Пресичане на кисело зеле – всичко, което трябва да знаете

Обновена: 08.04.2024|
Пресичане на кисело зеле.

Във всяко българско семейство се цени хубавата домашна зимнина и докато има различни рецепти, любимо на всички си остава киселото зеле. Традиционно го хапваме студените месеци, но нищо не ни пречи да се насладим на вкусни рецепти с него по всяко време на годината.

Но тайната на хубавото кисело зеле не се крие само в правилната рецепта. Истинските майстори знаят тънкостите за пресичане на кисело зеле, които гарантират вкусен и дълготраен продукт. Именно за тях ще ви разкажем в следващите редове.

 

Защо трябва да се пресече киселото зеле?

Първо нека видим дали изобщо е задължително да пресичате киселото зеле. Обикновено на зелето са му нужни 20-ина дни, за да протече млечнокиселата ферментация. Разбира се, всичко зависи и от условията, в които се случва това. Обикновено след като мине този период, зелето става кисело и годно за консумация.

Ако продължите да му осигурявате подходящи условия, не е задължително да го пресичате, за да спрете процеса на ферментиране. В случай, че имате подходящо място и температура за съхранение и достатъчно останало зеле, можете да го пресечете чак през ранна пролет. Така ще можете още малко време да се насладите на перфектния му вкус.

 

Кога се пресича киселото зеле?

Пресичането на кисело зеле трябва да се направи, когато зеленчукът е придобил желания от вас вкус. Едни го харесват по кисело, други по-хрупкаво. Всичко е въпрос на лични предпочитания.

Но, ако ни питате кога е идеалното време, ето отговорът: зелевият сок трябва да е добил приятен розов цвят и вкус за консумация, а зелето – хрупкаво, нито меко, нито прекалено твърдо. Време е да пресечете киселото зеле!

 

Как и с какво се пресича киселото зеле?

 

Пресичане на кисело зеле.

 

Има различни начини за пресичане на киселото зеле. Ще ви разкажем за най-популярните у нас.

Пресичане на кисело зеле с натриев бензоат

Макар и не най-натуралният начин за пресичане на зеле, повечето хора избират да го направят с натриев бензоат. Така хората се застраховат, че процесът ще се получи, но все пак натриевият бензоат е вид химическо вещество.

Този консервант няма да причини здравословни проблеми в малки количества, но в по-големи не е безобиден. Затова трябва да се използва отговорно.

Съотношението, в което се употребява за пресичане на кисело зеле, е грам към килограм (на един килограм зеленчук се слага грам натриев бензоат).

Не трябва да се надвишава концентрацията от 0.2%!

Пресичане на кисело зеле с калиев сорбат

Това се счита за по-безопасният химически метод за пресичане на кисело зеле. Всъщност калиевият сорбат се среща и в естествени продукти като семената на някои растения. Съотношението, в което се използва, за да се пресече зеле, е приблизително същото като при натриевия бензоат. Тоест 1-2 грама трябва да бъдат достатъчни за литър саламура.

Предимствата са, че калиевият сорбат не нарушава вкусовите качества на зелето (няма опасност то да започне да нагарча) и може да се добави на малко по-късен етап, а не веднага след втасването, както е при натриевия бензоат.

Пресичане на кисело зеле с аспирин

Можете да пресечете зелето и с аспирин (ацетилсалицилова киселина). Това обаче се препоръчва, ако ще затваряте зелето в буркани.

Независимо каква рецепта ще изберете за предварителната подготовка, трябва да запомните, че на трилитров буркан със зеленчук се слага 1 таблетка аспирин.

Предимството на този метод е, че след естествената стерилизация, ще можете да консумирате зелето за по-дълъг период от време, дори след края на студените месеци.

Пресичане на кисело зеле с хрян

При пресичане на зеле с корени от хрян трябва да наблюдавате точното време на ферментацията, защото има опасност зелето да стане много кисело. Използва се корен от хрян и можете да го добавите почти по всяко време. Най-добре е да го сложите още в началото.

Към зелето, още преди да го залеете със саламура, се добавят 3-4 г настърган корен от хрян за всеки килограм зеле.

Единственият проблем при него е, че има специфичен вкус, който не всеки харесва.

Пресичане на кисело зеле с лимони

Използването на лимони е друг натурален и успешен метод за пресичане на зеле. Важното тук е, че трябва да ги добавите, след като зелето е напълно втасало. Един средно голям лимон се слага на 4 кг зеле. Лимоните е добре да бъдат изстискани предварително.

Тънкият момент тук, за да е успешно пресичането, е в това да претаквате зелето поне една седмица, докато спре ферментацията и подейства лимонената киселина.

 

Ползи от употребата на кисело зеле

 

Пресичане на кисело зеле.

 

Киселото зеле е пълно с полезни хранителни вещества. Ненапразно е в групата на суперхраните. Ще ви запознаем с някои от здравословните му ползи.

Засилва имунитета

Киселото зеле е пълно с пробиотици. Те помагат за зареждането на храносмилателната система с полезни бактерии. Това има огромно въздействие върху цялостното ви здраве. Доброто състояние на червата е свързано с редица ползи, включително по-нисък риск от развитие на определени заболявания, алергии и дори по-добро психично здраве.

Може да намали риска от развитие на някои заболявания

Ако редовно, но с мярка, консумирате кисело зеле или други ферментирали храни, ще намалите рисковете от развитие на определени заболявания като инфекции на пикочните пътища, обикновена настинка и др. Витамин С и желязото в киселото зеле също могат да ви помогнат да се оправите много по-бързо, ако се разболеете.

Помага за подобряване на храносмилането

Киселото зеле съдържа много фибри, които са един от най-полезните помощници за правилното храносмилане. Фибрите могат да увеличат обема на изпражненията и да ги омекотят, така че да се намали рискът от запек.

Съдържа и ензими, създадени от процеса на ферментация, които помагат на тялото да разгражда храната по-лесно. Това му позволява да абсорбира по-голям обем хранителни вещества.

Подобрява здравето на сърцето

Пробиотиците и фибрите в киселото зеле могат да помогнат за подобряване здравето на сърцето. Това е така, защото те са полезни за намаляване на нивата на лошия холестерол в организма. Помагат и за понижаване на кръвното налягане при хора, борещи се с хипертония.

Помага за отслабване

Консумацията на кисело зеле може да помогне и при загуба на тегло.

Киселото зеле съдържа много малко калории, като същевременно има високо съдържание на фибри.

Фибрите помагат да останете сити за по-дълго време, така че може да сте в състояние да намалите приема на храна по естествен път.

 

2 страхотни идеи за рецепти с кисело зеле

 

Пресичане на кисело зеле.

 

1. Кисело зеле с наденица

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
35 минути 5

7 г нетни въглехидрати
480 калории
30 г фибри

 

Необходими продукти:

  • 2 с. л. екстра върджин зехтин
  • 5 парчета наденица, по избор (около 650 г)
  • 4 стръка зелен лук (около 50 г)
  • 1 с. л. семена от кимион
  • ½ ч. л. смляно индийско орехче
  • 200 мл светла бира
  • 1 дафинов лист
  • 2-3 глави отцедено кисело зеле (около 1 кг)
  • Сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. В голям тиган с капак загрейте зехтина на средна степен. Набодете наденичките навсякъде с върха на нож или вилица и ги добавете в тигана. Гответе, като обръщате от време на време, докато покафенеят от всички страни, около 5 минути. Прехвърлете в чиния.
  2. Добавете лука, кимиона и индийското орехче в тигана и подправете със сол и черен пипер. Гответе, като разбърквате често, докато лукът омекне, около 5 минути. Добавете бирата и дафиновия лист и оставете да заври. Покрийте тигана, намалете котлона до средна степен и оставете да къкри за 10 минути.
  3. Открийте тигана и добавете киселото зеле. Добавете надениците в киселото зеле и върнете тигана да къкри. Покрийте и гответе, докато надениците се сварят.

 

2. Салата „Рубен“

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
20 минути 2

6 г нетни въглехидрати,
7 г фибри
165 калории

 

Необходими продукти

За салатата:

  • 2 ч. л. кимион
  • 1 с. л. екстра върджин зехтин
  • 200 г пушено свинско месо, нарязано на кубчета
  • 300 г кисело зеле, отцедено

За дресинга:

  • 2 c. л. майонеза (по възможност – домашна)
  • 4 кисели краставички
  • 1 ½ ч. л. хрян на прах
  • 1 ч. ч. пресен лимонов сок
  • Сол и черен пипер, на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Направете дресинга: в малка купа разбийте заедно майонеза, хряна и лимоновия сок. Подправете със сол и черен пипер.
  2. В голям тиган на средно силен огън препечете семената от ким, като разбърквате, докато се появи аромат, около 30 секунди. Прехвърлете в чиния.
  3. Върнете тигана на средно висока температура и загрейте зехтина. Добавете лука и гответе, като разбърквате, докато омекне, около 3 минути. Добавете зелето, овкусете със сол и черен пипер. Гответе, като разбърквате от време на време, докато зелето стане хрупкаво и крехко, около 5 минути.
  4. Разбъркайте свинското месо с киселото зеле, докато се затопли. Свалете от огъня.
  5. Разпръснете печени семена от кимион и киселите краставички отгоре, след това полейте с дресинга.

 

Заключение

Вече знаете всичко за правилното пресичане на кисело зеле. И ако не сте го приготвяли у дома досега, имате самочувствието да опитате. С горните съвети, няма опасност да сбъркате. Все пак традиционната българска кухня, е нищо без вкусна и здравословна рецепта за кисело зеле.

Кога се пресича киселото зеле?

Идеалното време за пресичане на кисело зеле е, когато зелевият сок  е добил приятен розов цвят и вкус за консумация, а зелето е станало хрупкаво, нито меко, нито прекалено твърдо.

Какво означава са пресечем киселото зеле?

Обикновено на зелето са му нужни 20-ина дни, за да протече млечнокиселата ферментация. Ако нямаме подходящи условия за повече време, пресичаме зелето и прекъсваме процеса. Така запазваме желания вкус и текстура.

С какво се пресича кисело зеле?

Най-често се използват натриев бензоат, калиев сорбат, аспиринм хрян или лимони.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 03.04.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 април 2024 в 13:18 | Публикувана: 3 април 2024 в 16:16 | Категория: Хранене и видове храни