Пиле Сациви е грузинско национално ястие от крехко пилешко в кремообразен орехов сос с чесън и ароматни подправки.
Това е чудесно ястие за семейната трапеза, освен това сме го трансформирали, като заместихме високовъглехидратните продукти от оригиналната рецепта с нисковъглехидратни такива. По този начин рецептата се вмества в кето менюто на всеки, който спазва режима, и е интересно и ново предложение, с което да разнообразите храненето си.
Да пристъпим към необходимите продукти за пиле Сациви и стъпките по приготвянето му.
Рецепта за пиле с орехов сос Сациви
Ястието може да се приготви с каквото пилешко месо разполагате или обичате – в случая използвахме цяло пиле, но пилешки бутчета също подхождат много добре на ястието и ще се приготвят по-бързо.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
1 час и 35 минути | 8 | 3,13 г |
Необходими продукти:
- 1 цяло пиле (1,5-2 кг)
- 1 стрък целина
- 1 с. л. чесън на прах (или самардала)
- 2 бр. дафинов лист
- 25 г пресен магданоз
За сос Сациви:
- 1 с. л. екстра върджин зехтин
- 450 г орехи
- 1 с. л. чесън на прах
- 1 с. л. оцет
- ½ ч. л. смлян кориандър
- ½ ч. л. хмели-сунели, по желание(вижте какво съдържа този грузински микс от подправки в рецептата ни за Рулца от патладжан с орехова плънка)
- ¼ ч. л. лют червен пипер
- ¼ ч. л. шафран (по желание)
- ½ ч. л. канела на прах
- 1 ч. л. сол
- 1 ч. л. черен пипер, смлян
- 3 с. л. прясно нарязан магданоз
Приготвяне:
- Сложете голяма тенджера с вода, която може да побере цялото пиле, да кипне. След това добавете пилето и оставете да заври минута, като отстранявате образувалата се пяна.
- Извадете пилето и сменете водата. Върнете обратно на котлона, сложете пилето и добавете нарязаната целина, чесъна на прах, дафиновия лист и магданоза. Когато кипне, намалете на средна температура и гответе, докато месото е готово, около 50 минути.
- Когато пилето е готово, извадете го внимателно в чиния, оставете леко да се охлади, отделете месото и нарежете на хапки.
Приготвяне на сос Сациви:
- Блендирайте в кухненски робот орехите, заедно с чесъна на прах и зехтина.
- Изсипете орехите в купа и бавно добавяйте от пилешкия бульон да желаната консистенция на соса.
- Добавете оцета, кориандъра, микса хмели-сунели, лютия червен пипер, шафрана, черния пипер, солта.
- Сложете соса върху котлона и когато закипи, намалете на средна температура и оставете да къкри около 5 минути.
Завършване на ястието:
- Добавете към соса пилешкото месо, при необходимост добавете още от бульона, и разбърквайте постоянно за около 15 минути.
- Когато ястието ви е готово, поднесете всяка порция с поръсен пресен магданоз.
Друго подобно ястие от грузинската кухня споделихме с вас наскоро – рулца от патладжан с орехова плънка, чудесно и питателно предястие за всеки повод.
Много нисковъглехидратни и изпробвани рецепти ще откриете в кулинарните ни книги “Кето фантазии“, в които всяко ястие е придружено от авторска снимка, която ще ви изкуши да го приготвите при първа възможност.
Кето фантазии | 31.62лв. | ||
Кето фантазии 2 | 31.62лв. |
При приготвянето на кето или нисковъглехидратни ястия като цяло, препоръчваме да използвате калкулатор за въглехидрати, за да не объркате режима си.
С какво да сервирамe пиле Сациви?
Поднесете ястието с орехов сос с някое от следните предложения, които ще откриете в кулинарния ни блог:
- Постен кето хляб
- Гриловани патладжани
- Кето брускети от нисковъглехидратен хляб с бадемово брашно
- Печен артишок
- Кето аранчини с 3 вида сирена
Ако обичате пикантни ястия, добавете ситно нарязана люта чушка към вече готовия сос. Проучванията са установили, че веществото капсаицинът в тях може да ускори метаболизма, което увеличава скоростта, с която използваме енергия и изгаряме запасите от мазнини. Може също да намали апетита, което да подпомогне процеса, ако се стремите да свалите килограми.
Още от здравословната ни кухня
Ако харесвате по-класическите ястия, препоръчваме това семпло, но сочно пиле с гъби и сметана.
Ако тази лесна рецепта за пиле Сациви ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Оставете коментар