Какво е свински колаген?

Обновена: 08.03.2024|
Свински колаген, желатин.

Много пъти сме говорили за различните видове колаген и как те помагат на нашето тяло. Днес на фокус ще поставим особеностите и способностите на свинския колаген – един не толкова популярен продукт, за който е важно да знаете повече.

 

Какво е свински колаген?

Свинският колаген е тип хидролизиран колаген, извлечен от свинско месо (кости и кожа главно), който подпомага здравината на ставните връзки и като цяло –  подобрява състоянието на съединителната тъкан в тялото.

Хидролизирането на колагена, независимо от кой тип, помага тялото ни да го усвои по-лесно. По време на този процес по-големите пептидни вериги се раздробяват на по-малки, по-лесно усвоими аминокиселини – нещо, от което имаме огромна нужда с напредването на възрастта.

 

Археологическите доказателства сочат, че прасетата са едни от първите опитомени животни в човешката история, развитие, което вероятно е настъпило в резултат на лов на диви свине.

Така че, когато вземем предвид факта, че свинският колаген се извлича и прави по-усвояем в процеса на готвене, и това, че хората готвят свинско в продължение на десетки хиляди години, е безопасно да се каже, че свинският колаген е бил част от нашата диета от незапомнени времена.

Нашите предци са имали голяма полза от консумацията на свински колаген, тъй като той е допринесъл за оптимално здраве на ставите и костите, което им е дало атлетичният тласък, необходим за оцеляване в дивата природа и установяване на цивилизации по целия свят.

Днес свинското месо е лесно достъпно и представлява около 40% от световното потребление на месо и месни продукти. Причината се крие в масовото отглеждане на животните и многобройните начини за приготвяне на месото в разнообразни комбинации с други продукти. 

Под формата на колаген обаче по-популярни са телешкият (още познат като говежди) и рибният колаген. Не е чудно обаче, че в последните години наред с тях все повече известност придобива и свинският колаген.

 

Каква е разликата между свински колаген и желатин?

 

Свински колаген, желатин.

 

Въпреки че може да не сте чували за свински колаген, вероятно сте чували за „свински желатин“ – често срещан желиращ агент, който се използва в сладкарството. Той се получава от свински колаген.

Ако някога сте варили бавно свинска плешка в яхния или супа, вероятно сте забелязали, че течността се желира, когато изстине – това е основно желатин.

Този желатин е богат на пептиди от свински колаген и е по-бионаличен от естествения свински колаген. Въпреки това, неговата смилаемост все още е по-ниска в сравнение с чистите колагенови пептиди.

 

Какви са полезните свойства на свинския колаген?

Заслужава си да включим свинския колаген в режима си поради редица причини. Всички те дават единствено позитиви на тялото ви и ще се убедите в това, след като прочетете следващите редове. 

Преди да им обърнем внимание обаче е важно да уточним един много важен факт: тялото ни синтезира самостоятелно определени количества колаген. С времето обаче те намаляват прогресивно под влияние на възрастта и външни фактори, свързани с начина ни на живот.

Затова и е важно да добавим колаген към режима си навреме.

 

Свински колаген за опорно-двигателната система

 

Свински колаген. Миозит. Турмерик. Стави, болка в колената, грижа за ставите. Ролята на глюкозамин сулфат в грижата за ставите.

 

Приемът на колаген гарантирано ще помогне за укрепването на редица системи в организма. Опорно-двигателната система например има полза от свинския колаген за по-здрави стави и по-издръжливи ставни връзки.

В допълнение, не бива да забравяме, че колагенът има голяма роля и за здравината на хрущялите, които са особено податливи на износване под влиянието на времето и липсата на достатъчно вещества в организма.

Подобно на ефекта за ставите и ставните връзки, колагенът има огромно влияние върху нашите нокти и зъби. Затова и ако искате те да са в добро състояние по-дълго време, е добре да забелязвате знаците при дефицит на колаген, витамини и минерали.

 

Свински колаген за красива кожа и коса

Консумацията на достатъчно свински колаген носи позитиви и за външния вид. Ако се приема правилно и то под формата на хидролизиран колаген, ще се радваме на по-еластична кожа.

Добре известно е, че с времето епидермисът губи от своята еластичност и това се дължи на намаленото производство на колаген от организма. Ако искаме обаче да се радваме по-дълго време на жизнена и здрава кожа, без бръчки, то можем да се доверим за тази цел на свинския колаген.

Подобен е ефектът, който получаваме от него и за косата си. Известно е, че косъмът буквално пази история за нашите навици и грижите, които полагаме за себе си. Затова и често пъти при резки промени от различен тип наблюдаваме отслабване на косъма, косопад и други проблеми с косата и скалпа.

Положителният ефект на колагена за нея се състои в осигуряването на полезни аминокиселини, които подобряват структурата й, като:

  • предотвратяват преждевременното побеляване
  • възвръщат обема и жизнеността на косъма
  • възвръщат нормалното темпо на растеж 
  • предотвратяват цъфтежите

Чудесни ефекти, които всеки иска за своята коса!

В допълнение, не бива да пропускаме да споменем, че колагенът има известна роля и за добро зрение, по-точно – изграждането и свързването на тъканите.

Позитивите на свинския колаген не подминават и имунната система, както и влиянието върху съня и по-добрата памет – три фактора, които неизбежно се влияят от възрастта ни.

 

Знаете ли, че: Свинското месо е важен източник на колагенови пептиди в Япония

В Япония – особено сред жените – колагеновите пептиди са сред най-търсените, тъй като предлагат много ползи за здравето и красивия външен вид.

Почти всяка японска аптека разполага с широк спектър от колагенови добавки в различни форми, вариращи от специално формулирани напитки до универсални прахове, които могат да се използват по различни начини.

Голяма част от тези добавки се извличат от свински колаген, който, поради известността на свинското месо в японската кухня, е общоприет като фантастичен източник на колагенови пептиди.

 

Кога да използваме свински колаген?

 

Колаген и желатин. Свински колаген.

 

Краткият отговор на този въпрос е – винаги, когато изпитате нужда от подкрепа на организма си.

Хубаво е обаче преди да започнете, все пак да се консултирате със специалист, който да може да определи дали имате действително нужда от него или от други хранителни вещества. Той може да ви назначи и допълнителни изследвания, които потенциално да потвърдят нуждите на вашия организъм. 

Още едно предимство на свинския колаген е, че той много добре стимулира синтеза на органичен колаген в тялото ни. 

Хидролизираният свински колаген обикновено се приема на прах, разтворен във вода, кисело мляко, смути и т.н. Количествата, които се препоръчват, са около 5 грама на ден. Оставя се да престои около 5 минути, за да поеме от водата на съответната течност, и се консумира 30 минути преди хранене. 

Важно е да знаете, че приемът на свински колаген не се препоръчва на някои групи хора. В тях спадат малки деца, младежи под 18 години, бременни и кърмачки. Не бива да го приемат и хора с алергии и непоносимости към белтъци и такива, които имат доказани чернодробни и бъбречни проблеми

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 19.04.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 17:07 | Публикувана: 19 април 2022 в 12:03 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни