Паразити в тялото – същност и лечение

Обновена: 22.02.2024|

Паразитите живеят за сметка на нашето тяло и здравословно състояние. Могат да са причина за различни инфекции и дефицити. Има начини да се справим с тях и да предпазим организма си от тези нежелани вредители.

 

Какво представляват паразитите?

Паразитите са организми, които живеят върху друг организъм, наречен гостоприемник. Те се хранят от гостоприемника или за негова сметка. Ако нямат гостоприемник, тези вредители не могат да се развиват и размножават.

Паразитите причиняват редица инфекции, които сами по себе си влияят зле върху здравето, но и често са причина за появата на други съпътстващи заболявания. Възможно е тези организми да са преносители на болести, но невинаги са пряка причина за тяхната поява.

probiotik 400
husk 600

Паразитната инфекция може да влияе върху физическото, но и психическото ни здраве.

probiotik 400
husk 600

Паразитните организми се делят на три главни категории, които имат различни характеристики:

 • Протозои: Едноклетъчни организми, които не могат да се размножават извън гостоприемника.
 • Хелминти: Червеи, които са забележими и с невъоръжено око.
 • Ектопаразити: Външни вредители като бълхи и въшки.

Тези вредители влизат в тялото ни по различни начини и могат да засегнат както външно, така и вътрешно организма ни.

Протозоите причиняват сериозни заболявания като малария, токсоплазмоза, трихомониаза и други. Хелминтите засягат предимно червата и стомаха и влизат в тялото посредством заразена храна и нечисти напитки. Ектопаразитите най-често се хранят с кръвта на организмите, които заразяват, но могат и да са преносители на други заболявания.

Предпоставки за паразитно заразяване

 

паразити

 

Най-висок риск от паразитна инфекция имат възрастните, децата и хората с отслабена имунна система. Ухапвания от заразени насекоми и контакт с животни може да е предпоставка за паразитна инфекция.

Вредителите могат да влязат в тялото ни посредством сурово и недопечено заразено месо, недобре измити плодове и зеленчуци, непастьоризирани продукти. Пиенето на вода от непроверени източници е опасно, дори ако водата ни се струва чиста. Една от причините за това е, че чест от паразитите не се виждат с невъоръжено око.

 

Как да разпознаем, че има паразити в тялото ни?

 

паразити

 

За присъствието на паразити в организма може да ни бъде загатнато чрез някои симптоми, но и определени заболявания, които са причинени от вредителите. При други болести, появили се вследствие на паразитна инфекция, трябва да обърнем внимание на самото заболяване, но и да премахнем вредителите.

Симптоми на паразитни инфекции:

 • Храносмилателен дискомфорт: Много видове от вътрешните вредители засягат стомашно-чревния тракт. Симптомите са разнообразни – запек, диария, газове, подуване на корема, стомашни болки, гадене, необяснимо отслабване. Често тези оплаквания се приемат за чревни заболявания и разстройства, резултат от алергии, функционални или структурни нарушения, но могат да бъдат причинени и от паразити.
 • Хронична умора и слабост: Паразитите изтощават имунната система и впоследствие цялото тяло. Инфекциите често са съпътствани с изтощение, умора, слабост, нежелание за активност.
 • Дефицити на витамини и минерали: Поради отслабването на тялото и храненето на тези вредители за сметка на гостоприемника често се стига до дефицити. Най-често пациентите страдат от липса на желязо и витамини от групата Б.
 • Болки в мускулите и ставите: Някои паразитни инфекции засягат тялото в дълбочина и причиняват възпаление на ставите и увреждане на мускулната тъкан.
 • Липса на ситост след хранене: Вредителите, хранещи се с веществата, които ние консумираме, често са съпроводени от липса на ситост. Това се случва, тъй като организмът не успява да си набави хранителни вещества за дълго време, което цялостно отслабва тялото ни.

Възможно е да получим симптоми дълго време след заразата, но през този период можем да предадем вредителите на други хора и животни.

 

Заболявания, породени от инфекция с паразити

 

паразити

 

Eто някой здравословни състояния, които могат да се предизвикат от инфекция с паразити:

 • Анемия: Съществуват паразитни организми, които се хранят с червените кръвни клетки. При зарази с този тип вредители се получава желязодефицитна анемия. Например маларийните плазмодии се размножават в червените кръвни клетки, след което ги разрушават, причинявайки треска с последваща анемия, увреждане на черния дроб, бъбреците, мозъка.
 • Кожни заболявания и проблеми: Паразитите по кожата (въшки, кърлежи – възбудители на краста, филарии и други ) могат да причинят сърбеж, обриви, треска, екзема. Ако не се унищожат кожните вредители, симптомите се лекуват трудно и се връщат бързо след приключване на терапията.
 • Бруксизъм: Някои паразитни инфекции инфекции (с острици, тении, кръгли червеи) водят до нервно безпокойство, което често се проявява под формата на скърцане със зъби и стискане на челюстите по време на сън.

 

Лекарска консултация

За диагностициране на паразитни организми и назначаването на правилно лечение се нуждаем от преглед и тестове, които личният ни лекар може да назначи. Преди да посетим лекаря, хубаво е да направим детайлен списък на симптомите и оплакванията, които имаме. Това ще насочи лекаря към правилните тестове.

Най-често срещаните тестове са кръвни изследвания, тестване на изпражнения през микроскоп, ендоскопия и колоноскопия. При по-сериозни инфекции може да се наложи рентгенова снимка, ядрено-магнитен резонанс или компютърна томография, тъй като вредителите причиняват характерни лезии върху органите.

Паразитите са упорити вредители и трябва да приемаме предписаните лекарства с повишено внимание за дозата и периода на прием.

 

Домашни техники за лечение на паразити в тялото

Има няколко полезни метода, които могат да помогнат в борбата с паразитните организми. Това са техники, които се препоръчва да се прилагат заедно с медикаментите, които ще предпише лекуващият ни лекар.

При паразити, засягащи храносмилателната система

Любимата храна на паразитите са простите въглехидрати. За да намалим техния растеж, трябва да ограничим приема на рафинирани храни, а допълнителният прием на фибри може да подпомогне изхвърлянето на вредителите, обикновено в комбинация с лекарства. Консумацията на повече вода също помага на тялото да се отърве от вредителите.

Пробиотиците също могат да заздравят храносмилателната система и да помогнат за лекуването на паразитната инфекция. Храни, богати на естествени пробиотици, са киселото мляко, киселото зеле, туршии и други ферментирали храни.

При паразити, засягащи кожата и скалпа

Външните вредители са най-лесно забележими и за тях съществуват множество домашни рецепти и лекове. В пазарната мрежа могат да се открият разнообразни шампоани и лекарствени средства за бързо и лесно премахване на кожните паразити.

Етерични масла с антибактериални свойства могат да помогнат да се излекуваме. Подходящо за целта е маслото от чаено дърво, невен, лавандула и други. Дебел слой вазелин може да задуши външните паразитни организми и да помогне за унищожаването им.

Билки против паразити

 

паразити

 

Приемът на някои билки действа благоприятно на здравето, като помага за успешното изхвърляне на вредителите от тялото. Подходящи билки за прием в сурова форма, под формата на екстракт или чай, са:

 • Чесън
 • Берберис
 • Анасон
 • Пелин
 • Черен орех
 • Мента

 

Как да се предпазим от паразитите?

Препоръките за предпазването от паразитни организми зависят от типа вредители:

 • Репелент против насекоми
 • Използване на защитно облекло
 • Консумиране на правилно приготвено месо
 • Внимателно измиване на плодовете и зеленчуците
 • Пиене на чиста питейна вода
 • Правилно миене на ръце и повишено внимание към хигиената

 

Подсилването на имунната система посредством балансирано хранене, редовно движение и прием на достатъчно витамини и минерали са най-добрият начин да се предпазим от паразитни инфекции.

 

Заключение

Много заболявания, причинени от паразити, се предотвратяват благодарение на силната имунна система и за профилактиката им е достатъчно да се следват азбучните хигиенни правила.

Други паразитни инфекции изискват повишено внимание, ваксинации, специфични терапии – медикаментозни, хирургични, алтернативни.

Днес науката предлага все по-разнообразни начини за справяне с паразитите. Трябва обаче да сме добре информирани, както за възможните рискове и утвърдените защитни мерки, така и за новостите, за да се предпазване най-ефективно.

 

Какво са паразитите?

Паразитите са организми, които живеят върху друг организъм, наречен гостоприемник. Те се хранят от тялото на гостоприемника или за негова сметка. Ако нямат гостоприемник, тези вредители не могат да се развиват и размножават.

Как може да се заразим с паразити?

Вредителите могат да влязат в тялото ни посредством сурово и недопечено заразено месо, недобре измити плодове и зеленчуци, непастьоризирани продукти. Пиенето на недоказано питейна вода също е опасно дори ако водата ни се струва чиста.

Какви са симптомите на паразитна инфекция?

Паразитите могат да предизвикат известни симптоми в тялото като стомашно-чревен дискомфорт, умора и слабост, дефицити на някои витамини и минерали, болки в ставите и други. Инфекцията може да причини и някои заболявания.

Как се лекува инфекция от паразити?

Паразитите са упорити вредители и трябва да приемаме предписаните лекарства с повишено внимание за дозата и периодът на прием. Има някои домашни лекове и билки, които могат да забързат процеса по изчистване на тялото.

Можем ли да се предпазим?

Добрата хигиена и консумирането на безопасни храни и напитки са ценни техники за предпазване от паразити. Подсилването на имунната система посредством балансирано хранене, редовно движение и приема на достатъчно витамини са най-добрият начин да се предпазим от паразитни инфекции.

Категории: Здраве|Публикувана: 16.01.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Радина Руменова
Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 22 февруари 2024 в 16:29 | Публикувана: 16 януари 2024 в 11:09 | Категория: Здраве