Лодки от печени чушки със сирене и маслини

Обновена: 03.10.2024|
лодки от печени чушки със сирене и маслини

Лодки от печени чушки със сирене и маслини са леко предястие, което впечатлява с интересната си презентация.

 

Рецепта за лодки от печени чушки със сирене и маслини

Пригответе лодки от печени чушки със сирене и маслини за аперитив или предястие, преди да хапнете питателно основно.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
25 минути 4 174 калории
9 г нетни въглехидрати
7 г белтъчини
12 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 4 броя дълги червени чушки (~500 г)
  • 150 г меко сирене (прясно краве сирене или фета)
  • 150 г черни маслини без костилка
  • 2 стръка зелен лук, само перата
  • 1 ч. л. краве масло Гхи
  • сол на вкус
  • 1/2 ч. л. лют червен пипер (по желание)

 

Начин на приготвяне:

  1. Изпечете чушките от двете страни и след това ги обелете.
  2. Изрежете по дължина прозорче в чушката, както е показано на снимката с илюстративна цел. Запазете излишната част от чушката.
  3. В загрят тиган разтопете лъжичката краве масло Гхи.
  4. Нарежете сиренето на кубчета и го запържете в маслото. По желание към маслото може да добавите лютия пипер.
  5. Добавете маслините към тигана. Ако желаете, може да ги оставите без обработка и просто да ги добавите към чушките по-късно.
  6. Осолете леко лодката от чушка.
  7. В отделна купичка смесете сиренето, маслините и ситно нарязания зелен лук. Към тази купа добавете нарязани на ситно останалата част от чушките.
  8. С тази смес напълнете чушките.
  9. Сервирайте, без да охлаждате.

 

Съвет: При поднасяне на лодки от чушки със сирене и маслини може да ги поръсите с риган или пресен босилек. Подходящ сос също може да направи още по-вкусно това апетитно предястие.

Зеленчукови вдъхновения ще откриете и на страниците на кулинарната ни поредица „Кето фантазии“.

 

За печените чушки

 

лодки от печени чушки със сирене и маслини

 

Печенето на чушки е една от редовните ежегодните практики на българите, която не можем да пропуснем. В периода между лятото и есента много често можем да усетим характерния аромат на печените чушки дори докато вървим по улицата или отворим прозорците на дома си.

Печенето на чушки е важно задължение, а количеството изпечени чушки често е голямо. Затова за печени чушки имаме и специален уред – известния чушкопек, който много хора предпочитат, за да улеснят тази задача.

 

Хранителни стойности

В една порция лодки от печени чушки със сирене и маслини се съдържат полезни витамини и минерали. Тези важни естествени съединения се съдържат предимно в чушките, които са особено полезни за здравето. Лютите чушки също носят ползи за организма ни, но те са по-трудни за напълване, тъй като обикновено са с много по-малък размер.

Хапването на това вкусно предястие, може да помогне на здравето ни, като набави определено количество ценни вещества. В 1 порция се откриват:

  • >200% от дневната доза витамин Ц
  • 40% от дневната доза витамин А
  • 35% от дневната доза витамин Б6
  • 33% от дневната доза витамин Б2
  • 25% от дневната доза калций
  • 25% от дневната доза фосфор

 

Още от нашата здравословна кухня

 

Миш-маш-кето-предложение

 

Печените чушки присъстват в десетки ястия, които са любими на българите, приготвят се бързо и могат да се приготвят дори в кето вариант. Освен лодки от печени чушки със сирене и маслини може също да приготвим:

 

След като впечатлите близките си с красивите и вкусни лодки от печени чушки със сирене и маслини, може да им приготвите още нещо неустоимо от нашата споделена кухня във Фейсбук. В нея ще намерите разнообразие от рецепти, от които да се вдъхновите за своя кето режим. Заедно с това ще откриете и хиляди съмишленици, които споделят нисковъглехдиратния начин на живот и хранене.

Разменяйте рецепти и обменяйте опит за кето изкушения. Ако не ви хрумват нови идеи за кето хапвания или ви е омръзнало да хапвате едни и същи нисковъглехидратни храни, присъединете се към нашия безплатен канал във Вайбър. В него споделяме ежеседмично кето меню, придружено от удобен списък за пазаруване, за да бъде кето режима лесен и достъпен.

Очакваме ви!

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар