Печени свински кожички с чесън на прах и чили
Познати като чичарон (Chicharrón), или печени свински кожички, могат да бъдат перфектно мезе за студена напитка или просто вкусно допълнение към домашната трапеза. Рецептата е лесна за изпълнение и то с минимални съставки.
Рецепта за печени свински кожички
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
2 часа и 30 минути | 5 | 926.4 калории 0.5 г нетни въглехидрати 52.1 г протеин 82.8 г мазнини |
Ако сте фенове на подобна храна, идеята ни за печени свински кожички с ароматни подправки е точно за вас. 1 порция се състои от към 200 г печени свински кожички.
Необходими продукти:
- 1 кг свинска кожа, сурова
- 1 с. л. зехтин Екстра Върджин
- 1 ч. л. сол
- ¼ ч. л. черен пипер
- ½ ч. л. чесън на прах
- ½ ч. л. чили на прах
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180°C.
- Постелете в тава хартия за печене.
- С помощта на остър нож нарежете свинската кожа на малки хапки.
- Сварете кожите на среден огън за 1 час, като отстранявате образуващата се пяна.
- Подредете парчетата върху подготвения лист за печене с кожата нагоре и мазнината надолу на един слой. Уверете се, че не се докосват.
- Напръскайте обилно квадратчетата свинска кожа със зехтин и ги поръсете със сол.
- Пекат се, докато станат хрупкави и златисти. Това може да отнеме около 1 час – 1 час и половина.
- Прехвърлете печените свински кожички върху хартиени кърпи и ги оставете да изстинат поне 20 минути, преди да им се насладите.
- Смесете всички останали подправки и хубаво оваляйте свинските кожички в тях.
Допълнителни съвети: Ако кожата има дебел слой сланина, отрежете част от мазнината, но не се притеснявайте – добре е и е много вкусно да оставите тънък слой мазнина по кожата.
Чичарон – печени свински кожички
Чичарон (Chicharrón) е традиционно ястие, популярно в много страни – включително Филипините, Мексико, Испания и Латинска Америка. Представлява хрупкаво хапване, приготвено от пържени или печени свински кожички, а понякога и от други части на свинското месо.
Името „чичарон“ произлиза от испанската дума chicharrón, като ястието води началото си от Испания, където се е появило като начин за оползотворяване на всички части на животното.
Колониализмът разпространява чичарона в Латинска Америка и Филипините, където всяка култура го адаптира според местните вкусове. Традиционно чичарон се приготвя чрез варене на свинските кожички, за да омекнат и да се отстрани излишната мазнина, след което се оставят да изсъхнат.
След това се пържат в горещо масло или свинска мас, докато станат златисти и изключително хрупкави. На места се подправят със сол, оцет или подправки като чесън и чили. Чичарон е универсално ястие, сервирано като мезе или гарнитура.
Печени свински кожички и колаген
Свинските кожички често остават подценявани, но всъщност са изненадващо добър източник на колаген. Той е естествен протеин, който при консумация се разгражда до аминокиселини, подпомагащи възстановяването на колагена в тялото ни.
При печене свинските кожички губят част от съдържащия се в тях колаген, но не напълно. Под въздействието на топлината той частично се преобразува в желатин. Ако кожичките се пекат на по-ниска температура за по-дълго време, значителна част от колагена се запазва, докато друга се превръща в желатин или се разгражда.
Обработката на висока температура, необходима за постигане на хрупкавост, води до по-голяма загуба на колаген, тъй като протеините се разграждат по-бързо. Въпреки това кожичките остават богати на други ценни вещества като аминокиселини и мазнини, които им придават характерния вкус и текстура.
За да се запази повече колаген, кожичките могат първо да се обработят на по-ниска температура например чрез варене, след което да се изсушат или пекат.
Още от здравословната ни кухня
Ако идеята ни за печени свински кожички ви е допаднала, може да разгледате и останалите ни рецепти за приготвяне на вторични месни продукти като телешки мозък с пюре от карфиол.
В секцията ни „Кето рецепти“ ще откриете различни нисковъглехидратни предложения, подходящи за закуска, обяд междинно хапване и вечеря.
Присъединете се към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще може заедно с другите участници да обменяме идеи и резултати за различни кулинарни творения. В безплатната ни вайбър група публикуваме ексклузивни седмични менюта и списъци за пазаруване, които ще улеснят спазването на нисковъглехидратния режим.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Пилешки пуканки от сърца са вкусно и разнообразно ястие, с което може да разнообразим менюто си, отдавайки се на хрупкава обвивка и сочна сърцевина.
Пилешки дробчета с пюре от карфиол е питателна рецепта, която може да ни осигури изключително много необходими витамини и минерали.
Агнешки езичета се използват широко в кулинарията, а хранителният им състав е чудесен и подходящ за кето режим или която и да е диета.