятели или семейство за отрицателното въздействие на работохоличното поведение върху нечие благополучие и взаимоотношения.
 10. Финансов или кариерен успех като единствена мярка за стойност – така обвързваме собствената стойност единствено с професионални постижения или финансов успех. Това води до постоянен цикъл на прекомерна работа за поддържане или надхвърляне на тези стандарти.

Ранното установяване на тези признаци и предприемането на действия за справяне с тях може да помогне за предотвратяването им.

 

Какви са последиците от работохолизма?

 

Претоварване от работохолизъм.

 

Работохолизмът може да има дълбоки последици, които засягат различни аспекти от живота на човек.

Проблеми с физическото здраве

Прекомерната работа може да доведе до хроничен стрес, който е свързан с редица физически здравословни проблеми като високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, отслабена имунна система и проблеми с храносмилането.

Лошото качество на съня, липсата на упражнения и пренебрегването на правилното хранене поради претоварване могат допълнително да влошат тези проблеми.

В този аспект може да си помогнем както с техники за релаксация, така и с добавки. Те ще могат да ни помогнат да се снабдим със загубените витамини и минерали, тъй като при работохолизъм, пълноценното хранене остава на заден план.

 

Предизвикателства за психичното здраве

Работохолизмът често е свързан с повишени нива на тревожност и депресия. Постоянният стрес и натиск за представяне на високи нива могат да окажат влияние върху психическото благополучие. Това води до емоционално изтощение, чувство на неадекватност и усещане за претоварване.

Обтегнати отношения

Работохолизмът може да обтегне отношенията с членове на семейството, приятели и романтични партньори. Постоянното приоритизиране на работата пред прекарването на качествено време с любимите хора може да доведе до чувство на пренебрежение, негодувание и изолация.

Намалено удовлетворение от работата

Въпреки убеждението, че прекомерната работа ще доведе до по-голям успех и удовлетворение, работохолиците често изпитват намалена възвръщаемост по това отношение.

„Прегарянето“ на ума и липсата на баланс между професионалния и личния живот могат да подкопаят удоволствието от кариерата и да доведат до чувство на разочарование и неудовлетвореност.

Нарушено когнитивно функциониране

 

Уморен човек от работохолизъм.

 

Работното претоварване може да увреди когнитивното функциониране. Това включва паметта, концентрацията и способностите за вземане на решения.

Това може да доведе до слаба производителност, увеличаване на грешките и трудностите при извършване на различни дейности.

Намалена креативност и иновативност

Работохолизмът има тенденция да дава приоритет на количеството работа пред качеството. Така се „задушават“ способностите за креативност и иновация.

Без достатъчно време за почивка, релаксация и творчески занимания, хората могат да се окажат заклещени в твърди модели на мислене и неспособни да генерират свежи идеи или решения.

Последици в кариерата

Работохолиците може първоначално да вярват, че тяхната отдаденост ще доведе до напредък в кариерата и успех, но дългосрочните последици могат да бъдат пагубни за нея.

Отрицателно въздействие върху благополучието

Работохолизмът може да доведе до намалено чувство за цялостно благополучие и удовлетворение от живота. Безмилостното преследване на работа за сметка на личното здраве, взаимоотношенията и приятните моменти, може да накара хората да се чувстват изтощени, неудовлетворени и изолирани.

 

Как да се преборим с работохолизма?

 

Почивка от работохолизъм.

 

Чрез определяне на конкретни работни часове и съзнателно избягване на дейности, свързани с работата извън това време, можем да създадем здравословно разделение между професионалния и личния си живот.

Не трябва да забравяме да даваме приоритет на грижата за себе си. Може да постигнем това като правим различни упражнения за релаксация или физически такива, занимаваме се с хобитата си и прекарваме качествено време с любимите хора. Така ще може да изразходим енергията си, влагайки я в нещо пълноценно.

Вземане на нужната почивка, за да може мозъкът ни да отпочине, не е за пренебрегване. По този начин се презареждаме и повишаваме производителността си.

Поставянето на реалистични цели и умелото управление на времето би помогнало за борба с работохолизма.

Доверието към колегите, с които работим, помага да се научим на работа в екип и така, напълно ненужно, да не поемаме целия товар върху себе си.

Разбира се, едно от най-значимите неща, които трябва да направим, е да пренаредим приоритетите си. Да обърнем внимание на семейството, близките си, да не се самoзолираме и да не ни е срам да потърсим помощ.

И за финал, но не последно по важност – трябва да се научим да празнуваме всяка победа и успех, независимо колко големи са те.

Подобно на японския метод Кайзен – да се направят малки промени за определен период от време, за да се създадат подобрения в рамките на един работен процес.

 

Заключение

Работохолизъм е прекомерната отдаденост на кариерата за сметка на личното благополучие и взаимоотношения. Това състояние поставя значителни предизвикателства както пред изпитващите го, така и пред близките им.

Важно е да разпознаем знаците на работохолизъм, да потърсим помощ и да приоритизираме грижата за себе си.

Чрез култивиране на по-здравословен баланс между работа и живот, хората могат да подобрят цялостното си благосъстояние, взаимоотношенията си и да постигнат по-голяма реализация както в професионален, така и в личен план.

Какво е работохолизъм?

Пристрастяването към работата, често наричано работохолизъм, е реално състояние на психичното здраве.

Опасен ли е работохолизмът?

Състоянието се свързва се с намалено физическо здраве и с различни психиатрични разстройства – тревожност, ADHD, депресия и обсесивно-компулсивно разстройство и други.

Как да се справим в случай на работохолизъм?

Първо трябва да разберем и признаем, че имаме проблем. След това се препоръчва да се радваме на всеки малък успех, поставим грижата са себе си на първо място, като за това може да потърсим помощ от близките си.

Категории: Здраве, Психология и емоционално здраве|Публикувана: 10.05.2024|

Източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 13 май 2024 в 11:14 | Публикувана: 10 май 2024 в 13:39 | Категория: Здраве, Психология и емоционално здраве