Преобразуване на мерни единици в кухнята
Когато разглеждаме рецепти в родни или чужди сайтове, много често правят впечатление използваните мерни единици в кухнята.
В някои случаи срещаме затруднения, защото се получават несъответствия между посочените грамове и милилитри. Започваме да се чудим колко грама е една кафена чаша, колко милилитра е 1 супена лъжица и дали въобще рецептата ще се получи.
В тази статия ще синтезираме най-често използваните мерни единици в кухнята, за улесним всеки кулинар, както и хората на хранителен режим, които следят за точни грамажи.
Кои са основните мерки в кухнята?
В кулинарията правилното количество продукт може да е решаващо за изпълнението на една рецепта. Затова и ще се опитаме да изясним точните грамажи на използваните мерни единици в кухнята.
Уточняваме, че ще разгледаме първо тези, използвани в България, след което ще преминем и към чуждите.
В родната кухня основните мерки, използвани за готвене, са:
- Щипка
- Грам (г)
- Килограм (кг)
- Милилитър (мл)
- Литър (л)
- Чаена лъжица (ч. л.)
- Супена лъжица (с. л.)
- Чаена чаша (ч. ч.)
- Кафена чаша (к. ч.)
Защо е важно да знаем как правилно да ги преобразуваме?
Често се случва неяснотата и различните по вместимост съдове да водят до объркване, тъй като далеч не всички чаши имат еднаква големина, а понятието „щипка“ е различно за повечето хора.
Когато готвим, е от голямо значение да знаем различните мерни единици в кухнята. Така ще си гарантираме, че рецептата ще се получи и ястието ще бъде с точната текстура и вкус.
За някои ястия няма особено значение дали ще сложим, например, няколко грама повече сол, но за други те могат да се окажат препъникамък в крайния резултат.
Особено за тепърва прохождащи кулинари, подобни обърквания могат да подействат демотивиращо за последващото им развитие в кухнята.
Преобразувания от чаена чаша към грам
Когато прочетем някоя рецепта и в нея пише „една чаена чаша брашно“, с объркване поглеждаме към кухненския рафт, където стоят десетки чаши с различна вместимост.
Коя е правилната и кой е точният грамаж? Колко от продукта да сложим, за да спазим точно рецептата?
В българската кухня е утвърдено, че една чаена чаша = 200 милилитра вода, равняващи се в грамове на:
- 1 чаена чаша брашно = 140 г
- 1 чаена чаша сол = 220 г
- 1 чаена чаша захар = 220 г
- 1 чаена чаша пудра захар = 150 г
- 1 чаена чаша ориз = 220 г
- 1 чаена чаша галета = 140 г
- 1 чаена чаша прясно мляко = 220 г
- 1 чаена чаша кисело мляко = 200 г
- 1 чаена чаша леща = 200 г
- 1 чаена чаша зрял боб = 150 г
- 1 чаена чаша олио (растително масло) = 180 г
- 1 чаена чаша краве масло = 210 г
- 1 чаена чаша маргарин = 240 г
- 1 чаена чаша мас = 240 г
- 1 чаена чаша мед = 300 г
- 1 чаена чаша грис = 160 г
Преобразувания от кафена чаша към грам
Стигаме и до кафена чаша, която също е една от най-объркващите мерни единици в кухнята. Някои хора обичат късо кафе и за тях това количество е малко, докато за почитателите на дългото кафе една кафена чаша би могла да е с по-голям грамаж.
В българската кухня е утвърдено, че една кафена чаша = 75 милилитра вода, равняващи се в грамове на:
- 1 кафена чаша брашно = 50 г
- 1 кафена чаша сол = 100 г
- 1 кафена чаша захар = 80 г
- 1 кафена чаша пудра захар = 55 г
- 1 кафена чаша ориз = 85 г
- 1 кафена чаша галета = 60 г
- 1 кафена чаша прясно мляко = 85 г
- 1 кафена чаша кисело мляко = 80 г
- 1 кафена чаша леща = 70 г
- 1 кафена чаша зрял боб = 60 г
- 1 кафена чаша олио (растително масло) = 65 г
- 1 кафена чаша краве масло = 80 г
- 1 кафена чаша маргарин = 90 г
- 1 кафена чаша мас = 75 г
- 1 кафена чаша мед = 150 г
- 1 кафена чаша грис = 70 г
Преобразувания от супени лъжици към грам
Стигаме и до супените лъжици, които в повечето случаи са със стандартна вместимост и е по-малко вероятно да се получат грешки. Това е и една от най-използваните мерни единици в кухнята, затова можем да видим на колко грама се равняват различните хранителни продукти.
В българската кухня е утвърдено, че една супена лъжица = 15 мл вода, равняващи се в грамове на:
- 1 супена лъжица сол = 15 г
- 1 супена лъжица захар = 20 г
- 1 супена лъжица пудра захар = 18 г
- 1 супена лъжица мед = 21-35 г (зависи от това дали е захаросан)
- 1 супена лъжица червен пипер = 12 г
- 1 супена лъжица брашно = 10 г
- 1 супена лъжица галета = 12 г
- 1 супена лъжица оцет = 10 г
- 1 супена лъжица прясно мляко = 15 г
- 1 супена лъжица кисело мляко = 20 г
- 1 супена лъжица олио (растително масло) = 20 г
- 1 супена лъжица краве масло = 40 г
- 1 супена лъжица маргарин = 50 г
- 1 супена лъжица мас = 50 г
- 1 супена лъжица ориз = 30 г
- 1 супена лъжица нишесте = 20 г
Преобразувания от чаени лъжици към грам
Чаената лъжица в рецептите често бива съкращавана до простичкото „ч. л.“. Това е от тези мерни единици в кухнята, използвани обикновено за много малки грамажи подправки, които е важно да следим с точност.
