Сладък яйчен крем

Обновена: 25.07.2024|
сладък яйчен крем

Сладък яйчен крем е кето вариация на този десерт – без захар и с много малко промени в оригиналните съставки. Получава се също толкова вкусно и може дори да донесе някои полезни вещества, които са ценни за тялото ни.

 

Рецепта за сладък яйчен крем

Пригответе този непретенциозен сладък яйчен крем и се поглезете с вкусен и здравословен десерт. 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
50 минути 4 125 калории
1 г нетни въглехидрати
5 г белтъчини
10 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 400 мл кокосов крем, 22% масленост
  • 3 яйца
  • 6 с. л. еритритол на прах
  • 1 ч. л. стевиола ванилия
  • щипка сол
  • 1/2 ч. л. канела на прах
  • 1/2 ч. л. индийско орехче, смляно

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180 градуса.
  2. В голяма тава сложете 4 малки порцеланови купички (като тези за крем брюле).
  3. В купа комбинирайте кокосовата сметана, яйцата, еритритола, ванилията и солта.
  4. Бъркайте с миксер за няколко минути, докато всичко се комбинира добре. Може да направите това също толкова добре и в блендер.
  5. Изсипете равни части от сместа в малките купички.
  6. Поръсете всяка купичка със сладък яйчен крем с канела и индийско орехче.
  7. Добавете към голямата тава гореща вода, докато достигне средата на малките купички.
  8. Десертът се пече за 35-45 минути. Може да проверите дали е готово, като вкарате нож в центъра на десерта. Той трябва да излезе чист, без налепи.
  9. Внимателно извадете тавата и малките купички.
  10. Оставете ги да изстинат, преди поднасяне.

Сладък яйчен крем може да издържи няколко дни в хладилник. Не се препоръчва замразяване.

Съвет: За декорация и вкусно допълнение може да украсим всяка купичка сладък яйчен крем, като сложим малини, боровинки или къпини. Страхотна комбинация може да направите с помощта на натрошени ядки, настърган черен шоколад без захар или дори щипка допълнителен еритритол. В зависимост от вашите вкусови предпочитания може да създадете интересни вариации на класическия сладък яйчен крем.

 

Хранителни стойности

 

сладък яйчен крем

 

 

Съдържанието на яйца в този вкусен десерт гарантира и някои ползи за здравето. Завършвайки храненето с 1 порция сладък яйчен крем, може да си набавим допълнителни:

  • 19% селен
  • 16% витамин Б2
  • 16% витамин Б12
  • 9% витамин Б5
  • 8% манган

 

*Процентите са калкулирани спрямо препоръчителната дневна доза.

 

Къде се хапва сладък яйчен крем?

Яйченият крем е много популярен в Англия. Оригиналната рецепта съдържа мляко или сметана, а понякога кремът се сгъстява с пшенично или царевично брашно; може да се използва и желатин. Десертът варира от течен до гъст тежък пудинг.

С помощта на царевично брашно яйченият крем се стабилизира и се понижава риска от пресичане под влияние на топлината на фурната. Водната баня е много важна за правилното приготвяне на десерта, тъй като забавя топлинния обмен и по този начин улеснява регулирането на температурата по време на печене.

Тестени кошнички с пълнеж от яйчен крем са били особено популярен десерт в Средновековна Англия и Франция. В някои рецепти се е използвал цвят от невен, който придава интересен ярък цвят на сладкиша.

Някои рецепти за сладък яйчен крем включват допълнително печене. Ако се приготви правилно, горната част на крема леко се втвърдява и се превръща във вкусна коричка, под която се крие апетитният пудинг.

 

Още от нашата здравословна кухня

 

Шоколадови топчета с ядка.

 

Кето десертите са чудесен начин да добавим сладост и удоволствие в живота си по здравословен и нисковъглехидратен начин. Ние сме приготвили разнообразие от десерти, подходящи за всеки вкус:

 

Ще ви очакваме в нашата споделена кухня във Фейсбук, където може да споделите своите впечатления и да разгледате още десетки вкусни кето рецепти. В групата ни ще срещнете хиляди съмишленици на нисковъглехидратния режим на хранене, които разменят идеи и разкриват своите лични кулинарни тънкости. 

Като подарък към вас ви предлагаме да се присъедините към Вайбър групата, в която създаваме безплатно ежеседмично меню за всички последователи на кетогенния режим на хранене. Заедно с менюто от разнообразни рецепти сме ви подготвили и списък за пазаруване, за да не забравите нито една съставка, която ви е нужна за седмицата.

 

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар