Хирургическа менопауза – причини и симптоми

Обновена: 21.02.2024|

Менопаузата е естествено обстоятелство в живота на жената, с което обикновено се сблъскваме между 45 и 55-годишна възраст. Това събитие е процес, а не еднократен момент. Съпътствано е от множество симптоми и промени в тялото, които могат да продължават до 10 години.

Хирургическа менопауза настъпва при различни по вид оперативни намеси, свързани с премахването на яйчниците и прекъсването на техните естествени функции. 

 

Какво е хирургическа менопауза?

При премахването на яйчниците се спира производството на няколко хормона, които контролират менструалния цикъл и репродуктивните функции в женския организъм. Поради това тялото внезапно навлиза в менопауза.

calc magn 400
calc magn 600

Перименопаузата, или етапът преди настъпване на менопаузата, се пропуска напълно. При естествената менопауза този период носи различни симптоми и промени във функциите на организма. Възможно е перименопауза да започне по-рано при някои жени, ако им е отстранен само един яйчник.

calc magn 400
calc magn 600

Причини за оперативна намеса

Премахването на яйчниците може да е наложително по различни причини, свързани със здравето ни. Операцията се прилага при доброкачествени тумори, различни други овариални нарушения и отклонения, висок риск от рак на яйчниците, ендометриоза, сраствания и хронична болка.

Тъй като хирургическата менопауза е съпроводена с някои смущения в здравето и неприятни симптоми, трябва с помощта на лекар внимателно да претеглим рисковете и ползите от подобна хирургическа намеса.

Видове операции

 

хирургическа менопауза

 

В зависимост от здравословното ни състояние, лекуващия ни екип и диагнозата ни видът на хирургическата намеса може да е различен:

 • Лапаротомия: Класически подход. В корема се прави разрез, през който хирургът има достъп до яйчниците. Възстановяването е по-бавно в сравнение с останалите видове, тъй като коремната операция е по-сериозна интервенция.
 • Лапароскопска операция: Т.нар. безкръвна операция. През малки портове (дупки) в корема се вкарва камера заедно със специални хирургически инструменти. Тази операция може да се изпълни и с помощта на робот, който се контролира от хирурга.
 • Вагинална операция: Влагалището може да се използва като вход към репродуктивната система. Прилага се най-често при хистеректомия (отстраняване на матката). Възстановяването е бързо и не се наблюдават специфични усложнения.

 

Положителни ефекти на хирургическата менопауза

Премахването на яйчниците се налага при опасност за настоящето или бъдещето ни здраве и може да помогне за поддържането на общото благосъстояние на тялото. При някои жени е възможно подобна хирургическа интервенция да е превантивна мярка или да облекчи хронична болка:

 • Намалява риска от рак на яйчниците
 • Намалява риска от рак на гърдата
 • Намалява болката при пациенти с ендометриоза или сраствания около яйчниците

Не бива да се подлагаме на оперативна намеса само заради тези здравословни плюсове, тъй като отрицателните ефекти от операцията са по-сериозни.

 

Симптоми след хирургическа менопауза

 

хирургическа менопауза

 

Характерните симптоми на менопауза изпитваме и след хирургическо премахване на яйчниците. В някои случаи страничните ефекти на хирургическата менопауза може да са по-силни от тези на естествената:

 • Прекъсване на менструалния цикъл
 • Горещи вълни
 • Нощно изпотяване
 • Безсъние
 • Вагинална сухота
 • Намалено либидо
 • Суха кожа, коса и чупливи нокти
 • Главоболие
 • Загуба на костна плътност и мускулна маса

 

Менопаузата може да влоши някои психически разстройства – най-вече депресията и биполярното разстройство. Има някои типични за менопаузата симптоми, които засягат психическото ни здраве, и не бива да ги подценяваме:

 • Депресия
 • Безпокойствие
 • Тревожност
 • Раздразнителност
 • Ниско самочувствие
 • Затруднена концентрация
 • Проблеми с паметта

 

Това са най-често срещаните симптоми след хирургическа менопауза, но не всички се проявяват при много от жените. Ако някои от тях причиняват силен дискомфорт и са пречка за нормалния начин на живот, може да се консултираме със специалист по психично здраве, който да ни помогне да се справим с тях.

 

Хормонозаместителна терапия

 

хирургическа менопауза

 

Един от начините да предотвратим дискомфорта от симптомите на менопауза е да се подложим на хормонозаместителна терапия. Тя може да помогне за поддържане на костната плътност, да облекчи горещите вълни и да подобри концентрацията и паметта. Подобни медикаменти се приемат само след консултация с лекар и информирана оценка за ползите и рисковете.

Хормоните, които са нужни на тялото ни след менопауза, са прогестерон, естроген и тестостерон.

Хормонозаместителната терапия може да има странични ефекти, които обаче намаляват с времето. Те варират, но най-често могат да бъдат:

 • Главоболие
 • Чувствителност в гърдите
 • Крампи в крайниците

 

Хормонозаместителната терапия не се препоръчва за жени, преминали през хормонално зависим рак на гърдата, ендометриоза или страдащи от чернодробни заболявания. Ако не желаем да се подлагаме на хормонозаместителна терапия или тя не е подходяща за нас, можем да се погрижим за облекчаването на индивидуалните симптоми на менопауза.

 

Как да се погрижим за себе си след появата на хирургическа менопауза?

След менопауза костите ни започват да губят своята плътност. Вследствие на това се появяват проблеми като остеопороза, счупвания и фрактури. За да предотвратим тези ефекти, е препоръчително да приемаме допълнителен калций – чрез диетата си или с помощта на хранителни добавки.

За подсилване на мускулите и костите трябва да правим редовни упражнения и вдигане на тежести.

 

Заключение

 

хирургическа менопауза

 

Хирургическа менопауза настъпва след оперативно премахване на яйчниците. Това може да се случи при диагностицирано заболяване или за предотвратяване на някои видове рак при пациенти със семейна обремененост и висок риск. След отстраняването на яйчниците спира естественото произвеждане на някои видове женски хормони, което води до внезапна менопауза.

 

Какво е хирургическа менопауза?

Хирургическа менопауза настъпва при различни по вид оперативни намеси, свързани с премахването на яйчниците. При менопауза се губят репродуктивните функци и менструалният цикъл спира.

С какво се различава хирургическата от естествената менопауза?

При премахването на яйчниците се спира производството на няколко хормона, поради което тялото внезапно навлиза в менопауза. Перименопаузата, или периодът преди настъпване на менопаузата, се пропуска напълно след тази оперативна намеса. При естествената менопауза този период носи различни симптоми и промени във функциите на организма.

Можем ли да предотвратим появата на хирургическа менопауза?

Няма как да премахнем яйчниците без тялото да навлезе в менопауза, тъй като хормоните и естествените функции на репродуктивната система значително се изменят.

Какви са симптомите на хирургическа менопауза?

Характерните симптоми на менопауза изпитваме и след хирургическо премахване на яйчниците – прекъсване на менструалния цикъл, горещи вълни, нощно изпотяване, безсъние, вагинална сухота, понижено либидо, главоболие и други.

Защо се налагат подобни оперативни намеси?

Премахването на яйчниците се налага при опасност за настоящето или бъдещето ни здраве. При някои жени е възможно подобна хирургическа интервенция да е превантивна мярка или да облекчи хронична болка.

Категории: Бременност и женско здраве, Здраве|Публикувана: 07.12.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Радина Руменова
Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 21 февруари 2024 в 17:38 | Публикувана: 7 декември 2023 в 10:04 | Категория: Бременност и женско здраве, Здраве