Облепиха: свещеният суперплод за силен организъм

Облепиха е древно лечебно растение, известно със своите дребни плодове и изключително богато съдържание на витамини и антиоксиданти. Днес се нарежда сред най-популярните суперплодове за пълноценна грижа за здравето.
Също така тя се отличава с високо съдържание на каротеноиди и мастни киселини, най-вече в семената на плодовете. Известна е като мощен имуностимулатор със силни антиоксидантни свойства. Използвана се в народната медицина още от Древността и навлиза все повече и в съвременната медицина и козметиката.
История на растението

Облепихата има дълга история, датираща от Древността. Смята се, че произхожда от Централна Азия, като най-ранните сведения за нейното използване идват от регионите на Хималаите, Китай и Монголия. Името й на латински – Hippophae, означава „лъскав кон“, тъй като древните гърци хранели болните или изтощени коне с нейните листа. След консумацията на облепиха животните възвръщали силата си и козината им ставала лъскава и гладка. В китайската традиционна медицина облепихата се използва от над 1200 години за лечение на кашлица, кожни заболявания, храносмилателни проблеми и като общоукрепващо имуностимулиращо средство.
В тибетската медицина тя се счита за ценен лек за черния дроб, сърцето и кръвоносната система. Нейните плодове са богати на витамини Ц, Е, А и мастни киселини, са били използвани и като храна по време на дългите преходи или военни действия. Днес облепихата се отглежда в много страни и е призната като „суперплод“ заради здравните си ползи. Тя е изключително ценена и поради устойчивостта си на сурови климатични условия.
Любопитен факт е, че в съветската космическа програма е било използвано масло от облепиха за защита на кожата на космонавтите от радиация.
Ползи от облепихата
Облепихата е билка, която се използва за лечение на алергии и техните симптоми, но това не е единственото й приложение. Тя действа благоприятно върху кожата, имунната система, подсилва сърцето, храносмилателния тракт и остротата на зрението.
Подсилва имунната система
Облепихата е изключително богата на витамин Ц – съдържа няколко пъти повече от този витамин, отколкото цитрусите. Също така съдържа антиоксиданти като витамин Е, каротеноиди и флавоноиди. Тези съединения подпомагат защитата на организма срещу вирусни и бактериални инфекции, както и предпазват клетките ни от оксидативен стрес. Редовният й прием може да укрепи имунитета ни и да намали риска от дискомфортните инфекции. Тя може да се използва както за превенция, така и при лечение на настинка и грип.
Подобрява здравето на кожата

От семената и плодовете на облепихата се извлича масло, което е известно със своето регенериращо и хидратиращо действие. То е богато на омега-7 мастни киселини, които рядко се срещат в природата. Употребата му подпомага заздравяването на кожата, може да облекчава симптомите на екземи, изгаряния и раздразнения, като същевременно подобрява еластичността и вида на кожата при редовна употреба.
Поддържа здравето на сърдечно-съдовата система
Облепихата съдържа фитостероли, които са вид растителни полезни мазнини, които допринасят за понижаването на „лошия“ холестерол. По този начин се изгражда защита на кръвоносните съдове. Антиоксидантите в плодовете намаляват възпалителните процеси и оксидативния стрес, което спомага за превенция на сърдечните заболявания. Също така тези дребни оранжеви плодчета помагат за добрата циркулация на.
Подкрепя храносмилането и черния дроб

Тези малки плодчета, както и семената на облепихата, съдържат полезни фибри, флавоноиди и витамини, които задвижват храносмилателния процес. По този начин нейната консумация може да помогне за регулиране на перисталтиката и да облекчи симптомите на стомашните неразположения. Освен това маслото от облепиха защитава лигавицата на стомаха и червата и поддържа в оптимално pH. Маслото от семената на облепиха детоксикира и пречиства черния дроб и може да бъде полезно при храносмилателни смущения като гастрит и язва.
Забавя стареенето и подкрепя зрението
Благодарение на високото съдържание на антиоксиданти и каротеноиди, облепихата се бори със свободните радикали, основният причинител за преждевременно стареене. Витамин А и бета-каротинът подпомагат здравето на очите и чистотата на зрението, като предпазват ретината. Затова облепихата е подходяща за хора, изложени на натоварване от екрани, които работят ежедневно на компютър.
Начини на употреба

Тя може да се приема по различни начини, в зависимост от предпочитанията и търсените резултати. Един от най-популярните начини на консумация е хапването на пресните й плодове. Те са с кисело-тръпчив вкус и се използват за подсилване на имунната система, особено през есенно-зимния сезон. В домашни условия от тях може да се приготви сок, сироп, конфитюр и желе, които запазват ценните витамини и антиоксиданти суперплода.
Друг широко използван метод на употреба е маслото от облепиха, което се добива най-често от семената, но и от пулпата на плодовете. То се прилага вътрешно под формата на капки или капсули за лечение на стомашни и чернодробни проблеми, както и външно при кожни раздразнения, изгаряния и сухота. Можем да срещнем облипиховото масло като съставка от хидратиращи козметични кремове и гелове, тъй като то подсилва кожната бариера и овлажнява кожата.
Плодовете на облепихата може да се изсушат. Изсушени, те могат да се добавят към чайове, мюсли или различни печива, като по този начин запазват голяма част от полезните си свойства. На пазара се предлагат и хранителни добавки с екстракт от облепиха под различни форми.
Може ли да бъде опасна?

Въпреки множеството си ползи, облепихата може да бъде неподходяща или дори вредна за определени хора. Приемът й трябва да се избягва от хора с алергии към растението, тъй като може да предизвика сериозни кожни обриви, сърбеж или дори стомашен дискомфорт. Хора с ниско кръвно налягане също трябва да внимават с нея, тъй като облепихата може допълнително да го понижи. Пациенти с жлъчнокаменна болест или панкреатит е препоръчително да се консултират с лекар преди употреба, защото маслото стимулира секрецията на жлъчка.
Приемът от бременни и кърмещи жени трябва да бъде контролиран и след медицинска препоръка. Освен това високите дози могат да причинят диария или стомашно раздразнение. Затова е важно облепихата да се използва умерено, съобразено с индивидуалното здравословно състояние и след консултация с лекар.
Заключение
Облепихата е не само лечебно растение, но и символ на природна устойчивост, тъй като тя вирее успешно в сурови климатични условия. Същевременно обогатява почвата с азот, благодарение на кореновата си система. Растението играе важна роля и в опазването на околната среда, защото се използва за борба с ерозията на почвата и стабилизиране на песачливи терени.
Освен здравословните си приложения, облепихата намира място и в декоративното озеленяване, благодарение на ярките си плодове и гъста зеленина. Интерес представлява и високата маслодайност, поради което е ценна за устойчиво производство на натурални продукти.
Облепихата може да бъде подходяща за деца и хора с хронични заболявания, но с повишено внимание. При деца е важно да се спазват ниски дози и да се избягва при алергии. Хора с хронични състояния трябва да се консултират с лекар, особено при жлъчни, чернодробни или сърдечни проблеми преди да я използват. Облепихата не е токсична за повечето домашни животни в малки количества, но при прекомерен прием може да предизвика стомашен дискомфорт. Маслото от плодовете на облепиха е по-наситено на каротеноиди и има ярко оранжев цвят, като основно се използва за кожни проблеми и проблеми с лигавиците. Маслото от семената съдържа повече омега-3 и омега-6 мастни киселини и се прилага главно вътрешно при лечение на сърдечно-съдови и храносмилателни проблеми.Често задавани въпроси
Подходяща ли е облепихата за деца и хора с хронични заболявания?
Отровна ли е облепихата за животни?
Каква е разликата между маслото от плод на облепиха и това от семената й?
Източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Алергиите и нежеланите симптоми, които ги съпътстват, може да се опитаме да облекчим с билки против алергии. Това
Като част от групата на “суперхраните”, морингата има много благоприятни ползи за здравето, богати хранителни свойства, които се
Преди години консумацията на полезни мазнини беше отхвърлена от цял свят като вредна за здравето на човека. Така







