Нектарини – полезен родственик на прасковите
Нектарините са вкусни летни плодове, които са по-лесни за хапване от прасковите и са предпочитани от много хора именно поради тази причина. Техният хранителен профил се доближава до този на прасковите, както и техните здравословни ползи. Има обаче някои аспекти, по които се различават.
Перфектната нектарина е леко мека при натиск, няма увреждания по кората или нахапвания от паразити и насекоми. Вътрешността на плода е с ярък и наситен жълт до мек светлобежов цвят. На допир е гладка и изглежда лъскава.
В ботаниката
Ботанически нектарините са разновидност на прасковите. Главната разлика е гладката кора на нектарината. Ботаническият вид е същият като при прасковата – Prunus persica от семейство Розоцветни (заедно с ягоди, ябълки, круши, кайсии, бадеми, рози и други). Нектарината е продукт на генетична мутация, която променя нейната кора, докато другите аспекти на плода остават същите.
Както прасковите, нектарините имат костилка в средата, която не е ядлива, а вътрешността е жълта, оранжева или бледа на цвят.
Дървото с нектарини може да достигне 6 метра височина. В градината обаче обикновено се поддържат с по-малък размер за удобство на градинарите – между 3 и 4 метра. Цветовете на дървото са розови или бели.
Плодът нектарина обикновено е по-дребен от прасковата, в кората преобладава червения цвят и има сравнително по-силен аромат. По-податлива е на смачкване и нараняване при падане от дървото или невнимателно транспортиране.
Дърветата може да са по-трудни за отглеждане, тъй като са податливи на много зарази и често са застрашени от паразити. Ниските температури през пролетта може да са причина за загуба на цвят и нулева реколта през лятото. Не е невъзможно обаче и дърветата, раждащи нектарини, красят дворовете на много любители градинари.
В историята
Нектарините са засвидетелствани в Англия през 1616 г. Те обаче са култивирани много преди това, тъй като произхождат от Централна Азия. Предполага се, че нектарините са се появили преди 4 000 години в някои региони на Китай. В наши дни най-често се открива в топли региони с умерен климат. Добре вирее както в Северното, така и в Южното полукълбо.
В кулинарията
Тъй като не омекват толкова лесно в периода на зреене, нектарините са предпочитани пред прасковите за някои рецепти. Те са подходящи за гриловане, печене и други видове топлинна обработка, като добре запазват формата и текстурата си.
Прасковите, от друга страна, се предпочитат за сладка, мармалади и сосове.
Свежите плодове трябва да се съхраняват на студено, за да се забави прекомерното омекване и нараняване на плода. Това помага да издържат достатъчно дълго, за да ги хапваме сурови.
Хранителни стойности
Нектарините са нискокалорични и съдържат ценни витамини и минерали. Една нектарина средно тежи между 140 и 160 грама. В 100 грама от плода се откриват:
- 44 калории
- 1 г белтъчини
- 11 г въглехидрати (2 г фибри)
В сравнение с прасковите нектарините имат по-малко калории и въглехидрати.
В нектарините се съдържат умерени количества фибри, витамин Ц, витамин Е, мед, калий, витамин Б3, витамин Б5 и други.
Ползи за здравето
Нектарините са богати на антиоксиданти и други полезни вещества, които подобряват общия тонус на тялото и помагат на имунната система да се бори с външните дразнители и вредители.
Подобряват храносмилането и подпомагат отслабването
Когато хапваме цели нектарини, набавяме на тялото си необходимите фибри за неговото правилно функциониране. С помощта на тези съединения подпомагаме храносмилането и укрепваме здравето на стомашно-чревния тракт. Фибрите са пребиотик, който подхранва полезните бактерии в червата и по този начин се осигурява правилното усвояване на хранителните вещества.
С подобряването на храносмилането се появяват редица други благоприятни ефекти:
- По-високи нива на енергия
- Липса на стомашен дискомфорт, подуване или болки
- Улеснена дефекация
- По-ефикасно набавяне на витамини, минерали и други ценни хранителни вещества
- По-дълготрайно чувство на ситост
Тъй като фибрите ни помагат да се чувстваме сити за по-дълго време, те естествено понижават апетита и ни помагат да се отървем от нежеланите килограми. Доказано е, че приемът на фибри има регулираща функция върху кръвната захар. По този начин се предотвратяват резките скокове и спадове на захарта и се намалява неконтролируемият „вълчи“ глад, който понякога изпитваме.
Малкото количество калории в нектарините са още една причина да ги хапваме, когато искаме да намалим теглото си. Проучване от 2008 година показва, че цялостната консумация на плодове и зеленчуци се свързва с по-голямо количество свалени килограми и задържането на новата фигура в бъдеще.
