Пременопауза, перименопауза и менопауза – какви са разликите?

Обновена: 27.02.2024|

Менопаузата официално отбелязва края на женската репродукция, а етапите преди настъпването й са пременопауза и перименопауза. Самата менопауза настъпва официално, когато спре и менструацията.

Перименопаузата, от друга страна, означава „около менопаузата“. Известна е още и като преходна фаза. Макар и двете фази да са част от един и същ преход в живота на жената, те имат различни симптоми и възможности за лечение и облекчаване на симптомите. Препоръчително е, когато възникват въпроси, притеснения или необичайни симптоми, да ги обсъдите с вашия гинеколог.

 

Пременопауза и перименопауза – каква е разликата?

Двете понятия – пременопауза и перименопауза, понякога се използват като взаимозаменяеми, но всъщност имат различни значения.

meno 02 400
meno 02 600

Периодът на пременопауза е този, в който нямате симптоми на перименопауза или менопауза. Все още имате менструация – независимо редовна или не – и се счита, че са запазени репродуктивните способности. Възможно е да възникнат някои хормонални промени в периода на пременопауза, но физически все още няма забележими такива.

meno 02 400
meno 02 600

От друга страна – по време на перименопаузата ще започвате да изпитвате симптоми на менопаузата. Те могат да включват:

 • промени в редовността и продължителността на менструацията
 • горещи вълни
 • нарушения в съня
 • промени в настроението

 

Какво се случва, когато настъпи перименопауза?

Както споменахме по-рано, перименопауза означава „около менопаузата“ и се отнася за периода, през който тялото прави естествен преход към менопаузата, отбелязвайки края на репродуктивните години. Перименопаузата се нарича още менопаузален преход.

При жените перименопаузата започва на различна възраст. Може да забележите признаците на прогресия към менопаузата, като нередност в менструалния цикъл, някъде към 40-те си години. Но някои жени забелязват промени още в средата на 30-те си години.

Нивото на естроген – основният женски хормон в тялото, се повишава и спада неравномерно по време на перименопаузата. Менструалните цикли могат да се удължат или съкратят. Възможно е да имате и менструални цикли, в които яйчниците не отделят яйцеклетки (овулация). Симптоми, подобни на тези по време на менопауза, също не са изключени – като горещи вълни, проблеми със съня и вагинална сухота.

Но, за щастие, има налични лечения за облекчаване на тези симптоми.

След като са преминали 12 поредни месеца, в които не сте имали менструация, официално сте достигнали менопаузата и перименопаузата е приключила.

 

Симптоми по време на перименопауза

 

Красива руса жена, почиваща на диван. Красива коса, кожа и нокти, в следствие на добри количества на биотин в тялото. Ползи от маслото от чаено дърво. Пременопауза и перименопауза.

 

По време на този период е възможно да настъпят някои леки, а и не толкова, промени в тялото ни. Може да изпитате:

Нередовна менструация

Тъй като овулацията става по-непредсказуема, продължителността на периода между менструациите може да бъде по-дълъг или по-кратък, дори да прескочи месец. Течението – по-леко или тежко. Ако имате постоянна промяна в продължителността на менструалния цикъл от 7 дни или повече – възможно е да сте в ранна перименопауза. Ако има интервал от 60 дни или повече между отделните менструации, вероятно сте в късна перименопауза.

Горещи вълни и проблеми със съня по време на перименопауза

Горещите вълни са често срещани по време на перименопауза. Интензивността, дължината и честотата варират. Проблемите със съня често се дължат именно на тях или нощното изпотяване. Но понякога сънят става непредсказуем дори без тях.

Промени в настроението

Промени в настроението, раздразнителност или повишен риск от депресия също могат да се появят по време на перименопаузата. Причината може да бъде  нарушение в съня, свързано с появата на горещи вълни. Промени в настроението е възможно да настъпят и от фактори, които не са свързани с хормоналните промени в перименопаузата.

Вагинални промени и проблеми с пикочния мехур

Когато нивата на естроген спаднат, е възможно вагиналните тъкани да загубят влажност и еластичност, което да направи половия акт болезнен. Ниското ниво на естроген може също да направи тялото по-уязвимо към пикочни или вагинални инфекции. Загубата на функционалност на тъканите може да допринесе за уринарна инконтиненция (неволното изпускане на урина).

Намаляване на плодовитостта

Тъй като овулацията става нередовна, способността за зачеване намалява. Въпреки това, докато имате менструация, бременността все още е възможна.

Промени в сексуалната функция

По време на перименопаузата сексуалната възбуда и желание могат да се променят. Но ако сте имали задоволителен сексуален живот преди това, е по-вероятно да няма промяна.

Загуба на костна плътност

Ниските нива на естроген са свързани и с намаляване на костната плътност. Това може да увеличи риска от остеопороза – прогресивно заболяване на скелета, характеризиращо се с намалена костна маса и структурни изменения на костната тъкан.

Промяна в нивата на холестерола по време на перименопауза

Перименопаузата може да доведе до неблагоприятни промени в нивата на холестерола в кръвта. Това означава повишаване на холестерола с ниска плътност (LDL) – „лошият“ холестерол, което допринася за повишен риск от сърдечни заболявания. Съответно „добрият“ HDL-холестерол намалява, което води до същите резултати.

 

За какво е важно да внимавате по време на перименопауза?

Не е нужно лекар да диагностицира перименопаузата или менопаузата, но има случаи, при които е важно да посетите лекар и да направите консултация. Такива са:

 • Наличие на зацапвания след като е свършил периода на менструация.
 • Кръвни съсиреци по време на менструация.
 • Кървене след секс.
 • Менструален цикъл, който продължава много по-дълго от обикновеното или пък обратното.

Причините за гореизброените могат да бъдат хормонален дисбаланс или миома, като и двете са лечими. Важно е да се изключи възможността за рак.

Ако симптомите на перименопаузата са толкова тежки, че повлияят на ежедневните ви дейности, също се консултирайте с медицинско лице.

 

Какви са начините за облекчаване на симптомите?

Ако симптомите са наистина тежки, има лекарства, които се предписват от лекар и помагат за облекчаването им. Един от методите е естроген заместителна (хормонална) терапия. Тя действа чрез нормализиране на нивата на естроген, така че внезапните скокове и спадове да не причиняват неудобни симптоми. Някои форми на естроген могат да помогнат за намаляване на риска от остеопороза.

Други видове лечения при овладяване на симптомите на перименопауза са:

 • Вагинални кремове за облекчаване на сухотата, както и болката при полов акт.
 • Предписани от лекар антидепресанти, които да овладяват рязката промяна в настроението.
 • Лекарства, отново по рецепта, за намаляване на горещите вълни.

 

Методи, с които да облекчите симптомите на перименопауза у дома

 

Пременопауза, перименопауза и движение. Спортуваща жена с фреш

 

Можете да приложите някои методи за облекчаване на симптомите в домашни условия. Разбира се, ако не са толкова интензивни, че да се наложи лекарска намеса. Такива са:

 • ежедневна форма на физическа активност;
 • пълноценна почивка;
 • релаксиращи дейности преди сън, като йога или топла вана;
 • умерена употреба на алкохол;
 • отказване от цигарите, ако сте пушач;
 • ограничаване на кофеина до сутрешното кафе;

Не всички аспекти от този период в живота на жената са отрицателни. С подходящите методи и лечения можете да преминете през фазите на пременопауза, перименопауза и менопаузапо по-леко и свободно, отколкото предполагате.

Категории: Бременност и женско здраве|Публикувана: 14.10.2020|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 27 февруари 2024 в 16:39 | Публикувана: 14 октомври 2020 в 12:37 | Категория: Бременност и женско здраве