Решението за дете със сигурност променя живота на двама души, а и на всички около тях, още преди то да се е появило. Наред с радостта, че семейството ще се увеличи, възникват и много въпроси и съмнения. На първо време обаче концентрацията трябва да бъде върху забременяването и как може да бъде подпомогнато то по естествен път.

Неправилното хранене при опити за зачеване може да се окаже една пречка, която лесно може да бъде премахната и процесът да се ускори. Именно това ще бъде темата на днешната статия.

Продължете да четете, за да разберете кои храни трябва да избягвате, когато се опитвате да забременеете.

 

Има ли връзка между диетата и фертилитета?

За жени, които се опитват да забременеят по естествен път (без помощта на репродуктивни технологии като ин витро процедури), следните витамини и хранителни вещества са доказано свързани с положителни ефекти върху плодовитостта:

От друга страна, антиоксидантите, витамин D, млечните продукти, соята, кофеинът имат малко или никакво влияние върху фертилитета.

Установено е, че трансмазнините и „нездравословните диети“ (тези богати на червено и преработено месо, картофи, сладкиши и подсладени напитки) имат отрицателни ефекти.

Това е и първото доказателство, че неправилното хранене при опити за зачеване може да се окаже пречка.

Допълнително при изследвания на мъже се установява, че качеството на спермата се подобрява при здравословна диета, докато обратното е свързано с диети с високо съдържание на наситени или трансмазнини.

При двойки, които се подлагат на процедури чрез репродуктивни технологии, жените могат да забременеят по-лесно чрез добавки с фолиева киселина или диета с високо съдържание на изофлавони (растителни естрогени с антиоксидантна активност). Докато мъжката плодовитост може да бъде подпомогната от антиоксиданти.

И така, какво означава всичко това, ако се опитвате да забременеете? Да, храненето оказва благоприятно или негативно влияние, както при мъжете, така и при жените, и увеличава или съответно – намалява шансовете за забременяване.

Пренаталните витамини, които включват фолиева киселина и витамин В12, са препоръчителни при опити за зачеване, но това не изключва и ролята на диетата в процеса.

Неправилното хранене при опити за зачеване може да забави процеса или да бъде причина за неприятни симптоми преди и след зачеването (в ранните месеци на бременността). Така че, ако сте решили да имате дете, трябва да обърнете внимание и на този аспект.

 

Кои храни трябва да избягвате при опити за зачеване?

 

Неправилното хранене при опити за зачеване. Непрекъснат глад при кето диета.

 

Вече изяснихме, че освен по време на бременността, здравословната диета е важна и при самите опити за зачеване. Ето кои храни могат да окажат отрицателно влияние върху вашата плодовитост.

 

  • Изключете от менюто си трансмазнините

Трансмазнините, съдържащи се в пържени храни, солени закуски и някои печива, са едни от най-малко оптималните храни за консумация, докато се опитвате да заченете.

По-конкретно, трансмазнините могат да причинят възпаление и инсулинова резистентност, което от своя страна може да намали фертилитета и при мъжете, и при жените. Те също могат да увредят кръвоносните съдове, което може да попречи на хранителните вещества да достигнат до репродуктивната система.

Не е нужно обаче да избягвате всички мазнини, когато се опитвате да забременеете, тъй като здравословните мазнини, съдържащи се в сьомгата, авокадото и зехтина например, са полезни за плодовитостта.

Също така изберете по-пълномаслени млечни продукти, за сметка на обезмаслените, но избягвайте непастьоризираните меки сирена. Млечните продукти с ниско съдържание на мазнини могат да съдържат андрогени, а меките сирена могат да съдържат листерия – род бактерии, който действа като вътреклетъчен паразит.

 

  • Неправилното хранене при опити за зачеване: кои животински продукти трябва да избягвате?

Месото и рибата са добър източник на протеини и затова са част от здравословната диета, ако се опитвате да забременеете. Но има някои животински храни, които трябва да избягвате. Не е хубаво например да ядете сурово месо и колбаси, тъй като те също могат да съдържат листерия – род бактерии, който действа като вътреклетъчен паразит.

Препоръчва се също да се въздържате от морски дарове и от яйца, тъй като те могат да съдържат бактерии, които могат да заразят плода чрез плацентата. Така че, ако сте фенове на сушито – забравете го.

Варените яйца обикновено не са проблем. Но ако яйцето не е приготвено правилно или се консумира сурово, можете да се заразите със салмонела. Също така повечето яйца съдържат антибиотици, които се инжектират в животните. Затова или избягвайте да ядете яйца, или временно ги ограничете.

Ако пък по начало сте вегетарианци, имаме няколко добри новини за вас! Според проучване, заместването на месото, рибата и яйцата с растителни протеини е свързано с намален риск от безплодие.

 

  • Кои растителни храни трябва да избягвате?

 

Неправилното хранене при опити за зачеване. Универсален режим на хранене.

 

Предполага се, че зеленчуците и плодовете са вашите най-добри приятели в здравословното храненето. Ето защо може да е изненада, че трябва да избягвате някои от тях в суров вид, особено когато се опитвате да забременеете. Това са повечето от суровите кълнове, репички и др. Те могат да съдържат бактерии, които да повлияят неблагоприятно на здраве.

Соята има своите ползи за здравето, без съмнение. Но съществува дългогодишно вярване, че жените, които се опитват да забременеят, трябва да забравят за нея. В соята има някои съединения, които функционират по същия начин, както естрогенът функционира в женското тяло.

Вярвате или не, трябва да избягвате да ядете и грах, ако искате да забременеете. Според проучване жените, които консумират редовно грах, имат по-нисък процент на зачеване. Това е така, защото грахът, подобно на соята, съдържа определени химикали, които могат да възпрепятстват сперматозоидите от оплождане на яйцеклетка и са склонни да действат като естествен контрацептив.

 

  • Избягвайте рибата с високо съдържание на живак

Ако се опитвате да забременеете, най-добре е да избягвате рибата тон и други риби с високо съдържание на живак. От една страна, живакът може да намали плодовитостта, от друга – да се натрупа в тялото ви и потенциално да навреди на плода.

Това не означава, че не можете да ядете никаква риба. Напротив, тя е богата на омега-3 и други полезни вещества, които само биха могли да подпомогнат забременяването. Просто не забравяйте да изберете риби с ниско съдържание на живак като сьомга, пъстърва, херинга, сардини.

С най-високо съдържание на живак са, както споменахме, рибата тон, и още акулата и скумрията от по-разпространените.

 

  • Неправилното хранене при опити за зачеване: каква може да бъде вредата от рафинираните въглехидрати?

Рафинираните въглехидрати и захари също имат отрицателно въздействие върху вашите шансове за зачеване. При мъжете високият прием на захар и въглехидрати е свързан с по-ниско качество на спермата и риск от безплодие. Има и ясна връзка между диетата с висока захар и по-ниската плодовитост и при жените.

Повишените нива на токсини, открити в преработените храни, както и възпалението, на което тези храни могат да подложат тялото, имат вреден ефект върху клетките в утробата на жената. Това може да забави забременяването.

Въглехидратите и захарта могат да попречат и да поддържате здравословно тегло, което също е важно за успешното забременяване. За целта трябва да наблегнете повече на растителните и пълнозърнестите храни.

 

Кога трябва да предприемете промени в диетата си, ако искате да заченете?

 

Неправилното хранене при опити за зачеване. Пропускливи черва. Бял трън.

 

Трябва да се фокусирате върху диетата си поне в продължение на три месеца, преди да започнете да правите опити за забременяване. Това важи както за мъжете, така и за жените.

На всяка яйцеклетка й отнема 90 дни, за да узрее, така че всички яйцеклетки, които започнат да узряват днес, ще бъдат освободени в овулация през около три месеца. По същия начин за мъжете спермата отнема около три месеца, за да се развие в тялото на мъжа, което прави този тримесечен период еднакво критичен и за двата пола.

Така че направете заедно промени в диетата си веднага след като решите, че сте готови за дете. Запомнете, че неправилното хранене при опити за зачеване може да се окаже пречка, но добре подбраният хранителен режим ще ви помогне по-бързо да осъществите мечтата си.

Успех!

Обновена: 12 юли 2022 в 02:37 | Публикувана: 27 май 2021 в 15:28 | Категория: Бременност и женско здраве, Хранене и видове храни