Осо буко – телешки джолан по италиански
Телешки джолан по италиански е ястие, също познато като Особуко. То включва телешко месо, което се топи в устата, сготвено в ароматен бульон.
Рецепта за телешки джолан Особуко
Въпреки че приготвянето може да отнеме малко повече време, телешкият джолан Осо буко си заслужава да се опита.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
1 час и 10 минути | 2 | 561 калории 9 г нетни въглехидрати 70 г белтъчини 27 г мазнини |
Необходими продукти:
- 2 броя телешки джолан на шайби (особуко) (~600-700 г)
- 100 г сварен грах
- 300-400 мл телешки бульон
- 2 с. л. бадемово брашно
- 2 с. л. краве масло Гхи
- 1 ч. л. чесън на прах
- 1 ч. л. настъргана кора от лимон
- 1/2 ч. л. черен пипер
- 5-10 стръка магданоз
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- В дълбок тиган загрейте маслото.
- През това време в широка чиния смесете бадемовото брашно, чесъна, черния пипер и солта.
- В тази смес оваляйте парчетата телешки джолан Особуко.
- Изтръскайте ненужното брашно от месото и поставете джоланите внимателно в горещото масло.
- Гответе джолана 5 минути и после обърнете от другата страна за още толкова.
- Извадете джолана и го добавете към малка тава.
- Към месото прибавете бульон, докато покрие малко над половината от месото.
- Сложете във фурна, загрята на 180 градуса.
- Гответе за 30 минути.
- Добавете към месото граха и лимоновата кора и гответе за още 20 минути.
- Поднесете топло, като добавите и от соса, образувал се в тавата. Нарежете магданоз на ситно и гарнирайте ястието.
Но какво ще е Италия без пица? Опитайте нашето предложение за нисковъглехидратен италиански блат за пица – от вас се иска само да го покриете с любимите си кето съставки.
Какво е Осо буко?
Така наричаме едно определено парче от телешкия джолан, което се приготвя в Ломбардия – регион в Северна Италия. Ястието с него носи неговото име.
Традиционно се поднася с няколко интересни гарнитури:
- Гремолата: свеж зелен сос, представляващ комбинация от магданоз, лимонова кора и чесън. В някои случаи се използват и други цитрусови плодове вместо лимон като грейпфрут, лайм или портокал.
- Ризото ала Миланезе: родом от Милано, това ризото се приготвя с телешки бульон, като включва също телешки костен мозък, мас вместо масло. За овкусяване и цвят може да се добавя шафран.
- Полента: ястие от варено царевично брашно, което е типично за Италия. Наподобява българския качамак, но има някои разлики в текстурата и начина на приготвянето.
Костният мозък от костта на джолан е една от най-вкусните части на ястието.
Стара версия на Осо буко се е подправяла с канела и дафинов лист. В традиционната рецепта за Особ уко често се добавят също домати, целина, моркови и лук. Тези съставки обаче не са съвместими с нисковъглехидратния режим на хранене.
Хранителни стойности
Кето рецептата за телешки джолан Особ уко носи някои ползи за здравето ни. Голямото количество белтъчини в ястието са чудесен начин да поддържаме мускулите и тъканите си здрави.
Освен това с 1 порция Осо буко телешки джолан може да си набавим някои ценни витамини и минерали:
- 180% витамин Б12
- 130% витамин Б6
- 127% витамин Б3
- 120% цинк
- 105% селен
- 91% фосфор
- 62% витамин Б2
- 51% калий
*Процентите са калкулирани спрямо препоръчителната дневна доза.
Може също да си набавите около половината необходима дневна доза на витамин К и желязо, като хапнете порция телешки джолан Особуко.
Още от нашата здравословна кухня
За любителите на телешкото месо сме подготвили още интересни нисковъглехидратни рецепти, с които да заситите апетита си:
Ако пък желаете да опитате още рецепти от дълбините на вкусна Италия, може да приготвите:
Пригответе ароматното италианско особуко и споделете с нас опита си, като се присъедините към нашата споделена кухня във Фейсбук.
Направете кето режима си още по-лесен, възползвайки се от нашите кулинарни експерти. Абонирайте се за нашия Вайбър канал, в който ще откриете безплатно кето меню – различно всяка седмица. Към него добавяме и удобен списък за пазаруване, за да не забравите нито една вкусна съставка за обяд или вечеря.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Гулаш е името на телешка яхния, която е характерна с гъстия си сос с много червен пипер. Питателно
Днес сме в кухнята, за да приготвим кето бургери, които не само са полезни, но и са много
Днес сме ви подготвили лесна, но вкусна и впечатляваща с аромати рецепта за запечена обезкостена телешка плешка с