Преобразуване на мерни единици в кухнята

Когато разглеждаме рецепти в родни или чужди сайтове, много често правят впечатление използваните мерни единици в кухнята.
В някои случаи срещаме затруднения, защото се получават несъответствия между посочените грамове и милилитри. Започваме да се чудим колко грама е една кафена чаша, колко милилитра е 1 супена лъжица и дали въобще рецептата ще се получи.
В тази статия ще синтезираме най-често използваните мерни единици в кухнята, за улесним всеки кулинар, както и хората на хранителен режим, които следят за точни грамажи.
Кои са основните мерки в кухнята?
В кулинарията правилното количество продукт може да е решаващо за изпълнението на една рецепта. Затова и ще се опитаме да изясним точните грамажи на използваните мерни единици в кухнята.
Уточняваме, че ще разгледаме първо тези, използвани в България, след което ще преминем и към чуждите.
В родната кухня основните мерки, използвани за готвене, са:
- Щипка
- Грам (г)
- Килограм (кг)
- Милилитър (мл)
- Литър (л)
- Чаена лъжица (ч. л.)
- Супена лъжица (с. л.)
- Чаена чаша (ч. ч.)
- Кафена чаша (к. ч.)
Защо е важно да знаем как правилно да ги преобразуваме?
Често се случва неяснотата и различните по вместимост съдове да водят до объркване, тъй като далеч не всички чаши имат еднаква големина, а понятието „щипка“ е различно за повечето хора.
Когато готвим, е от голямо значение да знаем различните мерни единици в кухнята. Така ще си гарантираме, че рецептата ще се получи и ястието ще бъде с точната текстура и вкус.
За някои ястия няма особено значение дали ще сложим, например, няколко грама повече сол, но за други те могат да се окажат препъникамък в крайния резултат.
Особено за тепърва прохождащи кулинари, подобни обърквания могат да подействат демотивиращо за последващото им развитие в кухнята.
Преобразувания от чаена чаша към грам
Когато прочетем някоя рецепта и в нея пише „една чаена чаша брашно“, с объркване поглеждаме към кухненския рафт, където стоят десетки чаши с различна вместимост.
Коя е правилната и кой е точният грамаж? Колко от продукта да сложим, за да спазим точно рецептата?
В българската кухня е утвърдено, че една чаена чаша = 200 милилитра вода, равняващи се в грамове на:
- 1 чаена чаша брашно = 140 г
- 1 чаена чаша сол = 220 г
- 1 чаена чаша захар = 220 г
- 1 чаена чаша пудра захар = 150 г
- 1 чаена чаша ориз = 220 г
- 1 чаена чаша галета = 140 г
- 1 чаена чаша прясно мляко = 220 г
- 1 чаена чаша кисело мляко = 200 г
- 1 чаена чаша леща = 200 г
- 1 чаена чаша зрял боб = 150 г
- 1 чаена чаша олио (растително масло) = 180 г
- 1 чаена чаша краве масло = 210 г
- 1 чаена чаша маргарин = 240 г
- 1 чаена чаша мас = 240 г
- 1 чаена чаша мед = 300 г
- 1 чаена чаша грис = 160 г
Преобразувания от кафена чаша към грам
Стигаме и до кафена чаша, която също е една от най-объркващите мерни единици в кухнята. Някои хора обичат късо кафе и за тях това количество е малко, докато за почитателите на дългото кафе една кафена чаша би могла да е с по-голям грамаж.
В българската кухня е утвърдено, че една кафена чаша = 75 милилитра вода, равняващи се в грамове на:
- 1 кафена чаша брашно = 50 г
- 1 кафена чаша сол = 100 г
- 1 кафена чаша захар = 80 г
- 1 кафена чаша пудра захар = 55 г
- 1 кафена чаша ориз = 85 г
- 1 кафена чаша галета = 60 г
- 1 кафена чаша прясно мляко = 85 г
- 1 кафена чаша кисело мляко = 80 г
- 1 кафена чаша леща = 70 г
- 1 кафена чаша зрял боб = 60 г
- 1 кафена чаша олио (растително масло) = 65 г
- 1 кафена чаша краве масло = 80 г
- 1 кафена чаша маргарин = 90 г
- 1 кафена чаша мас = 75 г
- 1 кафена чаша мед = 150 г
- 1 кафена чаша грис = 70 г
Преобразувания от супени лъжици към грам
Стигаме и до супените лъжици, които в повечето случаи са със стандартна вместимост и е по-малко вероятно да се получат грешки. Това е и една от най-използваните мерни единици в кухнята, затова можем да видим на колко грама се равняват различните хранителни продукти.
В българската кухня е утвърдено, че една супена лъжица = 15 мл вода, равняващи се в грамове на:
- 1 супена лъжица сол = 15 г
- 1 супена лъжица захар = 20 г
- 1 супена лъжица пудра захар = 18 г
- 1 супена лъжица мед = 21-35 г (зависи от това дали е захаросан)
- 1 супена лъжица червен пипер = 12 г
- 1 супена лъжица брашно = 10 г
- 1 супена лъжица галета = 12 г
- 1 супена лъжица оцет = 10 г
- 1 супена лъжица прясно мляко = 15 г
- 1 супена лъжица кисело мляко = 20 г
- 1 супена лъжица олио (растително масло) = 20 г
- 1 супена лъжица краве масло = 40 г
- 1 супена лъжица маргарин = 50 г
- 1 супена лъжица мас = 50 г
- 1 супена лъжица ориз = 30 г
- 1 супена лъжица нишесте = 20 г
Преобразувания от чаени лъжици към грам
Чаената лъжица в рецептите често бива съкращавана до простичкото „ч. л.“. Това е от тези мерни единици в кухнята, използвани обикновено за много малки грамажи подправки, които е важно да следим с точност.
