5-HTP Грифония – всичко, което трябва да знаем

Обновена: 01.03.2024|

Съединението 5-HTP, или 5-хидрокситриптофан, се произвежда в тялото с помощта на аминокиселината триптофан. 5-HTP е посредник между невротрансмитера серотонин и хормона мелатонин. Серотонинът изпраща сигнали между нервните окончания и така тялото ни функционира пълноценно. Ниските нива на този невротрансмитер биха довели до депресия, проблеми със съня, качване на килограми и други здравословни усложнения.

Днес обръщаме внимание на това защо е важно да поддържаме добри нива на 5-HTP в организма.

 

Какво е 5-HTP?

5-хидрокситриптофан e химично съединение, което тялото произвежда от триптофан (жизненоважна аминокиселина, която получаваме от храната). След като организмът превърне триптофана в 5-HTP, той се видоизменя в друго химично съединение, наречено серотонин. Както вече споменахме, той изпраща сигнали между мозъчните клетки. По този начин нашето тяло успява да функционира правилно. Серотонинът помага също и като регулира настроенията и поведението ни.

grifonia 400
grifonia 600

Не е възможно да си набавяме химичното съединение 5–хидрокситриптофан директно от храната. Приемът на продукти с триптофан също няма да повиши нивата на 5-HTP в организма. Най-добре е да се снабдяваме с него чрез хранителни добавки, които се произвеждат от семената на африканското растение „Griffonia simplicifolia“ – Грифония симплицифолия.

grifonia 400
grifonia 600

Възможно е 5-HTP да повлияe благоприятно на депресия, безпокойство, проблеми със съня, апетит и дори на болка. Според учени, недостигът на серотонин е свързан с много заболявания (психически и физически).

 

Потенциални ползи от приема на 5-HTP

Ползите от приема на 5-HTP могат да бъдат многобройни. Причината е, че това химическо съединение е изключително важно за правилното функциониране на нашето тяло. Нека видим за какво биха ни помогнали хранителните добавки с 5-хидрокситриптофан.

 

  • Подпомагат процеса на отслабване

Вероятно е 5-HTP да ни кара да се чувстваме сити за по-дълго време. Това означава, че ще се храним по-малко от обикновено и така ще свалим излишните килограми.

Знаете ли, че спазването на строги диети и рязкото отслабване всъщност могат да повишат апетита ни? Това е така, защото тялото ще ускори производството на хормони, като грелина, които ни карат да се чувстваме гладни. Това определено ще ни попречи да задържим желаното тегло за по-дълго време.

Вероятно е добавките с 5-HTP да намалят влиянието на тези хормони на глада. Така апетитът ни ще бъде потиснат и няма да преяждаме с вредна храна. Правилното хранене и снабдяването с 5-хидрокситриптофан би повлияло благополучно и на кръвната ни захар.

 

  • 5-HTP оказва влияние при депресия

 

5-HTP. Менопауза. Хранене без глутен.

 

За съжаление, конкретната причина за депресия е все още неизвестна, тъй като това състояние е много комплексно. Но серотонинът може да повлияе на дисбаланса в настроенията ни. Смята се, че 5-HTP помага в борбата с това заболяване, като увеличава нивата на серотонин в организма ни. Ако те са ниски, това е възможно да доведе до честа смяна на настроения.

5-HTP може да помогне и ако сме постоянно под стрес или получаваме паник атаки.

Важно е да отбeлежим, че ако решим да приемаме хранителната добавка с 5-HTP в комбинация с други антидепресанти, първо трябва да се консултираме със специалист.

 

  • Може да повлияе благоприятно на съня ни

5-HTP произвежда серотонин, който тялото ни превръща в хормона мелатонин. Той е изключително важен за нашия сън, тъй като го регулира. Нивата на мелатонин в организма започват да се покачват вечер, за да подбудят нуждата за сън и спадат през нощта, за да можем да се събудим по-лесно сутринта.

По тази причина, приемът на хранителни добавки с 5-HTP би помогнал за по-качествен сън. Така ще стимулираме производството на мелатонин в организма.

Възможно е с тази добавка да удължим REM-фазата на съня, без това да повлиява на цялостно времето за спане.

Какво е REM-фаза на съня и защо е важна за нас?

REM е най-дълбоката фаза, в която изпадаме по време на сън. Тя е психологически различна от всички други фази и обикновено се случва около 90 минути след като заспим. Защо е важна тя?

Първата фаза на REM-съня трае от 10 до 15 минути (при всеки е различно). Всеки етап става по-дълъг, като крайният може да продължи един час. През този период сърцебиенето и дишането ни се учестяват. По-време на REM-фазата на съня можем да имаме много дълбоки сънища, защото мозъка ни е по-активен.

Бебетата могат да прекарат 50% от съня си във фазата REM, а възрастните – само 20%.

Тази фаза е важна, защото стимулира части от мозъка, които са свързани с ученето. Също така те са асоциирани и с произвеждането на протеини в тялото ни.

 

  • Вероятно е 5-HTP да намали появата на мигрена

 

Очите. 5-HTP.

 

Приемът на хранителни добавки с 5-HTP би помогнал за справяне с мигрени. Понякога те са придружени от гадене или световъртеж. Това е най-болезнения вид главоболие, който често е непоносим за повечето хора.

Някои учени смятат, че има връзка между ниските нива на серотонин и това колко често получаваме мигрени.

В проучването „5-Hydroxytryptophan versus methysergide in the prophylaxis of migraine“, участвали 124 човека, които се оплаквали от мигрена. Те приемали хранителна добавка с 5-HTP, която увеличава нивата на серотонин в организма. По време на 6-месечното изследване 71% от участниците забелязали спад на мигрените. При някои те дори били неутрализирани напълно.

 

  • Може да намали болката

Употребата на добавка с 5-HTP може да повлияе благоприятно при болки. Вероятно е да намали симптомите на фибромиалгия (необяснима болка по тялото и умора). Това ревматично заболяване е едно от най-често срещаните, след артрита. Оплакванията могат да бъдат болки в мускулите и ставите. Друг доста често срещан симптом е хроничната умора. Поради тези причини, често заболелите са склонни към депресия и социално изолиране. Това заболяване влияе негативно също и на работоспособността.

 

Какви са правилните дозировки за хранителни добавки с 5-HTP?

Поради факта, че 5-HTP не се среща в никоя храна, може да се приема само под формата на добавка. Дневните дозировки зависят според причината, заради която го приемаме. Ще споделим с вас някои генерални насоки:

  • За помощ при отслабване: 250-300 мг. 30 минути преди хранене.
  • Подобряване на настроението: 50-100 мг, по време на хранене. Приемайте добавката по този начин поне една седмица, за да забележите ползите й.
  • Облекчаване на симптомите на фибромиалгия: 100 мг, по време на хранене. Използвайте поне две седмици.
  • За облекчаване на мигрени: 100-200 мг, по време на хранене. Използвайте най-малко 3 седмици, за да забележите резултати.
  • Помощ при безсъние: 100- 300 мг, 30-40 минути преди лягане.

5-хидрокситриптофан не се съдържа в нито една храна. Посредник е между триптофан (важна аминокиселина) и серотонин. Серотонинът е невротрансмитер, изключително важен за нашия организъм. Смята се, че приемът на хранителни добавки с 5-HTP може да увеличи неговите нива в тялото. Това би повлияло добре на хора, които страдат от безсъние, желаят да свалят килограми или страдат от депресия.

 

Източник на изображение Griffonia Simplicifolia: The PlaceGH
Категории: Здраве, Витамини и минерали|Публикувана: 03.02.2021|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Михаела Ахчиева

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 1 март 2024 в 09:45 | Публикувана: 3 февруари 2021 в 10:35 | Категория: Здраве, Витамини и минерали