Пиле паприкаш

Обновена: 22.08.2024|
пиле паприкаш

Пиле паприкаш може да приготвите за питателна вечеря след дълъг ден, когато търсите топло и засищащо ястие. Ароматният сос се харесва на малки и големи и е чудесен за топене с парче нисковъглехидратен хляб.

 

Рецепта за пиле паприкаш

Пиле паприкаш споделя много общи черти с българските традиционни яхнии, които всички обичаме. Към пиле паприкаш добавяме няколко съставки, които по-рядко се откриват в нашата кухня и правят това ястие интересно и атрактивно.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
50 минути 5

437 калории
5 г нетни въглехидрати
53 г белтъчини
21 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 1 кг пилешки бутчета с кост
  • 1 брой червена чушка (~120 г)
  • 1 брой зелена чушка (~120 г)
  • 2 броя рома домати (~120 г)
  • 2 с. л. свинска мас
  • 400 мл пилешки бульон (може да се замести с вода)
  • 200 мл заквасена сметана
  • 1/2 ч. л. бадемово брашно
  • 1 ч. л. хуск
  • 2 ч. л. червен пипер
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1/2 ч. л. черен пипер
  • сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте дълбок тиган със свинската мас. Когато маста е гореща, поставете внимателно парчетата пиле. Запържете ги до златисто от двете страни.
  2. Когато пилето е готово, отделете го в чиния.
  3. Нарежете доматите и чушките на ситно.
  4. Намалете температурата на котлона и добавете зеленчуците към останалата свинска мас в тигана.
  5. Към тях прибавете чесъна на прах. Свалете от котлона и добавете червения пипер, черния пипер и солта.
  6. Разбъркайте добре подправената зеленчукова смес.
  7. Към нея добавете пилето и покрийте с пилешкия бульон. Ако не използвате бульон, загрейте водата, преди да я добавите към тигана.
  8. Оставете соса да заври.
  9. След като заври, може да намалите температурата и да оставите пилето паприкаш да къкри за 30 минути.
  10. В отделна купа смесете заквасената сметана с бадемовото брашно и хуска. Разбъркайте добре до пълно смесване на съставките.
  11. Добавете тази смес към пилето. Добавяйте я бавно, като бъркате постоянно, за да не се образуват буци.
  12. Това е моментът да опитате вкусното пиле паприкаш и да добавите допълнително черен пипер и сол при нужда.
  13. Сервирайте пиле паприкаш топло в комбинация с подходящ кето хляб или топла салата по ваш избор.

Може да поднесете пиле паприкаш със сушени чушки или да гарнирате със ситно нарязан магданоз и филийка кето хляб Forlife.

За още по-богато и лесно меню ви каним да посетите нашият Вайбър каналУчаствайки в него, ще получавате безплатно ежеседмично меню и списък за пазаруване, с които кето храненето става лесно и приятно. Или разгърнете страниците на кулинарната ни поредица „Кето фантазии“.

 

Хранителни стойности

 

пиле паприкаш

 

02 drob 400 copy
cosmetic 01 600
02 drob 400 copy
cosmetic 01 600

Пилешкото месо е богато на различни полезни хранителни вещества, които е хубаво редовно да си набавяме. Заедно с това чушките, доматите и заквасената сметана прибавят още голямо количество полезни витамини и минерали.

В 1 порция пиле паприкаш се съдържа изобилие от ценни вещества, нужни за правилното функциониране на организма ни:

  • 146% витамин Б3
  • 88% витамин Б6
  • 74% селен
  • 71% витамин Ц
  • 57% фосфор
  • 35% витамин Б5
  • 31% калий
  • 28% цинк
  • 26% витамин Б12
  • 25% омега-3 мастни киселини

 

*Процентите са калкулирани спрямо препоръчителната дневна доза.

Други полезни вещества, които откриваме в умерени дози в 1 порция пиле паприкаш, са магнезий, мед, желязо, манган, витамин А, витамин Б1.

За пиле паприкаш

Тази рецепта е автентична за унгарската кухня, като успешно се е пренесла и по нашите ширини. Комбинацията от сготвени домати и заквасена сметана създава характерния ароматен сос с мека и приятна консистенция.

Обикновено се сервира в комбинация с традиционни яйчени нудли,

Ястието се открива в Унгария от 18-19 век. Тъй като пилето се готви за дълго време в ароматния бульон, това ястие било подходящо за приготвяне на по-възрастни кокошки. Поради тази причина бързо се популяризира из местното селско население. Рецептата е лесна, а резултатът е топъл, засищащ и изключително хранителен.

Заслужава си да се опита!

 

Още от нашата здравословна кухня

 

Гаспачо. Крем супа с печени чушки.

 

Както споменахме, пиле паприкаш може да се комбинира с подходящ хляб, за да се оползотвори вкусният и ароматен доматен сос.

 

За предястие и десерт също предлагаме вкусни кето рецепти за вкусни ястия с минимално количество въглехидрати:

 

Кетогенният начин на хранене е начин на живот, който може да е много вкусен и изключително удовлетворяващ. Затова не спираме да експериментираме и да ви предлагаме богато меню от рецепти от цял свят.

Насладете се на разнообразието от нисковъглехидратни рецепти, като се присъедините към нашата специална споделена кухня във Фейсбук. В нея сме поканили хиляди кето ентусиасти, които също споделят интересни и проверени рецепти.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар