Пиле паприкаш
Пиле паприкаш може да приготвите за питателна вечеря след дълъг ден, когато търсите топло и засищащо ястие. Ароматният сос се харесва на малки и големи и е чудесен за топене с парче нисковъглехидратен хляб.
Рецепта за пиле паприкаш
Пиле паприкаш споделя много общи черти с българските традиционни яхнии, които всички обичаме. Към пиле паприкаш добавяме няколко съставки, които по-рядко се откриват в нашата кухня и правят това ястие интересно и атрактивно.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
50 минути | 5 | 437 калории |
Необходими продукти:
- 1 кг пилешки бутчета с кост
- 1 брой червена чушка (~120 г)
- 1 брой зелена чушка (~120 г)
- 2 броя рома домати (~120 г)
- 2 с. л. свинска мас
- 400 мл пилешки бульон (може да се замести с вода)
- 200 мл заквасена сметана
- 1/2 ч. л. бадемово брашно
- 1 ч. л. хуск
- 2 ч. л. червен пипер
- 1 ч. л. чесън на прах
- 1/2 ч. л. черен пипер
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Загрейте дълбок тиган със свинската мас. Когато маста е гореща, поставете внимателно парчетата пиле. Запържете ги до златисто от двете страни.
- Когато пилето е готово, отделете го в чиния.
- Нарежете доматите и чушките на ситно.
- Намалете температурата на котлона и добавете зеленчуците към останалата свинска мас в тигана.
- Към тях прибавете чесъна на прах. Свалете от котлона и добавете червения пипер, черния пипер и солта.
- Разбъркайте добре подправената зеленчукова смес.
- Към нея добавете пилето и покрийте с пилешкия бульон. Ако не използвате бульон, загрейте водата, преди да я добавите към тигана.
- Оставете соса да заври.
- След като заври, може да намалите температурата и да оставите пилето паприкаш да къкри за 30 минути.
- В отделна купа смесете заквасената сметана с бадемовото брашно и хуска. Разбъркайте добре до пълно смесване на съставките.
- Добавете тази смес към пилето. Добавяйте я бавно, като бъркате постоянно, за да не се образуват буци.
- Това е моментът да опитате вкусното пиле паприкаш и да добавите допълнително черен пипер и сол при нужда.
- Сервирайте пиле паприкаш топло в комбинация с подходящ кето хляб или топла салата по ваш избор.
Може да поднесете пиле паприкаш със сушени чушки или да гарнирате със ситно нарязан магданоз и филийка кето хляб Forlife.
За още по-богато и лесно меню ви каним да посетите нашият Вайбър канал. Участвайки в него, ще получавате безплатно ежеседмично меню и списък за пазаруване, с които кето храненето става лесно и приятно. Или разгърнете страниците на кулинарната ни поредица „Кето фантазии“.
Хранителни стойности
Пилешкото месо е богато на различни полезни хранителни вещества, които е хубаво редовно да си набавяме. Заедно с това чушките, доматите и заквасената сметана прибавят още голямо количество полезни витамини и минерали.
В 1 порция пиле паприкаш се съдържа изобилие от ценни вещества, нужни за правилното функциониране на организма ни:
- 146% витамин Б3
- 88% витамин Б6
- 74% селен
- 71% витамин Ц
- 57% фосфор
- 35% витамин Б5
- 31% калий
- 28% цинк
- 26% витамин Б12
- 25% омега-3 мастни киселини
*Процентите са калкулирани спрямо препоръчителната дневна доза.
Други полезни вещества, които откриваме в умерени дози в 1 порция пиле паприкаш, са магнезий, мед, желязо, манган, витамин А, витамин Б1.
За пиле паприкаш
Тази рецепта е автентична за унгарската кухня, като успешно се е пренесла и по нашите ширини. Комбинацията от сготвени домати и заквасена сметана създава характерния ароматен сос с мека и приятна консистенция.
Обикновено се сервира в комбинация с традиционни яйчени нудли,
Ястието се открива в Унгария от 18-19 век. Тъй като пилето се готви за дълго време в ароматния бульон, това ястие било подходящо за приготвяне на по-възрастни кокошки. Поради тази причина бързо се популяризира из местното селско население. Рецептата е лесна, а резултатът е топъл, засищащ и изключително хранителен.
Заслужава си да се опита!
Още от нашата здравословна кухня
Както споменахме, пиле паприкаш може да се комбинира с подходящ хляб, за да се оползотвори вкусният и ароматен доматен сос.
- Опитайте класически ForLife хляб с видео рецепта за ваше удобство и улеснение.
- Или експериментирайте с пълнен кето хляб.
За предястие и десерт също предлагаме вкусни кето рецепти за вкусни ястия с минимално количество въглехидрати:
- Крем супа от печени червени чушки
- Лодки от печени чушки със сирене и маслини като подходящо предястие
- Сладък яйчен крем като лек десерт
Кетогенният начин на хранене е начин на живот, който може да е много вкусен и изключително удовлетворяващ. Затова не спираме да експериментираме и да ви предлагаме богато меню от рецепти от цял свят.
Насладете се на разнообразието от нисковъглехидратни рецепти, като се присъедините към нашата специална споделена кухня във Фейсбук. В нея сме поканили хиляди кето ентусиасти, които също споделят интересни и проверени рецепти.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Ако някога сте опитвали пилешка яхния, вероятно сте повторили, защото това ястие е изключително
Гулаш е името на телешка яхния, която е характерна с гъстия си сос с
Искате нещо бързо, вкусно и хрупкаво за вечеря - кето пилешки шницел с гарнитура