Пресичане на кисело зеле – всичко, което трябва да знаете

Обновена: 08.04.2024|
Пресичане на кисело зеле.

Във всяко българско семейство се цени хубавата домашна зимнина и докато има различни рецепти, любимо на всички си остава киселото зеле. Традиционно го хапваме студените месеци, но нищо не ни пречи да се насладим на вкусни рецепти с него по всяко време на годината.

Но тайната на хубавото кисело зеле не се крие само в правилната рецепта. Истинските майстори знаят тънкостите за пресичане на кисело зеле, които гарантират вкусен и дълготраен продукт. Именно за тях ще ви разкажем в следващите редове.

 

Защо трябва да се пресече киселото зеле?

Първо нека видим дали изобщо е задължително да пресичате киселото зеле. Обикновено на зелето са му нужни 20-ина дни, за да протече млечнокиселата ферментация. Разбира се, всичко зависи и от условията, в които се случва това. Обикновено след като мине този период, зелето става кисело и годно за консумация.

Ако продължите да му осигурявате подходящи условия, не е задължително да го пресичате, за да спрете процеса на ферментиране. В случай, че имате подходящо място и температура за съхранение и достатъчно останало зеле, можете да го пресечете чак през ранна пролет. Така ще можете още малко време да се насладите на перфектния му вкус.

kurk 400
vitc 600 1
kurk 400
vitc 600 1

 

Кога се пресича киселото зеле?

Пресичането на кисело зеле трябва да се направи, когато зеленчукът е придобил желания от вас вкус. Едни го харесват по кисело, други по-хрупкаво. Всичко е въпрос на лични предпочитания.

Но, ако ни питате кога е идеалното време, ето отговорът: зелевият сок трябва да е добил приятен розов цвят и вкус за консумация, а зелето – хрупкаво, нито меко, нито прекалено твърдо. Време е да пресечете киселото зеле!

 

Как и с какво се пресича киселото зеле?

 

Пресичане на кисело зеле.

 

Има различни начини за пресичане на киселото зеле. Ще ви разкажем за най-популярните у нас.

Пресичане на кисело зеле с натриев бензоат

Макар и не най-натуралният начин за пресичане на зеле, повечето хора избират да го направят с натриев бензоат. Така хората се застраховат, че процесът ще се получи, но все пак натриевият бензоат е вид химическо вещество.

Този консервант няма да причини здравословни проблеми в малки количества, но в по-големи не е безобиден. Затова трябва да се използва отговорно.

Съотношението, в което се употребява за пресичане на кисело зеле, е грам към килограм (на един килограм зеленчук се слага грам натриев бензоат).

Не трябва да се надвишава концентрацията от 0.2%!

Пресичане на кисело зеле с калиев сорбат

Това се счита за по-безопасният химически метод за пресичане на кисело зеле. Всъщност калиевият сорбат се среща и в естествени продукти като семената на някои растения. Съотношението, в което се използва, за да се пресече зеле, е приблизително същото като при натриевия бензоат. Тоест 1-2 грама трябва да бъдат достатъчни за литър саламура.

Предимствата са, че калиевият сорбат не нарушава вкусовите качества на зелето (няма опасност то да започне да нагарча) и може да се добави на малко по-късен етап, а не веднага след втасването, както е при натриевия бензоат.

Пресичане на кисело зеле с аспирин

Можете да пресечете зелето и с аспирин (ацетилсалицилова киселина). Това обаче се препоръчва, ако ще затваряте зелето в буркани.

Независимо каква рецепта ще изберете за предварителната подготовка, трябва да запомните, че на трилитров буркан със зеленчук се слага 1 таблетка аспирин.

Предимството на този метод е, че след естествената стерилизация, ще можете да консумирате зелето за по-дълъг период от време, дори след края на студените месеци.

Пресичане на кисело зеле с хрян

При пресичане на зеле с корени от хрян трябва да наблюдавате точното време на ферментацията, защото има опасност зелето да стане много кисело. Използва се корен от хрян и можете да го добавите почти по всяко време. Най-добре е да го сложите още в началото.

Към зелето, още преди да го залеете със саламура, се добавят 3-4 г настърган корен от хрян за всеки килограм зеле.

Единственият проблем при него е, че има специфичен вкус, който не всеки харесва.

Пресичане на кисело зеле с лимони

Използването на лимони е друг натурален и успешен метод за пресичане на зеле. Важното тук е, че трябва да ги добавите, след като зелето е напълно втасало. Един средно голям лимон се слага на 4 кг зеле. Лимоните е добре да бъдат изстискани предварително.

Тънкият момент тук, за да е успешно пресичането, е в това да претаквате зелето поне една седмица, докато спре ферментацията и подейства лимонената киселина.

 

Ползи от употребата на кисело зеле

 

Пресичане на кисело зеле.

 

Киселото зеле е пълно с полезни хранителни вещества. Ненапразно е в групата на суперхраните. Ще ви запознаем с някои от здравословните му ползи.

Засилва имунитета

Киселото зеле е пълно с пробиотици. Те помагат за зареждането на храносмилателната система с полезни бактерии. Това има огромно въздействие върху цялостното ви здраве. Доброто състояние на червата е свързано с редица ползи, включително по-нисък риск от развитие на определени заболявания, алергии и дори по-добро психично здраве.

Може да намали риска от развитие на някои заболявания

Ако редовно, но с мярка, консумирате кисело зеле или други ферментирали храни, ще намалите рисковете от развитие на определени заболявания като инфекции на пикочните пътища, обикновена настинка и др. Витамин С и желязото в киселото зеле също могат да ви помогнат да се оправите много по-бързо, ако се разболеете.

Помага за подобряване на храносмилането

Киселото зеле съдържа много фибри, които са един от най-полезните помощници за правилното храносмилане. Фибрите могат да увеличат обема на изпражненията и да ги омекотят, така че да се намали рискът от запек.

Съдържа и ензими, създадени от процеса на ферментация, които помагат на тялото да разгражда храната по-лесно. Това му позволява да абсорбира по-голям обем хранителни вещества.

Подобрява здравето на сърцето

Пробиотиците и фибрите в киселото зеле могат да помогнат за подобряване здравето на сърцето. Това е така, защото те са полезни за намаляване на нивата на лошия холестерол в организма. Помагат и за понижаване на кръвното налягане при хора, борещи се с хипертония.

Помага за отслабване

Консумацията на кисело зеле може да помогне и при загуба на тегло.

Киселото зеле съдържа много малко калории, като същевременно има високо съдържание на фибри.

Фибрите помагат да останете сити за по-дълго време, така че може да сте в състояние да намалите приема на храна по естествен път.

 

2 страхотни идеи за рецепти с кисело зеле

 

Пресичане на кисело зеле.

 

1. Кисело зеле с наденица

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
35 минути 5

7 г нетни въглехидрати
480 калории
30 г фибри

 

Необходими продукти:

  • 2 с. л. екстра върджин зехтин
  • 5 парчета наденица, по избор (около 650 г)
  • 4 стръка зелен лук (около 50 г)
  • 1 с. л. семена от кимион
  • ½ ч. л. смляно индийско орехче
  • 200 мл светла бира
  • 1 дафинов лист
  • 2-3 глави отцедено кисело зеле (около 1 кг)
  • Сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. В голям тиган с капак загрейте зехтина на средна степен. Набодете наденичките навсякъде с върха на нож или вилица и ги добавете в тигана. Гответе, като обръщате от време на време, докато покафенеят от всички страни, около 5 минути. Прехвърлете в чиния.
  2. Добавете лука, кимиона и индийското орехче в тигана и подправете със сол и черен пипер. Гответе, като разбърквате често, докато лукът омекне, около 5 минути. Добавете бирата и дафиновия лист и оставете да заври. Покрийте тигана, намалете котлона до средна степен и оставете да къкри за 10 минути.
  3. Открийте тигана и добавете киселото зеле. Добавете надениците в киселото зеле и върнете тигана да къкри. Покрийте и гответе, докато надениците се сварят.

 

2. Салата „Рубен“

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
20 минути 2

6 г нетни въглехидрати,
7 г фибри
165 калории

 

Необходими продукти

За салатата:

  • 2 ч. л. кимион
  • 1 с. л. екстра върджин зехтин
  • 200 г пушено свинско месо, нарязано на кубчета
  • 300 г кисело зеле, отцедено

За дресинга:

  • 2 c. л. майонеза (по възможност – домашна)
  • 4 кисели краставички
  • 1 ½ ч. л. хрян на прах
  • 1 ч. ч. пресен лимонов сок
  • Сол и черен пипер, на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Направете дресинга: в малка купа разбийте заедно майонеза, хряна и лимоновия сок. Подправете със сол и черен пипер.
  2. В голям тиган на средно силен огън препечете семената от ким, като разбърквате, докато се появи аромат, около 30 секунди. Прехвърлете в чиния.
  3. Върнете тигана на средно висока температура и загрейте зехтина. Добавете лука и гответе, като разбърквате, докато омекне, около 3 минути. Добавете зелето, овкусете със сол и черен пипер. Гответе, като разбърквате от време на време, докато зелето стане хрупкаво и крехко, около 5 минути.
  4. Разбъркайте свинското месо с киселото зеле, докато се затопли. Свалете от огъня.
  5. Разпръснете печени семена от кимион и киселите краставички отгоре, след това полейте с дресинга.

 

Заключение

Вече знаете всичко за правилното пресичане на кисело зеле. И ако не сте го приготвяли у дома досега, имате самочувствието да опитате. С горните съвети, няма опасност да сбъркате. Все пак традиционната българска кухня, е нищо без вкусна и здравословна рецепта за кисело зеле.

Кога се пресича киселото зеле?

Идеалното време за пресичане на кисело зеле е, когато зелевият сок  е добил приятен розов цвят и вкус за консумация, а зелето е станало хрупкаво, нито меко, нито прекалено твърдо.

Какво означава са пресечем киселото зеле?

Обикновено на зелето са му нужни 20-ина дни, за да протече млечнокиселата ферментация. Ако нямаме подходящи условия за повече време, пресичаме зелето и прекъсваме процеса. Така запазваме желания вкус и текстура.

С какво се пресича кисело зеле?

Най-често се използват натриев бензоат, калиев сорбат, аспиринм хрян или лимони.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 03.04.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 април 2024 в 13:18 | Публикувана: 3 април 2024 в 16:16 | Категория: Хранене и видове храни