Хрупкав пържен шаран на шайби с естествена мазнина

Обновена: 16.04.2025|
Хрупкав пържен шаран на шайби.

Приготвили сме ви вкусна и уникална рецепта за пържен шаран на шайби, който да приготвите с естественото масло Гхи. Защо ли? Освен много вкусно, това масло се усвоява напълно от приготвяната храна – тя се напоява с мазнината, която не съдържа и не отделя свободни радикали, както и вредни за тялото елементи.

Именно поради тази причина естествено пречистената мазнина е идеално средство за ястията, които пържим.

 

Рецепта за хрупкав пържен шаран на шайби:

 

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в порция
50 минути 4 3 г

Необходими продукти:

  • 1 кг шаран
  • 5-6 с. л. краве масло Гхи
  • зелени листа от маруля
  • 2 бр. лимон на резени
  • сол

 

Начините за пържене на шаран са много, предпочитанията на хората – различни. Ние сме решили да ви покажем малко по-различна рецепта, без да използваме брашно за панировката.

За предпочитане е да се използват малки шаранчета или ако рибата е по-голяма – да се нареже на отделни шайби, след като се изчисти добре.

Хубаво е шаранът да бъде пресен – това до голяма степен определя вкуса на рибата.

  1. След като разполагаме с рибата – дали след пресен улов или прясно купена е нужно да се нареже на отделни порции, които осоляваме добре.
  2. Време е да подготвим маринатата. Предлагаме ви тя да бъде възможно най-опростена и здравословна – нужна ни е сол и прясно изцеден лимонов сок, които смесваме в по-широк съд.
  3. Поставяме отделните парчета в нея за около 20 минути, докато се овкуси рибата. По желание може да използвате и друг начин – нарежете парченца лук на лентички, които натепете добре в лимонов сок. След това натрийте рибата с тях.
  4. След като сме мариновали отделните порции шаран, разтапяме няколко супени лъжици, според големината на тигана, масло Гхи и загряваме добре на котлона. Ако мазнината не е достатъчно гореща, рибата ще започне да се накъсва.
  5. Накрая изпържваме до коричка.

 

Важни съвети за добър резултат при готвенето на шаран

 

Хрупкав шаран на шайби. Здравословни продукти и жена на заден план, избрани за хранителен режим за отслабване. Рецепта за шаран.

 

  • При нареждането на отделните парчета риба в тигана, те трябва да са поставени плътно едно до друго. Това ще направи приготвяния шаран още по-сочен и хрупкав.
  • Изпържените парчета не бързайте да поставяте едно върху друго още докато са горещи, не затваряйте и в кутия с капак. Поставете ги в широк съд с хартия, в която да се отдели мазнината и поднесете, докато са топли.
  • Не осолявайте допълнително, преди това задължително опитайте. Възможно е количеството сол в маринатата да е напълно достатъчно.

И за финал – идва ред и на гарнирането. Поставете в по-голяма чиния едно-две листа от маруля, върху които наредете няколко парчета пържен шаран на шайби. Гарнирайте с лимони, нарязани по дължина. Може да добавите и магданоз.

 

Защо шаранът е полезен?

Шаранът в България е разпространен предимно в по-големите реки и язовирите. За негова родина се смята Китай, като още в древността той се е превърнал в любим деликатес на императора. Като известно ястия бързо се разпространява в Азия и цяла Европа. В различните страни получава признание като деликатес на царските дворци и католическите манастири.

Освен с голяма популярност, тази риба се слави и с изключително добри хранителни стойности. Ето и информация за тях на 100 грама:

  • Бeлтъчини – 16 г
  • Maзнини – 5.3 г
  • Bъглexидpaти – 0 г
  • Mинepaлни coли – 1.3 г
  • Boдa – 77.5 гpaмa
  • Kaлopичнocт – 112 kCal

Месото на шарана е известно с високите си стойности на мазнини и белтъци. Още едно предимство е това, че тази риба е с малко кости, месото е крехко и съдържа витамини С, В1, пиpидoкcин, фoлиeвa киceлинa, никoтинoвa киceлинa, пpoвитaмин A и тиaмин.

Хрупкав шаран на шайби.

Елементите, на които е богат шарана са кaлций, кaлий, мaгнeзий, нaтpий, фocфop, xлop, cяpa, жeлязo, цинк, йoд, мeд, мaнгaн, xpoм, флyop, мoлибдeн, кoбaлт, никeл и дp.

Именно поради това богато съдържание на витамини и полезни елементи, рибата е предпочитана в менюто на много хора. Тя е полезна за главния и гръбначния мозък.

Освен това в месото на шарана се съдържа така важният за човешкия организъм витамин В12, който пък от своя страна спомага засинтеза на ДНК и миелин (антиоксидантът, който участва в обмяната на липиди в организма).

Съдържанието на фосфорната киселина в него пък участва в образуването на ензими, които са основни компоненти в клетъчните химични реакции.

Честата консумация на рибата се отразява благоприятно на кожата и лигавиците, оказва влияние на нервната и храносмилателната системи и регулира нивaтa нa кpъвнaтa зaxap.

Богатото съдържание на йод в шарана го прави препоръчителна храна за хората с проблеми на щитовидната жлeзa.

Ако ви е харесала рецептата и желаете да научавате за други подобни здравословни предложения, се присъединете към нашата кухня!

Приятен апетит от екипа на Фор Лайф!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

32256795112a20886fed11ee6a2bff3b6af774521d080285cf0d06e9fc5451e6?s=96&d=mm&r=g

Автор: For Life

Свързани публикации

Оставете коментар