В българската кухня е утвърдено, че една чаена лъжица = 5 милилитра вода, равняващи се в грамове на:
- 1 чаена лъжица сол = 8 г
- 1 чаена лъжица захар = 10 г
- 1 чаена лъжица пудра захар = 5 г
- 1 чаена лъжица мед = 7-13 г (зависи от това дали е захаросан)
- 1 чаена лъжица червен пипер = 5 г
- 1 чаена лъжица брашно = 3 г
- 1 чаена лъжица галета = 6 г
- 1 чаена лъжица оцет = 5 г
- 1 чаена лъжица прясно мляко = 6 г
- 1 чаена лъжица кисело мляко = 8 г
- 1 чаена лъжица олио (растително масло) = 5 г
- 1 чаена лъжица краве масло = 7 г
- 1 чаена лъжица маргарин = 10 г
- 1 чаена лъжица мас = 20 г
- 1 чаена лъжица ориз = 10 г
- 1 чаена лъжица нишесте = 10 г
Що се касае до една от най-популярните мерни единици в кухнята, а именно щипка, тя обикновено служи за много малко количество, обикновено подправка – сол, черен пипер и т.н.
Макар всеки да има различни виждания, стандартът за щипка се отнася за количеството, което може да задържим между палеца и показалеца – обикновено около 1 грам.
Преобразуване на чужди мерни единици
Все повече хора разглеждат рецепти освен в български, и в чужди сайтове, най-вече англоезични. Там объркването с използваните мерни единици в кухнята е дори още по-голямо.
Ще ви предоставим основните, както и тяхното съответствие на български.
Съкращение | Мерна единица |
---|---|
tbsp | супена лъжица (=15 г) |
tsp | чаена лъжица (≈6 г) |
oz | унция (≈28 г) |
fl. oz | течна унция (≈29,6 мл) |
c | чаша (≈250 г) |
qt | кварта |
pt | пинта (≈473 мл в САЩ и 570 мл във Великобритания) |
gal | галон (≈3,8 л) |
lb | паунд (≈0,45 кг) |
mL | милилитър |
g | грам |
kg | килограм |
l | литър |
Преобразуване на температурата на фурната
Не само употребяваните мерни единици в кухнята варират в различните страни, но също и градусите. Освен скалата по Целзий, която използваме в България, съществува и такава по Фаренхайт.
Градуси по Целзий | Градуси по Фаренхайт |
---|---|
120°C | 250°F |
160°C | 320°F |
180°C | 350°F |
205°C | 400°F |
220°C | 425°F |
Заключение
Преобразуването на мерни единици в кухнята не е лесна задача в началото, но колкото повече човек готви, толкова по-лесно свиква с грамажите. В допълнение съществуват разграфени съдове и мензури, които още повече улесняват работата ни.
Някои предвидливи производители разграфяват опаковките на продуктите си и така лесно можем да разберем, например, колко масло да сложим в ястието.
Кухненските везни също са изключително полезни и при тях няма как да се объркат количества, затова и много домакини, особено ако са нови в кухнята, предпочитат да си набавят такъв уред.
Важното е да запомним, че употребяваните мерни единици в кухнята се научават и е важно да влагаме сърце и душа в готвенето, защото именно това е най-важното за добрия вкус.
Доказателство са вкусните гозби на нашите майки и баби, които винаги готвят „на око“, а резултатът е фантастично и ароматно ястие.
Ако сте привърженици на вкусните и нисковъглехидратни рецепти, нашата кулинарна поредица „Кето фантазии“ ще ви е от голяма полза. Присъединете се и към здравословната ни кухня във фейсбук, където да споделяте вашите решения за режимни рецепти при кето диета.
Кои са основните мерни единици в кухнята на България?
В родната кухня основните мерни единици в кухнята са лъжици – супени и чаени, както и чаши – чаени и кафени. Понятието „щипка“ също е доста често срещано и се отнася най-вече до ситни подпракви, например сол. Най-точно обаче можем да следваме рецептата, когато продуктите са дадени в грамове, милилитри и т.н.
Колко е една щипка сол?
Стандартът за щипка се отнася за количеството, което може да задържим между палеца и показалеца – обикновено около 1 грам.
Как да улесним работата си в кухнята?
Работата с основните мерни единици в кухнята може да затрудни тепърва прохождащите кулинари. За тяхно улеснение има много мерителни съдове и пособия, а също и кухненски везни, които дават точност до грам.
Източници
Няма източници
Свързани публикации
Какви са тънкостите при варене на яйца и как да се подготвите за Великденската трапеза, разказваме в тази статия.
От векове брашното е ключова съставка в рецептите на множество ястия. То присъства в списъка с продукти за
Всички знаем за консумацията на яйца: ползи за организма от тях има за нашето здраве и енергичност. Освен
Един Коментар
Поправете си мерките за чаена и кафена чаша брашно – и за двете сте дали еднакъв грамаж по 140 грама.