Печени свински кожички с чесън на прах и чили

Обновена: 02.01.2025|
Печени свински кожички.

Познати като чичарон (Chicharrón), или печени свински кожички, могат да бъдат перфектно мезе за студена напитка или просто вкусно допълнение към домашната трапеза. Рецептата е лесна за изпълнение и то с минимални съставки.

 

Рецепта за печени свински кожички

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
2 часа и 30 минути 5 926.4 калории
0.5 г нетни въглехидрати
52.1 г протеин
82.8 г мазнини

Ако сте фенове на подобна храна, идеята ни за печени свински кожички с ароматни подправки е точно за вас. 1 порция се състои от към 200 г печени свински кожички.

Необходими продукти:

  • 1 кг свинска кожа, сурова
  • 1 с. л. зехтин Екстра Върджин
  • 1 ч. л. сол
  • ¼ ч. л. черен пипер
  • ½ ч. л. чесън на прах
  • ½ ч. л. чили на прах

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180°C.
  2. Постелете в тава хартия за печене.
  3. С помощта на остър нож нарежете свинската кожа на малки хапки.
  4. Сварете кожите на среден огън за 1 час, като отстранявате образуващата се пяна.
  5. Подредете парчетата върху подготвения лист за печене с кожата нагоре и мазнината надолу на един слой. Уверете се, че не се докосват.
  6. Напръскайте обилно квадратчетата свинска кожа със зехтин и ги поръсете със сол.
  7. Пекат се, докато станат хрупкави и златисти. Това може да отнеме около 1 час – 1 час и половина.
  8. Прехвърлете печените свински кожички върху хартиени кърпи и ги оставете да изстинат поне 20 минути, преди да им се насладите.
  9. Смесете всички останали подправки и хубаво оваляйте свинските кожички в тях.

 

Допълнителни съвети: Ако кожата има дебел слой сланина, отрежете част от мазнината, но не се притеснявайте – добре е и е много вкусно да оставите тънък слой мазнина по кожата.

 

Чичарон – печени свински кожички

 

Печени свински кожички - чичарон.

 

Чичарон (Chicharrón) е традиционно ястие, популярно в много страни – включително Филипините, Мексико, Испания и Латинска Америка. Представлява хрупкаво хапване, приготвено от пържени или печени свински кожички, а понякога и от други части на свинското месо.

Името „чичарон“ произлиза от испанската дума chicharrón, като ястието води началото си от Испания, където се е появило като начин за оползотворяване на всички части на животното.

Колониализмът разпространява чичарона в Латинска Америка и Филипините, където всяка култура го адаптира според местните вкусове. Традиционно чичарон се приготвя чрез варене на свинските кожички, за да омекнат и да се отстрани излишната мазнина, след което се оставят да изсъхнат.

След това се пържат в горещо масло или свинска мас, докато станат златисти и изключително хрупкави. На места се подправят със сол, оцет или подправки като чесън и чили. Чичарон е универсално ястие, сервирано като мезе или гарнитура.

 

Печени свински кожички и колаген

 

Колаген в печени свински кожички.

 

Свинските кожички често остават подценявани, но всъщност са изненадващо добър източник на колаген. Той е естествен протеин, който при консумация се разгражда до аминокиселини, подпомагащи възстановяването на колагена в тялото ни.

При печене свинските кожички губят част от съдържащия се в тях колаген, но не напълно. Под въздействието на топлината той частично се преобразува в желатин. Ако кожичките се пекат на по-ниска температура за по-дълго време, значителна част от колагена се запазва, докато друга се превръща в желатин или се разгражда.

Обработката на висока температура, необходима за постигане на хрупкавост, води до по-голяма загуба на колаген, тъй като протеините се разграждат по-бързо. Въпреки това кожичките остават богати на други ценни вещества като аминокиселини и мазнини, които им придават характерния вкус и текстура.

За да се запази повече колаген, кожичките могат първо да се обработят на по-ниска температура например чрез варене, след което да се изсушат или пекат.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Телешки мозък с пюре от карфиол.

 

Ако идеята ни за печени свински кожички ви е допаднала, може да разгледате и останалите ни рецепти за приготвяне на вторични месни продукти като телешки мозък с пюре от карфиол.

В секцията ни „Кето рецепти“ ще откриете различни нисковъглехидратни предложения, подходящи за закуска, обяд междинно хапване и вечеря.

Присъединете се към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще може заедно с другите участници да обменяме идеи и резултати за различни кулинарни творения. В безплатната ни вайбър група публикуваме ексклузивни седмични менюта и списъци за пазаруване, които ще улеснят спазването на нисковъглехидратния режим.

Добър апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар