Окрошка в кето вариант – руска студена супа
Окрошка е лятна руска супа, която е подобна на нашия таратор и също като него се яде студена. Тя се приготвя по много различни начини и може да включва разнообразни съставки. Нашето предложение за кето окрошка ще освежи и разнообрази всяко избрано от вас меню.
Рецепта за кето окрошка
За да избегнем дългото стоене пред котлона, може да опитаме да сготвим лятната студена супа окрошка. Рецептата е лесна, бърза и гарантира освежаващ и интересен резултат. Може да я използваме като предястие и дори като разядка за своето семейство и любимите си гости.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
15 минути | 4 | 324 калории 4 г въглехидрати 19 г белтъчини 26 г мазнини |
Нужни продукти:
- 200 г заквасена сметана
- 300 г шунка
- 1 краставица
- 3 твърдо сварени яйца
- 3 стръка зелен лук
- 5 стръка копър
- 2 с.л. ябълков оцет
- 1 ч.л. зехтин, екстра върджин
- Сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Обелете краставицата и яйцата.
- Нарязвате шунката, краставицата и яйцата на малки кубчета.
- Нарязвате копъра и зеления лук на ситно.
- Комбинирате съставките в подходяща купа или тенджера.
- Добавете към сухите съставки заквасената сметана.
- Допълнете със студена вода, докато покрие всички съставки.
- Подправете с оцета, зехтина и солта.
- Сервирайте студена.
Съвет: За по-бързо изстудяване на супата може да използвате кубчета лед вместо вода.
Има много вариации на окрошката, които могат да включват репички и картофи. Вместо вода и заквасена сметана, някои хора приготвят тази студена супа с кефир, кисело мляко или квас. Интересно за тази супа е, че водата може да се замени с газирана вода. Ако приготвяме окрошката с друг вид течност, може да гарнираме с лъжица заквасена сметана преди сервиране.
Шунката може да се замести с пилешко, телешко месо или кренвирши, но няма проблем да се премахне месото за направата на вегетарианска окрошка. Както виждате, рецептата за окрошка зависи от личния ни вкус, но понякога и от това какво се открива в хладилника ни.
Допълнителни подправки, с които може да овкусим супата, са чесън на прах, лук на прах, черен пипер, бахар на зърна.
Квасът е ферментирала напитка, която има естествена газировка. Тя съдържа малък процент алкохол и трябва да сме внимателни при консумацията на тази напитка от по-малките членове на семейството или тези, които не желаят да консумират алкохол.
За още интересни супи за кето режим на хранене не пропускайте да разгледате и нашата кулинарна поредица „Кето фантазии„.
Интересно за окрошката
Името на тази студена супа идва от руския глагол крошить, който означава „чупя, раздробявам“. Поради тази причина парчетата зеленчуци в супата трябва да са по-малки от тези в руската салата например. Окрошка се хапва в Русия, Украйна и Беларус.
Класическата окрошка съдържа и варени картофи.
Легендата за произхода на супата я свързва с местностите около река Волга. Смята се, че работниците на кораби и шлепове ежедневно са получавали сушена риба и квас като прехрана. Те накисвали рибата в кваса, за да омекне, и впоследствие започнали да добавят към тази комбинация и различни зеленчуци, които да я направят по-хранителна.
Първите зеленчуци, които откриват място в окрошката, са печени или варени картофи, репички и краставица. С времето супата се популяризирала и към нея започнали да се прибавят всякакви нови съставки. Най-важното за рецептата е, че може да бъде добавено всичко, което руснаците отглеждат сами в градината си.
Още от нашата здравословна кухня
Окрошката обикновено се сервира преди основното ястие и играе роля на освежаващо предястие. Тя обаче може да се хапва и самостоятелно за бързо хранене между обяд и вечеря.
Комбинирайте с някои от нашите кето предложения за основно ястия, за да създадете вкусно и питателно меню за деня си:
- Ако ви остане заквасена сметана, може да приготвите апетитнипилешки дробчета с гъби и изкусителен сметанов сос.
- Създайте свежо меню за топлите дни като комбинирате окрошката съсзелена фритата с листни зеленчуци.
- За вегетарианско хапване може да добавите към менютозеленчукови кюфтенца, от които ще си оближете пръстите.
Ако сме успели да ви вдъхновим да опитате нови екзотични рецепти, елате да споделите своите впечатления в нашата споделена кухня във Фейсбук, където може да откриете нови идеи и кулинарни съмишленици.
Пожелаваме ви добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Супа със спанак и сирене - ястие, което ни връща назад във времето, предизвикващо усещане за уют и комфорт.
През лятото можем да включим десетки сезонни свежи и здравословни продукти в нашия кето режим. Именно за тях […]
Ако обичате преплитането на вкусове на месо, сирена и зеленчуци, сме убедени, че нашето предложение за пилешки джоб […]