Нехирургично лечение на дискова херния

Обновена: 07.03.2024|
Дискова херния.

Увреждането на междупрешленните дискове на гръбначния стълб, при което се нарушава целостта и функцията им, се нарича дискова херния.

За голяма част от тези случаи лечението е нехирургично. Обикновено се прилагат обезболяващи медикаменти, противовъзпалителни средства, мускулни релаксанти, хиропрактика, физиотерапия, акупунктура и други методи.

Най-важното за тези лечения предлагаме в следващите редове.

 

Как възниква дискова херния?

Известно е, че междупрешленните дискове на гръбначния стълб се състоят от ядро, фиброзен пръстен и хрущялни пластинки. Ядрото на всеки диск представлява еластична, желатиноподобна маса, която изпълнява ролята на буфер при движенията.

Поради напреднала възраст, генетично предразположение, вродени отклонения в анатомичната структура, неправилна стойка, нараняване или други фактори дисковете се износват и ядрото на някои от тях може да излезе от пространството, в което се намира. Тази промяна причинява дискова херния.

Понякога болестта е безсимптомна, но в други случаи протича с тежки оплаквания.

 

Какви са симптомите?

Когато желатиноподобната маса пропълзи към гръбначно-мозъчния канал и започне да притиска нервни структури, възникват множество негативни усещания:

 • болки в гърба, локализирани в мястото на поражение
 • болки, разпространяващи се към крайниците или врата
 • изтръпване на ръцете и краката
 • загуба на чувствителност
 • слабост на мускулите
 • ограничен обхват на движение
 • намалена подвижност и др.

 

Начини за овладяване на болката

 

Дискова херния.

 

Най-неотложната необходимост при поява на дискова херния е да се постигне контрол над интензивната болка.

Ето какво може да се направи:

 • Апликация с лед. Прилагането на лед или студен компрес в засегнатото място облекчава първоначалното възпаление и възникналите мускулни спазми. Ледът е най-ефективен в първите 48 часа от болката, сигнализираща за дискова херния.
 • Терапия с болкоуспокояващи медикаменти. Обикновено се предписват нестероидни противовъзпалителни средства, които спират неприятните усещания и възпалението.
 • Лечение с мускулни релаксанти. Медикаментите от тази група намаляват значително болезнените спазми.
 • Затопляне. В първите 48 часа от началото на болката топлината също носи облекчение. Може да се ползва суха или влажна топлина. Например поставяне на затоплен шал или грейка върху болезненото мястото или вземане на гореща вана.
 • Почивка на легло. Този метод е резултатен при силна болка, която трае един или два дни. Трябва да се има предвид, че продължителното залежаване носи риск от скованост и още по-голям дискомфорт. След еднодневна почивка се препоръчва лека физическа активност. Разумно е да се избягват движенията, които натоварват гръбнака, особено вдигането на тежки предмети.
 • Контрастен подход. В някои случаи редуването на топли и студени компреси води до общо успокоение и затихване на болката.

 

Медикаментозно лечение

Може да се ползват препарати, които подобряват кръвообращението в мястото на развилата се дискова херния. Те се прилагат самостоятелно или в комбинация с посочените по-горе релаксанти и болкоуспокояващи средства.

Както отбелязахме, използват се и нестероидни противовъзпалителни медикаменти, които спират болката и възпалението. Но при продължителна употреба те носят риск от странични ефекти.

Предписват се също лекарства, чрез които се стимулират метаболитните процеси в тъканите и се активира лимфният поток.

Препоръчителна е също употребата на витамини от група В, както и таблетки, чието действие е насочено към нормализиране на понижената сетивност.

За да се избегне евентуално пренасищане на организма с фармацевтични продукти, при дискова херния терапията трябва да се ръководи от специалист по вертебрология (дял от медицината, изучаващ прешлените в нормално и болестно състояние).

 

Добре ли е да се спи на твърдо легло?

Този въпрос често се задава от пациентите с дискова херния. Няма убедителни доказателства, че спането на твърдо легло е целебно или поне намалява болката.

От значение е обаче положението на тялото по време на сън.

Доказано е, че позата на плода в майчината утроба е най ненатоварваща за кръста и врата. В такава позиция е полезно да поставите възглавница между коленете си и да придърпате краката към корема, за да намалите натиска върху кръста.

 

Други подходи срещу дискова херния

 

Дискова херния.

 

Изборът на лечение за всеки отделен пациент се определя от здравословното му състояние, възрастта и прогресията на настъпилата дискова херния.

Ефективни срещу болестта са следните методи:

 • Хиропрактика. Така се нарича изпълняваната с ръце мануална терапия. Тя води до бързо възстановяване, но задължително трябва да се извършва от опитен специалист. Днес лечение с усукване, притискане и наместване на гръбнака и ставите се провежда не само ръчно, но и с най-съвременни иновативни устройства.
 • Физикална терапия. При нея също се ползват високотехнологични уреди и апарати, чрез които се успокоява болката и се активират възстановителните процеси в тялото.
 • Много ефективна е терапията с ултразвук, която стимулира притока на кръв към увреденото място.

 

Друг популярен метод е т.нар. електрофореза – с помощта на прав ток, в организма се поставят безболезнено и бързо лекарствени вещества. Въведени в подходяща концентрация, тези субстанции проникват директно в засегнатата зона и резултатно ограничават дисковата херния.

 • През последните години се провежда нискоинтензивно лазерно лечение. Извършва се, като лазерен лъч прониква дълбоко в тялото и атакува възпалението на гръбначния стълб. За пълно възстановяване са необходими от 5 до 10 лазерни процедури.
 • Озонотерапия. В тялото на пациента се въвежда (венозно, мускулно или вътреставно) озон, най-често разреден с физиологичен разтвор. Озонът активира кръвоснабдяването и притока на кислород в поразеното място, намалява възпалението, ускорява оздравителния процес и действа болкоуспокояващо.
 • Акупунктура. Това древно източно лечение се извършва със специални игли, които се поставят в биологично активни точки на гръбначния стълб. Стимулирането на въпросните точки укрепва гръбните мускули, облекчава болката и засилва имунната защита.

 

В много случаи максимален ефект се постига чрез комбинации между няколко нехирургични метода. Например акупунктурата се съчетава със специален масаж, хидротерапия или други физикални средства.

 

Как да се предпазваме от дискова херния?

 

Дискова херния. Правилно дишане по време на тренировка. Млад мъж, който спортува. Стречинг и упражнения на открито

 

Заболяването може да е резултат от:

 • интензивно спортуване или дълготрайно обездвижване
 • носене на тежки предмети
 • продължителното шофиране
 • наднорменото телесно тегло
 • многочасовата работа с компютър и още много фактори

 

Доста от вредните условия и навици са напълно преодолими. Ето нашите предложения:

 • Преди да започнете да се занимавате с какъвто и да е спорт, научите движенията за разгряване и разпускане и ги изпълнявайте правилно. Ако почувствате болка в гърба по време на тренировка, трябва да спрете физическото натоварване и да установите каква е причината за неприятното усещане.
 • Когато се налага да преместите тежък предмет, предпочитайте това да става чрез бутане, а не с дърпане.
 • При шофиране или работа, изискваща многочасово седене, сменяйте позите.
 • Не оставайте с кръстосани крака в продължение на часове.
 • Имайте предвид, че наднорменото телесно тегло натоварва прешлените и междупрешленните дискове. Затова отървете се от излишните килограми.
 • Правилно е при седене на стол краката ви да са стъпили на пода, а гърбът и раменете ви да са изправени.
 • Когато сте пред компютър, клавиатурата и мишката трябва да са една до друга, а лактите ви да са под ъгъл от 90 градуса.
 • Старайте се горната част на монитора да е на нивото на очите ви.
 • Не навеждайте главата си напред и не я отпускайте назад.
 • Дръжте коленете си на същото ниво като бедрата.
 • Не позволявайте за дълго време лаптоп или таблет да стоят в скута ви, това допринася физиологичното изкривяване на гръбнака да се трансформира в траен дефект.
 • Ако всекидневно работите на компютър в продължение на часове, необходимо е да си почивате на всеки 45 минути. Ставайте от стола, излизайте за малко на балкона или гледайте през прозореца.

 

Движението и промяната ще се отразят благотворно на тялото и дейността ви.

Какво представлява дисковата херния?

Увреждането на междупрешленните дискове на гръбначния стълб, при което се нарушава целостта и функцията им, се нарича дискова херния.

Как възниква дискова херния?

Поради напреднала възраст, генетично предразположение, вродени отклонения в анатомичната структура, неправилна стойка, нараняване или други фактори прешленните дисковете се износват и ядрото на някои от тях може да излезе от пространството, в което се намира.

Какви са симптомите?

Могат да се появят болки в гърба и крайниците, изтръпване на ръцеге и краката, загуба на чувствителност, намалена подвижност и др.

Какво е лечението на дискова херния?

Методите са многообразни – апликация с лед, болкоуспокояващи, лечение с мускулни релаксанти, затопляне, умерена почивка на легло (без залежаване). Ефективни са и методи като хиропрактика, физикална терапия, акупунктура.

Как да се предпазим от дискова херния?

Можем да понижим риска чрез поддържане на нормално тегло, физическа активност, правилна поза.

Категории: Здраве|Публикувана: 06.03.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 7 март 2024 в 10:10 | Публикувана: 6 март 2023 в 10:42 | Категория: Здраве