Укрепват здравето на очите
Доброто зрение често не е в наш контрол – различни очни заболявания и вътрешни дефекти обикновено са причина за нарушено зрение. Можем обаче да запазим зрението си за по-дълго, като осигуряваме на тялото си някои необходими за това хранителни вещества и витамини. Един от тях е витамин А.
Доказано е, че дефицитът на витамин А в организма води до нощна слепота, сухота в очите и общо намаляване на зрението. Този витамин може да си набавим с помощта на редовната консумация на нектарини. В тези плодове се съдържа и допълнително количество ценни за очите вещества – лутеин и зеаксантин. Тези растителни пигменти имат много важна роля за очното здраве и се откриват в повечето хранителни добавки за добро зрение.
Каротеноидите, каквито са тези три съединения, могат да ни предпазят от катаракта и макулна дегенерация, свързана със стареенето.
Подобрява състоянието на имунната система
Имунната система е защитната стена на тялото ни, която не позволява нахлуването на бактериални и вирусни вредители посредством околната среда. Балансираното хранене, пълно с естествени източници на полезни вещества, е една част от пъзела за поддържане на здрава имунна система. Нектарините могат да са от помощ в този процес.
Съдържанието на витамин Ц в тези плодове е сигурен начин да си осигурим нужната защита срещу настинки и други заболявания. Укрепването на чревната флора посредством фибрите в нектарините също е начин да заздравим бариерата между уязвимите ни органи и вредната околна среда. Антиоксидантите също помагат на имунната система да изпълнява пълноценно своите функции.
Ползи за сърдечно-съдовата система
Нектарините могат да помогнат по няколко начина да укрепим сърцето и кръвоносните съдове. Те се отразяват благоприятно на системата, защото:
- Фибрите регулират естествено кръвната захар и предотвратяват резки скокове. Поради този ефект се забелязва взаимна връзка с намаляването на риска от развитие на диабет тип 2.
- Фибрите в плода намаляват LDL („лошия“) холестерол в кръвта и така запазват гъвкавостта и здравето на кръвоносните съдове.
- Нектарините съдържат специфични полифеноли, които предпазват сърцето от хронични увреждания.
- Нектарините и прасковите намаляват триглицеридите.
- В нектарините се съдържа калий, от който зависи правилното съкращаване на сърдечния мускул и ефикасното изпомпване на кръвта в тялото.
Странични ефекти и противопоказания
Възможно е да се появи алергична реакция при консумация на нектарини, ако имаме алергия към праскови. Обикновено реакции се появяват при прекомерна консумация на плодовете. Често срещаните симптомите са:
- Сърбеж в устата и гърлото
- Болка в стомаха и чревен дискомфорт
- Кожен обрив, съпроводен със сърбеж
Нектарините са богати на естествени захари и не се препоръчват за хора, следващи нисковъглехидратен режим на хранене или определена диета при диабет.
Заключение
Нектарините са вкусни плодове, които са родственици на прасковите, имат подобен вкус и същите ползи за здравето ни. Може да се хапват сурови, но са особено подходящи за гриловане и печене, като с този плод може да експериментираме до безкрай.
Често задавани въпроси
Какво представляват нектарините?
Нектарините са кръгли меки плодове, които са близки родственици на прасковата. Те приличат на праскови и имат подобни ползи за здравето. Значително се различават по кората, която при нектарините е гладка и лъскава. Те често са по-твърди и солидни от прасковите, които лесно омекват.
Какво може да се приготви с тях?
Тъй като не омекват толкова лесно в периода на зреене, нектарините са предпочитани пред прасковите за някои рецепти. Те са подходящи за гриловане, печене и други видове топлинна обработка, като добре запазват формата и текстурата си.
За какво са полезни?
Нектарините са богати на антиоксиданти и други полезни вещества, които подобряват общия тонус на тялото и помагат на имунната система да се бори с външните дразнители и вредители. Те помагат за укрепване на здравето на имунната, сърдечно-съдовата и храносмилателната система.
Имат ли странични ефекти?
Възможно е да се появи алергична реакция при консумация на нектарини, ако имаме алергия към праскови. Обикновено реакции се появяват при прекомерна консумация на плодовете.
Източници
- Gil, M., et al. Antioxidant Capacities, Phenolic Compounds, Carotenoids, and Vitamin C Contents of Nectarine, Peach, and Plum Cultivars from California, ACS Publications, J. Agric. Food Chem. 2002, 50, 17, 4976–4982
- Sartorelli, D., et al. High intake of fruits and vegetables predicts weight loss in Brazilian overweight adults, Pub Med, Nutr Res . 2008 Apr;28
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Прасковите са полезен плод, който намира приложение в различни ястия, като са също толкова вкусни и сурови.
Популярните кайсии са вкусни плодове, пълни с витамини, фибри и антиоксиданти.
Вероятно няма човек, който да не е опитвал поне веднъж вкусните кайсиеви ядки. Познати на човечеството от много