Холестерол – същност и влияние на омега-3 за понижаването му

Всички слушаме и четем за холестерола, но какво представлява той всъщност? Много често свързваме това естествено вещество с негативните му страни и лошото влияние върху организма. За да разберем повече за него, ще разгледаме в следващите редове каква е същността му. Освен това ще разкрием и как влияят омега-3 при висок холестерол.
Едновременно с това го откриваме навсякъде – във всяка клетка, тъкан и орган на човешкото тяло. Той се съдържа дори в кръвната плазма.
Ако трябва да го опишем, то за холестеролът е най-точно да се каже, че е бяло восъкоподобно вещество с висок коефициент на мазност. Не се разтваря във вода. За сметка на това се разгражда изключително ефективно в по-голямата част от органичните съединения в тялото. Произвежда се в черния дроб и може да се набави само чрез консумация на животински продукти като месо и млечни. Растителните клетки произвеждат фитостероли (подобни на холестерола), но в малки количества.
Самият холестерол не е вреден. Човешкото тяло се нуждае от малки количества от него, за да произвежда хормони, витамин D и храносмилателни течности.
Той също помага на органите в тялото ни да функционират правилно. Той е един от елементите, които поддържат деликатния баланс на организма ни. Около 80% от него в тялото се синтезира естествено.
Симптоми и причини за висок холестерол
Хиперхолестеролемия се нарича състоянието, при което се отчита висок холестерол в кръвта. Това състояние е вид хиперлипидемия (повишени липиди в кръвта), хиперлипопротеинемия (повишени липопротеини) и дислипидемия (нарушения в нивата на липиди и липопротеини).
Повишени нива на HDL и LDL холестерол може да се дължи на хранене, затлъстяване, генетични дефекти (напр. фамилна хиперхолестеролемия), диабет тип 2 или хипотиреоидизъм.
Хиперхолестеролемията сама по себе си е безсимптомна, но дългосрочното повишаване на холестерола води до атеросклероза – натрупване на плаки по артериите. Те могат постепенно да стесняват съдовете или да се спукат, образувайки съсирек. Запушване на коронарна артерия причинява инфаркт, а на мозъчна – инсулт.
Постепенното намаляване на кръвотока води до исхемия и специфични прояви:
- Преходна загуба на зрение, замаяност, нарушен говор, слабост или изтръпване (TIA)
- Болка в гърдите
- Временна загуба на зрение в едното око
- Болка в прасците при ходене
- Коремна болка след хранене
Хиперхолестеролемията е тихо, но рисково състояние. Без навременно откриване и контрол тя постепенно уврежда съдовете и може да доведе до животозастрашаващи усложнения като инфаркт и инсулт. Ранната профилактика и лечение са ключови за намаляване на тези рискове.
Добър и лош холестерол – какви са разликите?
За повечето хора се разделя условно на два основни вида – „добър“ холестерол и „лош“ холестерол – така ги познаваме за улеснение.
Добър (HDL) холестерол
Добрият холестерол, още познат в науката като HDL-холестерол, има няколко специфични особености. Името му е абревиатура на „High Density Lipoprotein“. В превод означава, че той е липопротеин с висока плътност. Освен това има изключително важната способност да „събира“ лошия холестерол в организма и да го пренася от клетките към черния дроб.
Тази способност на HDL се комбинира много добре с антиоксидантното му действие. Така той намалява окислението на клетките от частиците на лошия холестерол.
Като всички антиоксиданти HDL помага на възпаленията вътре в тялото да отшумят по-бързо. Негов фокус основно са кръвоносните съдове – артериите и вените. Именно там действа той, когато се натрупат плаки и мастни образувания или пък възникне артериално възпаление.
Нещо повече – действието на добрия вид се изразява в това да заздравява всеки отделен кръвоносен съд. Помага и за разширяването на вените, когато и където е необходимо това. Тези функции на HDL помагат за предотвратяване на опасната за тялото тромбоза.
Лош (LDL) холестерол
Колкото и да говорим за положителните качества на HDL, също толкова важно е да знаем какви щети може да ни донесе повишаването на количеството на т.нар. лош холестерол. Научното му наименование е LDL–холестерол – от „Low Density Lipoprotein“. В превод означава, че той е липопротеин с ниска плътност.
Основната му функция е да пренася вещества към тъканите и органите. Части от тях обаче могат да се отлагат по стените на кръвоносните съдове и с времето водят до тяхното поетапно стесняване. Това е опасно за здравето и води до други здравословни усложнения.
LDL частиците имат свойството да се окисляват. В следствие на това по-трудно се лекуват възпаленията в артериите. Лошият холестерол пречи на разширяването на съдовете. LDL може да се натрупа в артериите ни и да образува мастни, восъчни отлагания, наречени плаки. В допълнение този тип вещество влияе на образуването на тромби и може да доведе като резултат дори до състояния като инфаркт или инсулт.
Лошият вид процъфтява в тялото под влиянието на тютюнопушенето и липсата на движение. Други ключови фактори са неправилната диета и евентуална генетична обремененост.
Омега-3 при висок холестерол
Високите нива на LDL с течение на времето могат да увредят артериите и да доведат до сърдечни заболявания и увеличен риск от инсулт. Правилната диета, редовната физическа активност, промените в начина на живот и приемът на добавки може да помогнат за подобряване на качеството на живот.
От години е доказано, че приемът на омега-3 при висок холестерол има благоприятно действие. Тъй като омега-3 мастните киселини са полезни мазнини, те връщат баланса в тялото между добрия и лошия. Освен това са същински извор на красота и здраве за цялото тяло.
Омега-3 подпомагат здравето на цялата сърдечно-съдова система, но и на опорно-двигателния апарат и предотвратява развитието на артрит и остеопороза.
Омега-3 мастните киселини улесняват цялостно работата на тялото и:
- Намаляват рисковете от заболявания на сърцето.
- Намаляват възможността да бъдем засегнати от диабет.
- Помагат на мозъчните функции.
- Помагат при изгарянето на излишните мазнини.
- Лекуват възпаленията по-бързо, тъй като имат антиоксидантно действие.
Наред с всички тези функции в човешкото тяло влиянието на омега-3 при висок холестерол не е за пренебрегване. Тъй като тялото не може да произведе омега-3 мастни киселини, е важно да си ги набавяме чрез външни източници. В повечето случаи чрез балансирана диета и прием на правилните хранителни добавки можем лесно да задържим нормални нива в тялото си.
Консумирането на храни, богати на омега-3 мастни киселини, понижава риска от сърдечни заболявания и нивата на триглицеридите. Освен това омега-3 намаляват скоростта, с която черният дроб произвежда триглицериди. Те имат и противовъзпалителен ефект в организма. Намаляват образуването на плаки в артериите и подпомагат разреждането на кръвта. Приемът на омега-3 капсули също е препоръчителен, ако диетата ни е бедна на този вид мастни киселини.
Храни, богати на Омега-3 мастни киселини, са:
- рибено масло
- мазни риби (скумрия, херинга, риба тон, сардини)
- орехи
- скариди
- ленено семе и масло
Не прекалявайте с тях обаче. Твърди се, че препоръчителният дневен прием на Омега-3 мастни киселини е около 1100 мг за жени и около 1600 мг за мъже.
В противен случай ефектите на Омега-3 се обръщат – затруднява се работата на организма, тялото не може да обработи тези макар и полезни мазнини. Първи индикации за това са проблеми с теглото, леност и умора.
Норми за HDL и LDL
Балансът между LDL и HDL не е лесен за поддържане във времето и се влияе сериозно от много фактори. В най-общ смисъл горни граници за добрия холестерол няма. Така той помага на синтеза на хормоните в най-важните години от живота ни и намалява поетапно към края му.
Измерването се прави по формулата CHOL (общ холестерол) към HDL. Последният трябва да е под 5. Ако сте здрави и се грижите за тялото си – около 3,5.
На първо място във връзка с това е важно да помним, че с годините процесите в тялото се забавят – включително и най-вече тези на ниво клетки и вещества. Затова и е хубаво с времето да отделяме повече внимание на нивата в тялото и да правим периодични изследвания и измервания.
Вече споменахме, че тялото само осигурява около 80% от холестерола в организма. Именно затова трябва да внимаваме с храните, които приемаме. Богати на холестерол са храните с животински произход – яйца, месо, мляко, масло, кашкавал, както и пуешкото месо и други.
Заключение
Свикнали сме да мислим за холестерола като за нещо лошо – знак за вреда в организма. Той обаче е жизненоважен за функционирането на тялото ни и за синтеза на ценни хормони, от които зависи здравето ни. В правилните дози той е приятел на здравето и пълноценния начин на живот, а приемът на омега-3 мастни киселини може още повече да подобри здравословното ни състояние.
Често задавани въпроси
Какво представлява холестеролът?
Може да го познавате и под името холестерин, но безспорно холестеролът е едно от най-познатите на човека вещества в тялото. Той принадлежи към рода на липидите – съединения с органичен произход. Те се разграждат в тялото ни с различна степен на трудност. От тях холестеролът спада към по-трудно разтворимите вещества.
Вреден ли е холестеролът?
Самият холестерол не е вреден. Човешкото тяло се нуждае от малки количества от него, за да произвежда хормони, витамин D и храносмилателни течности. Той също помага на органите в тялото ни да функционират правилно. Той е един от елементите, които поддържат деликатния баланс на организма ни.
Как помага омега-3?
Консумирането на храни, богати на омега-3 мастни киселини, понижава риска от сърдечни заболявания и нивата на триглицеридите. Освен това омега-3 намаляват скоростта, с която черният дроб произвежда триглицериди. Те имат и противовъзпалителен ефект в организма. Намаляват образуването на плаки в артериите и подпомагат разреждането на кръвта.
Източници
- Cleveland Clinic. What Is Cholesterol?, Last reviewed on 08/03/2022.
- Rowden, A.. Should you take fish oil for cholesterol?, Medically reviewed by Jerlyn Jones, Updated on November 14, 2024
- Wikipedia contributors. "Hypercholesterolemia," Wikipedia, The Free Encyclopedia, 18 Jul. 2025. Web. 17 Sep. 2025
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
През последните години проучванията върху ефекта на Омега-3 мастни киселини за сърцето и тяхното влияние върху здравето като
Сигурно сте забелязали, че темата за допустимите граници при висок холестерол присъства постоянно в дискусиите за храненето. Това
Разкриваме полезни аюрведа методи срещу висок холестерол, които се прилагат в тази древна практика и показват положителни резултати.