Пиле Сациви е грузинско национално ястие от крехко пилешко в кремообразен орехов сос с чесън и ароматни подправки.

Това е чудесно ястие за семейната трапеза, освен това сме го трансформирали, като заместихме високовъглехидратните продукти от оригиналната рецепта с нисковъглехидратни такива. По този начин рецептата се вмества в кето менюто на всеки, който спазва режима, и е интересно и ново предложение, с което да разнообразите храненето си.

Да пристъпим към необходимите продукти за пиле Сациви и стъпките по приготвянето му.

 

Рецепта за пиле с орехов сос Сациви

Ястието може да се приготви с каквото пилешко месо разполагате или обичате – в случая използвахме цяло пиле, но пилешки бутчета също подхождат много добре на ястието и ще се приготвят по-бързо.

Време за приготвяне: 1 час и 35 минути

Порции: 8

Въглехидрати в 1 порция: 3,13 г

Необходими продукти:

  • 1 цяло пиле (1,5-2 кг)
  • 1 стрък целина
  • 1 с. л. чесън на прах (или самардала)
  • 2 бр. дафинов лист
  • 25 г пресен магданоз

За сос Сациви:

  • 1 с. л. екстра върджин зехтин
  • 450 г орехи
  • 1 с. л. чесън на прах
  • 1 с. л. оцет
  • ½ ч. л. смлян кориандър
  • ½ ч. л. хмели-сунели, по желание(вижте какво съдържа този грузински микс от подправки в рецептата ни за Рулца от патладжан с орехова плънка)
  • ¼ ч. л. лют червен пипер
  • ¼ ч. л. шафран (по желание)
  • ½ ч. л. канела на прах
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. черен пипер, смлян
  • 3 с. л. прясно нарязан магданоз

Приготвяне:

  1. Сложете голяма тенджера с вода, която може да побере цялото пиле, да кипне. След това добавете пилето и оставете да заври минута, като отстранявате образувалата се пяна.
  2. Извадете пилето и сменете водата. Върнете обратно на котлона, сложете пилето и добавете нарязаната целина, чесъна на прах, дафиновия лист и магданоза. Когато кипне, намалете на средна температура и гответе, докато месото е готово, около 50 минути.
  3. Когато пилето е готово, извадете го внимателно в чиния, оставете леко да се охлади, отделете месото и нарежете на хапки.

Приготвяне на сос Сациви:

  1. Блендирайте в кухненски робот орехите, заедно с чесъна на прах и зехтина.
  2. Изсипете орехите в купа и бавно добавяйте от пилешкия бульон да желаната консистенция на соса.
  3. Добавете оцета, кориандъра, микса хмели-сунели, лютия червен пипер, шафрана, черния пипер, солта.
  4. Сложете соса върху котлона и когато закипи, намалете на средна температура и оставете да къкри около 5 минути.

Завършване на ястието:

  1. Добавете към соса пилешкото месо, при необходимост добавете още от бульона, и разбърквайте постоянно за около 15 минути.
  2. Когато ястието ви е готово, поднесете всяка порция с поръсен пресен магданоз.

Друго подобно ястие от грузинската кухня споделихме с вас наскоро – рулца от патладжан с орехова плънка, чудесно и питателно предястие за всеки повод.

Много нисковъглехидратни и изпробвани рецепти ще откриете в кулинарните ни книги „Кето фантазии„, в които всяко ястие е придружено от авторска снимка, която ще ви изкуши да го приготвите при първа възможност.

Кето фантазии 234.00лв.
Кето фантазии34.00лв.
Гръцки студено пресован зехтин "екстра върджин" 1L.18.60лв.

 

При приготвянето на кето или нисковъглехидратни ястия като цяло, препоръчваме да използвате калкулатор за въглехидрати, за да не объркате режима си.

 

С какво да сервирамe пиле Сациви?

Поднесете ястието с орехов сос с някое от следните предложения, които ще откриете в кулинарния ни блог:

  • Постен кето хляб
  • Гриловани патладжани
  • Кето брускети от нисковъглехидратен хляб с бадемово брашно
  • Печен артишок
  • Кето аранчини с 3 вида сирена

Ако обичате пикантни ястия, добавете ситно нарязана люта чушка към вече готовия сос. Проучванията са установили, че веществото капсаицинът в тях може да ускори метаболизма, което увеличава скоростта, с която използваме енергия и изгаряме запасите от мазнини. Може също да намали апетита, което да подпомогне процеса, ако се стремите да свалите килограми.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Сациви. Кето пиле с гъби и сметана.

Ако харесвате по-класическите ястия, препоръчваме това семпло, но сочно пиле с гъби и сметана.

 

Ако тази лесна рецепта за пиле Сациви ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!