Осо буко – телешки джолан по италиански

Обновена: 19.12.2024|
особуко, телешки джолан

Телешки джолан по италиански е ястие, също познато като Особуко. То включва телешко месо, което се топи в устата, сготвено в ароматен бульон.

 

Рецепта за телешки джолан Особуко

Въпреки че приготвянето може да отнеме малко повече време, телешкият джолан Осо буко си заслужава да се опита.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
1 час и 10 минути 2 561 калории
9 г нетни въглехидрати
70 г белтъчини
27 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 2 броя телешки джолан на шайби (особуко) (~600-700 г)
  • 100 г сварен грах
  • 300-400 мл телешки бульон
  • 2 с. л. бадемово брашно
  • 2 с. л. краве масло Гхи
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. настъргана кора от лимон
  • 1/2 ч. л. черен пипер
  • 5-10 стръка магданоз
  • сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. В дълбок тиган загрейте маслото.
  2. През това време в широка чиния смесете бадемовото брашно, чесъна, черния пипер и солта.
  3. В тази смес оваляйте парчетата телешки джолан Особуко.
  4. Изтръскайте ненужното брашно от месото и поставете джоланите внимателно в горещото масло.
  5. Гответе джолана 5 минути и после обърнете от другата страна за още толкова.
  6. Извадете джолана и го добавете към малка тава.
  7. Към месото прибавете бульон, докато покрие малко над половината от месото.
  8. Сложете във фурна, загрята на 180 градуса.
  9. Гответе за 30 минути.
  10. Добавете към месото граха и лимоновата кора и гответе за още 20 минути.
  11. Поднесете топло, като добавите и от соса, образувал се в тавата. Нарежете магданоз на ситно и гарнирайте ястието.

 

Но какво ще е Италия без пица? Опитайте нашето предложение за нисковъглехидратен италиански блат за пица – от вас се иска само да го покриете с любимите си кето съставки.

 

Какво е Осо буко?

 

особуко, телешки джолан, суров

 

Така наричаме едно определено парче от телешкия джолан, което се приготвя в Ломбардия – регион в Северна Италия. Ястието с него носи неговото име.

Традиционно се поднася с няколко интересни гарнитури:

  • Гремолата: свеж зелен сос, представляващ комбинация от магданоз, лимонова кора и чесън. В някои случаи се използват и други цитрусови плодове вместо лимон като грейпфрут, лайм или портокал.
  • Ризото ала Миланезе: родом от Милано, това ризото се приготвя с телешки бульон, като включва също телешки костен мозък, мас вместо масло. За овкусяване и цвят може да се добавя шафран.
  • Полента: ястие от варено царевично брашно, което е типично за Италия. Наподобява българския качамак, но има някои разлики в текстурата и начина на приготвянето.

Костният мозък от костта на джолан е една от най-вкусните части на ястието.

Стара версия на Осо буко се е подправяла с канела и дафинов лист. В традиционната рецепта за Особ уко често се добавят също домати, целина, моркови и лук. Тези съставки обаче не са съвместими с нисковъглехидратния режим на хранене.

Хранителни стойности

Кето рецептата за телешки джолан Особ уко носи някои ползи за здравето ни. Голямото количество белтъчини в ястието са чудесен начин да поддържаме мускулите и тъканите си здрави.

Освен това с 1 порция Осо буко телешки джолан може да си набавим някои ценни витамини и минерали:

  • 180% витамин Б12
  • 130% витамин Б6
  • 127% витамин Б3
  • 120% цинк
  • 105% селен
  • 91% фосфор
  • 62% витамин Б2
  • 51% калий

 

*Процентите са калкулирани спрямо препоръчителната дневна доза.

Може също да си набавите около половината необходима дневна доза на витамин К и желязо, като хапнете порция телешки джолан Особуко.

 

Още от нашата здравословна кухня

 

Яхния с телешко и бамя.

 

За любителите на телешкото месо сме подготвили още интересни нисковъглехидратни рецепти, с които да заситите апетита си:

 

Ако пък желаете да опитате още рецепти от дълбините на вкусна Италия, може да приготвите:

 

Пригответе ароматното италианско особуко и споделете с нас опита си, като се присъедините към нашата споделена кухня във Фейсбук.

Направете кето режима си още по-лесен, възползвайки се от нашите кулинарни експерти. Абонирайте се за нашия Вайбър канал, в който ще откриете безплатно кето меню – различно всяка седмица. Към него добавяме и удобен списък за пазаруване, за да не забравите нито една вкусна съставка за обяд или вечеря.

Добър апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front
77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар