Покривна система – структура и функции

Обновена: 11.01.2024|

В тялото вътрешните органи и системи трябва да бъдат добре защитени от външните въздействия и тази роля се изпълнява от нашата покривна система.

Но освен да предпазва важните части на организма, тя опосредства и връзката му с външния свят, като доставя информация за него чрез множеството си рецептори.

 

Покривна система – същност

Тя е най-голямата система в човешкото тяло, като заема до 20% от неговата маса и има площ до 2 квадратни метра.

Състои се от кожата и нейните образувания – косми, нокти, жлезите с външна секреция и сетивните нерви, разположени в нея.

Покривната система е свързана и с други системи на органи за поддържане на цялостния баланс на тялото – хомеостазата.

 

Кожа

 

тъкани в човешкото тяло, клетъчна диференциация, покривна система, същност, функции

 

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и, освен че изпълнява ролята на механична защитна бариера, подпомага елиминирането на отпадните продукти от организма.

Тя започва от върха на главата и стига до върха на пръстите на краката, покривайки цялото тяло.

Кожата е много важна за регулацията на телесната температура и течности.

Чрез множеството сетивни рецептори в нея се предават усещанията за допир, болка и удоволствие.

Кожата е изградена от следните три слоя:

 • Епидермис – най-горният слой на кожата, който се състои от епителни клетки, кератоноцити, мелатоноцити, меркелови и лангерхансови клетки. Неговата роля е да осигурява първата линия на защита от влияния на външната среда и да поддържа хомеостазата – динамичното равновесие във вътрешната среда на организма.
 • Дерма – средният слой на кожата, който се състои от колагенови и еластинови влакна. Като основната му функция е да придава еластичност на кожата.
 • Хиподерма – най-дебелият и вътрешен слой на кожата, изграден от съединителна мастна тъкан.

Този слой поддържа енергийния запас на организма и дермата. Технически хиподермата не се причислява към покривната система.

 

Значението на кожата и нейните образувания за организма

 

покривна система, същност, функции

 

Една от най-важните функции на кожата е да поддържа температурата на тялото. Центърът в мозъка, който помага за регулирането на температурата – хипоталамусът, предизвиква промени в кожата в отговор на промяна във вътрешната температура на тялото.

Кожното кръвообращение се състои от много капилярни и артерио-венозни връзки, което също помага при регулацията й. Тъй като кръвоносните съдове се разширяват, това позволява загуба на топлина, а когато се свиват, топлината се задържа.

Ако се случи прекомерно излагане на слънце, възниква възпаление и кожата се зачервява в отговор на разширяването на кръвоносните съдове в дермата.

Мастният слой на кожата помага за предпазване на тялото и вътрешните органи от травми, като служи като амортисьор и буферира част от въздействието на някои видове наранявания (като тези, причинени от тъп предмет).

Кожата предпазва организма от инфекции, като създава среда с киселинно pH, предотвратявайки развитието на микроорганизми.

Тя също предпазва тялото от увреждането на ултравиолетовото лъчение, като произвежда пигмента меланин от клетки, наречени меланоцити. Този пигмент абсорбира ултравиолетовата светлина, за да  предотвратява увреждането на ДНК.

Кожата се състои от много здрав протеин, наречен кератин, който е основният компонент на най-външния й слой. Той защитава тъканите и органите от наранявания.

 

Косми

Космите са тънки нишковидни структури, които се състоят от корен, разположен в дермата, и стебло, намиращо се под различен ъгъл спрямо eпидермиса – от 10 до 90 градуса. Те са съставени от кератин и също играят роля в сензитивността на организма, тъй като съдържат нервни окончания, които могат да разпознаят допир, натиск и температура.

Косата е важна част от тялото. Някои изследователи я разглеждат като продължение на нервната система, която изпраща информация към продълговатия мозък, лимбичната система и неокортекса. Космите притежават чувствителни сензори и подпомагат функцията на нервната система.

Посредством Кирлианова фотография (заснемане на енергийното поле в цветова гама), се регистрира смяна в активността на получаването и предаването на информация от и към околната среда, в зависимост от дължината на косата.

Нокти

Ноктите са твърди защитни структури, покриващи горната повърхност на върховете на пръстите на ръцете и краката. Те също са съставени от кератин и предпазват върховете на пръстите на ръцете и краката от нараняване, като също подпомагат фините двигателни задачи.

 

Екзокринни жлези

 

покривна система, същност, функции

 

В покривната система са разположени екзокринни жлези, чиито канали се отварят по външната повърхност на тялото. По този начин се отделят секретите и ненужните за тялото вещества.

