Непоносимост и алергия към чай

Обновена: 08.03.2024|
Алергия към чай, непоносимост, чувствителност.

Чаят е една от напитките, които познаваме от векове. Тя е популярна с различните си здравословни свойства и многобройните си ефекти върху тялото. Знаете ли обаче, че може да се развие алергия към чай, както и че има хора, които имат непоносимост към така любимата топла напитка?

Макар и рядко, има такива случаи – разказваме ви какви са причините и как да се борим с последствията.

 

Алергия към чай или непоносимост – какви са разликите?

На първо място е много важно да знаем, че непоносимост и алергия към чай са две много различни състояния.

 

При едното – непоносимостта, или чувствителността, имаме налице по-скоро дискомфорт и предизвикване на неприятна реакция при усещането на миризмата или вкуса на специфичната напитка.

Алергията към чая, от друга страна, може да бъде опасна и животозастрашаваща. Затова и е важно да следим реакциите на тялото си към различните видове напитки, за да знаем какво и как предизвиква непоносимост или пък алергия.

Ако имате чувствителност към определен вид чай или пък съставка в него, е възможно да изпитате:

Макар и неприятни, тези симптоми не застрашават пряко живота и здравето, и отшумяват бързо. Единствено е важно да пиете повече вода и да прекъснете своевременно приема на съответният вид чай. До няколко часа всичко ще се нормализира.

Можете да развиете непоносимост към всеки вид чай и това до голяма степен зависи от вашия организъм. Възможно е, ако консумирате големи количества или много наситен с конкретно вещество чай, да развиете чувствителност към него във времето.

В повечето случаи е достатъчно да прекъснете консумацията за няколко седмици или месеци, за да се нормализира ситуацията и отново да можете да го приемате.

 

Алергия към чай – кога, как, защо?

 

Алергия към чай. Опасности през лятото. Кожни обриви. Бял равнец.

 

Както вече споменахме, алергиите са значително по-инвазивни към тялото и предизвикват далеч по-сериозни реакции, отколкото непоносимостта. Когато е налице алергия, симптомите са:

  • обриви
  • екзема
  • копривна треска
  • кихане
  • сълзене на очите
  • отделяне на секрет от носа
  • изтръпване и сърбеж в устата
  • подуване на устните, гърлото, езика, лицето
  • анафилактичен шок

Последните две реакции могат да бъдат летални, затова и е много важно своевременно да прекъснете консумацията на чая и да потърсите бързо лекарска помощ. В противен случай е възможно да настъпи задушаване, ако реакцията ви към алергена е твърде силна.

 

Алергии към билкови и небилкови чайове

Има две категоризирани алергии към чай: към билков и към небилков. Алергия към чай от билки се изразява в силна реакция на тялото към конкретна съставка в напитката. Обикновено тази алергия не се ограничава само до приема чрез чай на конкретната билка, но и при нанасяне върху кожа или под формата на подправка към ястия.

Разбира се, всеки случай трябва да се разглежда самостоятелно и е най-добре да направите тест за алергии, за да сте напълно убедени, че именно това е билката, която трябва да избягвате. Особено когато става дума за смесени билкови чайове, макар че при тях реакцията може да е по-лека, тъй като съставките са в по-малки концентрации.

Небилковите чайове, от друга страна, се отличават със специфични особености и влияние върху тялото. Към тях спадат белите и зелените чайове, но и черният чай.

Напитките от този списък съдържат няколко вещества, които могат да предизвикат алергии и непоносимост:

Причината – липсата или малкото количество на определен коензим в тялото, който да ги разгради и да помогне на тялото ви да ги обработи. Резултатът – остра реакция към напитката.

Ако сте алергични към кофеин, избягвайте черен чай. Установено, че черният чай е с най-високото съдържание на кофеин от всички небилкови чайове. Зеленият чай съдържа най-много танин, а белият и зеленият чай съдържат повече теанин от черния.

Имайте предвид, че е възможно да развиете алергия към определен вид напитка и ако в нея има наличие на изкуствени ароматизатори или добавки, към които сте чувствителни. Затова е желателно, когато избирате чай, да сте сигурни за произхода му и начина на обработка.

Също така не е за подценяване, че ако не съхранявате чаят правилно, особено, ако е на листенца, то може в него да се развие мухъл. Той, от своя страна, е изключително силен алерген и може да ви подведе, че имате непоносимост или алергия към чая, докато в действителност реакцията ви е към бактериите. Затова винаги съхранявайте чая в затворени кутии на места, на които не прониква влага.

 

Какво да правим, когато имаме непоносимост или алергия към чай?

 

Алергия към чай.

 

При установена непоносимост или алергия към дадена съставка е препоръчително да се направи тест за алергии и да се установи какво точно може да бъде опасно. Важно е да отбележим, че чувствителност може да се появи и при консумацията на студен, не само на топъл, току-що запарен чай.

Освен това има няколко лесни стъпки, които можете да предприемете: да опитате с друга комбинация чай с други количества от съставките например. За щастие съществуват десетки комбинации от съставки в зависимост от ефекта, който търсите.

Също така можете да намалите времето на запарване на чая. Известно е, че колкото повече време стоят листенцата във водата, толкова по-силен става чаят, а това не е добре, когато говорим за реакции и непоносимости към съставки.

Не на последно място, ако нищо друго не проработи, може да се наложи да се откажете от чая и да потърсите друг вариант за топла напитка. Подходящи варианти са вода с плодове и зеленчуци, чай матча или пък прясно изцедени сокове.

Имайте предвид и още нещо: при децата, възрастните хора и бременните реакцията към непоносимост или алергия към чай могат да бъдат много по-остри, отколкото при човек с добре формирана и поддържана система в юношеска или зряла възраст. Затова и трябва да бъдете много внимателни, ако спадате към тези категории, когато консумирате потенциално опасни напитки от този тип.

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 24.02.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 17:27 | Публикувана: 24 февруари 2022 в 11:54 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни