Пачи крак – натурално богатство за имунитет

Обновена: 06.06.2025|
6 мин. четене
Гъби Пачи крак.

Пачи крак е част от разнообразието на Царство Гъби в България. Емблематичното за тази гъба е яркият й златисто-жълт цвят и причудливата форма.

Какво е пачи крак?

Пачи крак (Cantharellus cibarius), позната и с имената жълтурка, лаберка и дивисилка е ядлива горска гъба с характерен златисто-жълт цвят и вълнообразна форма. Има плътен вкус и лек аромат на кайсия. Богата е на витамини, минерали и антиоксиданти. Цени се в кулинарията и е известна със своите имуностимулиращи свойства.  

 

Други любопитни наименования, с които може да срещнете гъбата пачи крак, са ядлива лисичка и златна лисица.

Характеристика и разпространение

 

пачи крак

 

Пачи крак расте през пролетта, лятото и есента в гората – без значение дали тя е широколистна или иглолистна. Винаги се среща в близост до живи дървета, може да расте сред шума, мъх или да е на горска поляна. Дърветата са важни за живота на гъбата, поради съжителството им чрез микоризна симбиоза. 

Пачи крак има фуниевидна форма при зрелите си екземпляри и гуглата й е с диаметър 5-8 см. Шапчицата й е обърната навън, но докато е още млада гъбата ръбът на шапчицата е извит навътре. Гъбата пачи крак има специфичен златисто-жълт цвят, има случаи, в които може да бъде и по-оранжев. Кожата й е твърда и не може да се бели. Месото на гъбата също е твърдо и има този специфичен златисто-жълт цвят. 

Пластинките на пачи крак са недействителни. Има ясно оформени бръчки, които наподобяват пластинки и са разделени една от друга, прикрепени към пънчето. Цветът на споровия прашец на гъбата пачи крак е бледожълт. Пънчето й е с височина 5-6 см и наполовина толкова дебело, като неговото месо е по-жилаво от на гуглата. При стара гъба то може да е кухо и често се изкривява в основата. Тази гъба плододава и в сухо време и за нея е характерно, че има голяма количествена разлика в раждането й  всяка година.

Любопитно е, че гъбата пачи крак има лек аромат на кайсии, който лесно може да се усети, ако гъбите са много на брой. 

Най-подходящото време за събирането на пачи крак е рано сутрин. Тя е издръжлив вид гъба и може да се изсуши или консервира. Прясно откъсната има трайност около 10 дни, но трябва да се съхранява в хладилник. Суши се на проветриво и открито място, като няма нужда от допълнителна обработка. Преди да се готви, изсушеният пачи крак трябва да се потопи в студена вода, в рамките на един час и ще възвърне първоначалния си вид и цвят.

Отровни двойници, с които не бива да го бъркаме

 

отровен двойник на почи крак

 

За съжаление пачи крак може лесно да се обърка с отровния си двойник горчива миризливка (Omphalotus olearius). Тази гъба е силно отровна и трябва да сме изключително внимателни, ако не различаваме добре гъбите, тъй като нейната консумация може да ни причини диария и повръщане. 

Основното, по което се различават е мястото, на което растат – гъбата пачи крак изниква само на почка, докато отровният й двойник расте върху изгнила дървесина и то по-често в широколистните гори. 

Другият отровен двойник, който се среща в Европа и Северна Америка, е оранжевият лъжлив пачи крак (Hygrophoropsis aurantiaca). Тази гъба не е толкова опасна като горчивата миризливка, но може да развали вкусовите качества на гъбено ястие, тъй като има неприятен вкус. 

Ключовата разлика е, че и двата отровни двойника на пачи крак имат същински пластинки, докато самият пачи крак има бръчки, които наподобяват пластинки.

 

Хранителни стойности на пачи крак 

 

хранителна стойност на пачи крак

 

Гъбите пачи крак са нискокалорични и затова са подходящи за диетично хранене. Като други видове гъби и те съдържат значително количество фибри, а освен това са богати на мед, ниацин и витамин Д. В 54 г пачи крак се съдържат следните хранителни стойности.

Калории 17
Протеин 1 г
Въглехидрати 4 г
Мазнини 0,3 г
Фибри 2 г
Мед 21% от ПДД
Ниацин 14% от ПДД
Витамин Д 14% от ПДД
Пантотенова киселина 12% от ПДД
Желязо 10% от ПДД
Рибофлавин 9% от ПДД
Манган 7% от ПДД

 

Една порция пачи крак на ден, може да ни помогне да поддържаме опитмално здравето на костите, мозъка и нервната ни система. Освен това тази гъба е естествен имуностимулатор и може да ни зареди с нужната ни енергия

Ползи от пачи крак

 

ползи от пачи крак

 

Гъбите пачи крак предлагат някои здравословни ползи, поради които са ценени. В България масово се събира пачи крак и голяма част от продукцията се изнася и за продажба в чужбина. 

Богат на антиоксиданти

Гъбите пачи крак са добър източник на антиоксиданти, съединения, които могат да намалят възпалението и да предпазят организма ни от хронични заболявания. Антиоксидантите неутрализират вредните свободни радикали. Едно проучване показва, че гъбите пачи крак съдържат няколко антиоксидантни съединения – бета-каротин, флавоноиди, полифеноли и аскорбинова киселина.

Съединения, изолирани от пачи крак, могат да помогнат за намаляване на маркерът на възпаление интерлевкин 6.

Според друго изследване някои от наличните съединения в гъбите пачи крак може да забавят растежа на раковите клетки. Необходими са още проучвания и изследвания по темата, за да се научат още от потенциалните ползи на този вид гъби. 

Подсилва имунитета

Гъбите пачи крак съдържат няколко микроелемента, които участват в поддържането на добре функционираща имунна система. Такъв пример е високото съдържание на мед, който от голямо значение за имунитета. Дефицитът на мед може да увеличи податливостта на организма ни към бактериални инфекции. Витамин Д също е от витамините, които са с високо съдържание в този вид гъба. Той предпазва тялото ни от инфекции. 

Според проучване съединенията, извлечени от пачи крак може да помогнат на функцията на имунните ни клетки, тъй като те се борят със свободните радикали в организма ни.

Подпомага здравето на костите

Гъбите пачи крак са един от малкото естествени хранителни източници на витамин Д, основен хранителен елемент, който за жалост, е в дефицит на много хора. Витамин Д е от решаващо значение за поддържането на плътността и здравината на костите. Той помага за усвояването на калций и минерализацията на костната тъкан.

Според някои проучвания недостигът на витамин Д в организма е свързан с по-високия риск от костни фрактури и остеопороза.

Как да си я приготвим?

 

как а приготвим пачи крак

 

Гъбите пачи крак могат да се консумират по разнообразни начини, като същевременно запазват своите хранителни качества. Един от най-популярните методи е сотирането им с масло или зехтин, чесън и пресни подправки, което подчертава техния деликатен вкус и аромат. Те се съчетават чудесно със сметанови сосове, яйца и сирена, което ги прави идеални за омлети, фритати или паста.

Пачи крак могат да бъдат добавени в супи, ризото, зеленчукови яхнии или пълнежи за баници и кишове. При термична обработка запазват текстурата си, което ги отличава от много други гъби. Добре се комбинират с меса, особено пилешко и телешко, както и с дивеч.

За запазване на вкуса и полезните вещества, пачият крак може да се суши и съхранява за по-дълго. Сушените гъби се накисват в студена вода час преди употреба и се рехидратират, по този начин може да се използват в сосове, супи и задушени ястия. Освен това могат да се мариноват или консервират. Важно е гъбите да бъдат добре почистени и термично обработени, тъй като в суров вид не се препоръчва консумацията им. 

Трябва да имаме предвид, че гъбите пачи крак съдържат голямо количество вода, която се отделя при варене. Затова е препоръчително ако ги задушаваме това да се случва “на сухо”, без допълнителна вода, по този начин и цветът им може да се запази. По този начин излишната вода ще се отстрани преди да се прибави мазнината, с която ще ги готвим. 

Заключение

Гъбата пачи крак е ценна съставка в кухнята и същевременно полезна за здравето. Тя е източник на витамини, минерали и антиоксиданти, подкрепя имунната система, подпомага зрението и съдържа противовъзпалителни вещества. Благодарение на ниското съдържание на мазнини и калории, е подходяща и при диетично хранене. 

Въпреки множеството й ползи, е важно да се консумира само след термична обработка, тъй като в суров вид може да причини стомашен дискомфорт. Също така, хора с алергии към гъби трябва да бъдат внимателни. При правилно приготвяне обаче, пачият крак е не само вкусно, но и питателно допълнение към здравословното меню.

Често задавани въпроси

Какъв е вкусът на гъба пачи крак?

Гъбата пачи крак има деликатен, леко плодов вкус с меко пиперлива нотка, напомняща леко на кайсия или череша, особено когато е прясна. Текстурата ѝ е плътна, месеста и леко еластична, което я прави особено приятна за готвене - не се разпада лесно и запазва формата си при термична обработка.

Има ли противопоказания консумацията на пачи крак?

Консумацията на пачи крак няма противопоказания, ако гъбата не се консумира сурова. В сурово състояние може да предизвика стомашен дискомфорт. 

Има ли отровни двойници на пачи крак?

За жалост пачият крак може да се сбърка с две отровни гъби - горчива миризливка (Omphalotus olearius) и оранжевият лъжлив пачи крак (Hygrophoropsis aurantiaca).

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 06.06.2025|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

84b0d9718f97ecd590622ac66a21c5bdfa8cb27339245d7c9e6067d46b19ea20?s=96&d=mm&r=g

Санита Куцарова завършва специалност “Драматургия” в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Има интереси в различни области на изкуството, но писането е най-голямата ѝ страст. Обича да съчетава здравословния начин на хранене с ежедневни тренировки и да прекарва свободното си време в природата или в четене на книги.

Свързани публикации

Оставете коментар