Хрупкав пържен шаран на шайби с естествена мазнина
Приготвили сме ви вкусна и уникална рецепта за пържен шаран на шайби, който да приготвите с естественото масло Гхи. Защо ли? Освен много вкусно, това масло се усвоява напълно от приготвяната храна – тя се напоява с мазнината, която не съдържа и не отделя свободни радикали, както и вредни за тялото елементи.
Именно поради тази причина естествено пречистената мазнина е идеално средство за ястията, които пържим.
Рецепта за хрупкав пържен шаран на шайби:
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в порция |
---|---|---|
50 минути | 4 | 3 г |
Необходими продукти:
- 1 кг шаран
- 5-6 с. л. масло Гхи
- зелени листа от маруля
- 2 бр. лимон на резени
- сол
Начините за пържене на шаран са много, предпочитанията на хората – различни. Ние сме решили да ви покажем малко по-различна рецепта, без да използваме брашно за панировката.
За предпочитане е да се използват малки шаранчета или ако рибата е по-голяма – да се нареже на отделни шайби, след като се изчисти добре.
Хубаво е шаранът да бъде пресен – това до голяма степен определя вкуса на рибата.
- След като разполагаме с рибата – дали след пресен улов или прясно купена е нужно да се нареже на отделни порции, които осоляваме добре.
- Време е да подготвим маринатата. Предлагаме ви тя да бъде възможно най-опростена и здравословна – нужна ни е сол и прясно изцеден лимонов сок, които смесваме в по-широк съд.
- Поставяме отделните парчета в нея за около 20 минути, докато се овкуси рибата. По желание може да използвате и друг начин – нарежете парченца лук на лентички, които натепете добре в лимонов сок. След това натрийте рибата с тях.
- След като сме мариновали отделните порции шаран, разтапяме няколко супени лъжици, според големината на тигана, масло Гхи и загряваме добре на котлона. Ако мазнината не е достатъчно гореща, рибата ще започне да се накъсва.
- Накрая изпържваме до коричка.
Важни съвети за добър резултат при готвенето на шаран
- При нареждането на отделните парчета риба в тигана, те трябва да са поставени плътно едно до друго. Това ще направи приготвяния шаран още по-сочен и хрупкав.
- Изпържените парчета не бързайте да поставяте едно върху друго още докато са горещи, не затваряйте и в кутия с капак. Поставете ги в широк съд с хартия, в която да се отдели мазнината и поднесете, докато са топли.
- Не осолявайте допълнително, преди това задължително опитайте. Възможно е количеството сол в маринатата да е напълно достатъчно.
И за финал – идва ред и на гарнирането. Поставете в по-голяма чиния едно-две листа от маруля, върху които наредете няколко парчета пържен шаран на шайби. Гарнирайте с лимони, нарязани по дължина. Може да добавите и магданоз.
Защо шаранът е полезен?
Шаранът в България е разпространен предимно в по-големите реки и язовирите. За негова родина се смята Китай, като още в древността той се е превърнал в любим деликатес на императора. Като известно ястия бързо се разпространява в Азия и цяла Европа. В различните страни получава признание като деликатес на царските дворци и католическите манастири.
Освен с голяма популярност, тази риба се слави и с изключително добри хранителни стойности. Ето и информация за тях на 100 грама:
- Бeлтъчини – 16 г
- Maзнини – 5.3 г
- Bъглexидpaти – 0 г
- Mинepaлни coли – 1.3 г
- Boдa – 77.5 гpaмa
- Kaлopичнocт – 112 kCal
Месото на шарана е известно с високите си стойности на мазнини и белтъци. Още едно предимство е това, че тази риба е с малко кости, месото е крехко и съдържа витамини С, В1, пиpидoкcин, фoлиeвa киceлинa, никoтинoвa киceлинa, пpoвитaмин A и тиaмин.
Елементите, на които е богат шарана са кaлций, кaлий, мaгнeзий, нaтpий, фocфop, xлop, cяpa, жeлязo, цинк, йoд, мeд, мaнгaн, xpoм, флyop, мoлибдeн, кoбaлт, никeл и дp.
Именно поради това богато съдържание на витамини и полезни елементи, рибата е предпочитана в менюто на много хора. Тя е полезна за главния и гръбначния мозък.
Освен това в месото на шарана се съдържа така важният за човешкия организъм витамин В12, който пък от своя страна спомага засинтеза на ДНК и миелин (антиоксидантът, който участва в обмяната на липиди в организма).
Съдържанието на фосфорната киселина в него пък участва в образуването на ензими, които са основни компоненти в клетъчните химични реакции.
Честата консумация на рибата се отразява благоприятно на кожата и лигавиците, оказва влияние на нервната и храносмилателната системи и регулира нивaтa нa кpъвнaтa зaxap.
Богатото съдържание на йод в шарана го прави препоръчителна храна за хората с проблеми на щитовидната жлeзa.
Ако ви е харесала рецептата и желаете да научавате за други подобни здравословни предложения, се присъединете към нашата кухня!
Приятен апетит от екипа на Фор Лайф!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Пълнена пъстърва с гъби и спанак е подходяща и лесна вечеря, с която да разнообразим менюто си.
Предлагаме ви една изключително лесна и бърза рецепта за грилована тилапия със зеленчукова гарнитура.
Не съществува режим, който да не препоръчва честата консумация на риба. Тя е изключително полезна за организма, тъй […]