Подправки, които дразнят стомаха
В ежедневието си сме свикнали да подправяме храната си с различни подправки, за да обогатим вкуса на ястията си, но има някои подправки, които дразнят стомаха и трябва да внимаваме с консумацията им.
Тези подправки може да нарушат храносмилателния ни процес и да създадат дискомфорт и при изхождането.
Кои подправки дразнят стомаха?
Подправките са една малка част от ежедневието ни, на която не обръщаме много внимание. Те раздразват вкусовите и обонятелните ни нервни окончания, усилвайки секрецията на храносмилателните сокове. Могат да подобряват апетита и храносмилането. Летливите етерични масла в подправките имат дразнещ ефект върху обонянието ни.
Влиянието на подправките върху вкусовите рецептори и лигавиците се дължи на алкалоиди и гликозиди в състава им. Подправките се получават основно от изсушени и смлени растения и са богати на витамини. Тези подправки, които дразнят стомаха често може да имат неблагоприятно въздействие върху червата, жлъчката, бъбреците и черния дроб.
Подправките подобряват аромата и вкусовите качества на ястията ни, но както при всички останали хранителни вещества, които приемаме, има такива, които е добре да избягваме или поне да намалим. Можем да разделим различните подправки, които дразнят стомаха, на няколко групи.
Пикантни подправки
Пикантните подправки са най-големият дразнител за стомасите ни. Разбира се, има много хора, които обичат да подправят ястията си с тях, но винаги е добре да внимаваме с количествата, тъй като те съдържат активни вещества, които влияят негативно на лигавицата на стомаха или повишават киселинността в него.
Лютите чушки съдържат капсаицин, който стимулира нервните окончания и може да причини усещане за парене, киселини и раздразнение, особено при състояния като гастрит или гастроезофагеалната рефлуксна болест.
Черният пипер е сред най-често използваните подправки в кухнята, но трябва да имаме предвид, че той съдържа пиперин, който засилва производството на стомашни киселини. Това може да доведе до дразнене, подуване и дискомфорт при хора с чувствителен стомах. Също така натрупването на черен пипер в организма може да затрудни функцията на черния дроб и да доведе до поява на камъни в бъбреците при хора с предразположение към това състояние.
Хрянът и синапът също са от пикантната група подправки, които дразнят стомаха. Прекомерният им пример може да доведе до стомашни болки, киселини и гадене. За хора с гастрит или чувствителен стомах е добре да се ограничат тези подправки или да ги консумират в много малки количества, с позволението на лекар.
Силни ароматни подправки
Силно ароматните подправки, отличаващи се със специфичен мирис и вкус като къри, чесън, карамфил и кардамон също може да се отразят отрицателно на стомаха ни, ако прекаляваме с употребата им. Кърито е смес от различни подправки, включително куркума, черен пипер и люти чушки, което може да бъде причислено и към пикантните подправки, но се отличава със своите силни ароматни качества. То може да причини киселини и раздразнение на лигавицата при по-чувствителен стомах.
Чесънът, особено в суров вид, съдържа серни съединения, които могат да дразнят лигавицата на стомаха и да предизвикат газове и подуване. Карамфилът и кардамонът пък са изключително специфични подправки, които лесно се разпознават и само по мирис, но може да предизвикат киселини.
Джинджифилът е полезен за стомаха, когато се консумира в умерени дози, но прекомерната му употреба може да доведе до чувство на парене. Дафиновият лист и ментата в големи количества също може да раздразнят стомаха, като създадат предпоставки за киселинен рефлукс.
За ваша изненада или не, една от любимите подправки за сладкиши – канелата, също попада в графата на ароматните подправки, които дразнят стомаха. Тя може да увеличи производството на стомашна киселина и да предизвика болки в корема.
Кисели подправки
Киселите подправки като оцет и лимонена киселина променят нормалното pH на стомашната киселина, като го повишават и това може да доведе до раздразнение, особено при хора със стомашни проблеми. Консумацията им трябва да бъда умерена. Киселите подправки засилват секрецията на стомашни сокове и това може да наруши нормалното храносмилане.
Други храни, които дразнят стомаха
При чувствителен стомах може да опитаме да ограничим и някои храни, които не действат добре на организма ни. Те включват:
- Мазни и пържени храни – мазните храни може да забавят метаболизма ни.
- Цитруси – по същият начин, както и киселите подправки, които дразнят стомаха, цитрусовите плодове повишават киселинността в стомашната кухина.
- Домати – също са киселинни и може да нарушат нормалното pH на стомаха ни.
- Кафе – стимулира секрецията на стомашни сокове и може да причини киселинен рефлукс.
- Шоколад – може да увеличи киселинния рефлукс.
- Газирани напитки – те водят до подуване и болки в стомаха.
- Лук – както и чесънът, лукът предизвиква киселини.
- Алкохол – може да раздразни хранопровода и да стимулира производството на киселини.
- Млечни продукти с високо съдържание на мазнини – млякото и сиренето с високо съдържание на мазнини влошават симптомите на киселини.
- Храни с високо съдържание на добавена захар – високото съдържание на захар може да дове до подуване на корема и лошо храносмилане.
Консумацията на подправки, които дразнят стомаха и такива храни трябва да бъде сведена до минимум особено при хора със стомашни проблеми, за да се избегне дискомфорта и усложнението на здравословния пролем.
Какво да правим при раздразнен стомах?
Ако изпитаме дискомфорт породен от храни или подправки, които дразнят стомаха, можем да предприемем някои мерки, за да намалим неприятните киселини и болки. Чай от лайка и от маточина са естествен лек за раздразнен стомах. Те ще успокоят лигавицата на стомаха и може временно да облекчат дискомфорта.
При продължителни симптоми на стомашен рефлукс, киселини или болки е добре да се консултираме с лекар, тъй като може да сме развили някакво заболяване, което има нужда от по-сериозно лечение.
В дългосрочен план е добре да ограничим храните и подправки, които дразнят стомаха – при диагностициране от специалист или като собствена превенция, дори да няма сериозен проблем. Неудобството, което могат да ни създадат стомашните болки и киселините, ще се избегнат по този начин.
Заключение
Не бива да гледаме на подправките като вредна хранителна съставка, но като всяка друга част от ястията ни не бива да прекаляваме и с тях. Има подправки, които са по-силни, както ароматно, така и вкусово, но и като въздействие върху организма ни. Пикантните подправки, както и киселите не бива да се използват в прекомерни количества, тъй като може да ни създадат неприятности със стомашно-чревната флора.
Често задавани въпроси
Кои са подправките, които дразнят стомаха най-много?
Повечето подправки, които дразнят стомаха са пикантни, но можем да ги разделим на три основни групи - пикантни, силни ароматни и кисели подправки.
Може ли хора с проблеми със стомаха да консумират пикантна храна?
Хората с чувствителен и проблемен стомах не е препоръчително да консумират пикантни подправки, а ако страдат от по-сериозно заболяване като язва е добре напълно да ги избягват. Добре е да се направи консултация с лекар, ако имаме такъв проблем и желание да консумираме тези по-специфични подправки, за да се избегнат нежелани последици.
Подправките подходящи ли са за консумация от деца?
В ранна детска възраст е добре да се избягват повечето подправки при храните на децата, тъй като организмът им е по-чувствителен. Пикантните, силните и киселите подправки не са препоръчителни за деца, тъй като те са подправки, които дразнят стомаха.
Източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Средно 10% от всички възрастни развиват язва на стомаха или дванадесетопръстника поне веднъж в живота си.
На всеки се е случвало да страда от храносмилателни проблеми от време на време. Понякога става дума за