Пилешки сърчица със заквасена сметана

Обновена: 02.01.2025|
пилешки сърчица със заквасена сметана

Пилешки сърчица със заквасена сметана предлагат лесно ястие, което съдържа изобилие от ценни хранителни вещества.

 

Рецепта за пилешки сърчица със заквасена сметана

Разнообразете месното си меню, като прибавите пилешки сърчица със заквасена сметана към колекцията от любими ястия.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
30 минути 2 570 калории
8 г нетни въглехидрати
34 г белтъчини
45 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 400 г пилешки сърчица, размразени или охладени
  • 200 г заквасена сметана
  • 1 с. л. краве масло Гхи
  • 2 броя дафинов лист
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 1/2 ч. л. лук на прах
  • 1/2 ч. л. черен пипер
  • 1/2 връзка копър
  • сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Почистете и измийте пилешките сърчица.
  2. Варете ги в подсолена вода за 20 минути.
  3. Извадете ги от врялата вода и подсушете.
  4. Загрейте краве маслото.
  5. Когато се нагорещи маслото, добавете към него сърчицата и хубаво разбъркайте, за да се покрие всяко парче със златисто масло.
  6. Пържете около 10 минути.
  7. Добавете червения пипер, лука на прах, черния пипер и солта.
  8. Пържете още 2-3 минути, като не спирате да бъркате.
  9. Свалете от котлона и добавете заквасената сметана, като продължавате да бъркате.
  10. Поднесете пилешки сърчица със заквасена сметана топли, като може да гарнирате всяка порция със ситно нарязан копър за допълнителна свежест.

 

Съвет: Може да сервирате пилешки сърчица със заквасена сметана в комбинация с подходящ нисковъглехдиратен хляб, за да се възползвате и от вкусния сос.

 

Хранителна стойност

 

пилешки сърчица със заквасена сметана

 

Пилешкото месо и различните части от животното носят голямо количество белтъчини, които са жизненоважни за развитието и функционирането на тялото. С тяхна помощ можем да запазим мускулите и костите си здрави, докато подпомагаме имунната система да се бори с външните вредители.

Освен голямо количество белтъчини в 1 порция пилешки сърчица със заквасена сметана се откриват и много полезни хранителни вещества:

  • >500% витамин Б12
  • 170% цинк
  • 150% витамин Б2
  • 112% витамин Б5
  • 80% мед
  • 70% желязо
  • 70% витамин Б3
  • 63% фосфор
  • 62% витамин Б6

 

*Процентите са калкулирани спрямо препоръчителната дневна доза.

Други полезни вещества, които може да открием в сготвените пилешки сърчица със заквасена сметана, са омега-3 мастни киселини, витамин Б1, фолат, витамин А, калий, селен, манган, калций, магнезий.

 

Други ястия с пилешки дреболии

 

пилешки сърчица със заквасена сметана

 

Няма смисъл да се ограничаваме само с пилешкото месо, а да пренебрегваме други части като сърцето, дроба, шийката, воденичката и т.н. Дреболиите на пилето обикновено са разпространени в пазарната мрежа и често са на достъпни цени, тъй като много хора ги избягват.

Традиционните методи за приготвяне обикновено включват запържването на пилешките части в олио или масло и добавянето на лук. В някои случаи към ястието се добавят нарязани чушки и гъби. Подобни ястия се откриват в повечето български ресторанти като бързо топло предястие.

Нашата вариация прави готовите пилешки сърчица със заквасена сметана още по-сочни и ароматни в сравнение с тези, приготвени само с лук.

Дребните вътрешности като воденички и сърца често се правят на супа или се хапват с ориз. В някои части на Северна Америка често се хапват панирани и пържени воденички. По този начин могат да се приготвят и пилешките сърца.

Пилешките шийки също се хапват, но те най-често се приготвят печени на фурна с ориз или зеленчуци.

Черният дроб на пилето е една от най-популярните пилешки части за приготвяне. Също като сърцата и воденичките той обикновено се приготвя с лук и масло, а понякога с чушки и гъби. От него може да се направи вкусен пастет, който е изключително полезен и съдържа ценни вещества като витамин А, селен и витамин Б12.

Хапването на всички части на пилето може да укрепи здравето ни и да ни спести пари, без да правим компромис с вкуса на храната.

 

Още от нашата здравословна кухня

 

пилешки дробчета със сметана и гъби

 

Както споменахме, различните части на пилето се използват за разнообразие от рецепти. Опитайте още няколко рецепти с пилешки дреболии, които съвместяваме с нисковъглехдиратния режим на хранене:

 

Допълнете менюто си с вкусните пилешки сърчица със заквасена сметана и не забравяйте да ги споделите с нас в нашата Фейсбук група за нисковъглехидратно хапване. В нея ще откриете и много нови идеи за вкусни кето ястия.

А за да направим кето храненето още по-лесно и приятно, сме ви приготвили безплатно ежеседмично меню заедно с удобен списък за пазаруване на всички необходими продукти. Единственото, което трябва да направите, е да се абонирате за нашия Вайбър канал.

Добър апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front
77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар