Пилешки пуканки е една лесна рецепта с интересно име. То е такова, понеже финалният резултат може да месен и по-хранителен вариант на познатите ни царевични пуканки.
Някои хора обичат да хапват, докато гледат филми, например фъстъци, начос или бонбони. Е, ние предлагаме нещо по-различно – пилешки пуканки от сърца.
Рецепта за пилешки пуканки
Рецептата обикновено се отнася за ястие, в което пилешките сърца се подправят, панират и пържат, за да се получи хрупкаво и ароматно междинно ястие.
Тази рецепта е с подобна концепция на пиле пуканки, но парчетата пилешко месо биват заместени с пилешки сърца и също толкова лесно може да се сдобием с необходимите ни продукти.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 3 | 639 калории и 5 г нетни въглехидрати |
Начин на приготвяне:
- 500 г пилешки сърца
- 100 мл бяло вино
- 200 г бадемово брашно
- 1 бр. голямо яйце (Л-размер)
- 200 мл бира
- Сол на вкус
- Краве масло Гхи за задушаване (около 50 мл)
- Краве масло Гхи за пържене (около 100 мл)
Начин на приготвяне:
- Първо започваме като почистим и измием сърцата. Поставяме ги в тиган, да ги задушим заедно с бялото виното и маслото, докато омекнат.
- През това време правим панировката. Смесваме бадемовото брашно, яйцата, бирата, солта и разбъркваме до получаването на хомогенна смес.
- Когато сърцата са омекнали, изцеждаме ги от течността и ги добавяме към течната панировка.
- Изваждаме ги с решетъчна лъжица и ги оставяме в тигана с маслото да се изпържат.
- Накрая ги изсипваме в купа и започваме да хапваме готовите пилешки сърца „Пуканки“.
По желание може да приготвим и някой наш любим сос, в който да топваме нашите вкусни пилешки пуканки.
Бадемово брашно 300 гр | 13.00лв. | ||
Краве масло Гхи | 18.40лв. |
Пуканки
Повечето пъти, когато някой каже „пуканки“, в съзнанието ни изникват филми, кино или просто бързо хапване. Именно такова може да бъде приложението и на нашите пилешки сърца – пуканки.
Интересно за тази асоциация е, че пуканките станали тясно свързани с филмите по време на Голямата депресия. Кината установили, че продажбата на пуканки е печеливш начин за справяне с икономическите трудности.
Тъй като рецептата носи името пилешки пуканки, ще споделим още няколко интересни факта за тези, така наречени – снакове.
В Съединените щати има национален ден на пуканките, който се отбелязва на 19-ти януари всяка година.
- Пуканките са една от най-старите храни, които да хапваме между основните ни ястия, датиращи от хиляди години. Доказателства за наличието на пуканки през този период са открити в древни перуански гробници, датиращи от около 4700 г. пр.н.е.
- Пуканките получават името си от звука, който издават, когато се нагряват и влагата вътре в зърното се превръща в пара, карайки я да експлодира и „пука“.
- Пуканките са единственият вид царевица, която пука. Има твърда, влагоустойчива обвивка, което я прави различна от другите видове, използвани за цели като царевично брашно или сироп.
- Най-голямата топка от пуканки, правена някога, била с тегло 2267.96 кг, с диаметър 2.4384 метра. Създадена е през 2006 г. на щатския панаир в Индиана.
- Има музеи, посветени на пуканките. Например Националният музей на пуканките се намира в Марион, Охайо, и празнува историята и културата на това любимо междинно хапване.
Бирата
Бирата е една от най-хубавите съставки, които може да добавим към панировка, именно заради това я използваме като главен компонент за рецептата ни за пилешки пуканки. Придава текстура, пухкавост, хрупкавост и вкус.
Няма как да не споменем и тук цитата на великият философ Платон, който е казал: „Той беше мъдър човек, който изобрети бирата“.
Бирата е една от най-старите напитки на времето, има изключително много брандове и варианти, на които хората и до днес се наслаждават. Все по-популярни започнаха да стават радлерите – бирата с плодов вкус, които са лека, нискоалкохолна напитка, най-вече подходяща за летните дни.
Освен да си я закупим, може да си приготвим и собствена домашна бира. Изпълнението на тази задача е по-трудоемко, но удовлетвореността от това да седнеш на вечеря и да сипеш чаша от домашно приготвената си бира, е несравнима.
Плюс това, комплект за направа на питието е един оригинален подарък за някой близък, който е фен на бирата.
Още от здравословната ни кухня
Ако рецептата за пилешки пуканки ви е допаднала, може да опитате и предложението ни за зеленчукови кюфтета със сос от синьо сирене.
Тя е подходяща за вегетарианци и хора, които са фенове на разнообразните букети от вкусове, тъй като освен комбинацията от зеленчуци и подправки, към ястието сме ви добавили и интересен вариант за сос от синьо сирене.
Може да разгледате още много подобни рецепти в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
Приятен апетит!
Оставете коментар