В българската кухня е утвърдено, че една чаена лъжица = 5 милилитра вода, равняващи се в грамове на:
- 1 чаена лъжица сол = 8 г
- 1 чаена лъжица захар = 10 г
- 1 чаена лъжица пудра захар = 5 г
- 1 чаена лъжица мед = 7-13 г (зависи от това дали е захаросан)
- 1 чаена лъжица червен пипер = 5 г
- 1 чаена лъжица брашно = 3 г
- 1 чаена лъжица галета = 6 г
- 1 чаена лъжица оцет = 5 г
- 1 чаена лъжица прясно мляко = 6 г
- 1 чаена лъжица кисело мляко = 8 г
- 1 чаена лъжица олио (растително масло) = 5 г
- 1 чаена лъжица краве масло = 7 г
- 1 чаена лъжица маргарин = 10 г
- 1 чаена лъжица мас = 20 г
- 1 чаена лъжица ориз = 10 г
- 1 чаена лъжица нишесте = 10 г
Що се касае до една от най-популярните мерни единици в кухнята, а именно щипка, тя обикновено служи за много малко количество, обикновено подправка – сол, черен пипер и т.н.
Макар всеки да има различни виждания, стандартът за щипка се отнася за количеството, което може да задържим между палеца и показалеца – обикновено около 1 грам.
Преобразуване на чужди мерни единици
Все повече хора разглеждат рецепти освен в български, и в чужди сайтове, най-вече англоезични. Там объркването с използваните мерни единици в кухнята е дори още по-голямо.
Ще ви предоставим основните, както и тяхното съответствие на български.
Съкращение | Мерна единица |
---|---|
tbsp | супена лъжица (=15 г) |
tsp | чаена лъжица (≈6 г) |
oz | унция (≈28 г) |
fl. oz | течна унция (≈29,6 мл) |
c | чаша (≈250 г) |
qt | кварта |
pt | пинта (≈473 мл в САЩ и 570 мл във Великобритания) |
gal | галон (≈3,8 л) |
lb | паунд (≈0,45 кг) |
mL | милилитър |
g | грам |
kg | килограм |
l | литър |
Преобразуване на температурата на фурната
Не само употребяваните мерни единици в кухнята варират в различните страни, но също и градусите. Освен скалата по Целзий, която използваме в България, съществува и такава по Фаренхайт.
Градуси по Целзий | Градуси по Фаренхайт |
---|---|
120°C | 250°F |
160°C | 320°F |
180°C | 350°F |
205°C | 400°F |
220°C | 425°F |
Заключение
Преобразуването на мерни единици в кухнята не е лесна задача в началото, но колкото повече човек готви, толкова по-лесно свиква с грамажите. В допълнение съществуват разграфени съдове и мензури, които още повече улесняват работата ни.
Някои предвидливи производители разграфяват опаковките на продуктите си и така лесно можем да разберем, например, колко масло да сложим в ястието.
Кухненските везни също са изключително полезни и при тях няма как да се объркат количества, затова и много домакини, особено ако са нови в кухнята, предпочитат да си набавят такъв уред.
Важното е да запомним, че употребяваните мерни единици в кухнята се научават и е важно да влагаме сърце и душа в готвенето, защото именно това е най-важното за добрия вкус.
Доказателство са вкусните гозби на нашите майки и баби, които винаги готвят „на око“, а резултатът е фантастично и ароматно ястие.
Ако сте привърженици на вкусните и нисковъглехидратни рецепти, нашата кулинарна поредица „Кето фантазии“ ще ви е от голяма полза. Присъединете се и към здравословната ни кухня във фейсбук, където да споделяте вашите решения за режимни рецепти при кето диета.
Кои са основните мерни единици в кухнята на България?
В родната кухня основните мерни единици в кухнята са лъжици – супени и чаени, както и чаши – чаени и кафени. Понятието „щипка“ също е доста често срещано и се отнася най-вече до ситни подпракви, например сол. Най-точно обаче можем да следваме рецептата, когато продуктите са дадени в грамове, милилитри и т.н.
Колко е една щипка сол?
Стандартът за щипка се отнася за количеството, което може да задържим между палеца и показалеца – обикновено около 1 грам.
Как да улесним работата си в кухнята?
Работата с основните мерни единици в кухнята може да затрудни тепърва прохождащите кулинари. За тяхно улеснение има много мерителни съдове и пособия, а също и кухненски везни, които дават точност до грам.
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Варенето на яйца изглежда проста задача, но все пак има някои тънкости, които могат да допринесат за постигането
От векове брашното е ключова съставка в рецептите на множество ястия. То присъства в списъка с продукти за
Всички знаем за консумацията на яйца: ползи за организма от тях има за нашето здраве и енергичност. Освен
Един Коментар
Поправете си мерките за чаена и кафена чаша брашно – и за двете сте дали еднакъв грамаж по 140 грама.