За много хора загубата на тегло се превръща в основен приоритет в търсене на по-добро здраве и по-стройна фигура. Всеки поне веднъж е опитвал различни добавки и съвети за постигането на тези цели. Сред най-ефективните продукти за ускоряване на процеса е и зеленото кафе.

Днес ще ви разкажем какво представлява и как може да използвате зелено кафе за отслабване.

 

Какво представлява зеленото кафе?

Кафените зърна, които все още не са изпечени, са известни като зелени кафени зърна. Концентрацията на хлорогенна киселина в тях е по-висока, отколкото в печените. Именно тази киселина подпомага загубата на тегло, а има и други ползи за здравето.

Чаша зелено кафе (приготвено като запарка от сурови зърна) има подобен вид и вкус на зелен чай. По принцип то има същото количество кофеин като обикновеното кафе, но може да варира предвид редица фактори като марката, методът на приготвяне и др.

Екстрактът от зелено кафе за отслабване обикновено се предлага под формата на таблетки и често е съставка в други подобни продукти. Той се използва и в швейцарския воден процес за приготвяне на безкофеиново кафе.

 

Зелено кафе за отслабване – как действа?

 

Зелено кафе за отслабване.

 

Както споменахме високото количество хлорогенна киселина в зеленото кафе е отговорно за отслабващия му ефект, който се подсилва и от неговите антиоксидантни и антибактериални свойства и потенциалното положително въздействие върху метаболизма. Действа благоприятно и за намаляване на апетита.

Според проучване хората, които консумират между 80 и 400 мг зелено кафе за отслабване дневно в продължение на 4-12 седмици, могат да се разделят с до 7 кг от теглото си. Именно за това се използва и като средство за поддържане на здравословно тегло при хора с диабет.

Що се отнася специално за кръвната захар, има няколко изследвания, че зеленото кафе и неговият екстракт могат да подобрят серумните нива на инсулин и триглицеридите. При някои хора се наблюдава значително подобрение и на други маркери на липидния профил.

Проучване върху пациенти с нарушен глюкозен толеранс установява, че при група, която получава 1200 мг хлорогенна киселина всеки ден в продължение на 12 седмици, се наблюдава намаляване на глюкозата на гладно и секрецията на инсулин и се повишава инсулиновата чувствителност.

Освен за поддържане нивата на кръвната захар зеленото кафе се използва и за контролиране на високото кръвно налягане и освобождаване от токсините. С други думи, ползите за здравето от зеленото кафе са почти идентични с тези на обикновеното кафе и са научно доказани.

Все пак бъдете внимателни! Зеленото кафе съдържа кофеин, който може да причини различни неблагоприятни ефекти, когато се консумира в големи количества, сред тях са тревожност, нервност и ускорен пулс.

 

Зелено кафе за отслабване – рецепта

 

Зелено кафе за отслабване.

 

Приготвянето на кафе от смлени сурови зелени зърна у дома е много лесно. Накиснете лъжичка-две в много гореща (не вряща) вода за 10 минути, прецедете и изпийте.

Ако използвате цели зелени зърна, без да ги смилате, процесът е почти същия, но изисква малко повече време.

  • Накиснете зърната във вода за една нощ.
  • Оставете зърната и водата да заврят и гответе на по-слаб огън за 15 минути, след което охладете.
  • Прецедете и изпийте.
  • Ако ви остане кафе, може да го съхранявате в хладилника за няколко дни.

Любителите на кафето ще ви кажат, че колкото по-добри са зърната, толкова по-хубаво е кафето. Това е особено вярно за зеленото кафе. Средно големите зелени зърна са най-добрите.

Търсете продукти от Етиопия (по-големи) и Гватемала (по-гладки), които се смятат за най-добрите зелени зърна кафе, но стига да ги купувате от реномиран доставчик, ще се насладите на всички ползи за здравето на зеленото кафе и уникалния му вкус.

 

Как да консумирате зелено кафе за постигане на най-добри резултати?

 

Зелено кафе за отслабване.

 

Преди да започнете да използвате зелено кафе за отслабване, трябва да знаете как да извлечете максимума от него. И ние имаме няколко полезни съвета в тази посока.

Идеалното време за пиене на зелено кафе е веднага след хранене, когато нивата на кръвната ви захар са склонни да се повишават поради консумация на въглехидрати и протеини.

Когато говорим за количество – възрастта, здравето и други състояния играят роля при определянето на идеалното за всеки. Затова ви съветваме да потърсите консултация със специалист особено ако имате специфично заболяване.

Ако сте здрави можете да експериментирате с повишено внимание. Най-добре е да започнете с една чаша на ден, за предпочитане след сутрешното или следобедното хранене. Когато се почувствате мудни, добавете втора чаша кафе към дневната си рутина.

Внимание! Избягвайте да пиете зелено кафе за отслабване, а и всякаква напитка, която съдържа кофеин, поне 3-4 часа преди лягане.

Имаме и още две препоръки за това как точно да пиете зелено кафе за отслабване, за съжаление може да се наложи да промените някои свои навици:

  • Откажете се от напитките с кафе, които съдържат захар

Трябва да забравите за всякакви фрапета, шейкове и десертни напитки, които съдържат много захар и съответно са заредени и с много калории, дори ако ги приготвяте със  зелено кафе. Те нямат никаква хранителна стойност и само биха попречили на целите ви за отслабване.

  • Пийте кафето си чисто или с малко сметана/ядково мляко

Ако искате да използвате зелено кафе за отслабване, най добре го пийте чисто. Ако не ви харесва вкусът, добавете малко органична сметана или ядково мляко по избор. Но четете етикетите, защото някои продукти съдържат добавки и консерванти, които не трябва да присъстват в менюто ви, ако искате да отслабнете.

 

Зелен чай или зелено кафе за отслабване – кой е по-добрият вариант?

 

Зелено кафе за отслабване. Намаляване на апетита. Фитонутриенти. Чаша и кана с чай за отслабване, разположени на дървена маса в красива градина.

 

Първо нека акцентираме върху факта, че няма вълшебно средство, което да замени редовните тренировки и здравословната диета в борбата с килограмите. Има обаче подпомагащи средства, които забързват процеса, като зеленото кафе.

По-рано споменахме, че зеленият чай има подобни свойства, но може ли той да замени кафето, когато говори за отслабване? Нека сравним предимствата и недостатъците на двете напитки, за да ви помогнем да вземете информиран избор.

Като добавка за отслабване, зеленият чай отдавна се е утвърдил като популярен и ефективен продукт на пазара. Всъщност, ненапразно той си е спечели славата на „еликсир за отслабване“.

Ако пиете зелен чай, можете да отслабнете, предимно заради неговите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Неизпечените кафени зърна имат малко повече предимства, но те са установени сравнително по-скоро. Освен подобни антиоксидантни и противовъзпалителни, вече обяснихме за хлорогенната киселина, поддържането на метаболизма и влиянието върху нивата на кръвната захар.

В този смисъл бихме казали, че консумацията на зелено кафе за отслабване е по-удачният избор. Резултатите са красноречиви и именно затова тази напитка също набира популярност през последните години.

 

И така, докато му се наслаждавате разумно, зеленото кафе може да бъде част от вашия режим за отслабване, като не пренебрегвате и останалите аспекти като храна и упражнения. Свалянето на килограми е сложен процес и изисква съвкупност от промени в начина на живот.

Наблюдавайте как кофеинът влияе на тялото ви. Някои хора могат да бъдат по-чувствителни, други да пият чаша след чаша без видими странични ефекти. Непременно се консултирайте и със специалист преди да пиете зелено кафе за отслабване, ако страдате от хронични заболявания.

Ефективно ли е зеленото кафе за отслабване?

Концентрацията на хлорогенна киселина в зеленото кафе е по-висока, отколкото в печеното. Именно тази киселина подпомага загубата на тегло, а има и други ползи за здравето.

Как действа зелено кафе за отслабване?

Освен зарадисвойствата на хлорогенната киселина, зърната зелено кафе имат антиоксидантни и антибактериални свойства и потенциалното положително въздействие върху метаболизма.

Как се пие зелено кафе за отслабване?

Накиснете зърната за една нощ във вода, след това ги сварете за около 15 минути (след завиране на водата), прецедете и консумирайте след хранене, 3-4 часа преди сън.