Изброяваме екзокринните жлези, свързани с покривната система.

Потни жлези

Имат куха и цилиндрична форма и малки отвори на повърхността на кожата. Целта на потните жлези е да подпомогнат охлаждането на тялото, когато телесната температура се повиши.

Секретът от потните жлези предотвратява прекомерния растеж на микроорганизми върху кожата, като произвежда вещество, наречено дермцидин, което е антиинфекциозен агент с естествени антибиотични свойства.

Мастни жлези

Те представляват малки жлези с тръбна форма, разположени в дермата. Отделят мазна субстанция, наречена себум, която овлажнява и защитава кожата.

Церуминозни жлези

Разположени в ушния канал, като функционират заедно с мастните жлези, за да произвеждат церумен, т.нар. ушна кал. Това е секретът, отделян от специализирани жлези в ушния канал. Той изпълнява защитна функция, като предпазва от чужди нашественици (бактерии и гъбички).

Млечни жлези

Това са две жлези, разположени по една от всяка страна на предната част на гръдната стена. И мъжете, и жените имат млечни жлези, но при мъжете те са недоразвити.
При жените жлезите функционират за производство на кърма след раждането.

 

Функция на покривната система

Главната функция на нашата покривна система е да защитава тялото, осигурявайки бариера срещу потенциално вредни вещества.

Покривната система допринася за:

 • Защитата на тъканите и органите на тялото.
 • Предпазване от инфекции.
 • Предпазване на тялото от дехидратация.
 • Поддържане на стабилна телесна температура.
 • Отделяне на отпадните вещества.
 • Извършва рецепторна работа за натиск, болка, топлина, студ или допир.
 • Съхранява мазнини като източник на енергия.
 • Предпазва тялото от травми и служи като амортисьор (поради мастния слой на покривната система).
 • Предпазва кожата от увреждане, причинено от UV светлина от слънцето (и други източници).
 • Осигурява защита от нараняване на вътрешните органи.

Нашата покривна система има много специфична роля в защитата и регулирането на вътрешните функции на тялото, като тя е свързана и с много от другите системи в тялото.

Нервна система

Кожата предава усещания от околната среда чрез своите нервни рецептори. След това нервните импулси (като възприемането на болка, топлина, студ и други усещания) се предават на нервната система, за да бъдат интерпретирани от мозъка.

Сърдечно-съдова система

Кожата работи също и със сърдечно-съдовата система, подпомагайки запазването или освобождаването на топлина чрез свиване или разширяване на кръвоносните съдове.

Дихателната система

Малките косми в носа (които са част от покривната система) действат като филтър за отстраняване на вредни частици, които иначе могат да бъдат вдишани в белите дробове.

Имунна система

Кожата взаимодейства с имунната система на тялото по много начини, за да предпази тялото от инфекция, и служи като физическа бариера за болестотворни микроорганизми.

Ендокринна система

Ендокринната система включва хормоните на тялото. Витамин Д, който се произвеждан от кожата, може да действа като хормон в тялото.

Храносмилателната система

Синтезът на витамин Д насърчава усвояването на калций, който е необходим за растежа и поддържането на костите, както и за мускулните контракции.

Отделителна система

Кожата, чрез своите мастни и потни жлези, изпълнява важна роля в отделянето на отпадни продукти. Мастните кожни жлези извеждат от организма мастноразтворими шлаки и токсини като по този начин помагат на червата и черния дроб. Потните жлези извеждат водоразтворими отпадни продукти и така помагат на бъбреците да поддържат правилния баланс на електролитите в тялото.

 

Заключение

Нашата покривна система е важна част от тялото и осигурява нормалната функция на другите органни системи.

Тя е това, което буквално ни обвива, защитава и поддържа и чрез нея ние усещаме и опознаваме околната среда. Предпазва ни от външния свят и същевременно ни свързва с него.

 

Каква е фукцията на нашата покривна система?

Тя изпълнява защитна функция, поддържа телесната температура и допринася за нормалното функциониране на другите органи и системи.

От кои органи се състои?

Състои се от кожата и нейните образувания – косми, нокти, жлезите с външна секреция и сетивните нерви, разположени в нея.

Каква е функцията на кожата в състава на покривната система?

Тя е първа линия на защита срещу всички потенциално опасни вещества, предпазва вътрешните органи от наранявания, участва в поддържането на телесната температура и отделя ненужните за тялото вещества.

Категории: Здраве, Любопитно|Публикувана: 08.02.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 11 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 8 февруари 2023 в 10:40 | Категория: Здраве, Любопитно