Окрошка в кето вариант – руска студена супа

Обновена: 22.08.2024|
окрошка

Окрошка е лятна руска супа, която е подобна на нашия таратор и също като него се яде студена. Тя се приготвя по много различни начини и може да включва разнообразни съставки. Нашето предложение за кето окрошка ще освежи и разнообрази всяко избрано от вас меню.

 

Рецепта за кето окрошка

За да избегнем дългото стоене пред котлона, може да опитаме да сготвим лятната студена супа окрошка. Рецептата е лесна, бърза и гарантира освежаващ и интересен резултат. Може да я използваме като предястие и дори като разядка за своето семейство и любимите си гости.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
15 минути 4 324 калории
4 г въглехидрати
19 г белтъчини
26 г мазнини

 

Нужни продукти:

  • 200 г заквасена сметана
  • 300 г шунка
  • 1 краставица
  • 3 твърдо сварени яйца
  • 3 стръка зелен лук
  • 5 стръка копър
  • 2 с.л. ябълков оцет
  • 1 ч.л. зехтин, екстра върджин
  • Сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  • Обелете краставицата и яйцата.
  • Нарязвате шунката, краставицата и яйцата на малки кубчета.
  • Нарязвате копъра и зеления лук на ситно.
  • Комбинирате съставките в подходяща купа или тенджера.
  • Добавете към сухите съставки заквасената сметана.
  • Допълнете със студена вода, докато покрие всички съставки.
  • Подправете с оцета, зехтина и солта.
  • Сервирайте студена.

 

Съвет: За по-бързо изстудяване на супата може да използвате кубчета лед вместо вода.

Има много вариации на окрошката, които могат да включват репички и картофи. Вместо вода и заквасена сметана, някои хора приготвят тази студена супа с кефир, кисело мляко или квас. Интересно за тази супа е, че водата може да се замени с газирана вода. Ако приготвяме окрошката с друг вид течност, може да гарнираме с лъжица заквасена сметана преди сервиране.

Шунката може да се замести с пилешко, телешко месо или кренвирши, но няма проблем да се премахне месото за направата на вегетарианска окрошка. Както виждате, рецептата за окрошка зависи от личния ни вкус, но понякога и от това какво се открива в хладилника ни.

Допълнителни подправки, с които може да овкусим супата, са чесън на прах, лук на прах, черен пипер, бахар на зърна.

Квасът е ферментирала напитка, която има естествена газировка. Тя съдържа малък процент алкохол и трябва да сме внимателни при консумацията на тази напитка от по-малките членове на семейството или тези, които не желаят да консумират алкохол.

За още интересни супи за кето режим на хранене не пропускайте да разгледате и нашата кулинарна поредица „Кето фантазии„.

 

Интересно за окрошката

 

окрошка. съставки

 

Името на тази студена супа идва от руския глагол крошить, който означава „чупя, раздробявам“. Поради тази причина парчетата зеленчуци в супата трябва да са по-малки от тези в руската салата например. Окрошка се хапва в Русия, Украйна и Беларус.

Класическата окрошка съдържа и варени картофи.

Легендата за произхода на супата я свързва с местностите около река Волга. Смята се, че работниците на кораби и шлепове ежедневно са получавали сушена риба и квас като прехрана. Те накисвали рибата в кваса, за да омекне, и впоследствие започнали да добавят към тази комбинация и различни зеленчуци, които да я направят по-хранителна.

Първите зеленчуци, които откриват място в окрошката, са печени или варени картофи, репички и краставица. С времето супата се популяризирала и към нея започнали да се прибавят всякакви нови съставки. Най-важното за рецептата е, че може да бъде добавено всичко, което руснаците отглеждат сами в градината си.

 

Още от нашата здравословна кухня

 

окрошка

 

Окрошката обикновено се сервира преди основното ястие и играе роля на освежаващо предястие. Тя обаче може да се хапва и самостоятелно за бързо хранене между обяд и вечеря.

Комбинирайте с някои от нашите кето предложения за основно ястия, за да създадете вкусно и питателно меню за деня си:

 

Ако сме успели да ви вдъхновим да опитате нови екзотични рецепти, елате да споделите своите впечатления в нашата споделена кухня във Фейсбуккъдето може да откриете нови идеи и кулинарни съмишленици.

Пожелаваме ви добър апетит!

Категории: Кето рецепти, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф|Публикувана: 27.03.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар